tisdag 14 december 2010

Svensk sjukvård och lite till

Båtar vid Strandvägen en gråmulen vinterdag.

Just nu vet jag inte varför folk klagar på sjukvården här i Sverige. Nyligen har min käre svärfar fått utmärkt hjälp och man har kostat på honom dyrbara operationer, trots hög ålder. Och nu har jag fått utmärkt hjälp, och det snabbt också. I går ringde jag till vårdcentralen här i Älmhult och sa att jag ville träffa en doktor för att få remiss till sjukgymnastik för min nackes skull, vilket aldrig blev av att gå på i Kairo. Jag var helt och fullt beredd på att vänta till ungefär februari-mars innan jag skulle få en tid, och jag hade inte tänkt mig att gnälla över saken förrän i april-maj ungefär. Det är ju inte akut. Men det sa bara svisch och jag fick tid hos en sjukgymnast redan i dag! Där var jag i morse och fick en övning jag ska göra för nacken, sedan ska vi ses om ett par veckor igen och så ska vi hålla på så tills jag har tränat upp mig så pass att jag kan börja på gym. Till doktorn ska jag på torsdag. Dessutom kostade det bara 100:- att gå till sjukgymnasten, och inte nog med det, jag fick ett högkostnadskort och om jag kommer upp i 900:- inom ett år går jag sedan gratis under resten av det året! Det tycker jag är helt fantastiskt, och om man får så bra service måste jag faktiskt hålla med Mona Sahlin: "Det är häftigt att betala skatt." Speciellt som jag vet att alla mina grannar får lika bra vård, oavsett inkomst. Hoppas att det är oberoende av härkomst också.

---

Har ni läst om den stora sandstormen som har varit i Egypten? Tydligen har det varit så illa att en fabrik i Alexandria har rasat och dödat en massa människor, och det har yrt så mycket sand i luften att myndigheterna har sagt åt folk att hålla sig inomhus. En så stor sandstorm var vi aldrig med om, och jag måste säga att jag är innerligt tacksam över att slippa städa efter den här stormen!

---

Jag har INTE slutat läsa någons blogg, om någon av er undrar. I dag är en ganska typisk dag när jag har jobbat till halv åtta, sedan skriker magen efter mat, efter det ska jag skriva ett eget inlägg och svara på kommentarer. Maken vill prata med mig i alla fall liiite grann under kvällen (och jag med honom) och plötsligt är det dags att dyka i säng för att orka gå upp nästa morgon. Tur att jag inte har en timmes resväg till jobbet, ovanpå det! Men nu vet ni, jag kommer och hälsar på så snart jag bara kan.

18 kommentarer:

Grekland nu sa...

Ja när den fungerar så är svensk sjukvård jättebra! Men att få en sjukgymnast t ex går nog inte ALLTID så snabbt, det vet jag av egen erfarenhet. Kanske det är lättare ibland att bo på en liten ort också! Hoppas din nacke ska blir bättre, själv har jag just avslutat tio behandlingar för ond och stel nacke (typisk datornacke). Jag fick också hjälp direkt, fast här kostar en behandling 20 euro (men då får jag kanske en tredjedel tillbaka så småningom).

Saltistjejen sa...

Visst är sjukvården i Sverige fantastisk på många vis. Jag tycker som sagt att just sjukförsäkringssystemet här i USA är en av de stora stora nackdelarna med detta samhället. Att inte alla i ett land omfattas av sjukvård är för mig något så omänskligt att det får mig att antingen vilja gråta eller bli rasande! och då är ändå sjukvården mycket MER kostsam här än i t ex Sverige. Sedan kan jag iofs tycka att vården till de som HAR bra försäkringar här är utomordentlig! Och det är sällan sådana långa köer och väntetider till t ex operationer (ej akuta) som det är i Sverige. Men som sagt jag tycker alla bör omfattas av sjukvård! Oberoende av var man arbetar eller hur mycket man tjänar.
Hoppas du snart får vila dig lite!
kramar!!

Annika sa...

Ja, den är väl bra när man verkligen får hjälp...
Jag vet ju hur den kan kantra också. DET har jag ju sett på nära håll.VILKEN väntan det kan vara innan manfår komma till specialist, op etc. När man väl är inne i är det väl bra. Men att komma dit...
DU hade tur, kanske...

Ja, det är sant. Vi som är försäkrade i uSA skulle jag vilja säga har en ypperlig sjukvård där absolut inget lämnas till slumpen. Där man får träffa en specialist från ena dagen till den andra. inga köer, inget sånt. Snabbt marcherat...Stämngsrisken för läkarna ligger alltid över dem, på gott och ONT.

Men det är för oss med försäkringar det, sen finns det ju en hel grupp utan. DET för för taskigt och fruktansvärt omänskligt i våra moderna tider att det ska behöva vara så. NU ska vi se om Oabama lyckas med sin reform (tror det när jag ser det).
Men för oss med försäkringar är sjukvården här top-notch, det vågar jag säga.

Min moster som drabbades av en liten hjärtinfarkt i våras kunde inte ens få ekg när hon var på koll på vårdcentralen på lilla essingen nyligen. Fan vad jag tyckte det var bedrövligt. DET skulle hon få två veckor senare...
När jag går till dr här får jag ekg varenda ggn jag söker för ngt (har ju förhöjt blodtryck hos dr, vettu,,,hehe..vitrocksskräck).
För oss med förtsäkringar här är det lätt att bli överbehandlad, och väldigt lätt att bli skrämd. Men på det stora hela är jag verkligen nöjd med sjukvården här.
Men jag skulle önska att det kunde gälla ALLA i detta land, inte bara oss i den försäkrade gruppen...

KRAMAR!!!

Malin sa...

Vad skönt att det fungerar smidigt med din vårdcentral och hoppas att sjukgymnastiken hjälper!!
Jag har helt andra erfarenheter från Sverige, men det är ju bra att höra att det KAN fungera som det är tänkt också. Positivt är i alla fall att alla har rätt till samma vård i Sverige (även om jag tex fick använda min privata sjukförsäkring för en nödvändig gallstensoperation jag annars skulle fått vänta ett år på trots upprepade akuta sjukhusbesök och inläggning...)

Förstår om du är trött efter så långa arbetsdagar! Kul med jobb, men hoppas att det lugnar sig lite för dig snart!!

kramar

Desiree sa...

VIlken fin bild på båtarna längst med Strandvägen. Det är ju toppen att du fick tid hos sjukgymnasten så snabbt. Då blir man verkligen positivt förvånad och glad sjävklart. Det finns mycket gott med den svenska sjukvården. Hoppas att det nu blir bättre med nacken snart.
Känn ingen stress med att kolla bloggar och kommentera. Du har haft fullt upp. Det är lugnt, så är det ibland man hinner liksom inte med allt man vill.
KRam och ha en god fortsättning på kvällen.

Freedomtravel sa...

Jag sällat mig verkligen NTE till de som klagar på den svenska sjukvården. Förbättringar kan förstås alltid göras och enstaka individer har säkert råkat illa ut, men i det stora hela är sjukvården bra, billig och jämlik.

Jag vet inte riktigt varför folk klagar? Men det liksom ingår att man ska klaga på sjukvården och myndigheterna. Självklart ska man ifrågasätta, men utgångspunkten att man alltid ska klaga och att det som är statligt per definition är dåligt och fel... det kan jag inte riktigt köpa.

Marianne sa...

Ingabritt: Ja jag kanske bara hade tur, eller så är det extra bra här i Älmhult. Men jag tror nog att det är som Freedomtravel skriver, att det överlag är bra.

Så du har också ont i nacken. Hoppas att du blev bra efter behandlingarna! Målet för mig är att kunna träna vidare själv på vanligt gym så att jag ska bli av med det här för gott.


Saltis: Ja det är mycket märkligt att sjukvården är dyrare per capita i US än i Sverige, samtidigt som alla inte har. Eller kanske just därför? Jag är nu inte bra på ekonomi, så jag är inte rätt person att svara på det : ) Har svårt att fatta system där man tycker det är okej att vissa inte får gå till doktorn när de är sjuka. Vi är ju också vana vid privat sjukvård från Turkiet och Egypten, och då funkar det alltid perfekt, verkar det som. Men det BORDE kunna funka lika bra med allmän sjukvård.

Kramar!


Annika: Det låter ju inte klokt att din moster inte får ta EKG när hon är på efterkontroll! Eller var det så att man behöver den väntetiden för att se förändringar? Ibland kan det ju vara sånt som gör det. Annars låter det som felbehandling som ska anmälas, även om inget händer. Men det är svårt att orka med sånt när man inte mår bra!

Jag kanske hade tur, eller så är det väldigt bra här på landet. Det kanske är sämre i stora städer. Jag vet inte. Men jag blev förvånad. Fast i stort tror jag att det funkar bra, även om man hör om sånt som du beskriver borde man höra mycket mer om det över lag INTE funkade. Tror jag.

Det verkar ju rätt hopplöst för Obama att få igenom saker, fattar inte hur folk kan vara så snikna att de vill låta andra människor lida i onödan. Håller tummarna för att han får igenom reformen i alla fall!

KRAMAR och hoppas att din moster mår bra nu!

Marianne sa...

Malin: Vad konstigt att du skulle få vänta så länge på en så pass enkel op! Ja, det finns så klart mycket som inte funkar som det ska också. Som Annika skriver här ovanför också.

Haha, jag både hoppas och inte hoppas att det lugnar ner sig med jobb. Jag behöver ju jobbet, samtidigt vill jag läsa bloggar och promenera och skämma bort mig som jag är van : )

Kram!


Desirée: Tack! Synd bara att solen inte sken, då hade det blivit finare.

Ja jag blev jätteförvånad när jag fick tid så fort, hade inte räknat med det efter allt jag hade hört. Men det var ju positivt.

Det värsta är att jag LÄNGTAR efter att läsa bloggarna!

KRAM!


Freedomtravel: Ja, jag tror också - hoppas - att den svenska sjukvården i stort funkar som den ska. Men som sagt, visst finns det människor som blir felbehandlade, som Annika och Malin berättar här ovanför. Hoppas verkligen att de hör till undantagen!

Annars är det nog så i mångt och mycket, att vi i Sverige inte förstår hur bra vi faktiskt har det, och klagar. Det tycker jag mig se på många olika områden. Bara en sån sak som att inte behöva vara orolig för att skriva "fel" saker på bloggen, att veta att polisen INTE kommer och knackar på för att man har varit kritisk mot en myndighet. Det är underbart.

olgakatt sa...

Jag tror att det som fungerar hör man sällan om - bra att du skriver om det - men när det INTE funkar då hör vi det i repris många gånger om. T ex sånt som anmäls till HSAN (som nu avskaffas) brukar det stå om ett antal gånger i tidningarna och då tror folk att det är ett nytt fall varje gång fast det är samma som går i repris. Först har det anmälts, sen har det kommit ett utslag, sen har det överklagats i ett par instanser och varje gång är historien ny i pressen...

brysselkakan sa...

Har väl inte riktigt samma erfarenhet av svensk sjukvård som du har ;-) Funkar den så är den superbra! Högkostnadsskyddet är oxå en bra grej som ni alla betalar med er skatt ju.
Fina bilder från Lucia! Insåg att du ju har både barn och barnbarn!

Anna, Fair and True sa...

De har ju gjort studier av detta och det visar sig alltid att de som är mest missnöjda och misstänksamma om sjukvården är de som INTE utnyttjar den. De som faktiskt utnyttjar den är väldigt nöjda. Sedan fungerar ju inte allt. Jag har i alla fall bara positiva erfarenheter. T ex har jag alltid fått tid samma dag (oftat inom 1-2 timmar t o m) på min vårdcentral och nu när jag gått gratis (dvs betalat av skattebetalarna) hos mödravården i över åtta månader så uppskattar jag systemet ännu mer.

Kram!

Taina sa...

Härligt när det fungerar! Och att du fick hjälp så snabbt. Nackproblemen fick du säkert när du dammade bort all sand i tid och otid back in the days.

Kram på dig!

Bert sa...

Om det som fungerar skrivs och hörs sällan. Hälsan tiger still, sägs det ju.

Sjukvården i Sverige är bra. Det är ingen tvekan om den saken. Allt kan göras bättre, om vi vill betala.

Jag tror däremot att det finns en viss överkonsumtion av sjukvård. Många tycker sig inte har tid att låta kroppen lösa sjukdomar genom vila, utan förväntar sig snabbfixar för allt. Ungarna ska ha penicillin från första förkylningsgagen, osv osv. Och när man inte får den hjälpen "så funkar inte vården".

Så tror jag.

anna of sweden sa...

Vad glad jag blir att höra om sjukvården. Hoppas nu att du blir bra i nacken!

Kim M. Kimselius sa...

Hej: Din blogg har fått en bloggutmärkelse från mig, se: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/12/jattefina-ord-om-min-blogg-som-har-gett.html Kram Kim

Marianne sa...

Olgakatt: Så är det med det mesta. Det som är bra och som fungerar pratar man inte om, bara när man är missnöjd. Träffade en väldigt bra läkare i dag, hon lyssnade och förklarade och föreslog bra saker. Så nu kör vi sjukgymnastik och om inte det hjälper, DÅ kan vi börja fundera på op. Vilket jag helst vill slippa. Så vi är inne på exakt samma linje, hon och jag.


Brysselkakan: Ja det är ju det som är bra med skatten, att det jämnar ut. Ena året betalar jag och nästa år får jag tillbaka. För barnfamiljer med öronbarn och liknande måste det ju t.ex. löna sig även om föräldrarna är friska.

Jo, två "små" barnbarn har jag!


Anna: Ja så kanske det är, när man inte vet någonting om hur det verkligen är, då går man och har en massa skräckfantasier. Sen är det så klart fall där det verkligen inte funkar, som Annika och några till berättar här, men jag tror det är bra i de allra flesta fall. Annars hade vi hört MYCKET mer. Bra att du har fått så bra vård, hoppas det gäller hela vägen nu! För nu är det inte långt kvar!!! : )

Kram!

Marianne sa...

Taina: Haha, ja det sliter att gräva i sand, för det är tungt : D

Kramar!


Bert: Visst är det så, vi pratar sällan om det som är bra, bara när vi är missnöjda. Men visst kan det mesta göras bättre. Fast det jag har upplevt nu när jag har varit i kontakt med sjukvården har verkligen inte kunnat göras bättre. Fantastiskt bra mottagande.

Sedan är det nog så att många vill ha piller mot allt, men det är ändå bra mycket mindre här än i många andra länder. I både Turkiet och Egypten ville folk ha antibiotika så fort de nös!

Marianne sa...

Anna: Tack, ja och du i knäna. Vi får tänka på varandra när vi är hos sjukgymnasten!


Kim: Men oj! Tack så jättemycket! Jag kommer och hämtar!

Kram!