måndag 27 december 2010

Ortsnamn

Ortsnamn kan vara rätt roliga, i alla fall om man inte är från trakten. Ibland undrar man vad som har lett till att en ort heter som den heter. De här skyltarna roade jag mig med att fotografera på väg hem från Borås:

 Dags att tvätta håret?

 Här är det nog roligt att bo.

 Här måste det ha grälats så det hördes över hela bygden, för att till och med döpa platsen!

 Det kanske var härifrån Emil var, inte Katthult?

 Var det en otrevlig svensk-amerikan som vände hem och bosatte sig här?

Ja, jag vet i alla fall var jag INTE vill bo!

Det var faktiskt gott att äta helt vanlig spagetti och köttfärssås i dag, som omväxling från all julmat. Vi har till och med ätit dansk julmat under helgen när vi var hemma hos ett par dansk-svenska vänner där vi trakterades med anka. Nu smakade det som sagt bra med helt vanlig vardagsmat igen.

Men det var hemskt vad Kung Bore var ihärdig! Jag har nog aldrig varit med om att det har varit så här kallt, så här länge. Men vackert är det. Det enda som stör i vinterskönheten är HUNDPISSET. Varför kan inte hundägare skyffla lite snö över de gula fläckarna som deras älsklingar strör omkring sig? Där kommer man gående på en vacker promenadstig, och så är det gult, gult, gult, gult, gult med jämna mellanrum och med olika utbredning. Det är verkligen trist tycker jag. När jag var ute och gick med svärföräldrarnas lille Ludde skyfflade jag lite snö över hans gula fläckar så att andra skulle slippa få det vackra vintervita förstört. Inte alls särskilt svårt.

20 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Haha, ja, det är tur att man inte bor i Sexdrega! :)

Pettas sa...

Vi har en by som heter Daglösa och brukar skratta åt den när vi far igenom. Den är ljus på dagtid:D.
Ortsnamn är intressanta. Vore roligt att veta historien bakom namnen också.

God fortsättning på julen!

Desiree sa...

Ha ha ja det var många riktigt roliga ortsnamn och skyltar som du fått ihop. Jag är också innerligt glad över att inte bo i Sexdrega. Man undra ju hur man kan komma på vissa av dessa namn och hur de kan gå igenom. Hundpissfläckarna stör mig faktiskt inte. Det kommer ju snart ny snö så att de försvinner. Att ta upp hundskit tycker jag man ska göra som hundägare men de flesta bryr sig nog inte om att skyffla snö över kissfläckarna. VIsst kanske de inte är så fina men jag tror det är svårt att få alla att skyffla snö över dem. Han hundar kissar ju så otroligt många gånger under en och samma promenad speciellt om de är yngre och ska kissa in sitt revir.
Ja julmaten har man hunnit trötta på vid det här laget så det är riktigt gott med vanlig vardagsmat.
Ha några sköna mellandagar.
KRam!

Anne-Marie sa...

Det finns många roliga ortsnamn. När jag var liten åkte min mamma och jag ofta tåg till mormor och morfar i Småland. Vi passerade då genom Tystberga. Då skulle vi vara tysta - tyckte jag. ;) Jag tycker nog som Desiree att hundskit är värre. Folk är urdåliga på att plocka upp efter sina hundar här i mitt område. Kylan påstås bero på något som kallas North Atlantic Oscillation som "fastnat". Läste en artikel om hur urusel snöröjningen varit på Heathrow. Och så jämförde de med Arland som tydligen aldrig stängt pga snö sedan 1962. Och Arlanda har världens snabbaste snöröjningsteam! Vi kan sträcka på oss. :) Kram!

Anonym sa...

Det finns en massa böcker i ämnet ortsnamn.
Vi har haft mycket nöje av en av dom som nu ligger i bilen (För kallt att hämta den).

I övrigt är väl Osby en liten trevlig småstad...fanas en Pizzeria där, där ägaren tjatade om hur "duktig man var" som kom dit och åt. ;)
Min blivande fru bodde i skolan i Visseltofta (ett tag)..icke att förakta,det fanns en bank och en postlåda! (Kyrka och varggrop).
Och Hästveda har väl fortfarande en välbesökt köttaffar?

Gott Nytt!

Marianne sa...

Hej där och välkommen tillbaka till vardagen. Visst är det skönt att duka fram nåt annat än julmat. I dag blir det fisk här.
Ha,ha ja du bor ju mitt i smeten när det gäller ortsnamn. Småland leder nog ligan med knasiga namn.
Hundpiss går väl an men när snön smälter bort brukar vi få gå med skyffel och ösa bort all hundskit utmed vår häck mot gatan. Då blir man lätt förbannad snällt sagt.

Tant Matilda sa...

Apropå ovanliga ortsnamn så bor jag i Karl-Gustav.Ofta får jag höra"så kan det väl inte heta eller där kan man väl inte bo".
Förut hette det Skedeskamma-det betyder visst nånting med vägstycke och stuga-men i folkmun blev det Sketskamma.Detta tröttnade ju byborna på så dom skrev till kungen och bad att få byta namn till Karl-Gustav(nån tronarvinge hette visst så)och kungen sa ja.Så från 1828 bytte orten namn.
Lycka till på det kommande året 2011!

Elisabeth sa...

Kakås var också ett roligt namn! En ås av kakor, det låter inte helt fel. ;)

Annika sa...

KUL namn, och härliga vintriga bilder...
Kakås är ju för kul.
Rude också!
KUL att du plåtade.
marianne, det är bara att digga läget denna vinter, som ju bara börjat. Jag har hört att ni ska få en kallaste och snöigaste vintern på 1000 år. Det hörde jag redan i okt, och det verkar ju som om de har helt rätt.
Barmakr får du säkert se igen, men i april :-)
Synd att man inte kan skicka snö kors och tvärs över världen, haha!!
Isåfall vet du vem som skulle vara tacksam mottagare...
KRAM!!!!

Ewa sa...

Så synd att du flyttade hem just den kallaste vintern på länge. Eller det kanske är det som är spännande med att bo på olika platser. Jag hörde idag att om vi har den kallaste vintern här i mannaminne så har man precis tvärt om i australien. Jag tror att det är värre att ha för varmt än för kallt. Kairo var ju i och för sig väldigt varmt. ;)

Kakås...ja där har jag nog varit i helgen. :) Så känns det i allafall. Det är väldigt roligt att läsa alla ortnamn och visst undrar man ibland hur de kom sig att byar och städer har fått de namn de har.

Ha en fortsatt skön dag

Marianne sa...

Anna: Haha, ja fatta när man är ung och träffar en kille man vill impa på, och så frågar han var man bor ...


Karin: Daglösa, haha, i mina öron låter det som om det aldrig är dag där! Jag vet att man kan ta reda på historien, men det gör man nog bara om man är specialintresserad eller om man bor på en ort med konstigt namn.

God fortsättning!
Kram!


Desiré: Haha, jag tror inte jag hade flyttat till Sexdrega om de så hade skänkt mig ett hus där!

Men visst vore det enkelt att sparka lite snö över pissfläckarna? Absolut inte lika äckligt som annat de ger ifrån sig, men det blir verkligen fult.

Kram!

Marianne sa...

Anne-Marie: Haha, ja visst måste man vara tyst i Tystberga! Det säger sig ju självt : D

Hundskit är absolut värre, men tänk vad enkelt det hade varit om folk bara kunde sparka över lite snö så att det fick fortsätta vara vackert!

KUL att Arlanda är bäst i världen på att röja snö!

Kram!


Anonym: Ja, jag vet att det finns massor att läsa om ortsnamn, men jag har inga här. Kul idé att ha dem i bilen så att man kan slå upp när man åker förbi! Det kanske jag härmar så småningom!

Osby är jättefint, problemet är att maken då måste åka tåg varje dag till jobbet. Eller bil, men det blir ju dyrt i längden och lortar ner i onödan. I Hästveda finns mängder av fina hus, men vi provåkte dit och det kändes alldeles för långt att pendla varje dag. Speciellt om vintern när småvägar inte plogas ordentligt.

Grattis till kommande bröllop!


Marianne: Här ska vi ha kyckling i dag, men kanske jag gör med senapssås, har inte riktigt bestämt mig än.

Usch vad äckligt att ni ska behöva skyffla bort skiten efter andras hundar! Då bor ni ändå så att ni antagligen känner alla hundägare, dessutom. Att de inte skäms!

Kram!

Marianne sa...

Tant Matilda: Vad fint att bo i Karl-Gustav!!! Och vad roligt att veta exakt hur det gick till när byn döptes till det. Jag kan gott förstå att man ville byta namn från Sketskamma! : )

Gott 2011 till dig också!


Elisabeth: Ja tänk att bo på en ås av kakor : D


Annika: Ja man måste ju roa sig med någonting när man sitter i bilen, dessutom måste man ju visa att man är proffsbloggare och ha kameran redo : D

Ja nu är det hittills kallast på dryga hundra år, det tycker man borde räcka. TUSEN år! Hjälp, då blir det väl en ny istid. Kanske skulle ha stannat i sanden : ) Ja du, jag skulle kunna skicka tonvis med snö till dig utan att det märktes.

KRAM!

Marianne sa...

Ewa: Ja det är så man får se det hela, att det är spännande med olika klimat. Annars blir det nog deppigt. Men det ÄR roligt med de här enorma skillnaderna. Och det är lite lättare att värja sig mot kylan, i alla fall här i Sverige, än det är att värja sig mot för stark hetta.

Haha, ja vi har nog alla varit i Kakås i helgen, magen står fortfarande i fyra hörn och man kan undra varför man lagar riktig middag när man borde kunna smälta det som har lagrats från julen : )

Ha en skön dag du också!

Laura sa...

Haha, det var verkligen roliga ortsnamn! :D

Marianne sa...

Laura: Jag tror jag ska samla ortsnamn på vägarna här, för här kan jag ju inte samla på roliga lastbilar : )

Kram

mia sa...

Haha, nu är vi i mina hemtrakter. Snubblade in här via Petra, vilket spännande liv ni verkar leva! Sofia, Istanbul och nu Kairo? Är det jobb eller ren nyfikenhet som gjort att ni hamnat där? Åh, jag blir alltid så inspirerad när jag stöter på en utlandssvensk.

I'll be back!
Gott Nytt!

Marianne sa...

Mia: Hej och välkommen hit! Oj, jag måste ändra i presentationen ser jag, och göra någonting åt rubriken! Vi flyttade från Kairo för två månader sedan och nu bor vi i Älmhult.

Vi har flyttat för Ikeas räkning, det är min man som jobbar där. Och det har varit helt fantastiska år, hela 12 stycken, men nu är det faktiskt skönt att vara hemma igen.

Du är alltid välkommen åter, jag ska kika in hos dig också!

Gott nytt år till dig också!

mia sa...

Ja men Älmhult är inte fy skam heller! Jag är född i Gislaved, inte så värst långt därifrån. Vi åker ofta till Älmhult när jag är hemma, ikea har ju ett himla bra outlet där. :)

Marianne sa...

Mia: Älmhult är riktigt fint, jag blev enormt positivt överraskad när vi kom hit, för jag hade alltid hört att det var en riktig håla där det inte finns någonting. Men här finns massor och är riktigt fint.

Gislaved åker vi igenom när vi ska till Borås där min man är ifrån!