onsdag 22 december 2010

GOD JUL!

Min fina amaryllis som har hela åtta blommor!

Det är bäst att jag passar på att önska er alla en riktigt GOD JUL redan nu, innan vi åker till Borås. Jag tar visserligen datorn med mig, men jag vet inte hur många tillfällen jag får att verkligen använda den.

I dag har solen varit riktigt fin hela dagen, så det känns som rätt beslut att åka redan i dag. Man vet aldrig hur det är i morgon. Men det är kallt här! I natt var det -24,3°C här på vår balkong, och nu mitt på dagen är det -17,9°C. För bara några månader sedan hade vi ungefär +35°C om dagarna, och då hade det börjat bli svalt. Vi lever just nu med cirka 50 graders skillnad. Det känns i nästippen när man tittar ut, vill jag lova. Det är i alla fall riktig äkta julstämning à la Jenny Nyström med all snö, och det tycker jag är härligt.

Någonting lustigt hände i går, som jag glömde berätta om. En dam ringde från en stad i södra Norrland. Hon hade råkat sätta in pengar till mig i stället för till sin dotter och undrade om jag kunde tänka mig att skicka tillbaka pengarna. Självklart. När jag gick in på kontot såg jag ju att jag hade fått pengar för en barnstol och att det inte alls var till mig. Men jag lyckades inte skicka tillbaka pengarna från det bankkontot, så jag gick in på min andra bank och skickade. Och då upptäckte jag att någon har satt in 8.000:- på det kontot! Med en kryptisk text som jag inte alls begriper. Det är inte lön och jag har inte fakturerat någonting och jag vet ingen som är skyldig mig så mycket pengar. Är det jultomten som har varit i farten? Har jag varit så snäll i år? Eller kommer tomtens fru att ringa endera dagen och be mig skicka tillbaka pengarna?

JAG ÖNSKAR ER ALLA EN RIKTIGT GOD JUL!


35 kommentarer:

Elisabeth sa...

Mystiskt med pengarna! Det måste varit tomten som varit i farten. ;) Här (i Göteborg) har vi inte haft alls lika kallt som på många andra platser i södra delarna av Sverige, -3,5 var det i morse. Nu har det dock blivit kallare (-6,2 visar termometern), men det är inte mycket jämfört med -17,9.

God jul till dig också!

Marianne sa...

Elisabeth: Man kan alltid hoppas att det är tomten : )

Vad skönt att ni inte har riktigt lika kallt, här är hemskt kallt tycker jag. Men Klas klagar lite mer än jag.

God jul!

Saltistjejen sa...

Oj!!! Det var ju en riktig julklapp!!!
Ha nu en alldeles alldeles underbar jul tillsammans med familjen!!!
Kramar!

Anonym sa...

Marianne, kan det vara skatteåterbäring? Vi fick en sån positiv överraskning i fjol men inte i år, dessvärre...
Tillönskar dig och din familj all möjlig julfrid och ett intressant nytt år!
Monica P

Grekland nu sa...

Det där med skatteåterbäring låter logiskt tycker jag, och ibland kommer den ju verkligen som en julklapp. I vilket fall som helst önskar jag er en riktigt härligt kall och vit svensk jul!

Pettas sa...

Det är säkert Bertil Jonsson som har lagt in litet extra pengar åt dig nu till julen!
En riktigt god jul till dig också!

Kram!

Emmama sa...

Hoppas ni får en riktigt skön jul däruppe! De där pengarna kan du använda till den fina Odd Molly-koftan du provade kanske...? :)

Kram!

Desiree sa...

God jul till dig också. HOppas att resan nu går bra och smidigt och att ni snart är framme och kan fira en fin jul med släkten. Shit vad kallt ni fått. Ni har fått betydligt kallare än här i Stockholm.
Det kan ju bli fel med insättningarna som för damen som ringde dig. Kanske är de andra 8000 något likande men det blir ju svårt att göra något åt det hela om man inte vet vartifrån de kommer. Jag skulle nog avvakta ett bra tag för att vara på den säkra sidan.Ha en underbar jul.
Kram!

Marianne sa...

Men Marianne. Det var ju jag som gav dig en liten julklapp. 8000 tyckte jag du var värd.
Nej då, jag skoja bara. Men va läskigt om man inte vet var pengarna kommer från. Man är skyldig att betala tillbaka, det vet du hoppas jag.
Ha det nu så bra hos svärföräldrarna. Och så hoppas jag ni får en underbar jul där.
Kör försiktigt.
/Kram

Laura sa...

Haha, tomten har blivit modern och gått över till den elektroniska tiden - han sätter numera in pengar på människors bankkonton istället för att besöka dem personligen! :P

Hoppas att han besöker er personligen i år också! :) Ha en riktigt fin jul!!!

kram!

Annika sa...

God Jul!!!
OCH lite mystiskt, men kul ( I guess) med pengarna...
Må tomten komma med många härliga klappar nu!!
Kram!!

Anne-Marie sa...

Oj, det var inte dåligt så kallt ni har det. Jag måste erkänna att jag faktiskt är glad att jag inte är i Sverige denna vinter. Är egentligen ingen vinter-människa och i år är det ju rätt extremt med både kyla och massor med snö. Det där med pengarna var ju intressant. Kanske tomten tyckte du var värd det. :) Jag minns att jag också fick en rätt stor summa insatt på mitt konto en gång (runt 900:-) och jag hade heller ingen aning om var pengarna kom från. GOD JUL! Kram!

Bert sa...

God Jul till dig också. Ville bara berätta att det INTE är jag, som satt in pengar på ditt konto.

sus (marsipan) sa...

Önskar dig och de dina en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
kramen
/sus

Melting Pot sa...

Stor varm julkram till dig!
Kram Lena

Malin sa...

GOD JUL!!!
Oj så kallt ni har!!

kram

Lotta sa...

Hoppas ni har en riktigt fin och härlig jul i snön!!!
Julkramar från Lotta

marsipan sa...

Men det här var ju lite mystiskt.. åtta "laxar" är ju inte fy skäms, men om de tillhör någon annans "laxask" (försöker vitsa till det *L*) så är det inte så skojsigt. Men så här i juletid så kan det mest förunderliga hända.
Vilken pampig amaryllis! Väntar på att min ska slå ut... det stod visserligen VIT på etiketten, men den här blir röd, ser lite rött nu i knoppen.
Önskar dig nu en riktigt fin fortsättning på julen (sitter i detta nu och lyssnar på Frank Sinatras julskiva och just nu Holy Night..100% julstämmning)
KRAAM!
/Susanne

Kim M. Kimselius sa...

God Jul! Det låter som om jultomten har kommit med en överraskning till dig. Det är bara att tacka och ta emot. Eller så får du ett nytt samtal där någon ber dig återbetala pengarna. Hoppas att du har kommit helskinnad hem från din resa i jultrafiken. Kramar från Kim

brysselkakan sa...

God jul på dig och hoppas du får behålla pengarna ;-)

Kersti sa...

God fortsättning på julhelgen. Skumt det där med pengarna är nog tomten i alla fall. Hoppas att ert julresande gått bra. Det har ju varit ett hiskeligt väder där nere i söder som jag förstår.

Marianne sa...

Saltis: Hoppas ni också har haft en riktigt fin jul! Jag får se hos dig, spännande att få höra hur lilla E tog emot tomten!

KRAM!


Monica: Jag har inte betalat skatt i Sverige på några år, så jag tror inte det.

Hoppas den grekiska julen har varit fin!


Ingabritt: Jo här är det kallt må jag säga, och vitt. Riktigt vintervackert.

Hoppas att ni också har haft en riktigt fin jul!

Marianne sa...

Karin: Haha, ja det är nog Karl-Bertil som har varit framme.

Hoppas den åländska julen har varit vit och vacker och att ni har fått njuta!

Kram!


Emma: Haha, ja det är nästan så mycket de kostar de där Odd Molly!

Hoppas att den älmhultska julen har varit fin och att ni inte har frusit för mycket.

Kramar!


Desirée: Resan gick bra, både fram och tillbaka. Tror det var tur att vi åkte i onsdags.

Jag får sätta över pengarna på sparkontot så att de inte försvinner, och avvakta för att se om jag får något besked om dem.

Hoppas ni har haft fint i Stockholm, första julen hemma på riktigt för både er och oss!

KRamar!

Marianne sa...

Marianne: Jo, det är klart att man måste betala tillbaka om det är fel, fast man kan ju hoppas att det är från tomten : D

Julen har varit jättefin, hoppas den har varit lika fin hos er!

Kram!


Laura: Hahaha, ja även tomtar måste väl uppgradera?

Hoppas att din jul har varit fin den också, även om du inte har befunnit dig i den riktiga tomtens ursprungsland : )

Kramar!


Annika: Ja tomten kom med massor av fina klappar, ska erkänna att jag har lite svårt att ta av mig mina nya stövlar så om det inte hade varit riktigt så kallt hade jag nog varit utomhus mycket, mycket mer : D

Hoppas att ni har haft en riktig toppenjul!

KRAMAR!

Marianne sa...

Anne-Marie: Jag trodde att ni fick rätt rejäla vintrar i norra Kalifornien också? Men just nu är det ju extremt här i Sverige, och andra delar av Europa.

Jag kom nu att tänka på en gång när jag var liten, måste ha varit cirka tio-elva. Det var på julafton och jag satt på tunnelbanan på väg till stallet. På golvet mellan benen hade jag en kasse med äpplen och morötter till hästarna. Och plötsligt vid en station reste sig farbrorn som satt mitt emot mig, böjde sig ner och stack handen i kassen och sedan skyndade han sig ut. Först trodde jag att han hade snott ett äpple, men när jag tittade efter låg där en femtiolapp! Jag minns inte vad jag gjorde med den, men jag antar att mamma sparade den åt mig eller nåt.

Hoppas att den amerikanska julen har varit jättefin!

Kram!


Bert: Haha, ja då behöver jag inte skicka pengarna till dig då. : ) Det kanske är ett bidrag från kattguden till karantänkostnaden : D

Har ni snö i Lule också?


Sus: Jag kanske borde kontakta banken och höra om de kan kolla var det kommer ifrån. Det kan ju vara någon som behöver pengarna och tror att de har betalat en skuld.

Jag har både en röd och en vit amaryllis, den vita är en mini och jättefin. Jag måste skaffa lite julmusik, det är det ont om i den här familjen.

HOppas ni har haft en toppjul!

Kramar!

Marianne sa...

Lena: Kom ni hem till jul? Hoppas att ni har haft riktigt fint i jul, var ni än befinner er!

Kram!


Malin: Hoppas ni har det lite varmare hos er! Och jag hoppas ni har haft en riktigt fin jul, första julen i Florida!

Kram!


Lotta: Hoppas ni också har haft en riktigt fin jul. Har ni varit i Hbg eller i Västerås?

Kramar!

Marianne sa...

Kim: Tack, vi har kommit hem välbehållna och utan att frysa näsorna av oss. Jag har tänkt på dig nu de här dagarna, det ska ju ha varit riktigt ruskigt väder just hos er. Hoppas det har bättrats nu så att ni kan komma ut. Och jag hoppas ni har haft en fin jul i all snö!

Kram!


Brysselkakan: Hoppas ni har haft en fin jul här hemma!

Kram!


Kersti: Vi har klarat oss undan det värsta vädret, det var därför vi åkte redan i onsdags för att inte riskera någonting. Och nu har väl vädret nått upp till er, eller till och med passerat ännu längre norrut.

Hoppas er jul har varit fin i huvudstaden!

Bert sa...

Som svar på din fråga:

Nej - Vi har inte mer snö än vanligt så här års. Och den ligger stilla och fint på marken.

Vi har i helgen lanserat Norrbotten och Luleå som "Det Kaosfria Alternativet".

Marianne sa...

Bert: Haha, ja men nu har ni nog fått mer snö, eller så är den på väg : )

Bert sa...

Nej du! Inte en flinga. Det där med "norrlandskusten" är ett dimmigt begrepp för meteorologerna i Norrköping. Det är bara södra norrlandskusten som fått snö. Sedan stack det snövädret österut, mot Finland. Vi fick inget av det. Tyvärr.

Marianne sa...

Bert: Jag sa just det till Klas, att de borde vara lite mer noggranna med ortsprecisionen vid väderprognoserna. Om jag som bor i söder ska resa upp till, säg Gävle, så vet jag ju inte om snöovädret på "Norrlandskusten" omfattar Gävle, eller om det börjar vid Härnösand, eller ännu högre upp. Så när de utfärdar varningar vet man ju ändå inte om man är varnad eller inte.

Det är ju en stor skillnad på snön i Norrland och i Skåne. I Skåne fyker den över vägarna på ett sätt jag inte har sett någon annanstans. Jag vet inte om det är snökvaliteten i kombination med vindarna som gör det, eller om det är någonting annat. Men det ÄR besvärligt när det bara är ett stort vitt fält, trots att plogbilen körde där för en minut sedan. Så tror jag inte att det brukar vara uppe hos dig?

Bert sa...

Nä - Vi har ju ännu inte idkat en sådan rovdrift på skogen. Vi har fortfarande lä. :-)

Marianne sa...

Bert: Men blir det inte liknande på fjällen? Fast där har man förstås inte vägar.

Bert sa...

Jo - Men i fjällen har naturen sett till att det inte är några skogar alls. Det stämmer. Där blir det något liknande som i Skåne.

Och är det riktig oväder, så stänger man helt enkelt av vägen. Man vill inte ha folk i livsfara där ute. Alternativt ordnas kolonnkörning under bevakning.

Marianne sa...

Bert: Och så är det det där med vanan. Skåne får inte mer än lite snöblandat regn de flesta år, kanske lite blötsnö som försvinner efter några dagar eller så. Så det är inte så konstigt att det blir lite kaos : )

Här i Älmhult verkar det funka bra i alla fall, utom att fastighetsskötaren har hackat bort den packade snön precis framför porten, nästan, så att det har bildats blankis i stället för greppvänlig snö. Antingen ska allt bort, eller bara lagom mycket.