lördag 4 december 2010

Matprat

Kattunge i Kairo.

I dag är jag lite besviken på mitt Maxi. Jag ville köpa en fläskstek med ben och svål för att laga ett recept ur min nya kokbok av Jamie Nakna Kocken. Tanken med receptet är att svålen ska kryddas, sedan smälter fettet ner över köttet och ger smak. Men det fanns ingen fläskstek. Och inte kan man då köpa en skinkstek eller vad som helst, för det måste ju vara svål på. Antar att det inte finns dels för att julskinkorna nu tar allt större plats i köttdisken, dels för att folk kanske inte frågar efter det så ofta. Så när jag ska ha kött som inte hör till det vanliga, får jag nog traska ner till Konsum som har charkdisk och beställa det jag vill ha. Inte planera till samma dag, med andra ord. Men det är okej, nu vet jag det.

Vi var och fikade i dag för första gången, vi valde ett av alla kaféer som finns. Och det var gott, vi valde en julmacka med sill, skinka, ost och köttbullar! Men jag vet inte om det var så mycket saffran i deras saffransbullar.

Dufvenkrooks original inhandlades i dag, och den sitter jag och sippar på i skrivande stund. Riktigt god! Den är baserad på konjak och inte så där sliskigt söt. Rekommenderas å det varmaste.

Jaha, nähä, nu får jag väl försöka lista ut vad jag ska göra med fläskkotletterna som jag köpte i stället för fläsksteken ...

Ha en riktigt mysig andra advent!

16 kommentarer:

Musikanta sa...

O, så hungrig jag blir när du skriver om all den goda maten. Får gå ut i köket och ta en kopp te och en macka tror jag...
Söt liten kisse på kortet. När får du hem dina egna?
Kramar!

ExPIAtriate wife sa...

Mums vad gott det lät! Och mysigt att fika på cafe! Det jag saknar mycket är de där små personliga cafeerna som finns hemma, inte dessa coffee shops som finns i hundratalsupplagor, utan de små mysiga med hembakad paj och hemliga bullrecept, de med lite mer personlighet, kanske ett hörn för lite kuriosa...
Hoppas du hittade på något trevligt med fläskkotletterna!
Glad andra advent!
Kram
Pia

Desiree sa...

Fika är alltid mysigt fast jag tror inte heller att det är jättemycket saffran i de bullar man köper ute på fik. Det blir nog bra med fläskkotletterna fast det tyvärr inte blev den fläskstek du hade tänkt dig. Jag antar att man får ta och beställa i förväg om du ska ha en sådan eller gå till konsumen och be dem skära till köttet så som du vill ha det. Vi drack också glögg igår. Jag köpte årets Blossa som är vit med saffran. Den smakar inte så mycket saffran men är också baserad på konjak så den är inte heller så där sliskigt söt och det tycker jag är mycket godare.
KRam!

Kersti sa...

Nu gjorde du mig riktigt sugen på fläskstek. Måste prova det.
Riktig julstämning här i Enskede med vintervitt och traditionsenlig julmarknad. Köpte lussebullar med mycket saffran i och som fortfarande var varma. Det var mums.

Formerly known as Matildas Fikarum sa...

Nu var det ett tag sedan jag var inne på din blogg. Du HAR verkligen flyttat till Sverige! Wow. Hur känns det. EGENTLIGEN? Känns det inte konstigt? Eller vande du dig snabbt? Inte för att du bott där så länge ännu, men ändå, det måste ju ha varit en enorm omställning.

Bloggblad sa...

Här i Sverige ska man köpa det alla andra köper... så är det med allting. Försök t.ex. hitta en hängande adventsstjärna! Det går ju inte när någon bestämt att alla ska ha såna som står i fönstret. I min värld hänger stjärnor, alltså får det vara när nu vår gamla tjänat ut. (läs = försvunnit i garaget.)

Taina sa...

Det vattnas i munnen på mig när du skriver om julmackan. Får väl åka till IKEA och ta en sådan. Just det, jag ska ju träffa Petra på onsdag där och DÅ får jag hoppas de har sådana. Plus saffransbullar MED saffran i...

Kramen

Annika sa...

Synd med fläsksteken. Trodde annars att det var ngt de sålde rätt bra av i södra sverige med tanke på hur nära danmark ligger, och dereas förkärlek till fläsksteken.
Avskyr när det är för ltie saffran i lussekatterna. Det blir en sådan dammig smak på dem då.
Glöggen låter god.
Skulle jag gärna prova, men här finns ingen glögg. Jag gör min egen, och den blir god den med!! Vill inte köpa alkofri från IKEA elelr WM, för TRIIIISTA...
Kram!!

S w e F l o sa...

Förresten, när får ni hem katterna?

Marianne sa...

Musikanta: Ja du gör väl inte fläskstek så ofta, med tanke på att MM är vegetarian? Jag kommer att behöva hjälp med bra recept till sommaren, för min sondotter har blivit vegetarian nu. Vilket är hedervärt, önskar jag var det, men det kan jag inte bli. Kött är för gott ...

Mina kissar kommer hem i slutet av januari. Suck, nu börjar det bli segdraget, tycker jag. Men tiden går, och nu är jag i alla fall inte orolig för dem.

Kram!


Pia: Visst är det tråkigt med de där stora kedjorna, det blir bara samma, samma hela tiden. Tacka vet jag riktiga kaféer och kondisar, med egna kakor och mackor.

Det blev bara klassisk kotlett med gräddsås och lingon. : )

Kram!


Desirée: Nej, man ska nog baka själv för att få riktigt goda saffransbullar. Det är för dyrt för att de ska vara frikostiga med det i bagerier.

Jo, det får bli att gå till Konsum och beställa kött när jag vill ha något speciellt, men det är ju bra att det finns en charkdisk i stan i alla fall. På en så här pass liten ort är det kanske ganska ovanligt.

Vi har också Blossa med saffran, men jag tyckte inte att de var så god. Dufvenkrooks original är däremot riktigt, riktigt god. Blossas vanliga blir lätt för sliskig, men den här är perfekt! Testa den!

Kramar!

Marianne sa...

Kersti: Jag är också sugen på fläskstek. Ska nog ta och pallra mig ner där till Konsum och se om jag kan få tag i en.

Mysigt med julmarknad. Här finns flera stycken i trakterna, men det har inte blivit av att åka till någon än. Inte mer än skyltsöndagen här i Älmhult.


Matilda: Hej! Ja det var ett tag sedan! Bloggar du nu igen?

Jo, vi har verkligen flyttat nu. Det känns faktiskt riktigt bra. Det är skönt att vara hemma igen, och det är lika spännande som att flytta till ett nytt land. Det finns så mycket att upptäcka! Jag har inte vant mig riktigt än, ibland får jag nypa mig i armen för att se om jag drömmer eller om det är på riktigt. Precis som det har varit i Istanbul och Kairo. "Är jag verkligen här?"

Än är jag bara positiv, det enda var väl ett tag när det bara var grått och mulet, innan snön kom. För det var så mörkt, det blev aldrig riktig dag, tyckte jag. Var ju så van att det alltid, alltid, alltid var stark sol så man behövde solglasögon.

Ibland känner jag mig lite dum när jag har glömt hur någonting går till. Som när jag fick fråga om man var tvungen att köpa Aftonbladet när man ville ha tv-bilagan, eller om man kunde köpa bara den. Eller som när jag fick viska till Klas "det är gräddfil man har till sillen, va?", för jag var ju så van att blanda Activia yoghurt med grädde ...

Men jag stormtrivs!

Marianne sa...

Bloggblad: Jo, men jag kan skicka en till dig! Vi har hängande stjärnor här. De är billiga som sjutton också! Jag ska se om jag hittar din mejladress hos dig, så mejlar jag. Vet inte vilken bokstav jag ska leta på i min mejl, har glömt det!


Taina: Men det var inte på Ikea vi fick julmacka, det var på ett kondis här i stan. Fast de kanske har där också, det vet jag inte. De serverar julbord på Ikea i hela Sverige, men jag vill spara julbordet till julafton.

HOPPAS du hittar en god julmacka!

Kramar!


Annika: Det kanske finns fläskstek normalt, men just nu är det nästan bara julskinkor i diskarna. Det lär väl gå åt ett antal ton snart : )

Ja vi gjorde också alltid egen glögg, och det blir himla gott det också. Nu finns det ju recept på en massa nya sorters glöggar på äpple och citron och allt möjligt också. Men i år blir det köpe för oss : )

KRAM!

Marianne sa...

SweFlo: De kommer inte förrän i slutet av januari : ( Jag håller på att längta ihjäl mig. Klas tycker inte det är kul när jag pratar barnspråk med honom, vilket katterna uppskattar desto mer : D

Kram!

Formerly knowns as Matildas Fikarum sa...

Det låter som om du trivs! Härligt!

Nej, jag bloggar inte längre, jag får se hur det blir. Det blev så körigt ett tag att jag la ner alltihop. Kanske dyker jag upp i annan skepnad. Eller nåt!

:)

Anna, Fair and True sa...

Jag blir också hungrig, trots eller kanske pga att jag haft maginfluensan och precis kommit i gång med ätandet :)

Marianne sa...

Matilda: Säg gärna till om du dyker upp igen, det vore kul att följa dig igen!


Anna: Åh nej! Stackare! Skönt att du mår bättre igen, det måste vara dubbelt jobbigt med den lilla i magen också.

Kram!