fredag 29 juni 2012

Sommartider Hej, Hej!

Så här i sommartider gäller det att ta till vara på det naturen bjuder, i alla fall kan man ju ta hand om det man tycker bäst om och har tillgängligt. Så i går eftermiddags plockade jag fläderblommor som växer på vår baksida och satte saft.

Fläderblommor.
Hur enkelt som helst, och alla recept ser ungefär likadana ut som man hittar på nätet:

30 stycken stora fina blomklasar och 3 välskrubbade och tunt skivade citroner läggs i ett kärl som rymmer minst 5 liter och som går att sätta lock på. Sedan kokar man upp 1,5 liter vatten, och rör ner 1,5 kg strösocker och 50 g citronsyra. Och så häller man den heta vätskan över blommor och citroner. På med locket och låt stå så i 3 dagar. Sila sedan bort blommor och annat, häll upp på väl rengjorda flaskor - eller frys i lagom stora kuber. 

Jag ska frysa i sådana där iskubsfryspåsar, så tar man bara fram lagom mycket varje gång. Annars måste man antingen häva i sig saften eller riskera att den blir dålig.

Blommor och citron i en stor gryta.

Och i dag har jag gjort en extra järnrik müsli. Barnbarnet Mathilda är ju vegetarian, och hennes järnvärden är för låga. Jag googlade och hittade en hemsida som några dietister har, Matvett.se, och har följt deras recept:

160 g torkade aprikoser
350 g havregryn
100 g havregroddar
290 g pumpafrön
100 g sesamfrön

Jag finhackade aprikoserna, och sedan rostade jag hela härligheten i ugnen på 200°C i ungefär 10 minuter. Det blev gott, och absolut inte för sött. De skriver också att c-vitamin ökar upptaget av järn, så det blir bra att servera lite fruktsallad vid sidan av eller i yoghurten. Och så kan man så klart smaksätta müslin med kanel och kardemumma och vad man nu tycker om. Eller så kan man koka gröt på den, som omväxling.

Maken ringde vid halv femtiden.
- Vad gör du?
- Dricker en kopp te, hur så?
- Jag tänkte komma hem.
- Eh, jaha ...?
- Titta hur det ser ut ute.
Det spöregnade, så jag hoppade in i bilen och åkte för att hämta hem honom och cykeln. Men när jag kom fram var det nästan fint väder, så han tog sin cykel och trampade hem medan jag fick vända om alldeles ensam i bilen. Nu har han TRE VECKORS SEMESTER! Härligt! Han har inlett med att sätta sig och planera allt som ska göras - min garderob har prioritet tycker jag.

Och i morgon förmiddag åker Moa och jag och hämtar Mathilda från tåget! Det är så bra att i alla fall ett av alla X2000 stannar här i Älmhult, det som passerar 9:46 varje dag på sin väg söderut. Och om min väderapp har rätt (vilket den ofta har) så ska det bli strålande sol och 25°C varmt i morgon! Sedan kommer Daniel om om drygt en vecka och är här några dagar innan de båda åker vidare till mormor.

9 kommentarer:

olgakatt sa...

Fläderblomssaft är bland det godaste som finns. Enda problemet är att blommorna ska skördas precis när det är som varmast och man har minst plats i kylskåpet. Så jag plockar och fryser blommorna och gör saft när det är kallt!

Mathildas musli låter jättegod! Och att få vitaminer och mineraler i naturens egen form lär göra den bästa nyttan!

Suzesan sa...

Det är gott och jag undrar varför jag ALDRIG gjort då vi har PROPPFULLT med blommor överallt.

Latmasken.I MIG!

Frysa in i kuber är ju smart.

Åhh tänk så kul för Moa att Mathilda kommer nu OCH DIG...och tänk att Daniel kommer en sväng han med.

Ha en så trevlig helg nu. Så snällt av farmor Marianne att göra så god müsli. lät mycket gott.

Kram
/Susanne

Musikanta sa...

Man får hoppas att ditt barnbarn inte är vegan utan laktovegetarian som MM och Mirren. Alltså äter de ost och ägg och dricker mjölk.

Då får man i sig alla vitaminer och mineraler man behöver. De äter alltså ALLTING i princip utom det som lever eller har levat. Även fisk, räkor och musslor räknas dit! Ägg i mat men inte gärna kokta.

Det innebär att man kan laga pannkakor och pajer, vegetarisk pizza, goda såser och redda soppor på grönsaksbuljong etc. etc. Till det massor av frukt och grönsaker förstås.

Magen kan ta stryk av för mycket fiberrik mat. Jag har fått rekommendation att undvika all sådan mat en tid framöver...

Underbar bild på fläderblommorna!
Kram från Ingrid

Äventyret framtiden sa...

Fläderblomssaft skall det bli här också vad tiden lider. De är inte färdiga ännu, men snart. Gott blir det. Man får ju lust att kocka litet extra när man läser din blogg nu för tiden:)

kram från ett stormigt och regnigt Åland

Karin

Desiree sa...

Fläder saft är så gott och ännu godare om man kokat den själv som du gjort. Din mussli lät också väldigt god. Kul både för dig och Moa att Mathilda kommer och hälsar på igen. Hi hi låter som du har andra jobb planer för din make nu när han har semester ;-)
Kram och trevlig helg. Här ska det också bli fint imorgon med sol och över 20 grader. Ser fram emot detta.
Kram!

Juliannie sa...

Vi har sån tur att vi har fått hemgjord flädersaft av en granne som tack-för-hjälpen! Gott att göra drinkar av också... ;) Hemgjord musli är sååå mycket godare än köpt! Jag brukade göra et förut men är lite för lat nu så jag strör bara på havregryn och nötter. Ett litet tips ang. järntillskott, nässeldroppar från hälsokosten som man kan ha i juice eller yoghurt.

Marianne sa...

Olgakatt: Var det fel tid att plocka nu? Men saften blev god. Jag frös saften i såna där isbitsplastpåsar, du vet som man normalt fryser vatten i och får isbitar. Så är det bara att ta 1-2 bitar per glas sedan.

Ja tabletter ska man bara ta när man måste, mat är definitivt godare : )

Jag gjorde förresten sallad på salladen i dag! Det blev jättegott! Eftersom det växer hela tiden kommer det nog att räcka ett bra tag. Undrar om jag inte ska ta och gräva upp en liten köksträdgård på andra sidan ingången också.


Suzesan: Ja nu får du allt pallra dig ut och plocka blommor innan det är för sent! Det är ju faktiskt väldigt enkelt att göra den saften eftersom den inte ska koka. Det enda som ska koka är ju vattnet.

Kram!

Marianne sa...

Ingrid: Ja hon är lakto, hon är definitivt för ung för att vara vegan. Jag tror faktiskt inte att jag hade klarat att föda henne i två veckor om hon hade varit vegan. Det kräver ett helt annat kunnande och jobb för att få i sig alla näringsämnen. Så hon äter också allt utom kött och fågel. Tack och lov äter hon fisk, så det blir mycket fisk när hon är här. Tror jag ska göra fiskburgare till helgen, apropå det.

I dag blev det rödspetta.

Ja du ska vara snäll mot din mage en tid framöver. Även om det nog kan bli rätt tråkigt att inte få äta grönsaker och frukt i den utsträckning man är van och vill.

KRAMAR!


Karin: Det är inte illa om jag kan inspirera DIG bland grytorna! Då sträcker jag lite extra på mig!

Här har vi äntligen fått lite uppehåll, önskar nu att solen håller sig framme och inte bara glimtar till i korta pass. Det är för kallt!

Kram!

Marianne sa...

Desirée: Haha, ja nu är det mycket vi kan passa på att göra när vi båda är lediga. Om vi jobbar på huset nu i de två veckorna när Mathilda är här (för hon hänger ju mest med Moa), så kan vi vara lediga sedan en vecka och göra lite utflykter om dagarna. För vi MÅSTE få klart här inne i år, annars blir vi nog tokiga. Sedan är det utsidan, garaget, trädgården, stenläggningen, altanen, balkongen ...

Tänk nu om solen kunde hålla sig kvar en hel dag, det hade varit skönt!

Kramar!


Eva: Härligt med bra grannar! Jag passar en grannes hus nu när de är borta, så jag passade på att ta en pion som ändå hade knäckts. Nu står den här inne och är vacker i stället för att den ligger där och dör. Och tjejerna har plockat jordgubbarna som är mogna så att inte de förfars.

Nässeldroppar ska jag absolut kolla upp! För det kan bli lite trist att sitta och tugga på samma müsli hela tiden, bra att kunna variera och ändå få i sig det man behöver. Toppen!