fredag 6 mars 2009

Fredagstema Show and Tell: Min bloggplats

Nu har vi varit och veckohandlat och vi hann gott och väl innan det blev stor rusch i affären. Den här helgen ska alla bunkra upp inför festen på måndag då man firar profeten Muhammeds födelsedag. Och då gäller det att vara klar i butiken före fredagsbönen, för sedan blir det verkligen fullproppat med folk. Jag har tidigare skrivit att jag gillar folkmyller, och det stämmer med ett undantag: mataffären. När det är för trångt där blir jag skogstokig och vill bara därifrån så fort det går.

Visserligen står det "clear" i min vädersticker här på bloggen, men jag kan tala om att det blåser ganska ordentligt och att sanden yr. Små sandstormar lite överallt och när en vindby med sand träffar bilen låter det som en hagelskur.

I dag är det som sagt fredag, och då är det dags för fredagstema. I dag är ämnet Min bloggplats och kommer från Erica, som håller i dirigentpinnen under mars månad.

Här är min bloggplats:


Jag sitter nästan uteslutande här vid skrivbordet när jag både skriver och läser bloggar. Det händer att jag tar med datorn och sätter mig i soffan, men inte ofta. Jag tycker det blir så obekvämt att ha datorn i knäet när man ska hoppa upp och ner hela tiden, som jag gör. Ner och hämta kaffe, katterna vill ha mat, badrummet kallar ... Så, jag brukar mest sitta vid mitt stökiga skrivbord.

Handkräm och cerat står på armslängds avstånd, vitaminerna har jag här så att jag ska komma ihåg att ta dem, en flaska Cola nu på vintern och en flaska vatten på sommaren (be mig inte förklara det fenomenet, men så är det), små lappar, högar av papper (ovanligt lite på bilden), och så boken jag jobbar med för stunden. Nu har jag börjat med Barbara Nadels Deadly Web, jag vet inte vad den kommer att heta på svenska. Längst ner i vänster hörna syns Arabesk, också den av Barbara Nadel, vilken var den allra första boken jag översatte i hela mitt liv.

Lilla tavlan längst upp till höger, vid sidan av hyllan, är jag när jag var cirka fyra år. Mamma envisades med att jag skulle ha kort hår, fast jag ville ha långt. Under den en silhuett av mig, jag tror den gjordes i Barcelona om jag minns rätt.

På stolen har jag en filt för att täcka sitsen som katterna har kloat sönder. Men jag vill inte ha en ny stol för den jag har är så skön. Den kan jag till och med krypa upp i och sitta med benen i skräddarställning om jag vill.

När jag tittar ut genom fönstret som jag har direkt till vänster om skrivbordet ser jag "gubbsens" lilla samlingsplats, dvs trädgårdsmästarna, vakterna och allt vad det är som jobbar här i området. Där samlas de flera gånger om dagen för att fika, reparera någon grunka och prata strunt. Jag kanske skulle ha visat en bild på det också, men jag vet att de flesta har sett det tidigare. Det är riktigt mysigt att ha dem där tycker jag, för utan dem hade det varit alldeles för tyst och dött här. Men de ger liv till stället när de skrattar, pladdrar, lyssnar på radion, smågrälar, testar nya ringsignaler i mobilerna, svetsar ...

Till höger om mitt skrivbord har Maken sitt skrivbord, men det fungerar mest som uppsamlingsplats för papper. Själv föredrar han att ligga i soffan och surfa på sin bärbara.

Ja nu vet ni var jag sitter när jag hälsar på hos er!


Ny fredagsbloggare: Norrsken och stjärnfall.

Har jag missat ditt namn? Säg till så rättar jag.

Vill du också vara med på fredagstemat? KUL, häng på! Säg bara till hos någon/några av oss så att vi alla hittar till dig!

26 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Oj vilket stort skrivbord du har! Lyxigt!
Och det där med att ha folk omkring sig fast ändå inte inpå är ngt jag också gillar när jag jobbar. Så jag förstår att du trivs emd dina "gubbs" där ute.
Hoppas du får en bra helg! Och du jag ska maila dig o Kicki också, men det har varit så mycket kräks i vägen, denna veckan... hahahaha!!!!!
kramar!!!

Västmanländskan sa...

Aha, då har jag läst dina översättningar. Har precis upptäckt Nadel :)

Anonym sa...

Vilken trevlig läsning!
Jag visste inte att du jobbar med översättningar, så spännande det låter (och svårt)
Är du frilansare eller knuten till ett förlag?

Ha en skön helg!

Marianne sa...

Din skrivarhörna ser jättetrevlig ut tycker jag. Ungefär som jag har föreställt mig den. Att sen ha lite underhållning utanför fönstret är ju inte helt fel heller. Mitt lilla ´kontor´ består av en liten smatt på ca 4kvm i ett hörn av vårt lilla hus. Men jag har också en finfin utsikt. Jag ser vägen där jag har koll på alla som åker förbi. Och så har jag ett bergsparti med skogen runt omkring.
Ser solen komma upp nu den här årstiden så sakteliga över trädtopparna. Då måste jag dra för gardinen även om det tar emot.När jag är hemma vill säga.
Men så är det ju bara min lilla hemmahörna också. På jobbet därimot har jag ett litet (större) bås i ett stort kontorslandskap tillsammans med ca 30 andra kompisar i likadana bås. Och ingen som helst utsikt. Fy !
Hoppas nu du får en trevlig fredagkväll.
Kram, kram.

Anne sa...

Vilket jättefint skrivbord och datorplats. Gillar fotografierna på väggen, det känns som de ger energi och även en känsla av mysighet att ha det på väggen framför sig. Jag förstår att du, även fastän du har laptop, jobbar vid ditt skrivbord. På nåt sätt tycker jag att sitta vid ett skrivbord och arbeta känns mer "seriöst". Lite som att man automatiskt går in i jobbtänk och koncentration när man går till skrivbordet och sätter sig där, inte likadant när man (som jag) ofta sitter i soffan med datorn.
Det blir mer nöjesgrejer då, på nåt sätt.
Det där med att vara tyst, det tycker jag också kan vara lite besvärande. Det ska vara ljud omkring en, så jag förstår verkligen att du tycker gubbsen där utanför tillför en hel del.
Ha en riktigt bra och skön helg!!! Kram!

Taina sa...

Rejäl yta, måste jag säga och att ha en stol som du kan sitta i skräddarställning i är ju så perfekt. Kanske jag skulle ta bort mina armstöd för det är en skön ställning att sitta i. Lite som yoga. Ha en fin helg!

Anonym sa...

Ja, det känns skönt att veta var jag har dig ;-) . Trevlig helg!

Desiree sa...

Vilken trevlig bloggplats du har. Det är alltid nice att ha ett fönster att kunnat titta ut genom och låta tankarna fladdra iväg ibland. Jag gillar att sitta i mitt kök just för att det är så mycket fönster och ljust och jag är även glad att jag har ett fönster här brevid mig på jobbet. Rummet verkar alltså vara ett stort rum om även din man har sitt skrivbord där. Handcreme är något jag också ser till att ha här brevid mig på jobbet. Jätteviktigt. Jag jobbar ju på lab så det blir en hel del att tvätta händerna fast man ändå ofta kör med handskar. Ha en skön fredag och resten av helgen också.

photobyjennie sa...

Så du är översättare! Spännande! Jag trodde jag skulle bli det (översatte böcker som specialarbeten hela gymnasiet) men sedan ändrade jag bana helt!!

Spännande det där med cola på vinterna och vatten på sommaren! Jag tror jag vet vad du menar! Är likadan själv.
Jag frågade dig tidigare om Marsa Alam....vi bokade resan för några veckor sedan och åker om några dagar! Jag är såååååå less på snö, slask, lera (dagis) och kyla. Behöver en rejäl dos med sol och slippa pälsa på sonen overaller, ullkalsonger och galonisar!

Suzesan sa...

Tjusigt:)Fin bild på dig när du var liten..

Jag har ett skrivbord som en gång varit mitt när jag var tio. Jag har sågat av skivan och ställt två av låddelarna på varsin sida. Sen målade jag det vitt. Men nu är det slitet.
Natti natti
Tack för debatten idag och igår det var kul att läsa och skriva;)
Kram
Susanne

Sparkling sa...

super med en skön stol det är viktigt! jag skulle också vilja ha folk utanför mitt fönster, det är trevligt med lite li och rörelse.

Marianne sa...

Saltis: Stort? Fråga mina papper, de tycker att skrivbordet är alldeles för litet : ) Det är ett vanligt skrivbord från Ikea, men väldigt bra för det har ett litet sidobord som man kan dra ut vid behov = hela tiden ...

Jag tror jag har dragit på att skriva till er för jag har inte spikat resedatum än. Vet mer om det på tisdag tror jag, måste ju bestämma mig nu. Det kommer i alla fall!

Hoppas att allt kräk är över nu och att ni mår bra igen!

KRAMAR!

Västmanländskan: Vad roligt! Det låter som om du gillar Nadel också eftersom du har upptäckt henne! Jag älskar hennes böcker eftersom de traskar runt i mitt kära Istanbul : )

Marskatten: Tack! Det är inte lätt att översätta och få det bra, men det är det som är det roliga också. Det ska ju vara så som författaren skriver, samtidigt måste det vara ren och bra svenska, och det måste fungera på svenska. Det lätta med Nadels böcker om Istanbul är att jag vet var de befinner sig, jag kan se allt inom mig, känna smakerna, lukterna, höra ljuden. Det är i alla fall jätteroligt.

Jag är inte knuten till något förlag, även om jag allra mest har jobbat för Midas som ger ut Nadel. Den senaste boken, av Fay Weldon, ges ut av ALF förlag, ett annat litet förlag. Så de stora bjässarna som Bonnier m.fl. har jag aldrig jobbat för.

Hoppas du också får en skön helg!

Marianne sa...

Marianne i Sverige: Fyra kvadratmeter kan också vara väldigt mysigt, ens egen lilla privata hörna. Alltid bra att ha koll på vilka som rör sig i trakten! Jag brukar också titta ut när det kommer förbi en bil : )

Kan du inte ha en tunn, lite beige/off-white gardin för fönstret som tillåter ljuset att komma in men stänger ut de bländande strålarna? Det har jag. Jag kan visserligen inte se igenom den, men jag kan blockera lagom mycket av solen för att det ska funka. Den åker lite fram och tillbaka, nu när det är alldeles grått ute av sandstormen är den fråndragen så jag kan se spektaklet.

Ha en skön helg och hoppas du är FRISK nu!
Kram!

Anne: Tack! De fyra små tavlorna är motiv från Istanbul (fy vad jag är tjatig, får snart åka dit), gjorda av en konstnär som sitter ute i en liten gränd och säljer tryck av sina verk. Du har nog rätt i att det känns seriösare att sitta vid ett skrivbord när man jobbar, och det blir ens egen privata plats på något sätt, lika privat som handväska och plånbok på något sätt. Men i Istanbul (here I go again) brukade jag flytta ut på balkonen under sommarhalvåret.

Det där med ljud är jag jättekänslig för när jag översätter. Gubbsen, som ju inte gör någonting jag behöver bry mig om och som bara pratar arabiska som jag inte förstår, de stör mig inte ett dugg utan tvärtom gör att jag känner mig lugn. Däremot kan jag inte ens ha instrumental musik i bakgrunden, för då börjar jag lyssna så att jag befinner mig i rummet i stället för i bokens värld. Mycket knepigt det där.

Ha det riktigt gott i helgen!
Kram!

Taina: Men om du tar bort armstöden kan du inte slänga upp ett ben över dem eller ta stöd med ena knäet mot dem. Haha, jag kränger runt i min stol som en treåring. Ibland till och med halvligger jag i den!

Hoppas du får en toppenhelg!

Marianne sa...

Mais oui: Haha, ja ifall du undrade : )

Ha en jätteskön helg du också!

Desirée: Ja fönster är näst intill livsviktigt, fy vad instängd man känner sig när man sitter i ett rum långt från fönstren. Det blir som en grotta. Jag har haft ett par sådana arbetsplatser, inte kul. Har inte hunnit vara inne hos dig än och se din plats, men du har ju ett så vackert kök, så jag förstår mycket väl att du trivs att sitta där. De senaste tio åren har jag haft kök som visserligen har varit rätt stora, men helt omöjliga att sitta i, något jag saknar rejält!

Hoppas att du får en riktigt, riktigt skön helg!
Kramar!

Jennie: Översatte du böcker som specialarbeten! Gavs de ut på något förlag så att du fick ersättning, eller fastnade de i skolans arkiv? Om de fastnade kanske du skulle kunna försöka få någon att ge ut dem så att du får betalt för ditt jobb? Det är ju du som har gjort det, även om det var i skolan.

Åååå vad roligt att ni åker om ett par dagar bara! Nu MÅSTE jag googla på Marsa Alam, det bar bara inte blivit av. Tänk på att ta med kläder så att du täcker axlar och knän när ni är ute och går. Visserligen är det säkert fullt med turister som visar upp både det ena och det andra, men du kommer att bemötas med mycket mer respekt om du visar dem respekt. Och glöm inte att det fortfarande är kallt här på kvällar och nätter. Så ta med någonting så ni inte fryser! MYGGA för det är gott om mygg i det här landet. Solglasögon, för solen är stark. Och bekväma skor så att ni inte får skavsår.

Du får gärna skriva nyaaventyr /at/ gmail.com om du har några frågor.

Kram och trevlig resa!!!

Marianne sa...

Suzesan: Vad mysigt att ha kvar sitt gamla skrivbord från barndomen! Vilken lyx! Det gör ju inget om det är lite slitet, antingen är det fint slitet eller så är det bara att måla om igen.

Tack själv för debatten! Alltid skönt att släppa ut lite ånga!

Ha de nu så skönt under helgen!
Kram!

Sparkling: En bra stol är A och O! Jag är verkligen jätteglad att jag har folk här utanför nästan hela dagarna. Bara ett par hus bort är det alldeles tyst och tomt utom när en bil åker förbi, så jag tycker vi har bästa huset här i området. Träd och buskar är ju fina, men de GÖR inte så mycket olika saker : )

Norrsken och stjärnfall sa...

Jaha, nu finns det äntligen ett inlägg hos mig med, en dag försent men jag skruvade Ikeamöbler igår så det tor halva kvällen. Kort blev det men jag får ta igen det nästa vecka.
Vilket härligt stort skrivbord du har att sitta vid. Jag hade kunnat tänka mig en sådan plats jag med men det finns inget utrymme i mitt hem för det just nu.
Ha en trevlig helg!

Musikanta sa...

I vanliga fall brukar det se ut ungefär som hos dig på mitt skrivbord. Men jag brukar också hitta bland alla papper för det mesta.

Jag föredrar att sitta rakt upp och ner vid datorn och skriva. Jag läser och skriver heller aldrig i sängen. Föredrar att sitta rakt upp och ner på en stol.

Har en laptop utifall att, men använder den aldrig. Tycker det är besvärligt utan mus.

Trevligt med lite att titta på och lyssna till utanför fönstret...

Marianne sa...

Norrsken och stjärnfall: Hihi, om du skruvade ihop Ikeamöbler förstår jag att du hade fullt upp i går! Det är sånt där man kan få en smärre hjärnblödning av.

Jag ska komma och kika hos dig!

Det är allt tur att jag har ett eget skrivbord, annars hade alla mina små papper och lappar flödat runt i hela huset, nu slipper vi det. En vacker dag får säkert du också rum med en alldeles egen hörna!

Ha en skön helg du också!

Musikanta: Ja det är skönast att sitta "rakt" på en stol. Fast jag ålar runt i min stol så man skulle kunna tro att jag var tre år. Men när man har datorn i knäet och ska upp och ner och hit och dit och hämta och fixa ... Det blir för jobbigt. Fast jag har mus till min laptop, avskyr den där plattan för man kommer alltid åt den så att markören flyttas och så vet man inte var man är. Nä, mus ska det vara!

Kram!

Emmama sa...

Vilken bra och STOR arbets- och bloggplats, vad skönt för dig! Och vad GOTT med cola, det skulle jag ju haft hemma nu till de där hamburgertallrikarna jag ska fixa klart nu.. Kram!

underytanjag sa...

Hej vad kul att hitta till dig jag drömde länge om att flytta utomlands men fegar mer sedan barnen kom har blivit en bekväm trygghetsnarkoman

StrandMamman sa...

Roligt att nu veta var man har dig ;)) Och alla andra fredagsbloggare med, för den delen.
Har du hållit på med översättandet länge? Hur många böcker har du översatt?
Soffbloggarhälsningar!

Marianne sa...

Emma: Det ser nog större ut än det är. Oftast är det väldigt trångt för de där papperen vill aldrig ligga där jag säger till dem att gå och lägga sig ; ) Men så är det också först och främst min arbetsplats, precis som vilket skrivbord som helst på ett kontor. Egentligen. Hehe, här är Cola en stapelvara. Tyvärr egentligen, det hade säkert varit nyttigare att vara torsk på mjölk, but what can you do? Låter gott med hemgjorda hamburgare.

Kram!

Under ytan: Hej och vad kul att du hittade hit! Välkommen! Jag förstår vad du menar med att bli trygghetsnarkoman efter att ha fått barn. Då blir det plötsligt mycket viktigare att garanterat ha tak över huvudet, mat i magen och kläder på kroppen. Och att kunna tolka omgivningen på ett säkert sätt. Man ska alltid göra det som känns rätt för en i den situation man befinner sig, det är det viktigaste. Det kan förändra sig och då kan man förändra sitt liv när den dagen kommer.

Strandmamman: Ja visst är det skoj att kunna se alla framför sig där de sitter och bloggar! Toppenämne som gör att man känner sig lite närmare.

Jag har hållit på med översättningar i några år nu, osäker exakt men en tre-fyra. Jag höll på att läsa Barbara Nadels böcker och kom plötsligt på att jag borde översätta hennes böcker om Istanbul till svenska. Kontaktade förlaget, och på den vägen är det. Nu har jag översatt totalt 9 böcker, åtta stycken av Nadel och en av Fay Weldon som kommer ut nu i månadsskiftet mars-april. Ett roligt men tidsödande jobb.

Ha en skön söndag i soffan!

anna of sweden sa...

Vad kul att få kika in i din lilla blogghörna!

Marianne sa...

Anna of Sweden: Välkommen till min hörna : )

Anna, Fair and True sa...

Det är kul att nu kunna visualisera mycket bättre var och hur vi alla sitter när vi bloggar!

Jag minns det där fotot på dig. Du la upp en närbild på det tidigare. Jättefint!

Får du vara med och bestämma titel, eller föreslå i alla fall, eller hur funkar det?

Nu ska jag läsa vidare vad jag missat sista 1-2 veckorna!

Marianne sa...

Anna: Håller med, det känns lite närmare och som om man tar en fika med varandra när man läser!

Jag är med och föreslår titel, det är så många aspekter på den, inte bara att det blir bra översatt utan att det är säljande och intresseväckande också, så det är lite copywrite-känsla som behövs för det. Fast ofta blir det ganska självklart, som Arabesk heter Arabesk även i original, Djupa vatten heter Deep Waters osv. Ibland kan det däremot bli lite knepigt när det är dubbeltydiga namn, som After the Mourning. Det blev Sorgens arv, för det ståmde någorlunda med titel och mycket med innehållet.