måndag 16 mars 2009

Packat och klart - måste se

I kväll måste jag och alla som är intresserade av Kairo titta på tv klockan 21:00 svensk tid. Kanal 1 för er som är i Sverige och SVT World (fd Europa) för oss som har den svenska utlandskanalen. Och den som inte har vare sig det ena eller andra kan titta på SVT Play på nätet.

Som grädde på moset är det ett reportage från skidorten Bansko i Bulgarien. Två av mina länder i ett och samma program, med andra ord. Inte illa, inte illa!

Om jag så här utan att veta vad som har hänt i Bansko under de senaste åtta åren ändå skulle rekommendera en skidort i Bulgarien, skulle det dock bli Pamporovo. Där finns backar för alla skicklighetsgrader, till och med en lååång nybörjarbacke ända från toppen så att det känns lite roligt fastän man knappt kan stå på laggen.

Så här står det om kvällens program i SVT:s programtablå:

21:00 Packat & klart
Del 2 av 8. Lydia Antivalidis åker till Kairo och känner svetten och pulsen i Afrikas största stad, innan hon gör den ofrånkomliga utflykten till pyramiderna. De är imponerande, men det är svårt att värja sig mot den flodvåg av kommersialisering som sköljer över alla besökare. Lydia drar västerut, till den mäktiga Vita öknen. Där står fortfarande märkliga formationer upp som vita kalkstenssvampar, ett minne från tiden då området var havsbotten. Vi lever i finanskrisens dagar, men det hindrar inte lusten att uppleva pudersnö under skidorna. Vad gör man när lyx-Alperna slår för hårt mot bankkontot för att vara aktuellt? Den bulgariska skidorten Bansko hör till Europas billigaste, och kan vara ett alternativ och Julia Messelt åker dit.

* Även i SVT1 17/3, SVT24 18/3, SVT1 19/3 och SVT1 22/3. Sänds även i SVT HD

Längst ner på programmets hemsida kan man tydligen läsa reportage av reportrarna. Det ska jag göra nu.

31 kommentarer:

Annika sa...

Hej min vän!!!
I am BACK!!!
Nu ska jag läsa ikapp på din blogg. Ser att du hade söndagsångest och att du tyckte fel låt vann :-)
jag tyckte det var RÄTT låt!! hejjade på malena! Det var så kul, så kul att få uppleva svenska melodifestivalen under två lördagar. OCH nu sitter låtarna, även i mig. Hejjade på Alcazar också och så tyckte jag Mollys låt var helt underbar!!!
Packar och Klart är ett superbra program!! TUR att man kan kolla över nätet.
KRAMAR i massor från mig!!!

matildasfikarum sa...

Det finns så mycket intressant att titta på på nätet nu, vad gäller program. Ibland känner jag för att ta ledigt en hel vecka och bara sitta och gotta mig i svensk TV!

Marianne sa...

Annika: Jaaa, så roligt att du är tillbaka efter din bra resa!

Fast jag hejade på lilla söta Agnes : )

Visst är det kul att se Packat och klart! Du har väl hittat SVT:s nya sajt SVT Play? Mycket bättre kvalitet och går snabbare att se programmen där än det gamla sättet. I kväll ska jag i alla fall bänka mig framför tv:n i stället för datorn och titta.

Jättekramar till dig!

Matilda: Håller helt med! Det får helt enkelt instiftas en ny helg som räcker en vecka varje halvår: tv-helgen. Just det, nu fick jag till det så jag kan lyssna på radion också, måste sätta på den!

Millan sa...

Ah vad skoj! Det ska jag absolut se! Det ar sa roligt nu nar man laser bloggar fran hela varlden. Jag tycker att det gor att man kanner sig annu mera intresserad och nyfiken pa de platser dar de bor! kram

Marianne sa...

Millan: Håller med, visst får man upp ögonen för nya platser tack vare bloggarna. Om jag hör något om Bristol så tänker jag ju genast på dig, hör jag om Washington tänker jag på Annika osv, och blir nyfiken på att se mer om hur det är där, vad som har hänt och vad det kan vara.

Kram!

Mz.olsson sa...

Va kul!

Mia sa...

Kul! Ska göra mitt bästa för att hålla mig vaken så "sent"! Är just nu en riktigt fånig småbarnsföräder som lägger sig så fort barnen somnat. :-) Kram!

Marianne sa...

Mz. Olsson: Å förlåt! Jag missade dig i uppdateringen av länklistan! Men det är fixat nu, nu är du också länkad!

Kram!

Mia: Hahaha, ja det tar på vakenheten att läsa sagor : )

Kram!

Grekland nu sa...

Tack för tipset! Visst är det bra att man nu kan titta på tv via nätet, när man vill. SvtPlay funkar jättebra, tycker jag.

Marcus sa...

Än en gång, tack för tipset. Vi har förvisso varken Kanal 1 eller SVT World men Play kan vi ju klicka oss in på.

Det får bli nöjet efter kvällen lektion i arabiska.
/Marcus

KARLAVAGNEN sa...

Muchos tacks för tipsen!

Suzesan sa...

Bra program idé. Måste jag se just idag när allt bra är tungt. För jag har sorg och om jag skriver nåt konstigt så är det för det. Svårt att skriva rätt då när tänket är trött. Då kan det vara bra att se nåt sånt. Då kan man muntra upp sig.Kanske man kan se lite av det du har berättat om. Jag har haft så mycket sorg så det går att hantera. Händer mycket konstigt i kroppen bara som man inte kan styra.
Ha en bra kväll
Kram
Susanne

Marianne sa...

Ingabritt: SVT Play är jättebra tycker jag också. När man ligger en timme före Sverige känns det lite sent att se en hel del program, och då är det toppen att se dem i efterhand i stället. Och Play har riktigt bra kvalitet.

Marcus: Antar att ni får vänta tills i morgon med att se programmet då, för Play brukar ju ligga någon dag efter har jag för mig.

Vad duktiga ni är som pluggar arabiska. MÅSTE ta itu med det (som jag har tjatat om) när jag kommer tillbaks från Sverige.

Karlavagnen: Muchos varsegodos : )

Suzesan: Lilla gumman! Jag har varit inne hos dig och skrivit.

Stora, stora kramar till dig vännen!

underytanjag sa...

Jag får se reprisen eftersom jag är ett stort fan av ER men det ska jag verkligen försöka pricka in. Tack för tipset!

Lia sa...

Tack för tipset!! Vi kollar och försöker att stilla vårt Kairo-sug=) Kramar från Lund

Otta sa...

Härlig inslag från Egypten! Längtar som vanligt lite extra efter att ha sett något på TV eller läst något. Kairo är något speciellt i all sin kaos, men biltuttandet kan jag vara utan, det gör mig ofta helt galen! Vita öknen har jag inte varit i ännu, men det lockar onekligen efter detta inslag. En månad kvar innan jag är tillbaka i Egypten, inshallah!

God natt!

Truddelutt sa...

Såg repotaget från Egypten och nu blev jag ännu mer sugen på att åka. :)
Vet fortfarande inte om vi kommer upp till Kairo eller om det blir Luxor.
Kramen

Musikanta sa...

Och jag som hade tänkt att se programmet just för att det var från Kairo! Satt vid datorn hela kvällen och glömde alldeles bort det. Men jag ska ta skadan igen och titta på nätet i morgon.

Efter tandoperationen på em...
Varma kramar/M

Emmama sa...

Ska verkligen försöka se reprisen eftersom jag missade det idag. Gillar det programmet mycket!

Kram!

Fritt ur hjärtat sa...

Oj så mycket ljud. tror aldrig jag skulle orka med Kairo, däremot öknen!

Marianne sa...

Det var verkligen ett fint reportage. Man blev riktigt sugen faktiskt på att få uppleva det i verkligheten nån gång.Men du, jag kollade hela tiden men kunde inte se dig nånstans :o)
Skidåkning i Bulgarien såg ju häftigt ut. Jag hade ingen aning om att det fanns. Vi har tillbringat många år i Alperna men tyvärr tillåter inte vårt bankkonto det längre.

Sanne sa...

Såg igår, Kairo verkar helt så kaotiskt som jag har föreställt mig. 8efter en del målande beskrivningar *skratt*)
Skidåkningen får vara för min del, brukar resonera enligt följande: Om skaparen hade ansett att mänskligheten skulla ta sig fram på skidor hade han fixad dit dem redan i begynnelsen...

Fast resonemanget faller med cykel, bil...
ha en bra dag!
kramen!

Marianne sa...

Under ytan: Jag gillar också ER! Klas kallar det för "springprogrammet" bara för att de springer så mycket ... Men här kan vi inte se det. Du kan kolla Packat o klart på nätet också, SVT Play har riktigt bra kvalitet.

Lia: Hihi, risken är att ert Kairo-sug ökar. Nå, golfbanorna ligger i utkanten av stan och det är grönt och fint vid dem. Och inte lika mycket folk ... Jag vet att man ser pyramiderna från en bana, tror att man gör det från bägge. Det är lite häftigt faktiskt.

KRAM!

Otta: Ja, jag tyckte reportaget var riktigt bra! Hon fick med allt myller av folk på ett bra sätt, och trafiken. MEN jag har ofta tänkt på att jag inte tycker att det tutas så mycket som alla säger! Jag hörde ju i går på tv, men så upplever jag det mycket sällan. Kanske för att jag var beredd på en kakofoni?

Vi har inte heller varit i vita öknen, men jag hoppas att det blir en utflykt med fotoklubben rätt snart. Vi har mycket kvar att se här i landet! Sinai har vi inte heller varit i.

Kram!

Truddelutt: Har du mitt telefonnummer? Annars har Kapten ... jag menar Sanne : ) numret! Eller så får du skriva: nyaaventyr /at/ gmail.com

Men du, jag är väl i Stockholm när du är här? Hur gick det här till? Jag åker 24 mars - 5 april.

Kram!

Marianne sa...

Musikanta: Ja, hoppas nu att det går riktigt bra och att det inte blir för jobbigt! Det kan kanske vara lite lagom att ligga och slötitta på lite tv-program när du kommer hem. Aj, jag tänker på dig!

Kramar!

Emma: Jag antar att du hade mycket roligare än att titta på tv! Och programmet ligger ju ute på nätet ett tag, så du hinner nog.

kram!

Simone: Det är mycket ljud här, men jag tycker faktiskt att det överdrivs lite när det gäller tutandet. Eller så har jag vant mig, men jag vet att jag tänkte på det redan allra första gången vi var här och tittade, att det inte tutades så mycket som alla säger att de gör. Nå, du får vänta tills du är stadig på benen igen, trottoarerna är inte så där mycket att hurra för ...

Marianne sa...

Marianne i Sverige: Men jag stod ju där och vinkade till dig hela tiden, såg du inte det? : )

Jag tycker definitivt att Kairo ska upplevas i verkligheten, här finns en del att se och uppleva! Skynda er och kom medan vi är kvar!

Skidor i Bulgarien är rätt bra, men om man ska till Bansko ska man inte vara nybörjare. Hörde att de har börjat sälja skidresor till Sofia också, med åkning på det berg där vi bodde, Vitosha, men där ska man också vara van åkare. Pamporovo är bäst om man är ett blandat gäng. Man kan åka skidor i Turkiet också : )

Kram!

Sanne: Hehe, du tyckte skildringarna stämde överens alltså? Jo det är kaotiskt, men det är ett härligt kaos! Så jag tycker att ni ska göra som fler gör, semestra i Kairo!

Håller helt med när det gäller skidor, det är kallt, blött och halt. Bilar är varma, torra och ohala : )

Kram!

Otta sa...

Jag har inte vant mig vid tutandet, speciellt med tanke på att kommer man exempelvis till andra städer i Egypten tutas det inte alls på samma sätt- trots att de kör lika crazy som i Kairo! Jag blir irriterad trots att jag inte har körkort...:-)Naturligtvis påverkar antalet bilar tutandet, men det är precis som de får lära sig att tuta istället för att blinka med ljuset, titta åt höger och vänster osv. Min man tog nyligen körkort i Kairo, men jag fick tyvärr inte bekräftat att det var så, utan de var stränga med att påpeka att man INTE får tuta.

Jag har inte varit överallt, men lite här och var! Vill du ha tips får du gärna höra av dig. Sinai har jag varit en del det senaste året, underbart om man tycker om livet under vattnet!

Ha en bra dag...i allt tutande! :-)

Marianne sa...

Otta: Jag tror en stor faktor i att jag inte hör tutandet är att jag kom hit från Istanbul. Du kommer hit från Sverige, och där är så klart mycket tystare. Fast även när jag har lyssnat efter tutandet tycker jag inte att det är så som jag trodde det skulle vara. : )

Ja vi måste röra på oss lite mer, men det blir lätt så när vi båda jobbar ganska mycket. Öknen är i alla fall nästa satsning tror jag. Vill gärna se både den vita och den svarta och lite där emellan.

I morgon ska jag i alla fall till tygmarknaden med en kompis.

Otta sa...

Det har du naturligtvis rätt i, Istanbul har säkert gjort att du höjt din toleransnivå.

Är det marknaden bakom/i närheten av Khan-al-khalil?

Marianne sa...

Otta: Hehe, jag är lite osäker på exakt vart vi ska. De ska ha bra jeanstyg där i alla fall. Men det måste väl vara den? Finns det fler? Ja det kanske det gör. Jag får rapportera sedan med foton!

KARLAVAGNEN sa...

Waow vad intressant program! Ser det just nu.

Marianne sa...

Karlavagnen: Visst var det bra gjort!