onsdag 18 mars 2009

Onsdag i Kairo

I dag var det meningen att jag skulle åka med min Trevliga Granne till tygmarknaden, men hennes chaufför tyckte att det nog var bäst om han tog reda på var den där speciella affären låg innan vi gav oss in i DE kvarteren. Det var ett jeanstyg vi var ute efter. Så i stället för att plåga den stackarn (som visst hade suttit på sjukhus hos någon sjuk släkting halva natten) åkte vi till Opera Square i Downtown där det ska finnas en massa tygaffärer.

Det finns en massa tygaffärer vid Opera Square, men i princip endast för herrkostymer. Inte riktigt det vi var ute efter, men tro't eller ej, vi sprang på en liten tygbutik som faktiskt hade ett riktigt bra tyg i denim för bara 28 pund metern! Översatt blir det cirka 40 SEK metern. Som hittat.

Sedan åkte vi till den urtjusiga butiken Nagada i stadsdelen Dokki, en butik som tydligen även finns i Belgien, Paris, Rom, Venedig, Chicago och Tokyo. Mycket vackra kläder och hemtextilier, även en del keramik från Fayoum Pottery School. Asieninspirerad fusion skulle man kunna kalla stilen. Jag köpte bara en liten väska att hänga över axeln som man kan ha pengar och nycklar i för att vara säker på att inte lägga den ifrån sig och glömma. Måste fundera lite på de andra prylarna, för de var inte så billiga. Mycket vackra saker i alla fall och nu vet jag var den ligger.

Mat måste vi alla ha, och i dag lyxade vi oss med lunchmenyn på Four Seasons italienska restaurang. Det blev fem olika antipaston och sedan panna cotta till efterrätt. Mmm så gott det var.

Och nu är klockan redan så mycket att det är dags att förbereda middagen. Eftersom El-Make hade med sig fantastiskt fina fläskkotletter från Grekland (de har nog världens finaste kotletter) blir det en riktig festmiddag i dag: Fläskkotletter med kokt potatis, gräddsås, lingon och sallad.


Om någon behöver lite nytt hår vet jag en supermarket för peruker.

Ringo. Passande namn på en telefonkiosk.

Och så vill jag meddela att skylten vid Midan El-Tahrir nu är rättvänd!

17 kommentarer:

Taina sa...

En glad chaufför, antar jag. Ni hittade ju denimtyg så nu blir det till att sy då? Sömnad är inte min starka sida. Syr mest bara gardiner. Me d raka sömmar såklart ;)
Menar du att skylten Pepsi har hängt upp och ner!!??
Kram
Pssssst hoppas kotletterna var goda.

StrandMamman sa...

Fläskkotletter med potatis och gräddsås låter såååå smaskigt!!

Jasså skylten är rättvänd nu, den såg nog lite skojig ut då den var upp och ner :)

Ha det bra!

Annika sa...

Låter bra det där. Lunchen inne på Four Season skulle jag också vilja äta. jag skulle med nöje också stoppa i ming dina fläskkotletter. Låter grymt gott...
*grymt, grymt*.
Rolig telefonkiosk med passande namn!!
Kramar!!!

Suzesan sa...

Haha Ringo. Kul.
Men åhh är El-Maken hemma. Äntligen. Vad tiden gick fort ändå. Nu ska han snart få se hur det är för dig att vara själv hemma när du åker till Sverige:)
Denim är det finaste jag vet. Favorit faktiskt och det ni hittade var ju nästan gratis.

Skönt att skylten är på plats så de som tycker Pepsi är uräckligt kan åka förbi*fniss* De slipper då stå på huvudet för att läsa vad de ICKE ska dricka.
Vilken lyxmiddag det är med fläskkotlett med allt du räknade upp. Än mer för dig/er än för mig. Men ändå så gott. Låter som en härlig dag.
Ha en bra kväll
Kram
Susanne

underytanjag sa...

Finally sett lite P&K tänk att det finns PH vid pyramiderna. Ur led är tiden. Eller? Fick förklara skillnaden mellan skinka och kalkon för lilltjejen idag. Blev grymt vs pippi. Stoora ögon! Hoppas det smakade. Gonatt.

Truddelutt sa...

Äh, komma här och frestas såhär på kvällskvisten. Blev ju hungrig ju. Fläskkotletter är jättegott!

Tur att de insett att skylten satt upp och ner (hur man nu bär sig åt för att sätta den så... :) ).

Kramen

Desiree sa...

De där fläskkotletterna låter mumsiga. Även eran lunch lät urgod. Hoppas ni hittade de tyger ni sökte.

Otta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Otta sa...

Nu är jag lugn...att skylten kom på rätt håll!!! Det låter bra att kotletterna är köpta i Grekland, de i Egypten lever på sophögar! Ja, dvs grisarna...
:-)

Mia sa...

Det var ett billigt meterpris på tyg! Kul att ni hittade det ni letade efter. Den där skylten är ju bara för rolig. Hur tänkte de när de satte upp den första gången!? :-)

Marianne sa...

Taina: Jo, skylten satt upp och ner! Klicka på länken under bilden så får du se!

Sömnad är inte riktigt min grej heller, det var min granne som skulle ha tyget och det är en skräddare som ska sy : ) I mina händer blir det också bara raka gardiner med raka sömmar sydda ...

Kotletterna var dösmaskiga, han hade köpt sex stooora så nu ligger fyra i frysen och väntar.

Kram!

Strandmamman: Kotletter är band det godaste man kan äta tror jag. I alla fall när det är en sällsynt vara som hos oss.

Haha, jo, skylten ser lite bättre ut nu : )

Kram!

Annika: Haha, grymt som sagt : D Lunchen var helt fantastiskt god med olika antipaston så det blev en jättetallrik var. Och faktiskt ett överkomligt pris om man inte drar på med vin och liknande, vi höll oss till vatten. Då är det kul med lite superlyx ibland. Men vi höll på att skratta ihjäl oss när vi tittade runt bland butikerna - över 10.000 SEK för en svart bomullskjol??? Blev ingenting handlat där kan jag tala om ...

KRAAAM!

Marianne sa...

Suzesan: Ja äntligen är han hemma igen, tyckte han var borta länge den här gången även om det bara var en vecka. Men vi sågs inte förrän i går kväll eftersom han kom mitt i natten och sedan stack jag ut innan han vaknade. Vi fick i alla fall firat det med en god middag.

Men han kommer inte att hålla sig hemma hela tiden jag är i Stockholm, han sticker till Grekland nästa vecka igen! Men det blir visst bara över en dag för att jobba.

Hoppas du har det bra, kikar strax in till dig!
KRAM!

Under ytan: Hahaha, nu tappade du bort mig! P&K = Packat och klart, men PH? Hur jag än funderar kan jag inte komma på vad du menar! Bilväg, kameler, försäljare, bebyggelse, häst-o-vagn, turister, Sfinx, sand?

Vad gulligt, när de små förstår skillnaden, att det är olika kött och vad det kan vara! Det var jättegott!

Kram!

Truddelutt: Sorry! Blev det någonting ätet? Hehe, tror det var några analfabeter som satte upp skylten och som inte såg skilnaden. Kråkfötter som kråkfötter, liksom ...

Kram!

Marianne sa...

Desirée: Ja allt jag stoppade i munnen i går var riktigt jättegott! I dag blir det bara spagetti och köttfärssås, men det är ju rätt gott det också.

Det var min granne som var ute efter tyg, men hon hittade vad hon sökte, så det var ju bra.

Otta: Haha, ja nu kan vi alla andas ut : ) Jag vet inte ens var man köper fläsk här, det måste ju finnas, men definitivt inte i de vanliga affärerna. Jag tror man måste till någon specialslaktare för det och så viktigt är det inte. Jag kan sakna fläsk för den variation det medför på matbordet, men i övrigt lever man gott utan. Det får i stället utgöra lite lyx.

Mia: Alltid skönt att hitta det man söker lite snabbt och enkelt, särskilt när man inte riktigt vet var man ska leta. Vi var beredda att springa runt i timtal, men det slapp vi.

Jag tror att de som satte upp skylten från början var analfabeter och helt enkelt inte såg att det blev fel. Men ett smart drag egentligen, skulle tro att många la märke till den som annars inte skulle ha tänkt på den. Jag till exempel : )

Kram!

underytanjag sa...

Pizza Hut!!

Marianne sa...

Under ytan: Hahahahaha, jaså! Men det måste ha varit en reklamskylt? Det finns inget PH inne på pyramidområdet i alla fall, det är i så fall strax utanför. Staden har krupit väldigt nära pyramiderna, tyvärr så det finns en rätt livlig kommers strax utanför området. Annars finns PH, McD och en mängd andra amerikanska kedjor här i stan. Många fler än i Sverige.

Otta sa...

Det finns en speciellt område i Kairo där man slaktar grisar och kan köpa - har jag förstått. Jag skall undersöka saken! :-)

Marianne sa...

Otta: Tack söta du, men gör inte det! Jag tror inte jag vill äta kött som är uppväxt på soporna i Moqattam ... Vi har fläsk som sällsynt festmat i stället, samma som i Sverige där man har biffkött som festmat, fast tvärtom. Det funkar jättebra!

Men stort tack för erbjudandet!