torsdag 12 mars 2009

Prisutdelning för bästa recept och dadelvård

För arton evigheter sedan, närmare bestämt den 8 oktober 2008, utlyste jag en tävling här på bloggen om vem som hade bäst recept på fisk i paket. Sedan har tiden gått och jag har dels glömt och dels inte hunnit. Men nu äntligen har jag tittat närmare på de tävlingsbidrag som kom in, och har som enväldig domare (det går inte att överklaga till Konsumentverket) korat en vinnare:

Kapten Krok vinner första pris med följande motivering: Hon visade helhjärtat engagemang genom flera olika förslag på hur en vit fiskfilé tillagas bäst, samt var först med insikten om att SMÖR lockar fram smaken i de kryddor och grönsaker som används.

Uppdatering eftersom det vinnande receptet efterfrågades (och det skulle jag så klart ha tänkt på från början): Jag fick egentligen inte något "helt" recept av någon, men Kapten Krok föreslog att man lägger en vit fiskfilé, purjo, champinjoner och smör i folie. Salta. Vik ihop till ett paket och in i ugnen 225°C i ca tio minuter. Potatis till, gärna mjölig, men inte i paketet som det stod i det äckliga receptet som förorsakade tävlingen. Ett paket per person.

Jag ser fram emot att överlämna priset till Kroken under mitt besök i Stockholm! Jag visar inget foto på priset, för då blir det ju ingen överraskning för Kapten Krok.

Tilläggas bör att en hel del tankar kring tillagningen av fisken simmade in, TACK alla ni som delade med er av olika tips!

I dag började det plötsligt prassla lite ovanligt mycket i dadelpalmen utanför arbetsrummet, och när jag kikade ut mötte mig följande syn:

Det måste göra ont i hans bara fötter mot palmens hårda bark! Det enda redskap han har använt för att klättra upp är ett rep, ingen stege alltså. Och nej, jag tänker inte ens försöka.

Det var tydligen dags att binda upp dadelstängerna. Jag antar att det ska hindra att de enstaka stänglarna bryts av under tyngden när dadlarna börjar växa. 

18 kommentarer:

Petchie75 sa...

Jag undrade just hur det hade gått med fisk i folie-tävlingen - trots att jag själv inte deltog! Och oj, vad tiden går - var det verkligen i oktober som du publicerade tävlingen?? Får vi ta del av det vinnande receptet?
Stackars dadelträdklättrarman men han har säkert mycket hårda fötter om han klättrar ofta i träd! Det är otroligt egentligen hur uppfinningsrik man kan vara när det inte finns andra resurser - en västerlänning hade ju behövt båda stege och rejäla kängor...
Stor kram och trevlig helg!

Jenny sa...

Jag är usel på fisk, så en liten publicering av det vinnande receptet vore kul :-)! Och smör är bara bäst - tyvärr smakar amerikanskt smör skumt, men det finns (svindyrt) Lurpak att köpa -tur det! Kram!

Marianne sa...

Petra och Jenny: Nu har jag uppdaterat inlägget med receptet : )

Petra: Ja det är inte klokt, det var oktober! Och det är redan mars nu, mitten av mars till och med.

Dadelkillen, mr Said (jag fick reda på hans namn när jag överlämnade en print med fotot) verkade så glad så, men det måste ha känts i fötterna ändå för de där palmstammarna är lite vassa.

Är du i Skåne nu? Ha det JÄTTE-JÄTTEBRA!
KRAM!

Jenny: Ja nu är receptet inlagt också. Jag antar att allt smör är osaltat i US? Det är INTE gott. Här kan vi nu köpa ett franskt smör som är saltat. Och med tanke på att varor finns ibland ibland inte i butikerna har jag köpt ett jättelager som jag har stoppat i frysen. Lurpak här är också osaltat, jättedumt.

Kram!

thebromanders sa...

Åh, synd man inte visste om den där tävlingen! Älskar fisk o kanske hade haft nåt att komma med... en fiskare-dotter som jag är... haha!!
Häftigt med den dadelträdsklättrande mannen!!
Men förstår inte riktigt vad Jenny menar med det amerikanska smöret?? Smakar inget konstigt vad jag har märkt... och visst finns det saltat smör! Tom EUROPEISKT smör kan man köpa! Jo,jo!! (men det kanske beror på var man bor i USA. Säkert!)

Suzesan sa...

Stort Grattis till Kapten Krok. Kapten och Krok och fisk hänger ju ihop på nåt vis*fniss*
Bra tänk med smöret. Fett och smör drar fram smaker på ett bra sätt. Låter gott med receptet.
Ojdå jag hade glömt den tävlingen. Därför har jag inte lämnat nåt bidrag. Ooops:)
Men jag tycker det är fusk om jag är med;)
Åhh vad nyfiken jag blir på priset....bild senare vid prisutdelning kanske. Hoppas hoppas.
Så häftig bild med klättraren. Duktigt. Way to go!

Kan förstå att du undrade vad det var. Så mycket spännnande du är med om. Nu ser det ut som om ni har fått fint väder. Varmt.
Ha en bra dag
Kram
Susanne

Anonym sa...

Men du får gärna visa priset..lovar att hålla för ögonen och inte tjuvtitta
(korsar fingrarna bakom ryggen så ingen ser)
Synd om dina bloggvänner ska sitta där på sin kammare och vara nyfikna *fniss*

Jag känner mig ärad och glad för att jag rodde (!) hem förstapris!
Tack!

Och den stackars dadelklättraren... Smè-händer har man hört talas om men fötter??

Fast tror jag såg något liknande utomlands någon gång när ganska unga killar plockade ner kokosnötter som vajade förrädiskt ovanför turisternas huvuden ;)

Kramen!!

Anonym sa...

Bra val! Vet sedan tidigare att Kapten Krok är en hejare på både bakning och mat. Blir jättegott!!

Tack för tipsen ang systra min! En behandling kommer hon att få. En av hennes bästa vänner ringde till mig idag och frågade om jag kunde fixa en present till systra från vännen och hennes make där nere. Vi kom på att en massage skulle bli bra. Jag och svågern ska kollar runt på hotellet efter olika alternativ när vi kommit ner.
Själv funderar jag på att köpa ett presentkort på Guldfynd till syrran. Mor och far ska göra det och då tänkte jag att jag kunde hänga med på ett hörn. Hon har sagt att hon önskar sig det. Och presenkort är ju bra för då kan hon köpa det hon vill ha själv som ett minne.
Ha det gott!
Kramen

Ps. var tvungen att kolla in geten med svart läppstift igen. Den är så söt! Den gör mig så glad :)

Emmama sa...

Later gott det dar, jag gillar fisk i de flesta former! Glomde dock sjalv att vara med fast jag hade planer pa det.. Far bli nasta gang! Ska bli kul sen och se vad det var for pris for du kommer val fotografera prisutdelningen? :)

Kram!

Saltistjejen sa...

O jag gillar också fisk! Mmmm!
Kul att du nu korat en vinnare. :-)
Och vad häftigt med dadlarna! som jag skrev tidigare så är det väldigt exotiskt att få se bilder på sådant!
Fick du mitt mail?
Kraaam!

Anonym sa...

Oj va härligt det låter....bo i egypten :) Mmmmm va varmt och gott! (inbillar jag mig iaf :)

Vilken hejare på att "palmklättra". Måste ha haft rejält skinn på fotsulorna :D

KARLAVAGNEN sa...

Har jag missat en utmaning nu? Attans också! Hmm, lite CCH fotkräm till Dadel-Said kanske?

Hälsa Don Make när du hör från honom härnäst...

Anonym sa...

Jag hade helt glömt den där tävlingen. Kul att det blev en vinnare till slut.
Så spännande att följa dadlarnas tillblivelse på så nära håll.

Marianne sa...

Mz. Olsson: Å, men du kan väl lägga ut lite bra fiskrecept på din blogg? Jag är urdålig på att laga fisk, så bra och enkla recept behövs alltid. Nu är det ju åter bevisat att man blir smart av fisk, så det ska man äta. Åt lax i dag, både gott och nytigt!

Hehe, det där med smöret får nog Jenny svara på själv. ; )

Suzesan: Ja smör är bäst! I det äckliga receptet skulle det vara lite olja, men det var inte alls bra tror jag. Inte till det här. Fast jag steker ofta i olivolja, särskilt grönsaker och ris. Kött brukar jag ta en blandning av smör och olja.

Men du recept från dig mottages alltid tacksamt : )

Jag kanske tar ett foto i alla fall, för hon skriver att det är okej. Vi får se, annars blir det från prisutdelningen.

Vädret är jätteskönt just nu, lite så där lagom varmt på dagarna utan att solen bränner. Men kallt på nätterna, i morse var det bara 13°C när jag vaknade.

KRAM till dig!

Vinnarkapten: Okej, jag kanske tar ett foto i morgon och lägger ut, jag har inte så många foton till temat, så det kan ju passa bra att lysa upp med en extra bild då. Men då får du blunda : D

Jag har för mig att kokospalmer har ganska slät bark, stämmer det? De här dadelpalmerna har liksom som vassa kanter som är riktade uppåt längs hela stammen. Smé-händer och dadel-fötter?

Kram!

Marianne sa...

Truddelutt: Massage är alltid skönt att få! Och det låter bra med presentkort på Guldfynd, hon kanske redan har sett ut någonting hon vill ha eftersom hon önskar sig det.

Hehe, du får printa ut den lille geten och hänga upp honom vid skrivbordet : D

Kram!

Emma: Goa recept behövs alltid så lägg ut hos dig när du känner för det! Jag fick tillåtelse att lägga ut en bild på priset, så jag kanske gör det i morgon, annars blir det från prisutdelningen.

Kram!

Saltis: Ja fisk är gott, men jag är förfärligt dålig på att laga det. Fiskpinnar och lax är ungefär vad som ingår i min repertoar ... Men jag måste lära mig, för det är ju så nyttigt, inte minst för lilla huvudknoppen.

Jo, jag fick ditt mejl, tack! Hihi, fast det fastnade i spamfiltret först så jag fick hämta det : ) Jag ska svara i morgon. Det är bara några veckor kvar!!!

KRAM!

Marianne sa...

Camilla: Hej och välkommen "hem" till mig! Jo det är helt fantastiskt att bo här i Kairo, men varmt och skönt är det inte direkt på vintrarna. Men nu har det vänt så det är precis så där lagom varmt och skönt på dagarna. Nätterna är fortfarande kyliga, bara 13° i morse, men nu har vi kunnat stänga av värmen i alla fall.

Hehe, det är nog ingen fotkräm som biter på hans fotsulor : D

Karlavagnen: Nä, du missade inte det nu, du missade det i oktober : D

Som jag skrev till Camilla här ovan så tror jag inte det finns en enda fotkräm som biter på hans fötter. Fotbad i ett år först ...

El-Make har nu landat ordentligt i Thessaloniki, i morgon åker han vidare till Aten. Jag ska hälsa!

Kersti: Det var snudd på att jag också glömde den, men det hade ju inte varit bra eftersom jag hade lovat pris och allt!

Ja det är spännande med lite exotiska växter rakt utanför fönstret. I Bulgarien hade vi valnötter (tror jag det var) i trädgården, men tyvärr hade jag inte kameran på den tiden.

Suzesan sa...

Marianne att blanda olja och smör är bra.
Man får en bra stekning.
Olivolja är super. Men tar över mycket i smaken. Det använder jag sällan till fisk om jag då inte bara vill ha lite av den smaken. Då ringlar jag lite över fisken.

Asså fisk ska man göra så enkelt som möjligt för det räcker med salt och peppar egentligen och citron.(!dill!)
I foliepaket i ugn som i Kapten Kroks recept är en bra idé för det ger smak, behåller smak OCH vätskan i fisken. Det är tillbehören som är viktiga till fisken. Kall sås, varm sås och ris/potatis/grönsaker vad man vill ha. Det är där man gör själva jobbet. Man ska steka fisk lugnt eller koka(pochera)Panera dubbel eller enkel....eller bara doppa i mjöl. Överstekt kokt fisk smakar pytonorm. (Har ju inte ätit pytonorm men kan föreställa mig)
Kram
Susanne

Musikanta sa...

Det hade inte varit så dumt med en dadelpalm utanför fönstret...

MM ÄLSKAR dadlar. Själv är jag inte så förtjust i dem - tycker det är lite för sött. Men det hade varit trevligt att titta på. Och kanske på en snygg kille dessutom som klättrade i detta...

Marianne sa...

Suzesan: Ja olivolja kan man bara använda om man vill ha smaken, fast till grönsaker tycker jag det passar jättebra. Och eftersom jag ofta kryddar med vitlök har jag skaffat mig en genväg - hackad vitlök i en flaska olivolja så blir det vitlöksolja som passar super att blanda med smör och steka kött i.

Bra knep med fisken, att den ska hållas väldigt enkel i sig själv och att det är tillbehören man ska jobba med. Det ska jag ta fasta på!

Jag tog till en nödlösning som visade sig vara jättebra när jag var hungrig NU för ett par veckor sedan och hade glömt ta fram och tina något. Jag la en bit fryst lax i kokande (sjudande) vatten och lät den ligga där en 10-15 minuter. Den blev perfekt trots att jag inte hade tinat den.

Kramar!

Musikanta: Jag fick en dadelkaka av chauffören som körde mig i tisdags och jag tänkte att å nej, nu får jag vara beredd på sötchock. Men den var inte alls söt utan riktigt god, på gränsen mellan kaka och bröd. Vet inte om den var gjord på färska dadlar, för de är inte särskilt söta, de jag har smakat. Vet inte om sockerhalten stiger på något sätt när de torkas. Färska dadlar med grönmögelost är gott. Men får man tag i färska i Sverige?

Kram!