onsdag 29 juli 2009

Från Sverige

Se en så fin sköldpadda Svärfar har gjort till mig!

Äntligen är Maken hemma igen efter två veckor i Sverige! Halv fem i morse kom han. Dumt med de där nattflygningarna, men han står ut.

Min kära svärfar sysslar inte bara med silversmide, han tillverkar gärna saker av sten också. Så maken hade en brosch i form av blomma och den fina lilla sköldpadda med till mig. Han borde få bo i en blomkruka, men jag har ingen som passar, så jag får hitta på ett annat ställe så länge.

Jag fick en sak till av min svärfar: Han hade varit ute i skogen och plockat blåbär till mig! Svenska, vilda blåbär! Finns det någonting godare? Nu ligger de fint i frysen tills vi ska vara lyxiga nog att äta upp dem. En hel liter!

TACK Erik!

En annan sak som jag inte är lika glad för är Svenska skrivregler. Jag hade bett Maken köpa den NYA upplagan som kom ut 2008. Den gamla från 2000 har jag redan. Det kanske var dumt av mig att inte instruera noggrannare, men jag utgick från att bokhandlarna inte säljer gamla upplagor (det är sånt man köper på antikvariat), så jag förklarade bara varför jag ville ha den. Vilken upplaga kom han hem med? Just det, den från 2000 som jag redan har. Jag tycker att det är USELT av bokhandeln, i det här fallet Bokia i Borås, att sälja gamla upplagor av en så pass viktig skrift! Hur gör jag nu? Kilar ner till bokhandeln på hörnet och byter? Nej, just det, det är inte alla som kan göra det (inte i Sverige heller för det finns de som har 20-30 mil till närmsta bokhandel)! Och när jag ändå är igång kan jag ge en känga till Akademibokhandeln i Borås - de säljer inte ens Svenska skrivregler! Vad är det för akademiskt med en bokhandel som inte har rekommendationerna för att skriva och utforma det svenska språket i sitt lager? Jag bara undrar.

Nå, mest är jag glad för nu är Maken hemma igen. Nästan i alla fall, just nu är han på kontoret och förbereder resan till Thessaloniki dit han åker i natt.

24 kommentarer:

S w e F l o sa...

Marianne, du har väl samma Sony e-Reader son jag? Då kan du låna och ladda ner den nya versionen från det svenska biblioteket! Du kan låna i 29 dagar, och sedan låna om, tills du får tag på ett eget exemplar. Om du inte har e-lånekort kan jag skicka e-postadress till en kille på Nacka Stadsbibliotek som har fixat e-lånekort till mig. Här är länken till boken: http://www.elib.se/library/ebook_detail.asp?id_type=ISBN&id=9147903872&lib=4

Hoppas det funkar! Kram, och ha en bra dag.

S w e F l o sa...

Glömde att säga att du såklart kan ladda ner som vanlig PDF och använda Digital Editons från Adobe för att läsa med. Men det är riktigt smidigt med Sonyn. Du kan kolal på e-bibliotekets frågor och svar sida för hur man synkar den med Digital Editions (vilket man måste ha för att det ska funka, men det är gratis: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/).

Marianne sa...

SweFlo: TACK! Vad gullig du är! Ja, visst har jag samma e-reader som du, så bibblan får det bli! Jo, tack, jag har lånekort, så jag klarar mig. Men vad bra att det finns e-lånekort för dem som inte har vanliga. Toppenservice av svenska bibblan tycker jag, det ska de ha eloge för.

Men visst är det uselt av bokhandeln! Inte konstigt att folk väljer att handla på nätet när man inte kan lita på specialisterna längre.

Kram och hoppas du mår bra nu!!!

Saltistjejen sa...

NÄE vad surt med Skrivreglerna!!!
Håller med dig Marianne. VARFÖR i hela fridens namn säljer de gamla saker!!!!! Det här handlar ju inte om en bok som bara "ligger till sig och blir bättre med åren" som ett fint vin, utan här handlar det ju om att nya upplagor kommer ut p g a att reglerna ändras!!! UPPDATERING som sagt.
Fy vad trist!!!
Men härligt med maken hemma även om det verkar bli en blixtvisit.
Sköldpaddan var otroligt fin! Vilken man din svärfar är! Både konst och bärplockning i ett! Inte illa.
Stor kram nu!!

Suzesan sa...

SÅ DÅLIG STIL att sälja sånt. DE är ju just en sån bok som ska såt för uppdateringarna.


Åhhh ÄNTLIGEN är Il-Maken hemma. Nu vet du att han är nära att stanna hemma iallafall. En kort resa till sååå:)
Ha det så bra
Kram
/Susanne

Suzesan sa...

*stå* för uppdatering skulle det vara.
Kram
/Susanne

Desiree sa...

Härligt att du har maken hemma igen. Jag förstår att du längtat efter honom då han varit borta ett bra tag. Min C kommer nu på lördag och det ska verkligen bli underbart att få krama om honom igen då det varit mer än en månad sedan vi sågs. Vilken fin broch du fick av din svärfar. Han verkar verkligen duktig. Oj vilken lyx och vilken omtanke att skicka med färska svenska blåbär till dig. Jag förstår att det värmer i ditt hjärta. Jag var ute i skogen och plockade några liter häromdagen. Det var det värt fast jag fick rejält med myggbett. Jag gjorde blåbärssylt som blev himmelskt god. Du får ta och äta några av dem som de är eller göra en riktigt god paj eller något med dina blåbär. Något riktigt smarrigt. En blåbärs smoothie till frukost är inte heller fel eller blåbärs plättar eller pankakor om du gillar sådant.

Laura sa...

Tack så mycket för din omtanke vännen!

Jag var ganska upprörd då jag skrev inlägget eftersom det precis hade inträffat (jag måste ju skriva av mig någonstans eftersom Ahmet inte var hemma, även om jag också ringde honom och grät i hans öra direkt som jag kom in genom dörren), men det var nog mest min stolthet som fick sig en törn. Alla som jag har pratat med så har sagt att det är helt normalt, och Ahmet påstår att han blir stoppad av polisen flera gånger i veckan i Besiktas! Så de har nog skärpt kontrollerna nu! Däremot så tycker jag att polisen kanske kunde sköta det på ett lite annat sätt, jag har tyvärr mest dåliga erfarenheter av den turkiska polisen. Jag tycker de flesta är arroganta och ovänliga och ser sig lite förmer än "vanligt folk", och de utnyttjar makten de har på fel sätt. :( De kanske borde få gå en kurs i service? :)

Ahmets teori är dessutom att de hade följt efter mig ett tag eftersom jag hade passerat en polisbil lite tidigare och de stoppade mig utan att ha sett mitt ansikte. Jag menar, de kan ju inte dra slutsatsen att någon som har blont hår uppsatt i en tofs är utlänning, det finns många blonda turkar också! Så Ahmet tror alltså att de antingen ville stöta på mig eller så var de uttråkade och ville bara jävlas. Ahmets syster man bad mig också vara försiktig och be om att se polisens ID-kort innan jag ger mitt pass, eftersom det förekommer FALSKA poliser! Nog om det nu.. Jag fortsätter att bära med mig mitt pass hur tråkigt det än är, eftersom jag inte vill råka illa ut!

Vad söt din sonson var på bilden i inlägget nedanför! Jag är säker på att han är lika söt nu också, bara lite större! :)

Sköldpaddan som du fick av svärfar var också jättefin, han verkar ju vara en riktig hantverkare! :)

Lyxigt med blåbär, se till att njuta av dem nu! Kanske tillsammans med lite vaniljglass? ;) Mums!

Grekland nu sa...

Verkligen dåligt av bokhandeln, det håller jag med om. Men mums så gott med blåbär! Förstår att du sparar dem till ett lämpligt tillfälle, nån gång när den flygande maken håller sig hemma kanske...

StrandMamman sa...

Hej Marianne! Jag har läst alla dina inlägg + dina kommentarer på min blogg i sommar, trots att jag inte haft möjlighet att kommentera/svara så ofta.

Du tycks ha en tusenkonstnär till svärfar!! Tänk att komma på en sån idé som en sköldpaddesten! Fin var den också.

Njut av dina blåbär vid nåt speciellt tillfälle. Själv har jag tänkt ta med mig en skål och gå några meter från husknuten imorgon... :)

Kramisar!

Anonym sa...

Fy för såna bokhandlar, elle bokhandlare ska det väl vara, för det är ju människorna som ska ha FY på sig! Jag tänkte samma sak, biblan?

Vilken fin sköldpadda! Den är det i alla fall bara en version av!

Anonym sa...

Hej Marianne!
Otur med Svenska skrivregler! Men det ordnade sig trots allt, om än tillfälligt.
Jag är i Sverige just nu, kommer tillbaka till Egypten den 24 september. Det är visserligen långt dit, men om du vill kan jag ta med mig den rätta upplagan till dig. På något sätt borde man kunna skicka den från Alexandria till Kairo. Säg till, jag gör det gärna.

Många hälsningar från djupet av blåbärsskogarna!
Lilian i Alexandria (i vanliga fall).

Fröken Anki sa...

Vilka toppenpresenter från Sverige. Svenska blåbär är dom allra godaste måste jag säga.

Håller med dig om att det är dåligt att dom inte har uppdaterat sina hyllor med nya skrivreglerna.
Hade dom inte ens markerat att det fanns en ny men att den inte fanns i affären?

Skönt att maken är hemma igen, även om det är en kort tid.
Hoppas ögoninflammationen blivit lite bättre nu också. Det är inte kul att ha.

kram

Marianne sa...

Saltis: Haha, nej, hade det varit vin hade det ju varit en annan femma. Allt för att tjäna pengar antar jag, fast man går ju inte gärna tillbaks till en sån affär. Men jag ska låna på bibblan som SweFlo säger tills han kan byta den.

Kram!

Suzesan: Verkligen urdåligt av dem. Ja nu kommer han hem i natt och sedan stannar han väl hemma i några veckor i alla fall : )

Kram!

Desirée: Härligt att C äntligen kommer på lördag! En månad är lång tid även om du har haft det bra där hemma i Stockholm.

Jag funderar också på en blåbärspaj, måste hitta något riktigt bra recept, ska googla på det. Och hemgjord vaniljglass till.

Kram!

Marianne sa...

Laura: Undrar vad det är som har hänt för att det har blivit så där! Jag har aldrig varit med om att bli kontrollerad och har aldrig sett någon som har blivit det heller. Men saker och ting förändras. Mina erfarenheter ev den turkiska polisen är tvärtom, de har varit urtrevliga de jag har stött på. Fick till och med godis av en!

Kan du inte ta kopia av passet så att du slipper bära runt på originalet? Eller det duger kanske inte?

Ja, Daniel är lika söt nu, fast det får man inte säga längre, inte så kompisarna hör : )

Kram!

Inga-Britt: Jag har inte ringt dem än, men jag ska nog se till så att de får veta att de lever : ) Funderar skarpt på blåbärspaj, som sagt när min flygande make håller sig på hemmaplan ett tag. Nu kommer han i alla fall hem i natt.

Kram!

Strandmamman: Ta det lugnt och njut av sommaren och semestern och skogens alla bär! Ibland hinner man bara inte med alla bloggar, så är det för oss alla skulle jag tro.

Kram!

Marianne sa...

Carina: Det hade visst stått en 17-årig sommarvikarie i kassan, så hon kunde säkert inte veta. Men gamla upplagan ska helt enkelt plockas bort när den nya kommer, inte säljer man DN från 2000 i kiosken! Det hade varit ungefär lika stor nytta med det.

Lilian: TACK snälla söta du, men det ska du INTE göra! Klas åker nog om någon månad igen, så då får han gå dit och byta. Oavsett när han åker kan jag klara mig med e-versionen så länge. Jag har ju klarat mig ända tills nu : ) Det är mest att man ska ju få rätt när man handlar, det är det som retar mig. Inte konstigt att folk går över till att handla på nätet i stället.

Vad härligt att du får vara i Sverige så länge! Hoppas nu att den regniga sommaren vänder så att du får njuta av lite svenskt solsken också. Det är trots allt stor skillnad, i Sverige är det skönt att sitta i solen, det är det knappast här nu på sommaren.

Ha det jätteskönt i Sverige!!!

Anki: Jag vet inte, de kanske stod sida vid sida, men så ska det ju inte vara. Den gamla upplagan ska bort från hyllan när den nya sätts dit. De ska som sagt få veta att de lever : )

Visst är svenska blåbär godast! Amerikanska är det inget fel på, men de svenska som är lite syrliga och söta på en gång, de är godast i världen!

Tack, ja ögoninflammationen är bättre, jag droppar på, man får ju hålla på en tio dagar så att bacillerna dör ut, men nu kan jag se ordentligt igen.

Kram!

Laura sa...

Hehe, nä, killar i den åldern kan vara lite känsliga för ord som "gullig" och söt! :P

Kanske man kan ta en kopia på passet, men jag tror tyvärr inte att det räcker, de vill nog se originalet är jag rädd... :S Hur som helst så har jag alltid en kopia av passet hemma för säkerhets skull. Eftersom jag inte har något som helst annat ID-bevis än mitt pass så är det min "garanti". 2006 så blev jag ju av med mitt pass i Turkiet och det var inte så lätt att skaffa ett nytt pass då jag inte hade några som helst bevis på vem jag var, förutom alla vanliga bankkort och liknande som man har i plånboken, men de var ju utan foto... :) Tack vare den lilla episoden så blev jag och Ahmet tillsammans, så allting händer väl av en orsak! :)

Kram!

Hannele sa...

Trist med en gammal/ny bok..
Söt sköldpadda.

Hannele sa...

P.S.
Lätt att köpa böcker på internet.

Jag tycker du ska ringa/mejla och klaga.

Musikanta sa...

Hoppas det ordnar sig med dina Skrivregler! Bra med bibliotkesservicen även om det är jobbigare att läsa på datorn än i en bok.

Duktig svärfar du har. Blåbär är ju också väldigt nyttigt har jag läst - för allting! Själv är jag för lat för att plocka...
Varm kram/M

Matildas fikarum sa...

Intressant att språket ändras så pass fort att det kommer en ny upplaga efter "bara" åtta år.

Marianne sa...

Laura: Nej du har ju extra jobbigt eftersom Finland inte har något konsulat i Istanbul utan måste ända till Ankara för att hämta ut och greja. Inte så lång tid kvar nu i alla fall, så det är ju inte så mycket att hålla på med innan du kommer tillbaks efter Ahmets lump är klar. Och då blir allt ju helt annorlunda, dessutom!

Kram!

Hannele: Jo, jag ska ringa, nu kom det en massa i vägen, men jag ska nog se till att de får veta att de lever : ) Vanliga böcker köper/lånar jag till min e-reader nu, det är jättebekvämt på nätet. Men just uppslagsböcker vill jag helst ha på det gammeldags sättet så att man kan sitta och bläddra och jämföra.

Musikanta: Men inte är du väl för lat för att plocka åt dig ett par liter blåbär? Det ska ju finnas sådana mängder av blåbär i år att de nästan anfaller bara man sticker ut näsan genom dörren, har jag hört?

Det är jättebra med bibblan via nätet, men just den typen av uppslagsbok behöver man bläddra lite annorlunda i, hålla fingret på en sida och jämföra vad som står på tre andra ställen också, ja du vet.

Kram!

Matilda: Lovar att rapportera när jag kan se och jämföra! Men jag tror inte att grunden har förändrats så mycket, det har ju inte varit någon stavningsreform eller liknande.

Taina sa...

Vilda blåbär! Mums vad gott och vilken skillnad det är mellan de där köpe-blåbären och de riktiga. Gulligt av svärfar. Heja Erik!

Angående boklådor (det heter väl så i pluralis?) så blev jag besviken när jag in i en sådan i somras. Speciellt sektionen med barnböcker. Hade tänkt köpa med mig lite böcker åt Minstingen men de hade ju knappt några böcker. Mest krims krams i hyllorna! Nä tacka vet jag Barnes & Nobles här. De har ju inte svenska böcker dock.

En E-reader skulle jag också vilja ha. Var får man tag i en sådan?

Kramen

Marianne sa...

Taina: Jag har verkligen världens bästa svärföräldrar! De är urgulliga båda två.

Boklådorna i Sverige börjar bli sämre och sämre. Det sägs att det beror på att folk handlar allt på nätet, men om de inte har någonting på lager så tvingas man ju handla på nätet. Och det finns fortfarande massor av folk som INTE vill/kan/törs handla på nätet, så de biter sig själva i svansen tror jag. De måste i stället tänka nytt och locka folk annorlunda, presentera böcker annorlunda, vad vet jag, men inte bara ge upp.

Du som bor i US kan nog gå till någon affär och köpa en e-reader. Kolla på www.elib.se under rubriken e-böcker i vänsterspalten finns massor av info och länkar om de olika sorterna som finns. Prata med Saltis också, hennes M har gjort en liten undersökning för Saltis vill också köpa en. Varning för Kindle från Amazon, dock, för med den kan du BARA köpa böcker från Amazon. De har visserligen det största utbudet, och i mina öron låter Kindle som den bästa, men då kan man inte låna böcker på svenska bibblan, eller köpa svenska böcker. Så det är ett övervägande man måste göra. Jag som inte bor i US KAN INTE köpa en Kindle. Också det lite underligt, men så är det. Jag har en Sony, den är toppen tycker jag, men jag har i och för sig ingenting att jämföra med. Jag köpte min i UK, dvs en kompis köpte den till mig och en annan kompis som var där och hälsade på tog med den hem till Kairo. Det går inte att köpa i Sverige än. Men jag tror Saltis var inne i någon affär och kollade. Det är det bästa köp jag har gjort på länge i alla fall. Just nu håller jag på att läsa Unni Lindell som jag lånade på bibblan, håller också på med Jonas Gardell som jag också lånade. Det är så himla bra!

Men läs där på elib, och jag svarar gärna på frågor och prata som sagt också med Saltis.

KRAM!