torsdag 9 juli 2009

Torsdagstant

Tant Marianne.
Hur tusan bär folk sig åt när de fotograferar "dagens outfit" på sig själva hela tiden? Det är ju ursvårt!

Nu har jag gått ett helt varv med dessa veckodagsallitterationer, så nu får det vara bra med det. Sista dagen i dag med den sortens rubrik.

Tant. Är det vad jag håller på att bli? Eller är? Eller blir man någonsin det om man inte vill? Är det fel att vara tant? Vad är det för fel på tanter? (För övrigt finns en stad strax norr om Kairo som heter Tanta.)

Ja, allt beror väl på vad man lägger i ordet. Jag minns en gång när jag var cirka 21-22 och var på någon fest med diverse människor varav många jag inte kände. Och där hörde jag två tonårstjejer viska till varandra: "Kolla vicken tant." Jag tittade på dem och insåg att de menade att jag var några år äldre än dem, och att de i övrigt var mycket tantigare än jag. I det läget lade i alla fall jag en negativ betydelse i att vara tant, att en tant är någon tråkig, präktig, skvallrig och tjatig människa som man helst ska undvika.

Tanthatt och tantkappa var det fulaste som fanns i hela världen. Och det är det väl kanske fortfarande i min smak, i alla fall de där beige poplinkapporna helt utan form med en tråkig beige hatt till. Margaret Thatcher såg ut som en äkta tant i sin klädstil, och drottning Elizabeth är väl kanske sinnebilden när det gäller tantkläder. Deras frisyrer har en hel del med saken att göra också. Så kommer jag nog aldrig att se ut, så där förlorar jag en hel del tantpoäng.

När jag var liten var alla mammas kompisar tanter. Tant Märta, tant Ellen, tant Siv, tant Kamma. Jag minns att jag gillade allihop, speciellt spännande var tant Kamma som bodde i Dragör utanför Köpenhamn. Att tant Ellen senare visade sig vara mammas kusin är en annan historia, där hittade jag en släktgren som jag hade känt i hela mitt liv men inte haft en aning om att vi hade blodsband tack vare att hon kallades tant Ellen. Kriteriet för att vara tant torde i detta fall ha grundat sig på att tanter var kvinnor i mammas ålder, alltså DÖÖÖGAMLA i trettio-fytioårsåldern.

Och så finns ju alla de där härliga, roliga och sanningssägande tanterna också. Tanter som inte tål en massa skit utan sätter ner foten på ett bra sätt så att det blir rätt här i världen. Tanter med varm famn som får en att känna att solen skiner och att det finns hopp för mänskligheten. Tanter med vassa och välslipade tungor som faktiskt har både kunskap och erfarenhet, för att inte tala om livsvisdom. Dem är det bra att lyssna till. En sån tant blir jag gärna.

Men jag har nog alltid blivit lite förnärmad när något barn har kommit fram och frågat: ”Vet tant vad klockan är?” Vad då tant? Jag är väl ingen tant heller? Vet hut unge!

Vadan alla dessa tanttankar? Hormoner. Nu har de tagit slut. Om inte alldeles så är de på god väg att ta slut. Det märks på ett otal sätt, inte minst på att kroppens termostat har lagt av. Visserligen bor jag i ett varmt land, visserligen är det lätt att bli lite svett (ja visst ja, förlåt, kvinnor svettas inte, det är bara karlar och hästar som svettas, kvinnor blir varma fick jag lära mig av tant Sonja) när det är uppåt en 40°C om dagarna, men att bli varm när man sitter still i ett rum som är nedkylt med hjälp av AC? När man vaknar i sitt AC-svala sovrum och håller på att brinna upp fyrtio gånger per natt medan il-Make ligger invirad i sitt täcke som en fjärilspuppa i sin kokong? Trösten är att det i det här landet inte märks någon skillnad på om någon är varm på grund av sol och temperatur eller på grund av hormonbrist. Det enda som hjälper riktigt ordentligt är i alla fall mina isvattenflaskor som jag har runt omkring mig hela tiden och som jag sörplar ur med frekventa mellanrum. Det hjälper faktiskt inte ens att ta en kall dusch, för vattnet i duschen är inte särskilt kallt, snarare fesljummet.

Så nu vet ni varför jag tjatar om isvatten hela tiden!

42 kommentarer:

Suzesan sa...

Åhh så gulligt inlägg om att vara tant. Jag blev rörd.

Att vara tant är gulligt för mig och gammalt.

Jag hade också en massa tanter som hette liknande Tant Lisa Tant Emma Tant Astrid Tant Kerstin Tant Alma Tant Gerda....ja jag kände många tanter....vi kände några tanter som bodde ihop de namngavs aldrig utan de kallades för Torsgårdstanterna. De var fem ogifta systrar . En av dem gifte sig och det störde ordningen på nåt sätt:)

Jag tycker det är ett gulligt ord tant.
Men i tanken så symboliserar jag det med att vara gammal på ett eller annat sätt. Inte att man ser gammal ut, men ändå är det. Tant för mig är hatt och kappa papiljotter (Ja inte under hatten)och plisserade kjolar. Skrynkliga rynkor. Ungefär. Äldre än den som använder ordet tant. Jag ser det som auktoritet.
Jag ser mina gamla tanter. Det är ett bildminne på ordet tant. Tanter får absolut inte gå i jeans t ex. Då är det ingen tant;)

Förr var tant ett artigt tilltalsord istället för att säga namnet eller ni. Förr tilltalade vi äldre med ni och det har jag väldigt svårt för att vänja mig av med nu när man får du'a tanter. Det handlade om respekt för att de var äldre och hade levt längre.

Ordet tant väcker känlsor och tänk. Bra inlägg.

Jag kan också lätt tänka mig att bli en sån tant som du nämnde och som du sa du kan vara. Då är vi två där. Ibland vill jag vara en surtant. Med käpp. En sån åker med bussen. Hon har käpp och en hatt(en käck hatt) Ser barsk ut.

Men häromdan kom hon och var så söt. Med en lång fin tunika och lite somrig och hade ett paraply hängt över handleden och såg bara söt ut. Jag reagerade för hon märks så väl och hade helt bytt stil.

Det har jag aldrig tänkt på att damer aldrig svettas utan blir varma:)Men det kanske inte passar sig att säga. När man tänker efter. Kul analys.Dam är ett vackert ord.

Ha en bra dag

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

Haha precis som det ser ut på min kommentar som om jag glömde nåt. Fin bild på dig skulle jag säga och sen skulle jag säga. Snygg tunika.

Att ta dagens outfit är svårt. Det är däför jag styckar upp mig själv. Jag gör det mest för skojs skull.
De som lyckas få en bild utan kameran som är omöjligt.
De har nog självutlösaren på och tränar sig på att ställa sig innan den tar ett kort. Jag tar ofta mina kort uppifrån, men min är en liten digital. Inte sån fin proffsig som din. Det blir en chansing då man inte kan titta. Det tar nog ett tiotal kort innan jag får ett jag är nöjd med. För ett år sen krävdes det hundra kort för just det.

Over and out i detta inlägget;)

Kram
/Susanne

Otta sa...

Nu vet jag vad jag skall svara alla som undrar över när jag skall flytta till Egypten! Nu skall jag svara att det skall jag göra när jag kommer i klimakteriet!!! Du har så rätt så, du är en i mängden som svettas! :-)

Tant är något härligt! Jag har två fadderbarn som båda är 5,5 år, sedan de föddes har jag kallat mig "tant Anna-lena" och speciellt det ena föräldrarparet har anamat detta och vänt det till något positivt och mysigt. För övrigt är jag definitivt så långt från tant som det är överhuvudtaget möjligt! Inbillar jag mig i varje fall...är fortfarande glad när någon mamma säger till sitt barn, flickan si eller så, MEN ibland får jag heta damen och det har jag inte helt fölikat mig med. Frun har jag förhoppningsvis aldrig hört, för trots att jag nu har varit gift i 4,5 år, så är det svårt att få beskrivningen fru...usch!

Snygg outfit!
Kram

Bert sa...

Finns det verkligen tanter nuförtiden. Om kvinnorna får bestämma. Jag tycker alla är "tjejer" till de är 94. Minst. För vi killar är ju killar. Alltid!

Men det är lite konstigt. För ni tjejer har ju t.ex. tjejmiddagar. Vi killar har herrmiddag.

Märkligt!

StrandMamman sa...

Jag blev kallad "tant" första gången i 15-årsåldern... hihi.

Snygg tunika!
Sätt fler isflaskor i kylen!!

Kraaaam!

Susjos sa...

Hej Tjejen! Kul att hitta hit :)
Här finns det ju massor kul att läsa :)
Det bästa med att bli äldre är all härlig erfarenhet och mognad! Det värsta är hormonbristen! Tur att det finns ersättning! Nu får jag sova på nätterna utan vallningar ;)

Må gott!

Marianne sa...

Ha,ha - Vad jag blev full i skratt åt ditt tant-inlägg. Det är bara ca en timme sen jag blev kallad tant.
Till saken hör att jag och mina barnbarn Tilde och Frida var för en tid sen och hälsade på min mamma. Hon visade barnen ett gammalt foto på mig. Vet du vem den här tanten är frågade hon Frida 4 år. Hon är ingen tant, hon är min farmor sa Frida. Gullunge va.
Sen dess har mamma kallat mig tanten, hon som kommer varje dag och städar, handlar osv. Fast hon säger det med glimten i ögat.
Jag sa själv när jag passerat 60 att nu är jag väl en riktig tant va. Näe sa mamma som är 85. Det blir du inte förrän du själv börjar kalla dig för tant. Och det tänker jag inte göra än på många herrans år hoppas jag.
Kram från tjejen i Sverige.

Fritt ur hjärtat sa...

45 och redan där:-( När de plockade ur väsentliga delar av mig för ett år sedan rubbades det mesta tror jag...Jag tycker du är en underbar tant och jag tycker det är coolt med tantstatus!

Anonym sa...

Härligt inlägg! Och härlig blogg!:-)

Själv blev jag kallad för tant första gången någon månad efter att jag fyllt trettio, dålig tajming...;-)

Anna, Fair and True sa...

Vi måste återta ordet "tant" och göra det till något positivt! Som "tante" på franska. Många av mina vänner säger tant Anna om mig till sina barn och jag försöker se det positivt! :)

Saltistjejen sa...

Marianne,
jag tycker inte tant måste vara något negativt. Det kan vara både och för mig. Lite beroende på i vilket sammanhang man använder ordet.
ofta tror jag dock att tänker på ngn som är lite snäll och intetsägande på ngt vis. Mer än arg eller sur.
Hoppas att du klarar av att hålla alla värmevågor hyfsat stångna med dina isvattenflaskor iallafall!
Och går man till enabrt utseendet så är du så långt ifrån tant man kan tänka sig. iallafall tycker jag det. om detta sedan är något bra eller dåligt får du själv avgöra. Det beror ju som sagt på vad man lägger iin i definitionen tant....
Bamsekramar!!

Marianne sa...

Suzesan: Torsgårdstanterna var fint! Fast det är lite tragiskt med fem ogifta systrar så där, hoppas de hade ett kärleksliv i alla fall!

Ja det är väl kanske det där med att tant förknippas med att vara gammal som gör att det känns negativt. Att det liksom börjar gå utför nu ... Att man inte orkar lika mycket och att alla småkrämpor börjar attackera. Men det positiva är helt klart att man vågar säga ifrån bättre, stå på sig och vet vad man vill. DET är bra.

Haha, om tanter inte får ha jeans, då är jag hopplöst ute ur den leken! Jag har nästan alltid jeans även om de är svarta eller vita eller beige. Även i värmen när jag är ute, man vänjer sig : )

Du vet väl att för riktigt gamla människor kan "ni" vara negativt? I början av seklet sa man bara ni till sådana som inte hade titel och därmed inte räknades riktigt. Till jämlikar sa man fröken, ingenjören, kamrern osv. Och jag måste säga att jag blir lite stört när expediter säger ni till mig. Som om jag vore 90+ känns det!

Jag kommer INTE börja med "dagens outfit" : D Det var förresten den här tunikan jag köpte förra veckan när jag var hos tandläkaren.

Kram!

Otta: Hahaha, ja men vad bra, då behöver jag inte fråga dig det när du är här : D

Ja det är nog som Anna skriver här ovanför, att vi måste vända ordet tant och göra det till någonting positivt. Eller som med gubbe, inse att det finns många schatteringar. DET ska jag skriva mer om till Bert : )

Här i Egypten måste väl många ha kallat dig mrs? Och madame? Jag blev lite störd på det i början, som om jag vore finare än någon annan. Men det är bara att inse att någon du-reform inte är aktuell just nu i det här landet. Så jag låter dem madamma bäst de vill nu. Och svarar med att kalla alla mister. Men jag VET att man ska kalla dem vid deras utbildningstitel om de har en sån, typ ingenjör osv. Jag vet bara inte riktigt vad folk har för utbildning, så jag är dum utlänning och säger mister. Haha, de kanske tycker att jag är som en roddarmadam : D

Kram!

Bert: Ack vad du bedrog dig nu! Ni är inte alls alltid killar. Ni kan även vara gubbar. Det finns en massa olika sorters gubbar. Det finns gulliga gubbar, sura gubbar, fula gubbar, snuskgubbar, sega gubbar, gamla gubbar, lilla gubben-gubbar, farsgubbar, sopgubbar, pepparkaksgubbar ...

: D

Ja, ja, Bert, var nu inte så petig. Motsvarigheten till tant är inte gubbe, motsvarigheten till tant är farbror. Så det kan ni vara.

Och vi kan även ha dammiddagar! Ba' så 'ru vet : )

Marianne sa...

StrandMamman: 15! Men det måste ha varit en liten knatte som sa det? Jag har precis laddad frysen med fem flaskor till i morgon, och satt de fem frysta flaskorna i kylen så de är lagom tinade när jag vaknar.

KRAM!

Susjos: Hej och välkommen hit! Och tack! Så du tar ersättning? Jag har funderat på det, men jag har ingen "sån" läkare här som jag känner och litar på. Men om det ska fortsätta på det här viset så får jag väl åka hem till Sverige och skaffa mig en laddning. Det är hopplöst att vakna femtioelva gånger per natt och dra av och på täcket. Jag menar, det är ju inte lagom hela tiden utan ...

Jag ska kika in till dig också, men det får nog bli i morgon.

Marianne i Sverige: Haha, bra svarat av Frida! Henne är det gott gry i! Måste ju säga att din mamma verkar vara en kvinna med humor. Du kan ju kalla henne för gumma : ) Och nej, jag kan inte heller påstå att jag känner mig som tant, men när hormonerna börjar bevisa att man inte saknar kom förrän den är ur båset, då börjar man fundera så smått.

Kram tjejen!

Marianne sa...

Simone: Aj, ja då kastas man ju in i eländet. Har en kompis som råkade ut för det redan när hon var 40. Då måste det ju dessutom bli rena chocken för kroppen, normalt vänjer man sig väl så sakteliga ändå när de bara sinar normalt.

Ja vi får väl sikta in oss på att bli tanter med ruter i!

Kram!

Mademoisellej: Hej och välkommen hit! Och tack, roligt att du tycker det! Haha, ja det var verkligen dålig tajming, särskilt om du hade lite trettioårsågren! Som jag hade när jag skulle fylla 24. Vilket verkar rätt knäppt i dag!

Jag ska kika in hos dig också, men som jag skrev till Susjos här ovanför, det får bli i morgon för nu är jag så trött att jag inte vet vad!

Anna: Ja du har rätt i att vi ska se positivt på tant. Tanter med ruter i är bra tanter! Och det är inte fel att markera åldersskillnader om man därmed markerar att äldre personer har haft mer tid på sig än unga att skaffa erfarenhet och möjligen blivit lite klokare av det. Men när man kommer till den här åldern börjar många tankar snurra i huvudet om vad som ligger framför en. Det är nog därför det känns negativt med tant.

Kram!

Marianne sa...

Saltis: Jo, visst är det sammanhang och person som gör om det blir negativt eller positivt. Men som jag har skrivit lite överallt här ovanför så är det nog så att när man kommer till den här åldern så kan man inte längre skratta och tänka att "jag är i alla fall inte särskilt gammal", för det är precis det man börjar bli. Och det är hormonerna som påminner om det. Det liksom märks, kan jag lugnt påstå. En del märker knappt av det, och det måste vara skönt. Men jag tycker det känns som en ny tonårsperiod - fast tvärtom. Rätt jobbigt alltså.

Tack! För SE UT som en tant vill jag inte! Hu att se ut som M Thatcher eller Q Elizabeth! Fast QE ser i och för sig lite söt ut ibland. Men nej, det är inte min stil! Och ska jag tro Suzesan så kan tanter inte ha jeans, och då kan inte jag vara tant! : D

Jättekramar!

Suzesan sa...

Hahah så roliga kommentarer hahaha såklart tanter får ha jeans now-a-days haha:)men det känns säkert har man jeans är man inte tant.

Nej my oh my för att se ut som M Thatcher eller Q Elizabeth men jag funderar på att prova och se vad mina i min omgivning säger. De kommer skratta MYCKET.
Jo jag vet att för vissa är det negativt att säga ni.
Men vissa vill det.
Jag tror det är bästa att fråga. Eller bara köra sitt race. I Tyskland och Frankrike där du'ar man inte bara så där utan vidare. Lite måste jag säga att om man bortser från varför det finns så tycker jag det är lite respekt. LITE! Det är så jag är fostrad.

Det sitter automatiskt. "Inpiskat" det är känslan som är svår.

Jaaa jag hoppas verkligen Torsgårdstanterna de hade ett kärleksliv men näeee säker är jag inte. De hade en bror och han bodde inte i huset han hade ett eget annex. De var så snälla. Kakor och saft.

Kram
/Susanne

Bloggblad sa...

jag har inte heller förstått varför det skulle vara fult eller trist att vara tant. Uttrycket: Be your age... finns kanske inte i Sverige? Här är man tjej tills man stuffar fram i rullator med fransiga jeans och håret hängande över axlarna.

Men nån drottningmoder vill jag inte se ut som, även om jag har de kroppsliga förutsättningarna.

Du är vrålsnygg i den lila tunikan!

Laura sa...

Tycker precis som många andra att din tunika är jättesnygg!

Det är lite svårt att definiera vad tant egentligen är! Små barn tycker ju att jag är en tant, då jag själv kallar kvinnor i mammas ålder för tanter. Men mamma tycker igen inte om det uttrycket. :P Tant har nog kanske en lite negativ mening, jag tycker att kvinna i så fall är ett vackrare ord. :)

Här i Turkiet så kallar man ju alla äldre kvinnor än en själv antingen för ABLA (storasyster) eller TEYZE (moster), men ibland har jag lite svårt att veta vem jag ska kalla för vad! En kvinna som är tio år äldre än mig kallar jag för abla, men är hon i min mammas ålder så blir hon automatiskt teyze.. :P Klurigt det här! Ibland känner jag mig urgammal då folk yngre än mig kallar mig för abla.. :)

Kram!

PS. Tack för alla dina kommentarer! Ska svara på dem så fort jag hinner!

Fröken Anki sa...

Vilket kul inlägg. Och tänkvärt!
Tant ja... Nä man blir nog inte tant om man inte vill. Och att tilltala äldre kvinnor med tant används väl inte längre? Eller?

Många typer av tanter finns det förstås, och i mitt huvud är det nog ett lite negativt ord. Eller för nån som är riktigt gammal!

En skojig sak när jag nu tänker på det är att min syster faktiskt är tant! Eller rättare sagt Tante Britt-Mari. Hon bor i Norge och hennes pojkväns systerdotter kallar henne för tante. Alltså faster på svenska. Ojdå, det blev lite rörigt kanske, men jag hoppas ni förstår. Så man kan vara tant på olika sätt i olika länder. Jaa, så var det med det.

Nu är jag tillbaka i vardan igen så nu ska jag försöka vara lite bättre på att läsa bloggar och kommentera. Ha det så gott i värmen, tant Marianne! ;)
kram

Marcus sa...

Och som vi älskar Tanta (staden i Egypten alltså)!!! Men en reflektion när det gäller åldrande. Min uppfattning är att man åldras mycket snabbare här i Egypten. Och då tänker jag främts på egypterna och inte oss.

En lärare på skolan som är 28 ser ut som 40+. Vår dörrvakts fru som är 36 ser ut som 50+. Antagligen tuffa omständigheter som sätter sina spår.

Naguib Mahfouz skrev själv i en av sina böcker (The day the leader was killed) att sedan Sadats ekonomiska liberalisering åldras numera egypterna dubbelt så fort än alla andra folk.

Och blir således tanter och gubbar dubbelt så fort än oss andra. Vad det nu innebär.

Otta sa...

Jo, madame har jag hört ett antal gånger! Speciellt om jag blir ARG!
:-)

av sa...

Jag (som åldersmässigt definitivt är tant nu, fast det inte känns så) försöker använda ordet positivt. Men jag tycker inte tantandet börjar före femtio - eventuellt aldrig!

När kroppen drar ner på hormonproduktionen, tar en del av fettet över den så att det blir en mjuk övergång, har jag hört. Det är därför så många går upp i vikt kring menopausen. Det är alltså inte på grund av plötsligt påkommen orörlighet eller dålig karaktär. Vad jag ser av dig där i dagens (snygga!) outfit leder tanken till att hm, här behövs med choklad med vispgrädde och tårta... ;)

Marianne sa...

Suzesan: Jaha, så jag kan alltså fortsätta med jeans, det var ju bra : D

Turkiska språket är också uppbyggt runt "niandet" som franskan, med olika ordformer beroende på tilltal. Det är nog många språk som är sådana.

Åh, vad gott! Kakor och saft! Själv dricker jag just en frappé.

Kram!

Bloggblad: Ja den där ungdomskulten är faktiskt rätt påfrestande ibland, jag begriper inte varför jag skulle klä mig i trasiga byxor eller visa magen för att verka ung, bättre att vara den man är.

Tack, tunikan är faktiskt väldigt skön och praktisk, den döljer så att man slipper ha den där kliande och åtstramande anordningen på sig, väääldigt skönt i värmen. Det enda är väl färgen, katthåren syns ...

Laura: Tack, lite dyrare än man kunde hitta på Tisdagsmarknaden, men åt det hållet. Sånt gillar jag.

Haha, jag skulle tro att din mamma och jag är i samma ålder : D

Hur var det, ABI använder man väl även till jämnåriga killar? Har glömt vad man kallar äldre män, både ABI och ... var det AMCA?

Kram!

Marianne sa...

Fröken Anki: Så nu är du tillbaka efter semestern! Då kommer jag in till dig också. Annars är det ganska dött på bloggarna nu för tiden, lite trist.

Nej, du har rätt, inte tilltalar man väl folk med tant och farbror längre. Inte ens små barn tror jag, de har inte lärt sig det. Men lite fint låter det allt när "tante" på både norska och franska betyder moster! Eller är det bara i svenska öron? Haha, jag förstod precis hur du menade!

Kram!

Marcus: Ja jag tänkte så klart på er!

Så är det kanske, att folk ser äldre ut än de är här! De enda jag vet ungefär hur gamla de är, är på kontoret. Hmm, jo, några av dem ser nog bra mycket äldre ut än de är. Undrar hur det kan komma sig att egyptier åldras snabbare nu än tidigare. Mystiskt. Kan det ha med nutritionen att göra? Äter de helt fel? Eller är det tillgång till vatten, att folk är uttorkade utan att veta om det? Hysterisk ökning av luftföroreningar?

Otta: Oj, vilken tur, nu höll jag på att missa din kommentar men såg den i sista sekund! Haha, jo, blir man arg är det extra mycket madammande. Fast jag tycker att de madammar hela tiden. Det tråkiga med det är att det känns som om DE SJÄLVA känner sig lite underlägsna, och det tycker ju inte jag att de är. Det är väl där det blir fel ibland i mitt huvud. Killarna på kontoret, alltså chaufförer och kock och städare, har äntligen lärt sig att vi är lika i alla fall, DET är skönt. Inget mer madammande där!

Kram!

av: Hej, och välkommen hit! Ja är det kanske det som gör att man börjar fundera, att man inte KÄNNER sig som tant, men att kroppen mer och mer talar om för en vilken ålder man befinner sig i?

Så det är mer kroppsfett som hjälper bäst? Jag ska genast ner och inventera kak- och chokladförrådet! Då kanske det äntligen kan stanna kvar lite fett på kroppen också, så att jag slipper tappa brallorna hela tiden. Oh, då kanske det kommer en dag när jag kan bära upp en snygg urringning? : D

Marianne sa...

av: Ja men, var det du? Du brukar ju ha signaturen ab! Ja, ja, jag får väl ändra till välkommen tillbaks då!

ab sa...

haha! Tänk att lyckas stava fel på ab...

Jadu, du kanske kan se fram mot en ny urringning. Jag har fått byst här på äldre dar (hm, medelålders dar) och det är värst vad den MÄRKS... för mig, alltså! Hur står folk ut? :)

Marianne sa...

ab: Ja det är lika bra att göra det ordentligt när man ändå gör det. Stavar fel, alltså : D

Det värsta är att här tycker jag att hyllan KRYMPER i stället! Jag ser min yppiga mor för mig och undrar var de generna tog vägen. Fler kakor alltså? Får baka någonting i morgon när karlen kommer hem!

ab sa...

Ja, kakor, bakelser, choklad och glass! HägenDasz, hela paketet förstås, brukar göra susen.

Laura sa...

Min mamma är 46, så du är några år äldre än henne! :) Men några år hit eller dit spelar ingen roll! ;)

Nja, jämnåriga pojkar så brukar jag inte kalla för abi, förutom såna som jag inte känner eller vet namnet på. Men om de är 10 år äldre än mig så kallar jag dem abi. :) Amca kallar jag dem om de är äldre än min pappa (han fyller 50 i år). Men jag är alltid lite rädd för att någon ska ta illa upp för att jag kallar dem för teyze eller amca om de inte vill känna sig så "gamla". :) Ålder är ett tabubelagt ämne runtom hela världen!

Jemayá sa...

Vilken snygg tunika tanten har ;), den skulle jag också gilla!! Kom plötsligt på att sen jag fick barn har jag säkert vållat traumor för flera ungdomar för att jag kallat dem "tant" och "farbror" då jag talat om dem till sonen, dvs sett dem ur hans perspektiv...samtidigt kommer jag ihåg hur jag bleknade invärtes då jag själv blev kallad tant då jag var lite över 20. Får skärpa språkbruket! Själv blev jag inte glad då en 4-åring på mammabarn frågade om jag verkligen är Daniels mamma "för du ser ut som en tant" :(. Någon nytta med dragigt hus i kallt klimat hör jag det blir sen när det är dags för "extravärmen" för min del, vilket inte är så långt borta mera...kramar!

Bloggblad sa...

ab: TACK, då ska jag skylla på HORMONERNA i fortsättningen. För jag äter mindre än förr och rör mig mer... men vågen rör sig inte.

bloggare på icedaniel.se sa...

Bra blogg och en fantasisk intressant blogg !

Marianne sa...

ab: Och gräddsås utgår jag ifrån. Färska fina fläskkotletter från Thessaloniki med kokt potatis och lingon och GRÄDDSÅS blir det till middag i dag! Ekströms Extra Prima hallonkräm med GRÄDDE är gott. Men det finns inte här : (

Laura: Hupp, då är jag gumma då? : D

Har för mig att killarna på kontoret i Istanbul gick omkring och kallade varandra abi? Men det kanske var till dem som stod ett snäpp högre i rang bara? Själv kallade jag ingen abi!

Kram!

Jemayá: Tackar, tackar. Men fy vilken 4-åring! Eller var tant någonting väldigt fint för honom? Så kanske det var, han kanske tycker att tanter är vackra självständiga kvinnor, och hur kan en sån vara mamma? Yes, så måste det ha varit!!!

Vad skönt det låter med ett kallt och dragit hus! Jag har visserligen ett dragigt hus, men det är inte något vidare kalla vindar som kommer ...

Kram!

Marianne sa...

Bloggblad och ab: Min våg rör sig inte heller! Det var ju det den skulle göra!

Bloggare på icedaniel: Hej och välkommen hit! Och STORT tack för dina fina ord! Jag blir jätteglad! Det är så skönt att den där debatten som stormar i tidningarna inte har letat sig hit, tvärtom tycker jag att alla - och nu du - är verkligen trevliga människor! Jag ska kika in hos dig också!

Välkommen åter!

Laura sa...

Som jag sa tidigare, du är vad du känner dig som! Men gumma skulle jag nog inte kalla dig! ;) Gumma och gubbe tycker jag för övrigt är jättesöta ord.

Om man vill vara extra artig så kallar man nog jämnåriga eller till och med yngre för abi, så du har rätt. I morse då jag gick och köpte vatten t.ex. så tilltalade försäljaren mig ABLA, även om han var säkert tio år äldre än mig. Så frågade han också om jag skulle ha samma vatten som ABI brukar köpa (då syftade han på Ahmet), och Ahmet är ju inte heller mer än ett år äldre än mig. :P Jag tycker ibland att det kan vara lite svårt med det här. Ahmets systrar är 8 respektive 6 år äldre än mig, och framför resten av släkten och personer som vi inte känner så bra så borde jag enligt god ton kalla i alla fall den äldre för Ayse ABLA för att visa respekt, men jag kommer inte alltid ihåg att lägga till abla. Jag är så van vid att kalla henne rätt och slätt för Ayse! :) Ett annat problem har varit hur jag ska tilltala Ahmets mamma och pappa! :S Eftersom vi inte är gifta och jag officiellt inte är en medlem av deras familj ännu så kan jag inte kalla dem för ANNE och BABA, så jag borde kalla dem för Mükerrem TEYZE och Fikret AMCA, men det känns bara för konstigt! Så nu kallar jag dem för Ahmetin annesi och Ahmetin babasi, haha! Det har blivit ett stående skämt inom den närmsta familjen. :)

Oj, nu svävade jag ut lite! Förlåt!

Kram!

Lena sa...

Min mammas "bästis" säger fortfarande "tant" om min mormor. På ett gulligt sätt, så tant är inget negativt ord för mig! (blev lite irriterad nån gång när jag var i 17- årsåldern och två småtjejer på ca 10, fråga: "vet tant när bussen går?")

Marianne sa...

Laura: Ja, det skiftar nog under dagen vad jag känner mig som, men det kanske är bra, då kan man vara olika samma dag : )

Ja vad krångligt det kan vara med tilltal! Men säger du så TILL Ahmets föräldrar också, eller är det bara när du pratar OM dem? På så sätt är det himla bekvämt i Sverige (Finland också?) att man helt enkelt säger du, även om det är blivande svärföräldrar eller statsministern. Enda undantaget är väl kungafamiljen i Sverige, dem får man inte säga du till även om de inte blir sura om man råkar göra det.

Haha, är det därför de är så snabba med att gifta sig, för det är enkare att säga Anne och Baba : D

Sväva på så mycket du vill!
Kram!

Lena: Ja det blir lite gulligt när kvinnor som är äldre än man själv säger "tant" till en ÄNNU äldre dam! Och när de lärde känna varandra var det väl så man gjorde, så då fortsätter man så klart.

Jemayá sa...

Tyvärr menade 4-åringen det inte positiv, då hon nästa gång tog upp det (märkte ju att jag reagerade) frågade jag hur jag borde se ut, "som mamma" sa hon :). Hennes mamma är ca 20 år yngre än jag, så det är inte så konstigt att jag blir "tant" i jämförelse. Dessutom gillar jag att vira in huvudet i stora sjalar på vintern, mera "baboshka" än småbarnsmamma :). kram!

Laura sa...

Haha, ja, jag säger faktiskt det TILL dem också, och det är därför som det har blivit till ett stående skämt. Nuförtiden pratar också Ahmets pappa om "Ahmetin annesi" har gjort det ena och det andra, då han pratar med mig. Ja o, vad lätt det skulle vara om man bara kunde "dua" alla och glömma alla titlar och sånt! :) Vår situation är ju ganska speciell eftersom vi är sambos, det är ju inte så vanligt i Turkiet ännu. Jag räknas till familjen, men ändå inte, så ibland vet jag inte riktigt var jag står! :S

Har lilla Lull variga ögon! :( Hoppas hon/han inte har någon sjukdom då! Vad snäll du är som torkar hennes ögon! Du är en riktig kattmamma! ;)

kram!

Marianne sa...

Jemayá: Extra bra för den där 4-åringen att det är blandade åldrar på mammorna i lekgruppen! Hon har tydligen bara träffat tonårsmammor tidigare. Barn BEHÖVER olika generationer. Nu kanske hon kan förstå att människor är olika men att det inte betyder att det är fel, det kanske hon aldrig hade lärt sig annars.

Kram!

Laura: Det kanske är dags att börja kalla dem Anne och Baba nu då? Jag menar, du och Ahmet är ju pionjärer, så då kan ni väl gå hela vägen genom att tala om att du tillhör familjen på riktigt, även om ni nu ska vänta med själva ceremonin tills Ahmet är klar med lumpen. Fast det är ju lite gulligt att det har blivit en grej av det. Och vad skönt det blir den dag ni har gift er, då kan ni "kasta titlarna" och det blir en jätterolig sak.

Nu har jag som sagt börjat droppa antibiotika i ögonen på dem, så nu hoppas jag de blir bättre snart.

Kram!

Truddelutt sa...

Jag blev kallad för tant av en unge redan när jag var 15 år!!!! Det var jag inte alls glad över. Det var iofs förälderns fel för det var den som sa det först. Fråga tanten, eller nåt sånt (kommer inte riktigt ihåg i vilket sammahang men jag kommer ihåg det! )

Marianne sa...

Truddelutt: Haha, när du var 15! Och den föräldern måste ju ha varit äldre än du - eh, får man hoppas!