tisdag 21 juli 2009

Lyxliv

Kan man påstå att man lever annat än lyxliv när man får svensk lagrad cheddarost på frukostmackan? Och har ytte-pytte-lite Bregott kvar att bre mackan med? Blir sugen på en macka till och kan lägga riktig ungersk picksalami på den? Plus proppa munnen full med Karamellkungen när man tycker att man behöver behöver en energikick? Nej, bättre lyx finns inte - stekarna som partajar med skumpa och stora båtar i Visby vet helt enkelt inte vad äkta lyx är.

Och som om inte det var nog så omgav jag mig med pärlor i går. Tänk er en hel butik full av bara pärlor, väggarna fulla av pärlor.

Röda pärlor.

Ett helt fat fullt av pärlor, bara att välja. Får det lov att vara en påse småpärlor?

I Egypten blir man ofta serverad te i småbutiker där man handlar.
Alltid med en kvist färsk mynta att sätta smak med.

För övrigt kan jag meddela kattklubben att Lilla Lull och Lilla Gull äter som vargar. De håller på att äta mig ur huset! Men det är bra, de växer och hoppar omkring och leker hela dagarna. I morse hörde jag ett förfärligt pipande där utanför, och mammagenerna kickade snabbt in. Så jag blev ju tvungen att gå ner och titta vad som var på färde. Det var Lilla Lull som hade lyckats klättra upp till köksfönstret, men sedan kom hon ju inte ner igen. Jag fick snabbt rädda henne och lyfta ner henne till mamma igen. Och i går kväll fick jag sitta alldeles bredvid när de fick kvällsdi av sin mamma - LYX!

14 kommentarer:

Ninni sa...

:) Jag håller med dig angående lyxen Marianne. Vi hade ett paket Pyramidbagarens Spisbröd, en Svarta Sara(visserligen dansk), kaviar och svenskt lösviksgodis i resväskan. DET är lyx! Att kunna ta fram en dag när man är lite extra sugen eller längtar hem... Men vi kanske har enklare vanor vi och inte förstår att uppskatta ;)
Nu startar jag med "Djupa vatten", som jag hittade som pocket. Känns titeln igen? Det blir lite hipp som happ med ordningsföljden men sånt får man ta när man bor så här. Är du fortfarande nöjd med din läsplatta?
Härliga bilder från ditt besök i pärlaffären. De där röda ser ju så läckra ut! Ger mig habegär...
Må så gott!
Kram Ninni

Anna, Fair and True sa...

Gillar pärlbilden!

Saltistjejen sa...

Häääärligt!!!!
Sådan lyx är underbart!!
och du vilken underbar pärlbutik. Innan jag flyttade hit pysslade jag en del med pärlor och gjorde smycken. men nu blir det aldrig av. Men jag älskade att gå runt och botanisera bland pärlorna i en butik i Stockholm som sålde pärlor.
Har även varit i ett par butiker här på manhattan men de ger inte alls samma känsla riktigt tycker jag...
Du vad ger du för mat till småkatterna förresten! Jag undrar mest för att jag är lite nyfiken på vad de äter. Vad mysigt att de nu är såpass tama att du får sitta nära!!! :-)
KRAAAMAR!

Lena sa...

Jag har varit utan dator i nästan en vecka, och inte läst dig! Det varmycket att ta igen! Vad kul att du träffade Otta! Och JA det är världens lyx att äta just de där sakerna nu skrev. Ungerska pick-salamin mm. Inte så lyxigt som de tror, att "flasha" runt på lyxkrogar! Blir bara bakis. Kram på dig.

Anonym sa...

Vet du Marianne, vi har svensk ost här på ön i butikerna. VARJE DAG.
Arlas ostar säljs här, liksom flera danska! Fast den är ungefär dubbelt så dyr som vanlig ost, men ibland kan man inte låta bli.
Nu fick jag ge igen lite för det där med smågodis!

Marianne sa...

Ninni: Men visst är det härligt att kunna uppleva lyxen i så enkla ting som en bit ost eller lite godis! Att inte nödvändigtvis behöva dyra lyxprylar för att kunna njuta!

KUL att du hittade Djupa vatten! Hoppas du ska tycka om den. Det är jag som har tagit omslagsbilden. Haha, ett sånt där foto du vet när man sträcker ut armen genom bilfönstret och bara knäpper och hoppas det blir nåt. Det var dessutom med vår första lilla digitalkamera, en liten Olympus tror jag det var.

Jag ÄLSKAR min läsplatta, mer och mer. Var lite putt ett tag när maken insisterade på att läsa en bok på den, så jag fick läsa vanligt : D Han får skaffa en egen! Härom dagen köpte jag två Peter Robinson från Waterstones, och det var så perfekt för vi har redan en hel massa av honom och jag är så dålig att hålla reda på vilka titlar jag har läst, men det var ju bara att gå till bokhyllan och kolla, och så köpte jag de två vi inte hade. Lätt som en plätt.

Kram!

Anna: Tack!

Kram!

Saltis: Om du gillar att göra smycken tror jag du skulle älska de här butikerna. Väggarna är fulla av pärlor plus pärlor lite här och var. Dessutom sitter ofta en eller två personer och tillverkar smycken som folk har beställt. Jag kan ju alltid få drömma om att visa dem för dig en vacker dag ...

Jag försökte hitta kattungemat till bebisarna, men det enda jag fick tag i var torrfoder. Och när jag ger mamman kommer de ändå och äter av den maten, så de får vuxenmat. Mest blir det Friskies på burk, men även en del Whiskas. Ibland strör jag på lite kattungetorrfoder också. Köpte en burk modersmjölksersättning, men de är inte så intresserade av det, de får ju lite mjölk av mamman. Så det är inte optimalt, men bättre än ingenting. Och de har inte blivit sjuka, tvärtom har de piggat på sig enormt sedan de började äta den maten. Fast de håller på att äta mig ur huset! Jisses amalia vad mycket mat det går åt! För det är ju inte bara de som ska ha, Cleo och hennes tre barn kommer ju också och vill ha, och så kommer Cleos syster och en del andra. Försöker locka bort dem med torrfoder, men det är inte alltid det går, så då får jag ge dem burkmat också ... Så det går 2-5 burkar om dagen! När vi hamnar på fattigstugan är det pga kattmaten, inte att vi har slösat pengar på skumpa : D

KRAMAR!

Marianne sa...

Lena: Helt rätt, man blir bara bakis av att hoppa runt på krogar, och det är inte kul! Mycket roligare att äta gott!

En hel vecka utan dator! Hur överlever man? ; D

Kram!

Carina: OJ! Toppenlyx att ha tillgång till svenska ostar, även om de är dyra. Då kan man i alla fall lyxa till det ibland. Fast du har annan lyx också som inte vi har - fläskkött. Jag kan i och för sig leva gott utan, men det är bra att ha som en av ingredienserna att variera med. Så när maken har varit i Grekland kommer han alltid hem med fin-fina fläskkotletter, och då blir det stor fest här.

Så du kan lätt ge igen, allt du behöver göra är att skriva OST och FLÄSKKOTLETT : D

Truddelutt sa...

Oj så pärlrikt. HIhi. Vore ett drömställe för min kompis som gör egna halsband.
Själv pysslar jag inte med sånt för det kliar av obehag i fingrarna så fort jag ens tänker tanken. Kan inte med sånt där småplock. *fniss*

Mynta är gott men det ska vara i Mojitos :D.

Kramis

Suzesan sa...

Så borde alla affärer ha det även här. Så mycket trevligare det blir då. Tän om Lilla Gull och Lilla Lull är vargar. Hahaha. Åhh vad skönt att de mår bra nu. De såg för risiga ut när de kom till dig första gången. Men gulliga. Stackars liten som inte kom ner. Bra att den lilla vågade prova iallafall. Hon har nog sett hur de stora gör och ville fråga om godisskål.

Jag håller med för övrigt om att värdera lyx. Bra tänkt där. Det är likadant med stekarna i Båstad:)Har man allt i näven så vet man inte hur man ska uppskatta det.

Ha en bra dag och tack för dina omtankar jag blir glad för det.

Kram
/Susanne

Bloggblad sa...

När jag ser en massa pärlor - eller spetsar eller sånt... då får jag en enorm pyssellust, jag som avskyr pyssel annars... konstigt. Hemliga lustar?

Bert sa...

Läste om Visbystekarna i DN Söndag. De vet inte vad lyx är.

Ytan, däremot, den håller de välputsad.

Marianne sa...

Truddelutt: Haha, ja, mynta är helt klart bäst i mojitos, men te går också bra när det kniper : D

Jag är inte heller så pysslig, köpte pärlor för mer än ett år sedan för att göra halsband i julklapp - de fick pärlorna att göra egna halsband av till slut : D

Kram!

Suzesan: Det är långt ifrån alla affärer där man får te, det är bara en del mindre och då främst om man är kund, som Otta var där. Det hände mig faktiskt oftare i Istanbul!

Nu har både LIlla Lull och Lilla Gull varit uppe i köksfönstret. Jag fick springa en del i förmiddags ...

Ja stekarna i Båstad är likadana. Men man får hoppas att de lär sig med åren.

Hoppas du mår bättre nu!
KRAM!

Bloggblad: Jag kan bli likadan, men sedan blir det liggande. Som jag skrev till Truddelutt här ovanför, jag köpte pärlor för att göra halsband i julklapp - och sedan fick de pärlorna för att göra dem själva : D

Bert: Ja, det var den artikeln jag tänkte på när jag skrev inlägget. Man får hoppas att de lär sig uppskatta livets små ljuvligheter så småningom, för deras skull.

Musikanta sa...

Visst är det härligt med pärlor! Köpte ett antal halsband i Kina när vi var där första gången - en del har gått sönder och jag har lagt dem i en ask för att trä om dem någon vacker dag. Jag har väl varit i Kina fem gånger sen dess, men inte har jag trätt om dem inte...

Jag flyttar på asken varje gång jag städar i sängkammaren.Kanske ska jag göra som du och ge bort dem till någon som är pysslig!

Teet ser gott ut - just nu skulle jag vilja ha lite kallt och gott iste...
Ha det gott! Många varma kramar/M

Marianne sa...

Musikanta: Du kanske ska ge dem till Bloggblad : )

Jag gjorde mig lite kallt kaffe efter städningen, behövde verkligen koffein. Men det har du rätt i, kanske ska ta och sätta en kanna te och göra iste. Det är så gott, bäst är utan socker när man gör det själv på ett bra, icke-parfymerat te. Prova att ställa en kanna kallt vatten med ett par tepåsar i, det ska stå i solen några timmar tills du tycker det är lagom starkt. In i kylen och sedan är det färdigt!

Kram!