söndag 19 juli 2009

Turkiet och EU

Här är en bra artikel om Turkiet i förhållande till EU som kan passa bra att läsa till morgonkaffet.

Vill bara inskjuta att brädspelet tavla är detsamma som backgammon.

Och att jag vill se Turkiet som medlem i EU.

Nu ska jag fortsätta med mitt morgonkaffe.

15 kommentarer:

Suzesan sa...

Efter kaffet ska jag läsa artikeln;) Jag håller med jag tycker Turkiet ska vara med. Ville oxå säga att backgammon är ROLIGT.

Kram
/Susanne

susanne sa...

Klart som korvspad att Turkiet ska vara med i EU. FÖrstår egentligen inte var problemet är... (eller det gör jag nog..)

Och här är både morgon-, förmiddags- och lunchkaffet avslutat. Så men nästan ren koffein i ådrorna ska jag ge mig iväg till det stora möbelvaruhuset (nixnej, inte IKEA *skratt*)
Kram och ha det så gott!

Marianne sa...

Suzesan: EU behöver Turkiet, helt klart. Backgammon är jättekul, men jag är rätt usel. Dålig strateg helt enkelt : )

Kram!

Susane: Jo, jag förstår också problemet med lagar som 301:an och ultranationalister på alla kanter som ställer till det, men lag efter lag förändras, det går ganska snabbt faktiskt. Och vi kan ju ha länder som Bulgarien där maffian släpps ur häktet bara för att de ställer upp i valet ...

Haha, finns det verkligen andra stora möbelvaruhus? Kan jag väl ändå inte tänka mig : D

Kram och hoppas du hittade någonting fint.

Anonym sa...

Kom ihåg att ett turkiskt medlemskap i EU betyder att 20 miljoner separatistiska terrorister a.ka kurder blir medlemmar i EU. Det vill vi inte ha.

Marianne sa...

Anonym: Var har du fått det ifrån? Att 20 miljoner kurder skulle vara terrorister? Det kan jag lova dig att de INTE är. Bland dem precis som inom alla grupper av människor finns det fanatiker, men de allra flesta är helt vanliga människor som vill ge sina barn mat på bordet, utbildning och ett bättre liv än de själva har haft. De vill arbeta och försörja sin familj. De är INTE intresserade av att kasta bomber eller bråka överhuvudtaget, de vill vara ifred och leva sina liv, precis som den absoluta majoriteten av världens människor vill. Det gäller alla. Annars kanske EU skulle säga att de inte vill ha Sverige som medlem med tanke på de vänsterterrorister som tydligen har dykt upp och skaffar vapen och misshandlar folk?

Nej, det där har du allt fått om bakfoten.

Anonym sa...

Marianne: Jag är mer insatt i ämnet än vad du tror och anar dig. Det är du som behöver lära dig och läsa på mer. Det är inte enbart kurderna som ställer till problem i turkiet utan det är också den sittande regeringen AKP partiet som håller på islamisera turkiet genom att ta bort Ataturks revolutioner.

Nu vill jag inte gå in i saken mer men jag kan väl tipsa dig ett antal böcker och sidor som du behöver läsa på.

Marianne sa...

Anonym: Jag har inte sagt att du inte är insatt i ämnet, utan menade att jag tycker att du drar alla över en kam, vilket är fel. För 20 miljoner kurder är inte terrorister.

När det gäller AKP kan jag naturligtvis inte svära på att jag har rätt, men jag ser inte att de är farligare än KD och andra religiösa partier i Europa. Nu anser jag att de europeiska religiösa partierna ÄR ganska farliga, eftersom de flesta är enormt konservativa och bakåtsträvande. Men att AKP skulle vara farligare än dem, nej, det tycker inte jag. Det är ju faktiskt de som har genomfört enormt många reformer för att NÄRMA sig EU. När det gäller kurderna har de ju till exempel faktiskt gjort det lagligt att använda de kurdiska språken, vilket ingen regering före dem ens har kunnat tänka sig.

Att det sedan tar enormt lång tid att implementera nya lagar på ett sådant sätt att det följs ute i byarna är en annan diskussion, det TAR tid att ändra folks sätt att tänka.

Du skrev att du skulle tipsa mig om böcker och webb-sidor, om du fortfarande har lust att göra det blir jag bara glad.

Och så glömde jag välkomna dig hit. Jag vet inte om du har läst och kommenterat tidigare, men om du är ny vill jag självklart hälsa dig välkommen!

Anonym sa...

Marianne: du säger saker och ting som du har sett på media....Man måste ha bott i ett tag i turkiet eller man måste vara turk för att förstå saken ytterligare. Återigen AKP är moderat islamist parti vilket det inte är en hemlig sak utan de står upp för det dem är och erkänner.

Vad det gäller AKP och Erdogan så är det klart och tydligt att paritet inte kan komma med något bättre än att fixa en rad värde lösa och enkla reformer eller lag ändringar som inte har någon betydelse.

När Erdogan talar så talar han för hela Turkiets majoritet och även för de som inte stödjer honom. Han satte ditt alla som var i motsatsen honom, han satte ditt studenter bara för att stunderna kritiserade upphävandet mot slöjan. Ingen visste vad den kriminella organisationen Ergenekon var fram tills de inte kom till makten då för att majoriteten ska se AKP är emot all våld och terrorism, de tvingade till och med militären att göra angrepp i Norra Irak.

Som Erdogan säger "vi kan lösa kurdiska frågan genom att byta tillbaks alla namn på byarna och städerna till sina original kurdiska namn". Eller när han brukar säga "Turkiet tillhör alla muslimer" i motsatsen vad Ataturk sade "Turkiet tillhör endast turkar".

Det vad AKP och Erdogan lyckats med idag är:

* Idag har man aldrig sett Istanbul med så många kvinnor som har på sig Burka/slöja än vad det var under 70 och 90-talet.
* Öppnade och satsade mer på Moské och muslimska organisationer än universitet eller ungdomsföreningar.
* Erdogan skämde ut Turkiet och turkar framför Davos möte.
* Erdogan skämt ut Turkiet framför alla EU länder genom att tigga för att bli medlem i unionen medan landet nekades hela tiden och kritiserades av Frankrike och Tyskland. Man undrar om man är så billig att två stater som lever på Turkiets import sitta och kritisera Turkiet om nu Erdogan horan inte gör bort sig.
* Det de hade lovat för 5 år sen så skulle Turkiet idag sett ut som vilken europeiskt land som helst men som sagt de har inte den viljan och förmågan.

De vill helt enkelt riva ner allt som ataturk har skapat.

Du kanske ha hört att Erdogan och hans medlemmar i hans nuvarande parti hade en gammal parti som bannades pga. de förespråkade sharialagar i turkiet och sedan brände ner klubbar och diskotek i smyg...

att AKP fick så många röster i Turkiet beror på något helt annat. I centrala Turkiet är dom flesta fattiga, folk har inte gått i skolor och är helt okunniga och AKP utnyttjar det genom att dela tvättmaskiner, diskmaskiner osv osv. Och tänk på att dom som får dom här grejerna har inte ens el hemma, men dom tänker liksom om dom ger oss dom här sakerna nu, undra vad dom kommer ge nästa vecka. Allt det här för dom aldrig har gått i skola, och det är tack vare horungen Recep Tayyip Erdogan, som bygger Moské på Moské men skiter fullständigt i skolor.

Sen säger du att de har gjort reformer för att anpassa sig till EU. att Erdogan gör bra saker för Turkiet. CHP eller något annat parti kunde lika gärna komma med dessa lögner och skitsnack om reformer och lag ändringar om de ville lura folket som Erdogan gör men det vill de inte eftersom de är ärliga och är rakt på saken. Det moderna Turkiet byggdes av CHP och inte tackvare Erdogan.

Kan tillägga också att Erdogan och hans anhängare är inte turkar.

Det är många saker som du kanske inte vet om.

Här är några böcker

In The New Turkey

Europa och Turken, Ingmar Karlsson

Kurdistan landet som icke är, Ingmar Karlsson

Marianne sa...

Anonym: Hej igen! Fast nu tror jag det är du som drar förhastade slutsatser - jag har bott i Istanbul under drygt 6 år, det är mitt andra hem här på jorden. Så jag vet lite mer än bara det som står i tidningarna. Och jag älskar Turkiet!

Jag förstår att du har turkiskt ursprung? Och jag förstår att du röstar på CHP. Visst var det bra det Atatürk byggde upp, men som allt här i världen kan allt förbättras. Jag säger inte att jag tycker att Erdogan och AKP är BRA, jag menar bara att jag tror att CHPliler (eller hur blir det?) målar upp en svartare bild än det nödvändigtvis behöver vara. Visst är de islamister, det sticker de inte under stol med, men att jämföra dem med typ Iran etc tror jag är att gå för långt. Visst, jag kan ha fel, men det är vad jag tror.

Jag har hört det där om att Erdogan EGENTLIGEN är jude och att det är en israelisk komplott för att erövra Turkiet, men ärligt talat, håll med om att det är att gå lite långt. Jag vet också att många turkar är glada för olika sorters konspirationsteorier om både det ena och det andra! Det finns säkert en hel del komplotter här i världen som är mer omfattande än någon kan ana, men många är också redan fantasierna. Det där om att Erdogan skulle vara jude tror jag är en sådan.

Vad lägger du förresten i begreppet att vara turk? För mig innebär det främst en person som är medborgare i Turkiet, sedan finns det ett otal etniska tillhörigheter bland de turkiska medborgarna. Samma definition som jag lägger i att vara svensk, det är man när man är medborgare i Sverige. Sedan kan man vara av samisk etnicitet, finsk, turkisk, you name it. Och Erdogan o kompani är väl medborgare i Turkiet?

Det är lite roligt att du rekommenderar Ingmars böcker, han är ju förespråkare för att Turkiet ska bli medlem i EU. Det var inte längesedan han hade lång artikel på Newsmill.

Nåväl, jag tycker att EU behöver Turkiet, däremot är jag kanske inte riktigt lika säker på om Turkiet behöver EU. Och oavsett vilket parti som sitter i regeringsställning i dag, kommer det att skifta i framtiden, så ett medlemsskap i EU hänger ju faktiskt inte på exakt vilket parti som har makten. Eller hur?

Anonym sa...

Att Erdogan är jude kan jag misstänka med i och med det är bara Erdogan som har haft täta relationer med Israel av alla Turkiets primärministrar och presidenter.

Angående vem som är turk och inte turk är en omdiskuterad sak vilket man kan även se det med tränade ögon. Visst alla är turkisk medborgare men de härstammar från olika folkgrupp främst de "turkarna" i centrala turkiet som blev turkfierade pga. de talade bara turkiska.

Anonym sa...

Varför är kurder terrorister?

Marianne sa...

Anonym: Nu förstår jag faktiskt inte frågan. Jag har aldrig sagt att kurderna är terrorister mer än det finns terrorister bland en hel massa nationaliteter och grupperingar. Se mitt första svar till dig. MIN definition på terrorist är då att det är personer som skadar oskyldiga människor i en väpnad politisk kamp.

Anonym sa...

Marianne: jag var inte den som skrev "varför är kurder terrroister" och det är klart att kurder är terrorister och hedersmördare. Jag kan ta fram hur många källor som helst som stryker mina påståenden så sitt inte och förklara för mig vad terrorist är för något när all terrorism i turkiet begås av kurder då deras organisation PKK som du har säkert hört talas om som dess värre finansieras av kidnappningar, människohandel, droghandel, självmordsbombare osv..

Andreas sa...

Hej! Som jag ser det kan EU tappa ALL sin makt som en enad union om Turkiet går med. Två av EUs mäktigaste länder är som vi vet redan emot Turkiet i EU, men även flera småländer. Jag tänker att de tänker att det kan bli en gruppering inom EU. Muslimer Vs kristna. Är inte det lite oroande? Eller jag kan ha fel?! Men det känns som att det kan bli stora problem. Det är väl ändå typ 70 miljoner människor i turkiet?
MEN bland annat så vill jag inte ha turkiet i EU för att de saknar ett "fungerande" samhälle. Turkiet är inte ett demokratiskt land, långt ifrån vill jag påstå. Sen så behandlas ju kurderna som djur. Lite mänskliga rättigheter och sen EU!
Mkt trevlig blogg för övrigt!

Marianne sa...

Andreas: Hej Andreas och välkommen hit! Och tack för dina fina ord!

Visst har du rätt i att det KAN bli motsättningar kristna vs. muslimer, men det jag tror behövs här i världen är vi försöker komma över den sortens motsättningar och inser att vi egentligen är människor allihop med i princip samma behov och grundläggande önskningar - mat på bordet och en bättre framtid för våra barn etc. Visst finns det extremister inom islam, precis som inom kristendomen, men de flesta muslimer är vanliga "mainstream" som vilken svensk eller fransman som helst. Tyvärr ger media ofta en skenbild av att alla muslimer är arga på västerlänningar osv, osv.

Tvärtom tror jag att Turkiet skulle vara en väldigt bra buffertzon mellan Europa och resten av den muslimska världen. Jag vet att den största delen av befolkningen i Turkiet bor på landet och allt det där, men de som är tongivande bor i de stora städerna och där är majoriteten i princip lika religiösa som vi i Sverige är. Okej, kanske lite mer, men inte mycket. Och jag kan naturligtvis ha helt fel, men jag ser det regerande AK Parti som en motsvarighet till KD, inte "farligare" än så. Många, många turkar håller inte med mig i det, det vet jag, de är livrädda för att AK Parti ska införa sharia etc. Men jag tror som sagt inte det.

När det kommer till kurderna så erkänner jag villigt att jag inte har varit i östra Turkiet och kan alltså inte på något sätt egentligen uttala mig om hur kurderna faktiskt behandlas. Men nya lagar har klubbats som ger dem rätt till sitt språk mm. Och jag känner flera kurder i Istanbul - som inte på något sätt döljer att de är kurder - och de har aldrig några problem med sitt etniska ursprung. Ingen rök utan eld, men jag tror frågan är mer komplex än att bara säga att de behandlas som djur. När det gäller separatismen och nationalismen, ett Kurdistans varande eller icke varande är en så invecklad fråga med så många aspekter åt alla håll så den vill jag inte ens lägga mig i.

Och fungerande samhälle och demokrati. Jag vet inte, men mitt intryck är att det är ett väldigt väl fungerande samhälle. I mångt och mycket för det dagliga livet bättre fungerande än Sverige. Jag har INTE erfarenhet av särskilt mycket myndighetskontakter etc, men det jag har sett har fungerat enligt de riktlinjer som finns och utan att folk behöver mutas etc. Regler och lagar har följts och folk vet vad som gäller, det är min erfarenhet. Sen har jag ju inte erfarenhet av allt ... Demokrati, jo, det tycker jag nog. Det hålls val både nationella och lokala. De har flerpartisystem etc.

Och när jag ser på Turkiet och sedan vänder blicken aningen västerut och jämför med länder som redan är med i EU, Rumänien och Bulgarien till exempel, så måste jag säga att Turkiet är ett bra mycket mer demokratiskt och hederligt land och ett föredöme när det gäller mänskliga rättigheter. Jämfört, alltså.