lördag 18 juli 2009

Skräp

Två mammor i köksfönstret.
Överst är Du Lilla, mamma till Lilla Lull och Lilla Gull.
Underst är Cleopatra, mamma till Cous-Cous, Mums-Mums och Muffins.

Vi måste köpa en ny soptunna, och den tror jag att jag ska kedja fast i staketet. För den soptunna vi har nu rymmer med jämna mellanrum. Sedan kommer den tillbaka efter en eller ett par dagar och ibland misstänker jag att den har varit vid Röda havet och badat, för då är den nyskurad och fin. Inte alltid, ibland tror jag den har varit och hälsat på i en lagård för den kan också komma hem och vara så mögig att jag aldrig har sett maken till skitig soptunna. Just nu har den varit på rymmen i två dagar och jag börjar undra om den tänker komma hem igen.

Soptunnor är ett viktigt kapitel när det finns många vildkatter i området. Eftersom jag matar katterna varje dag har jag inte dåligt samvete när jag sätter på locket ordentligt på soptunnan så att katterna inte kan ta sig in och rota runt och välta ut hälften av soporna på gatan. Det ser inte så trevligt ut när soptunnorna har haft besök, nämligen. Det blir lite skräpigt, om man säger så.

För övrigt har jag blivit mäkta irriterad på ett par saker när det gäller det svenska rättsväsendet i dag.

Det är inte ofta jag läser några av kvällstidningarna (varför säger man fortfarande så, de kommer ju ut på morgonen nu?), men i dag läste jag i Aftonbladet att en kille som redan är dömd för grov misshandel/mordförsök på en annan kille som han och två andra till slut lyckades mörda kräver att få Leif Silbersky som advokat, annars tänker han inte ge sig till känna. Jaha, det är väl vanligt att kriminella håller sig undan lagens långa arm, så det kanske inte är så märkvärdigt. Det som gör mig förbannad är att nämnde stjärnadvokat ERBJUDER SIG ATT TA SIG AN FALLET och rättssystemet GÅR MED PÅ ARRANGEMANGET! Vad är det för jävla sätt?!?! Ska de kriminella få styra och ställa och sätta villkor för hur samhället ska agera? Jag har länge retat mig på att riktiga slempellar som Englas mördare, Umeå-mannen, tyskan som mördade de två barnen i Arboga och liknande alltid tycks få de allra bästa och DYRASTE advokaterna. Jag tycker att det är FEL, jag tycker att de ska hålla till godo med vanliga advokater och inte kunna kräva att hårt arbetande skattebetalare ska bekosta de dyraste advokater som finns i Sverige. För inte tusan betalar de någonting själva inte.

Det andra jag retar mig på i dag är att det överhuvudtaget finns preskriptionstider för brott och brottslingar, och då i synnerhet när det gäller grova brott. Nyligen preskriberades mordet på Catrin Costas. Styckmördarna går alltså fria för att vi nu efter tjugofem år anser att inget brott har begåtts? Jag anser att det är fel och jag hoppas att utredningen som tydligen är på gång kommer fram till att det inte ska finnas någon som helst preskriptionstid. Ett brott är ett brott. Och i dag läste jag att dömda brottslingar som lyckas rymma från sina straff får sina påföljder preskriberade om de bara lyckas hålla sig borta tillräckligt länge! VA?!? Se här ett citat ur SvD:

"Ett exempel från Malmö återgavs av Sydsvenskan tidigare i år: 1991 knivhöggs en 43-årig kvinna i en lägenhet. En 44-årig man dömdes till sex års fängelse för dråpförsök. I januari 1992 placerades han på Kirsebergsanstalten. I oktober samma år rymde han därifrån. Han höll sig undan kriminalvården och polisen i femton år. 2008 preskriberades hans fängelsestraff, trots att han bara avtjänat nio månader av ett straff på sex år."

Då kan man kanske tycka att det inte är så roligt att inte kunna åka hem på femton år eller vad det kan vara, men de vet att de till slut KAN komma hem igen. Broarna är inte brända. Och det är det jag tycker att det ska leda till, broarna ska brännas så att de aldrig mer kan komma hem utan att ta sitt straff. För det måste vara mycket värre att sitta under palmerna i Thailand och veta att man aldrig, aldrig mer får äta svenska jordgubbar än att räkna ner tiden tills man kan göra det igen. Det må verka glassigt att sitta där under en palm, men alla som bor eller har bott utomlands vet hur det är att längta hem. Då är det inte så glassigt i själen kan jag tala om, även om man kan hoppa på ett plan när som helst och åka hem till den svenska myllan.

Jag tycker faktiskt att lagarna ska ändras så att det inte längre är de kriminella som dikterar rättsväsendet!

Skräp är vad det är.

10 kommentarer:

Bert sa...

Viktigt ämne. Och jag håller med dig i sak. På varje punkt.

Svenska jurister har en hel del brister, när det gäller pedagogik. Domslut helt åt helsike. Fylla som förmildrande omständighet. Eller narkotikarus.

Som vanlig medborgare förstår man inget, när sunt förnuft ställs åt sidan.

Men politikerna har också en del att stå till svars för. De är ju de som stiftar lagarna. Men när en politiker som kört rattfull tycker att "det är en privatsak", då har det gått för långt.

Rattfylla kan ALDRIG vara en privatsak! Att inte inse det. Att inte förstå att man utsätter andra för fara är bara ren egocentricitet.

Marianne sa...

Bert: Det är absolut politikerna som har yttersta ansvaret i sådana här frågor, det är ju de som är lagstiftarna som poliser, jurister, domstolar och kriminalvård följer. De måste stifta lagar som ser till att sånt här inte kan förekomma.

Jag minns inte nu vilken politiker du syftar på, men jag håller med dig. Att utsätta andra människor för risker är aldrig en privatsak, aldrig någonsin. Och som politiker - dvs den som är med och stiftar/behåller/avskaffar lagar - har man extra stor skyldighet att följa lagens bokstav. Politikern är ju den som är aktiv i lagstiftandet och om personen anser en lag vara felaktig ska den i så fall arbeta mot den lagen. Dvs om det verkligen är en övertygelse hos den där fylltratten att det är okej att köra rattfull så ska han (ursäkta, men jag utgår från att det är en karl) kämpa politiskt för att det ska vara lagligt.

Inte konstigt att det finns politikerförakt i vårt kära land!

Suzesan sa...

Jag håller med om vartenda ord.

L Silbersky gör sig en förmögenhet på att försvara barnamördare och annat "dregg".

Ursäkta språket och det här med att man får strafflindring när man kör rattfull det förstår jag mig inte på. Ju fler gånger ju lindrigare straff!

De hade en diskussion om det. Med politiker.
Jag tycker de måste jobba fortare med strafflagarna så de får skärpta straff och det är slut på daltet.
Speciellt nu när klimatet hårdnar. Om inte förr så senare så att säga. Sen tycker jag att de som gjort nåt inte ska få välja advokat utan där ska finnas en allmänkår som har ett tak på hur dyrt det får bli, så skulle de jobba mycket mer effektivt.

Sen skulle de få betala själva.

Så tänker nån "Om de inte har pengar då och då säger jag DET BORDE DE HA TÄNKT PÅ INNAN de rånade banken:)"

Sen tycker jag de skulle ha nåt liknande system som i USA..där de har civilrätt för sig och skaderätt för sig och brottsrätt för sig. Ungefär som jag uppfattat det.

Sen tycker jag vi ska mer domare som Judith Sheindlin Judy's Domstol...där är ingen som snäpper henne på näsan;)Hon är min idol. Vilken kvinna. Här är länken till en stark kvinna som pga sin dotters brutala bortgång kämpar hårt för att lagar ska ändras. Hon berör mig starkt.

Varsågoda Englas Mammas Carina Blogg
Jag har hängt där sen hon startade bloggen och jag är glad att jag kunnat skicka några tröstande ord. Jag satt häromdan och läste alla elakheter som vissa skriver. Jag är chockad över att dessa som gör så går omkring bland oss alla. Några försöker tysta henne.

Flera beskyller henne för att ta för mycket plats i media och andra hemskheter.

Han som dödade Engla är inte bara barnamördare han är pedofil och nekrofil med!!!Han ska ALDRIG UT! menar jag. Tyskan som dödade Saga och Max ska ALDRIG ut.
Oj nu fick lite puls av detta inlägget. Tack Marianne bra skrivet:)

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Suzesan: Håller med, visst borde det finnas en särskild grupp som jobbar som allmänna advokater och som får en fastställd summa i ersättning, inte dessa svindyra stjärngossar som vanliga Svensson får betala!

Jag har nog inte sett det där programmet med domaren. Det är nog en kanal jag inte kan se, jag kan ju bara se svenskproducerade program från SVT.

Menar du att folk är elaka mot Englas mamma på hennes blogg? Det övergår mitt förstånd varför folk håller på så där! Hon tar väl ingen plats i medierna i dag? Det var ju i samband med mordet och rättegångarna, och hon fick väl ungefär lika mycket uppmärksamhet som föräldrar till andra barn som blir mördade om de inte tackar nej?

Och jag håller med, pedofiler ska inte släppas ut igen, det är tyvärr en obotlig sjukdom och oskyldiga barn har mer rätt att slippa dem än pedofilerna har till frihet, tycker jag.

Kramar!

Saltistjejen sa...

Oj det var brännheta ämnen detta. Kanske inte lika hett med din soptunna då, men med det andra skräpet...
jag tror att det är så att advokaterna gladeligen tar sig an JUST SÅDANA HÄR fall p g a att det för de handlar om publicitet, publicitet, publicitet.
Sedan vet jag itne ifall deras arvode är just högre när de tar sig an sådana här fall där klienten uppenbarligen inte kommer betata kalaset själv. MEN om jag förstått det rätt så finnsdet stjärnadvokater som gladeligen skulle arbeta gratis vid vissa specifika fall där de garanteras en massa tid i media. Detta för att då får "gratis reklam" och att de därmed sedan kan ta ut höga arvoden från andra klienter som anlitar dem p g a att de är kända.
Sedan är det hemskt att man i Sverige kan sitta få ett fängelsestraff där man sitter inne mindre än 10 år för att man mördat någon! Helt otroligt egentligen! å andra sidan gillar jag inte det amerikanska systemet heller där man kan få hur många hundra år som helst... Tydligen hjälper det inte för att minska kriminaliteten. Här är ju kriminaliteten för just våldsbrott oerhört hög på vissa ställen. Trots att vissa stater t o m har kvar dödsstraffet. Vilket är en heeelt annan debatt som jag itne orkar gå in på här. Mern jag kan säga att jag tycker det är hemskt att en modern s k rättstat har dödstraff.
jaja, nog ordat om detta.
Stor kram! Och DU vilka underbart fina kattmammor!!!! :-)

Marianne sa...

Saltis: Ja, så kanske det är med advokaterna, att de jobbar billigt för att få synas i media. Men det känns så fel på något sätt. Samtidigt som visst, ingen är skyldig förrän den är dömd, så det är ju svårt för rättssystemet att säga att den och den ska ha en bra advokat och den och den ska ha en inte lika bra. Kanske det är så att media inte ska skriva ett ord förrän domen är klar? Och jämlikhetstanken, att varför ska bara den som har råd ha de bästa advokaterna? Men det känns ändå så fel.

Nej den amerikanska straffskalan ska man nog hålla sig borta från, jag menar den senaste stora domen med 150 år till en 60 (?)-årig karl? Undantaget i mina ögon är pedofiler, de ska inte släppas ut igen eftersom det är barn som är i riskzonen. Barnen kan inte försvara sig, har inte en chans. Jag som vuxen kvinna har åtminstone en chans, även om den är liten, att försvara mig.

Läste faktiskt en artikel om straffskala och mängd kriminalitet i morse, hittar den inte nu, attans också. Men hur som helst hade de gjort en studie i Italien när de gav massamnesti för ett par år sedan, och det visade sig att strafflängd faktiskt hade effekt. Om det sedan stämmer eller inte, det kan inte jag svara på.

Sen är det alla de sänkta våldtäktsdomarna nu också, 1,5 år för den som våldtog en tonåring som mådde så dåligt att hon tog livet av sig ... Alldeles för lågt straff för våldtäkt tycker jag, det tycker jag ska ligga runt tioårsstrecket och mord runt 20. Eller så. Och nej, dödsstraff tycker inte jag heller att en modern stat ska ha, det är barbariskt. Mord fast sanktionerat av staten. Nä, det tar vi någon annan gång!

Mammorna är så söta!

KRAMAR!

Anita sa...

Marianne, jag läser din blogg emellanåt och måste säga att du skriver vääldigt bra!

Jag håller med dig till 100 procent vad du skriver i detta inlägg.

Allt gott till dig!
Smulan

Marianne sa...

Smulan: Hej Smulan och välkommen hit! Och TACK för dina fina ord, jag blir jätteglad!

Du verkar ha en blogg, jag ska kika in hos dig också!

Ha det gott du också!

Anita sa...

Marianne: TACK för ditt inlägg i min blogg också!

Många hälsningar
Smulan

Marianne sa...

Smulan: Jag kommer tillbaka till din blogg, alla gånger!