söndag 16 augusti 2009

Dadlar

Dadelklase.

Dadlar.

Dadlarna som växer i palmen utanför arbetsrummet börjar bli röda och fina och jag skulle tro att de snart är klara att skördas, för nu börjar de så sakta ramla av och bli fallfrukt. Det passar ju bra eftersom Ramadan börjar på lördag (om jag har fått rätt information).

Ramadan är alltså fastemånaden enligt den muslimska tron då man inte äter eller dricker någonting från soluppgången till solnedgången. Men så fort solen går ner ska man bryta fastan, och det gör man helst med dadlar. Så om dadlarna är slut i er lokala Ica-butik, beror det nog på att folk har handlat för att ha under Ramadan.

Det blir en lång och het Ramadan i år eftersom den infaller i augusti. För att underlätta kommer vi dock att införa vintertid här i Egypten redan den här veckan. Och skolorna börjar inte förrän efter Ramadan, det kan ju vara skönt för eleverna.

Själv ser jag till att inte äta och dricka så att de som fastar ser mig. Det är ju onödigt att provocera.

19 kommentarer:

maisoui sa...

Åh baconlindade dadlar. Mums!

Tina sa...

I Sverige har ju äntligen matvarubutikerna fattat det där med andra kulturers högtider.

Jag minns hur någon utlänning påpekade detta i något tv-program för några år sen, att man borde marknadsföra en mängd varor inför olika högtider t.ex. ramadan för då hade ingen fattat vilken köpkraft som ligger bakom många osvenska högtider!

I går fick jag hem ett reklamblad från en affär med många specialerbjudanden inför just ramadan...

Bloggblad sa...

Undrar just hur en röd dadel smakar....

KARLAVAGNEN sa...

Ja hur en rå, färsk dadel smakar det undrar jag med. Smart att inte provocera...

Marianne sa...

Mais Oui: Ja det kan nog vara gott, sött och salt ihop. Ädelost gillar en del också ihop med dadlar.

Tina: Helt rätt! Sedan om en månad så firar man Seker Bayram - Sockerhelgen - har glömt vad det heter på arabiska, och då är det presenter som till jul. Så affärsmännen är kloka om de promotar lite annat än jul och påsk!

Bloggblad: Jag är inte så förtjust i färska dadlar, inte de jag har smakat. De har varit lite torra och träiga i smaken, jag tycker de är godare när de är torkade. Men när de väl är mogna säljs färska dadlar här. Det finns både röda och gula.

Karlavagnen: Smaken kan du läsa om i svaret till Bloggblad.

Ja det är onödigt att provocera. Folk blir inte arga, de vet att man är utlänning, men ändå.

Ebba sa...

Det ser väldigt gott ut med färska dadlar. De är väldigt goda som vi får dom här till jul. Och nu kan man ju köpa dem året runt. Gott!!!

Marianne sa...

Ebba: Fast ni kan väl bara köpa torkade dadlar? Jag ska försöka igen när dadlarna är klara, men hittills har jag tyckt att torkade är bättre. De är mjukare och sötare.

StrandMamman sa...

Dadlarna ser så jättefina ut på din bild. Jag har inte smakat dadlar värst många gånger, och de jag smakat har inte lämnat större intryck på mig. Men, fina är de ju på bild som sagt! Kram!

Petra H sa...

Dadlar är jag inte helt förtjust i, föredrar nog fikon... Men coolt om du kan skörda egna dadlar!
Jag skrev säkert det förra året men när jag var i Jerusalem under ramadan 2006 såg jag till att befinna mig i den kristna eller judiska delen då jag åt mitt på dagen.. VIktigt att visa respekt tycker jag.
KRAM!

Otta sa...

På lördag startar Ramadan i Egypten (troligen, de vet inte förrän i sista minuten, en mumti måste säga att det är ok och nymånen infaller), här i Sverige blir det troligtvis start på fredag.

Jag har fått lära mig att det finns ca 200 sorters dadlar så för hoppningsvis något för varje smak!

Det är första gången på 30 år som Ramadan infaller på sommaren (enligt Egypt Today!).

Hoppas att du njuter av Nadel!
Kram!

Desiree sa...

Vad vackert med alla daddlarna! Wow sådant känns så exotiskt. Daddlar är ju himla goda. Jag förstår att du vill hålla tillbaka lite och visa respekt under Ramadan. Låte klokt att inte äta och dricka mitt framför näsan på de som har fasta. Ha en bra dag.

Annika sa...

Marianne!!
NU är jag tillbaks i USA igen. Tillbaka som bloggare på heltid, alltså.
NU kollar jag runt hos er, mina absoluta FAVVISbloggar!!
SÅ kul!
Jag gillar nog varken dadlar eller fikon tror jag. FAST jag har nog inte ätit dom på rätt sätt...
OCH Ramadan så snart alltså...

O vad kul det är att läsa din blogg igen.

KRAMAR!!! Kramar!!!

Lisa sa...

Vad bra att jag fick veta att Ramadan (Otta skrev)redan infaller i slutet av veckan här i Sverige. Min kollega som började arbeta hos oss ifjol, fastar fast hon arbetar heltid. Jag tyckte det var så synd om henne i slutet av arbetsdagen i fjol, helt utmattad och slut. Hon och två andra som också arbetat ett år hos oss har huvuddukar eller vad det kallas. Alla tänkte väldigt mycket på det så klart då i början, men man vänjer sig fort och nu tänker man inte ens på det. Väldigt gulliga är de alla tre, speciellt en, hon och jag har en jättefin kontakt och kan prata om allt, men religion har jag svårt av nämna av någon anledning.
Torkade dadlar är mums-mums.

Bloggblad sa...

Jag har börjat på svärmors dagbok nu! Lite annorlunda mot alla deckare jag slukat. Kul!

Marianne sa...

Strandmamman: Jag tycker nog bäst om torkade aprikoser när det kommer till torkad frukt. Så dadlar är ingenting vi brukar ha hemma till vardags, även om de växer utanför köket.

Kram!

Petra: Jag låter gubbsen skörda dem. De har större användning för dem än jag. Däremot vill jag ha en bananplanta så jag kan skörda mina egna bananer! Måste skaffa det.

Smart att vara i judiska eller kristna delar under dagen i Ramadan. Hotellen är också bra, nästa vecka ska jag träffa ett par kompisar på ett av hotellen här och äta lunch. Jätteviktigt att visa respekt för alla sorters troende tycker jag. Även om man själv är ateist.

Kram!

Otta: Det är det som är lite krångligt här med Ramadan, att de ska kolla nymånen innan de bestämmer. För det kan man ju räkna ut nuför tiden. Men till helgen någon gång blir det i alla fall.

Men äter Nour färska dadlar? För jag frågade Ibrahim i dag, och han sa att man bara äter torkade. Och då känner jag nog ingen skillnad.

Jag njuter av Ikmens nya äventyr! Och den där sonen hade jag verkligen aldrig hört talas om förut!

Kram!

Marianne sa...

Desirée: Ja det är verkligen vackert. Finast är när det växer gula och röda sida vid sida.

Jätteviktigt att visa respekt för folks olika religioner på så sätt. Och det är ju förhållandevis enkelt att inte springa runt och snaska utomhus!

Kram!

ANNIKA: HEEEEEJ! Å vad roligt att du är tillbaka! Jag har saknat dig så! Väldigt egoistiskt : )

Aprikoser är helt klart godast av torkade frukter, och katrinplommon. Fikon är godast färska tycker jag, och dadlar har jag inte heller lärt mig. Men visst kan de slinka ner.

KRAMAR I MASSOR!

Marianne sa...

Lisa: Så är det här också, alla fastar även om de arbetar heltid ute i den stekande solen. Men det finns många som inte fastar också, om de är sjuka eller gravida eller ammar. Små barn fastar inte heller, och inte riktigt gamla om de är sjukliga.

Jag tycker gott att du kan prata religion med dina kollegor. Det beror på vilken inställning man har till det hela. Man behöver inte tycka att allt är bra, men man får heller inte gå in med attityden att det är fel och dåligt, då blir det inget bra samtal. Om du däremot är nyfiken och frågar för att du vill veta så tror jag snarare att de blir glada för att du är öppen. Du kan ju inleda med "får jag fråga, för jag undrar så hur ni ..." eller liknande. Börja med lätta saker, som när man äter sista måltiden innan solen går upp, vad man äter, och liknande så kan man halka in på djupare saker efter hand när en positiv kommunikation är öppnad. Tror jag. Prata med den kvinna du har bäst kontakt med!

Bloggblad: Å vad roligt! Hoppas verkligen du ska tycka om den! Usch, nu blev jag nervös! Fast innehållet är inte mitt, bara svenskan.

Musikanta sa...

Jag gillar inte dadlar något vidare men det är det bästa MM vet!
Har aldrig sett dem växa så här.
Kram/M

Marianne sa...

Musikanta: Du får säga till honom att prova det egyptiska viset med dadlarna: Blötlägg några timmar i vatten eller mjölk. Sockra. Jag har inte provat själv, men om han gillar dadlar väldigt mycket så kan det ju vara roligt att prova någonting nytt.

KRAM!