onsdag 19 augusti 2009

En annan värld

Favoriternas gård i haremet på Topkapi.
Sultanen hade tolv favoriter - gözde - och de hade var sitt rum vid en egen gård.

Just nu jobbar jag som intensivast med nästa bok av Barbara Nadel i Istanbul-serien. Den kommer att heta Dödlig illusion och släpps i handeln i höst. Så just nu är min skalle mest fylld av Istanbul, man skulle nästan kunna påstå att jag inte alls befinner mig i Kairo utan vandrar runt på Istanbuls gator. Därför bjuder jag i dag bara på ett foto från Topkapi-palatset i Istanbul.

16 kommentarer:

Grekland nu sa...

Nu när vi "avverkat" Wien så är nästa stad jag vill åka till Konstantinopel, för att stanna där minst en vecka. Då du, Marianne, ska du få hjälpa till med tips. Jag har redan sparat din "guide" som du skrev nån gång i vintras.

Emmama sa...

Åh vad kul med ditt jobb, fascinerad av det! Måste se till att läsa hennes böcker snart så jag får läsa mer som du skrivit.. :)

Kram!

Annika sa...

You busy girl, you!
Jag kan tänka mig att du i sinnet helt är i Turkiet nu.
DU har verkligen ett roligt jobb.
Kram!!

Anne sa...

Det måste verkligen vara roligt jobba med en översättning som rör sig i en stad där du bott under så många år. Det måste ju bli på ett helt annat sätt för dig som översättare, eller?
....så sultanens tolva favoriter hade alla var sitt rum med egen gård. De hade det rätt lyxigt med andra ord... Kram!

StrandMamman sa...

Bara tolv..... ;)

Ha det bra på din vandring! Kram!

Desiree sa...

Det var ett vackert palats. Du har som sagt gjort att jag verkligen har fatt upp ogonen for Istanbul. Jag skulle otroligt garna vilja aka dit nagondag och besoka det stallet och staden. Nar jag ater bor har i europa ska jag gora det. Lycka till med jobbandet.

Lena sa...

Det slog mig plötsligt, jag har ju varit där! Tänka sig, och inte var jag där som en av "favoriterna" heller!
Ha en bra helg

Ninni sa...

Vi ser fram mot nästa bok! Jag har lockat maken att läsa dem också:)
Så till Istanbul SKA jag åka så snart jag får tid och möjlighet.
Hoppas du får en skön helg!

Suzesan sa...

Va bara tolv stycken..haha och eget rum och egen gård. Inte illa inte illa.

Jobba på du- jag ger dig kraft och energi om det är möjligt. Ehhh!;)

Nu har det väl snart gått en vecka så du får hem lite godsaker som du kan frossa i.

Ha en bra dag

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Ingabritt: ÅÅÅÅ vad roligt att ni planerar Konstantinopel (fniss)! Jag hjälper gärna till och om ni inte ser upp kommer jag och guidar också : )

Det finns många gamla bysantinska lämningar, en hel del riktigt fina mosaiker från den tiden och Yorosborgen måste ni se ... Jaha, så lätt får man igång mig!

Kram!

Emma: Du får säkert tag i hennes böcker i original hemma i Skottland! Fast då är ju inte jag inblandad förstås : D

Kram!

Annika: Ja just nu känner jag mig lite för bissi. Hinner inte med bloggarna!!!

KRAM!

Marianne sa...

Anne: Ja det är en enorm skillnad att översätta böckerna som utspelar sig i Istanbul och de som handlar om London. När jag skriver om Istanbul behöver jag bara blunda för att känna dofter, höra ljud, se folklivet och glittret på Bosporen ... När det är London får jag kika på bilder via Internet, det går det också, men det blir ju inte riktigt lika levande.

Favoriterna hade det näst lyxigast - sultanens mamma var den kvinna som hade det allra lyxigast med en alldeles egen gård. Hon hade en del att säga till om också : )

Kram!

Strandmamman: Ja det var bara favoriterna det : )

Kram!

Desirée: Topkapi är oerhört vackert och väldigt annorlunda mot europeiska slott och herresäten. Det finns liksom inte en huvudbyggnad, utan många olika byggnader utspridda på flera gårdar. Det är helt underbart att strosa runt där under lågsäsong, när man är förhållandevis ensam där så man kan höra historiens vingslag lite bättre.

KUL att du har fått upp ögonen för Istanbul! Hojta till när det är dags så kan jag tipsa om hur mycket som helst!

Kram!

Marianne sa...

Lena: Där ser man! Att det ska till bilder för att hjälpa minnet på traven : ) Hoppas att du fick fina upplevelser av staden!

Ha en skön helg du också!

Ninni: Vad ROLIGT att du tycker om böckerna! Och att du SKA åka till Istanbul! Som sagt, hojta till så ska jag tipsa om allt, det blir förmodligen mer än ni vill veta : D

Kram!

Suzesan: Tack, kraft och energi är precis vad jag behöver!

Hehe, ja favvisarna var bara tolv. Men sen fanns det förmodligen en del till : )

På måndag kommer han, och han har redan bekräftat att han har hämtat böckerna jag beställde! Jippiii!

Kram!

Musikanta sa...

Varje gång jag hör talas om sultaner och hela hans harem undrar jag hur han orkade med så många på en gång. Kanske när han var ung men sen...

Men han kanske inte besökte alla så ofta, det var väl en del status i att ha många kvinnor omkring sig. Fast en del hade ju 40 - 50 barn i alla fall.

Jag förstår om du är "bissi" just nu, du har väl deadline som vanligt.
Ha det gott och varmar kramar/M

Anna, Fair and True sa...

Hur många hade han totalt då om 12 var favoriter??

Marianne sa...

Anna: Haha, jag vet inte. Men jag tror inte det var hundratals, som en del asiatiska kungar hade. Måste läsa om den där boken jag har om palatslivet i Istanbul.

Marianne sa...

Musikanta: Nej men, nu missade jag ju din kommentar här, förlåt, det var inte meningen! Det blir lite rörigt när man ska svara på flera veckors kommentarer ...

Hehe, nej man kan undra hur de orkade! Det kanske var tur för dem att de var envåldshärskare i hemmet! Å andra sidan hade i alla fall de osmanska sultanerna sina mödrar ganska nära och de damerna hade rätt mycket att säga till om.

Nu börjar jag i alla fall närma mig slutet på den här boken, så snart får jag mer tid!

Kram!