tisdag 11 augusti 2009

Kvällspyssel

En av mina favoritsysselsättningar på kvällen innan solen har försvunnit helt är att vattna blommor och städa framför huset. Det är ganska rofyllt att traska runt med vattenslangen och spola bort dagens sandhögar, duscha blommor och häckar, och skvätta lite på gräsmattorna. Vid den tiden är det inte längre stekhett, även om det fortfarande är ganska bastuaktigt, men man slipper som sagt bli grillad av solen.

Vildkatterna tycker att det är väldigt spännande när jag fixar och donar framför huset. Döläbbigt, för man vet ju aldrig om det är någonting farligt, men samtidigt väldigt spännade. Så jag brukar ha en drös katter runt omkring mig som springer fram och tillbaka och klättrar på blomkrukor och smiter genom spjälorna i staketet och sprätter runt i största allmänhet.

Altanen framför ytterdörren.
Här står våra taniga boganvillor, just nu är de hopfösta i en hög för att målarmästaren
ska komma åt att måla staketet, annars brukar de stå på en rad längs framkanten.
Det har alltså inte regnat, det är jag som har spolat bort dagens damm och smuts.

Altanen sedd från andra hållet och ytterdörren.
I bakgrunden tyskarnas hus.

En liten gång mellan gatan och altanen framför ytterdörren.
I slutet till höger går en liten trappa ner till källarträdgården som finns utanför gästrummet. Solen är precis på väg ner bakom den höga häcken i bakgrunden.

Som avslutning vill jag protestera mot att Aung San Suu Kyi ska hållas i husarrest i ytterligare 18 månader. Världen måste med kraft kräva och se till att hon blir frisläppt. Hon har redan suttit orättfärdigt frihetsberövad i fjorton år. Den burmesiska juntan måste bort, demokratiska val måste genomföras och folkets röst måste respekteras. Som jag förstår saken är det Kina som håller juntan under armarna - jag anser därför att det är dags att bojkotta Kina fullständigt, på alla områden och till etthundra procent, tills de slutar skydda diktaturer som Burmesiska juntan och Nordkoreas galning! Hela det nordkoreanska och burmesiska folket hålls som gisslan.

Sluta köpa allt kinesiskt! NU!

22 kommentarer:

Laura sa...

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Ni har en väldigt pampig ingång till ert hus!!

Jag har varit lite dålig på att kommentera den senaste tiden, men jag är nog här och läser nästan varje dag! ;)

Kram!

Bloggblad sa...

Så vackert ni bor! Jag kan riktigt känna fukten från blöta stenplattor... synd att det inte är doftbilder, för det är säkert en helt annorlunda doft än sommarkvällar här när daggen fallit.

Nu har jag hämtat En svärmors dagbok på bibblan. Ska ta den så fort jag läst ut deckaren jag håller på med. Ska bli kul!

Hm... min kompis (som du också känner via bloggen - det är inte hemligt men hon vill inte annonsera att hon är bortrest) är i Kina just nu... och handlar nog en del.

Marcus sa...

Lovar bojkotta allt kinesiskt så länge jag är i Sverige. Däremot kan det nog bli lite svårare när vi är tillbaka i Egypten om några veckor. Allt där är ju från Kina. Allt!!!

StrandMamman sa...

Gillar att se bilder av ditt hus och hur det ser ut omkring det!! Instämmer med kommentaren om att det är synd att man inte kan känna dofterna också. Kan du fixa det på nåt sätt?? ;)

Saltistjejen sa...

Men OJ vilken otroligt fin altan och vilken exotisk ytterdörr! man känner att man bör komma dit på en flygande matta av gammal klassisk stil! :-)
Föra tt passa in menar jag...
Haha, jag kan även se hur katterna springer runt dig. Måste vara ungeför som när jag dammsuger hemma och de vill "vara med" men ändå på lite avstånd eftersom dammsugaren ju är ganska läskig... ;-)
Hemskt med Kina! Jag håller med. För mig var det t ex helt ofatttbart att de fick ha OS. Hur kan man ge OS till ett land som är så långt ifrån en demokrati?!?!?!?? Bara för att de har ekonomisk makt så betyder ju inte det att de är som andra västerländska eller andra i-länder. Och det är ju itne så att det är ett undantag heller. Jag minns fortfarande med skrämmande tydlighet när studenter mejades ner av pansarfordon på Himmelska Fridens torg!!!!!
Hemskt att ett land med så mycket fascinerande historia och kultur ska ha ett sådant fruktansvärt styre! De flesta kineser rår ju tyvärr inte för vad de i maktposition bestämmer och beslutar. Tyvärr.
Stor kram nu!

Suzesan sa...

Jag protesterar med härmed i denna kommentaren. PROTEST. Jag vet inte så mycket om det men protesterar ändå utifrån det jag läser.

Jag minns också det med HimmmelskaFridens torg.. oglömbart lixom Jag vet att jag skrek högt när jag såg det på TV.

Tibet har ju också varit hårt attackerade och förtryckta av Kina.

Jag tycker alla länder har spelat Kina i händerna genom att ge dem mer makt de senaste åren.

Genom fööör mycket -samarbete-. HOPPAS NU DE VISAR Kina vad som händer om all slutar handla.
Jag ska göra vad jag kan. Inte köpa nåt kinesiskt.
Det enda som är tråkigt med sånt är att de stackars kineserna som jobbar under outhärdliga förhållanden inte kanske skulle ha nåt jobb alls.

Vilken härlig altan. Skönt att gå och småfixa så där framåt kvälllen. Haha kan se hur katterna hoppar omkring och tycker det är roligt.

Kram
/Susanne

Kina sa...

Åh så fint ni har det, stor ingång. Visst är kvällarna sköna, känns svalt även om termometern visar på ca 30 varje kväll. Ni måste väl ändå ha varmare än oss här i Alanya?

Tina sa...

Det där med att vattna asfalt eller klinkerplattor...

Det är väl något man brukar göra i varmare länder. Bara det att när det är varmt ute och man vattnar gatan så blir det ännu varmare eftersom det dessutom blir fuktigt... Det brukar vara bättre när man vattnar på kvällen men det finns de som vattnar på dagen och vattnet dunstar ju bara bort då.

Det har hänt några gånger att jag har vattnat min carport i Sverige när det har varit varmt och dammigt ute. Tänk, helt plötsligt har jag känt mig så exotisk!

Mia sa...

Jag tycker det är så rofyllt att gå och pyssla i trädgården på kvällen. Det luktar så gott och man varvar ner. Ni bor så fint! Kram!

Marianne sa...

Laura: Ja om det kunde vara lika pampigt när man tittar närmare, så ... Men jag ska inte klaga, jag har aldrig bott så här fint förr och kommer nog aldrig göra det igen. Det blir en vanlig 70-kvadratare när vi är åter i Sverige!

Ingen fara, jag har varit inne hos dig utan att kommentera också, och jag har varit dålig på att läsa bloggar de sista dagarna för jag har jobbat lite för mycket!

KRAM!

Bloggblad: Jo, det stämmer, det är en helt annan doft här än i Sverige. Doften är svår att beskriva, men som varma stenar, lite ugnsbakade. I sandstormsperioderna kan det bli lite påträngande faktiskt, när det luktar sand.

Här är rätt vackert, jag måste höja blicken från skavankerna igen! Har bara sett dem ett tag nu, men det är som sagt dags att se det fina igen!

Hehe, jo, skulle tro att din kompis kommer att handla en del. Spännande, då blir hon borta ett tag kan jag tänka mig!

Marcus: Va? Jag som tycker att det mesta är producerat här i Egypten! Men det kan säkert skilja på utbudet i Tanta och här i Kairo. Jag köper mycket från Isis och Wadi Foods. Mom's Kitchen går också åt en del här. I morgon ska jag handla mer från Siwa-oasen när jag är i Zamalek. Ni vet väl att Wadi Foods har en liten butik på Alex Desert Road? Innan man kommer till tullarna vid Dandy Mall. Kommer inte ihåg exakt hur långt innan, men en mil kanske?

Marianne sa...

Strandmamman: Haha, jo jag ska se vad jag kan göra med de små elektronerna : D Fast jag kör inte med Ajax varje dag, det får räcka med en gång i veckan!

Kram!

Saltis: Haha, ja du kan få låna en matta när du kommer : D

Nej, det är synd om det kinesiska folket och har varit det länge. Men de borde kunna resa sig, det gjorde de ju när Mao tog makten - för att bygga ett land med potemkinkulisser ... Det värsta är att även andra än kineserna blir lidande, som just Tibet, Burma och Nordkorea. Och det är väl de som håller Mugabe under armarna också.

Men kapitalet gör sitt. Nu är det så billigt att handla varor (då menar jag industriell upphandling, inte turistshopping) att de stora företagen inte vågar dra sig ur, för "alla andra" företag drar nytta av de alldeles för låga priserna. Så det är nog det enda sättet att sätta P för det hela, att hela världens konsumenter går ihop och säger att vi inte vill ha produkter från Kina så länge de beter sig som de gör. För det är de som är den verkliga stormakten i dagens värld.

KRAM!

Suzesan: Aung San Suu Kyi vann ett demokratiskt val för ... jag minns inte men cirka 15-20 år sedan. Då sydde juntan in henne i stället för att hon fick tillträda posten som president/statsminister. Samtidigt lider framför allt minoritetsbefolkningen i Burma, karen, karenin och allt vad det finns för folkgrupper, och blir utnyttjade som slavarbetare i teakskogarna. Burma har timmer och gas som Kina vill åt.

Jo, det BLIR synd om arbetarna i Kina om världen protesterar på det här sättet. Samtidigt är det också de som måste resa sig mot sin nuvarande regim. De kan ju, de kunde när Mao tog makten. Det har varit många, många rebellrörelser i Kina genom årtusendena, så de kan bara de vill.

KRAM!

Marianne sa...

Kina: Jag tror att vi har det varmare i grader räknat, men jag tror samtidigt att ni har högre luftfuktighet. Så jag skulle tippa att vi har det ungefär lika i verkligheten. Fast jag tror ni har skönare kvällar som får kvällsbrisen från havet. DEN saknar jag! När vi bodde i Istanbul hade vi kvällsbrisen från Marmarasjön, och även om det säkert svalkar mer från Medelhavet, var den inte att förakta. Här blir det väl möjligen kvällsbris från Sahara ...

Tina: Jag har heller aldrig förstått det där med att stå och vattna asfalt på dagtid! Inte mer än att det är skönt medan man gör det förstås : ) Nej, jag gör det på kvällarna, en skön avslutning på dagen och början på kvällen. Ska faktiskt ut och fixa lite när jag har svarat på kommentarerna!

Mia: Ja, det är just det, ett bra sätt att varva ner. Haha, inte för att jag har det så stressigt omkring mig där jag sitter på min kammare, men ändå. Jo förresten, ibland blir det stressigt med en kattunge som jamar övergivet där ute, hantverkare som springer omkring och katten Stina som ska gå på tangentbordet när jag redigerar texten i boken! : D

Kram!

Suzesan sa...

Ja det är sant det är bara de små kineserna som kan och måste sätta ner foten och världen runt om. Okey! Jag håller med om det att de kan när de väl bestämmer sig för att protestera!
Tack för det du skrev en förklaring om det som hänt, för jag visste inte om det innan. Nordkorea ja...de människorna är det synd om!!

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Suzesan: Hahahaha, det finns en del kineser som är rätt stora : D

Det där var bara en kort-kort förklaring, men jag kommer inte ihåg alla detaljer om Burma, det var så länge sedan jag pluggade Sydostasienkunskap. Fast jag kan ju säga att hon och jag är rätt lika, hon ser ut att vara min storasyster, tycker jag : )

KRAM!

Bert sa...

Jag kollar numera alltid in, så att inget jag köper har en liten lapp, där det står Made in China. Men det är svårt. Elektronik, t.ex. är ofta tillverkad där.

Samma "motstånd" möter Israeliska varor hos mig.

Marianne sa...

Bert: Kina ÄR svårt att undvika! Jag blev tvungen att göra undantag redan i dag, det fanns bara vitlök från Kina och utan vitlök överlever jag inte. Men kinesiska äpplena fick verkligen vara!

Israel är däremot lättare att undvika tycker jag. Men det kanske är för att det i princip inte finns här? Jag vill INTE ha någonting därifrån förrän regeringen ändrar politik. Absolut ingenting.

Musikanta sa...

Bloggblad har ju skvallrat att jag just har varit i Kina som jag älskar... Inte regimen, men folket.

Och det är svårt att åka dit utan att handla! Kineserna är faktiskt väldigt glada när man gör det...

Jag hoppas att du inte bojkottar min blogg, eftersom jag håller på att samla ihop mig till ett (eller flera) inlägg om mina upplevelser därborta.

Marianne sa...

Musikanta: Klart att man måste handla när man är I Kina! Haha, det hade inte jag heller klarat av att låta bli! Särskilt det fina sidenet och annat liknande.

KLART att jag INTE tänker bojkotta din blogg! Det ska bli jätteroligt att få lite reportage från Kina!

KRAMAR!

Anna, Fair and True sa...

Det kanske blir lite svårt... Finns det något som inte är gjort i Kina nu för tiden?? Vykorten vi köpte i (och av) San Francisco var iofs tryckta i Korea...

Marianne sa...

Anna: Ja det är helt makalöst, allt verkar vara gjort i Kina nu för tiden! Till och med pyramiderna (av plast) är bergis gjorda i Kina. Inte för att jag brukar köpa så många såna, men ändå!

Truddelutt sa...

Mm hemskt det där med Aung San Kyi!!! Lagom så hon inte kan vara med under valet oxå. *fnyser*

Kul att se hur du bor!

Kram

Marianne sa...

Truddelutt: Jag tror inte de kommer att släppa ut henne någonsin igen. De kommer alltid att sy in henne för ett eller annat möte och ge henne nya husarrester. Juntan måste bort, det finns ingen annan lösning för det burmesiska folket.

Kram!