måndag 17 augusti 2009

Knäpp dag

Utsikt över pyramiderna och ett av alla miljontals skruttiga svartbyggen
som finns runt om i hela Kairo. Fin utsikt har de i alla fall.
Ett gammalt foto från vår "look-and-see-trip".

Nu är jag gräsänka igen. Maken har åkt till Svedala för att jobba en vecka och passar på att gå på kräftskiva till helgen. Vilket han gör helt rätt i. Så nu sitter jag här och väntar på att få hem lite leverpastej och annat smaskens i nästa vecka.

Men jag har alltid svårt att sova de första dagarna - eller snarare nätterna - när han har åkt iväg. I morse vaknade jag redan kl 04 och kunde inte för mitt liv somna om. Till slut gick jag upp och tänkte att jag skulle sätta igång och jobba tidigt, tidigt och bli klar tidigt, tidigt. Haha, jag somnade vid 7 och sov två timmar!

Det var inte den enda tiden det blev lite fel med i dag. Jag behövde en ny mus (den gamla knakade varje gång jag klickade) så jag åkte upp till shoppingcentret där vi tack och lov har begåvats med en butik för MacIntosh. Alla affärer ska öppna klockan 11. Jag åkte vid 11 för att inte vara för tidig. Tror ni de hade öppet? Icke, de öppnade inte förrän 13! Killarna som jobbar där har tydligen rykte om sig att vara lite slöa, för när jag frågade i telefonaffären sa de att de ska öppna 11, men med de två vet man aldrig ...

Så det var inte mitt fel att jag var tvungen att roa mig i övriga butiker medan jag väntade! Det resulterade i alla fall i en fin våg som jag aldrig tidigare har ägt någon, världens sötaste kofta, en liten t-shirt, ett par brallor och en bok. Lunch hann jag också med.

Till slut fick jag i alla fall det jag åkte dit för så att jag kunde åka hem sedan. Och jag tror det får bli tidig nattning i kväll.


PS. Uppdatering om dadlarna: Jag tog i dag reda på att man äter inte färska dadlar här. Man torkar dem alltid. Sedan äter man dem till frukost varje morgon (hela året, inte bara Ramadan) efter att ha blötlagt dem i antingen vatten eller mjölk och så sockrar man lite. Det äter man innan morgonbönen, riktig frukost äter man sedan när det är dags att äta frukost.

19 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Tycker jag låter som en bra dag trots allt. Tur att du har en så förstående make som inser att en datormus även behöver en kofta etc...
;-) Vi har 36 grader varmt kl 20 på kvällen, INTE ROLIGT!

Marianne sa...

Karlavagnen: Haha, men det var ju inte mitt fel!

Trettiosex kl 20! Det är varmare än vi har, vi har bara 30. Men det har blivit svalare här, bara cirka 36-37 om dagarna nu. Tur att du har fläktar!

Saltistjejen sa...

Aha! Så man äter alltså frukost före frukosten hos er!! Där ser man!
Och du vad jobbigt att inte sova bra. Fy! Hoppas du snart får bättre nattsämn trots att maken är bortrest.
Kram!!

Kina sa...

Så fin bild! Tycker din dag låter bra, att shoppa är ju aldrig fel:) Här växer ju oxå dadlar lite överallt. Tack för infon, visste inte heller hur dom åt dom och jag gillar det inte. Härligt med lite gottis från sverige.

Marianne sa...

Saltis: Ja det första man gör på morgonen är ju att be, en del går till och med till moskén för att göra det, så lite energi kan nog behövas. Det är ju rena gympapasset att be när man ska upp och ner och upp med rumpan i vädret och ställa sig upp och ner på knä igen osv. Muhammed var säkert klok som införde små gympapass flera gånger om dagen, folk kanske var lite klena förr i tiden, som vi är i dag.

I natt sov jag bättre, det är bara den - de första nätterna när han är borta som det blir lite si och så med sömnen, sedan vänjer jag mig.

KRAM!

Kina: Hehe, nej det är aldrig fel att shoppa lite! Jag tycker inte heller om färska dadlar, men torkade är okej. Inte favoritgodiset direkt, Karamellkungen ska det vara : )

Mia sa...

Jag är precis likadan. När Bjarne inte är hemma så sover jag dåligt, ligger och vänder och vrider på mig. Och när han är hemma försöker jag vända och vrida på honom så att han inte ska andas så högt! :-) Kram!

Annika sa...

Sällar mig---jag sover så dåligt när Peter är på tjänsteresa. det är så jobbigt.
Inatt vaknade jag 2, av jetlag. Somnade inte om.
GUD vad jag trött jag blir!

OCH vad jobbigt att butikerna inte öppnar då de SKA!! SUCK...
Hoppas att du fick din mus iallafall.

Jättekram!!!

Musikanta sa...

Har just kommit tillbaka från Peking. Där är affärerna öppna från soluppgången till 10-tiden på kvällen. När jag frågade skräddaren när han var där i varuhset, svarade han: "Always. Every day, Saturday and Sunday." Inga problem med att boka tid!

Det var bara Siden- och Pärlmarknaden som stängde kl. 19. Tradition sedan de var utomhus och inte hade elektriskt ljus. Numera huserar båda i stora varuhus.

Jag har väldigt svårt att sova när MM är borta - är mörkrädd och tror att det ska bli inbrott. Det brukar också ge med sig efter några dagar, men visst sover jag bättre när han är hemma!
Många varma kramar/M

Anne sa...

Jag har mycket svårt att sova när den äkta hälften är borta, tyvärr är det lika svårt såväl natt 1 som natt 10. Skönt för dig om det bara är den första natten, läste du sovit bättre inatt. Skönt!!!
Så du är en sån där tjej som gillar leverpastej :) Kanske Kalles också?
Jag har aldrig tyckt om vare sig leverpastej eller Kalles, det är ju annars rätt typiska svenska grejer som många tycker om och kan få sug efter. Kram!

Desiree sa...

Interessant det där med daddlarna. Jag har nog själv bara provat att äta dem torkade och inte färska men det skulle vara spännande att få prova både och. Usch jag vet precis hur det känns när man inte sovit något vidare. Jag har verkligen sovit uselt själv inatt. C snarkade så att jag inte kunde sova och sedan kom jag isäng alldeles för sent egentligen. Underbart att du snart kan se fram emot lite gotte från Sverige. Finns det förresten kräftor att köpa i Egypten? Fast jag antar att du alltid kan handla lite kräftor på IKEA för det brukar iallfall finnas på våran IKEA i Atlanta i augusti. Äter man kräftor över huvudtaget i Egypten.

Marianne sa...

Mia: Hahahah, jag tror vi har samma problem! Klas blåser på mig : D Så nu är jag så oromantisk att jag har satt en kudde mellan oss så att han kan ligga där och blåsa bäst han vill : D

Kram!

Annika: Redan 2 på natten! Fy så jobbigt. Hoppas du kommer in i tidszonen snabbt så du slipper de där vaknätterna.

Ja det är man ju inte van vid att affärer inte öppnar när de ska. Utom på fredagar, då är det många som inte öppnar förrän efter fredagsbönen, vid halvtvåsnåret. Jag fick min mus och den funkar bra.

KRAM!

Musikanta: Här öppnar de inte så tidigt, däremot är det öppet till väldigt sent. Helt förståeligt eftersom det är mer folk i rörelse på kvällarna - och långt in på nätterna. Stackars människor tycker en annan, de jobbar ju nästan jämt.

Jag brukar inte vara rädd för inbrott, det har jag bara varit en gång när jag vaknade med mardrömmar och fick någon knäpp, men normalt brukar det mest vara att det inte är rätt ljud i rummet eller någonting sånt.

Kram!

Marianne sa...

Anne: Vad jobbigt att sova dåligt hela tiden! Hoppas han inte reser så mycket, men det gör han väl antagligen ... Jo, jag sov gott i natt.

Jo då, jag gillar både leverpastej och Kalles. Helst ska det vara bredbar leverpastej med gurka i. Och så lite grönsaker på toppen av mackan. Det blir jättegott. Men du är väl från Åland? Där kanske man inte växer upp med Kalles och pastej?

KRAM!

Desirée: Så du hade C hos dig i natt också! Jag trodde han åkte i går, skönt att ha honom en extra natt! Även om han andades lite för högt : )

Jag har inte sett några kräftor här. I Turkiet finns, som du vet eftersom de importeras till Sverige, och några av de godaste kräftorna har jag ätit där. Det var en svensk som beställde massor och kokade själv. Mmm så gott det var.

Tyvärr har vi ju inget varuhus här, Klas jobbar med inköp och leverantörer. Så vi kan inte köpa minsta grej från Ikea om vi inte åker till något annat land : (

Havskräftor finns nog, frysta, men någon kräftskiva blir det inte för mig i år. Hoppas på sillmiddag när Klas kommer hem!

KRAM!

Tina sa...

*viskar* jag kan tycka att det är ganska skönt ibland när min make jobbar natt för då slipper jag höra hans snarkningar...

...men säg inte det högt till något...

för jag är ju glad när han sover bredvid mig när han är ledig trots snarkningarna!

Suzesan sa...

Jag sitter bara och skrattar åt dina kommentarsvar och alla roliga kommentarer och det var så rolig beskrivet med bön som gympapass. Så jag kom av mig på vad jag tönkt skrifva:)Fin bild iallafall. Jag utsikten kan de inte klaga pååååå!
Det är jobbigt när man inte kan sova. Man blir så kontigt slö tycker jag och man känner sig som en mumie:)Ehh eller?!Nåt sånt.

Kram
/Susanne

Taina sa...

Ja du Marianne. Det är inte lätt när man tvingas till att roa sig med att gå runt och shoppa *fniss*.

Liiite märkligt är det att de öppnar typ när de känner för det.

Kram

Anne sa...

Kalles och leverpastejkulturen frodas också på Åland och fanns ofta hemma i föräldrarnas kylskåp. Men jag vet inte, det har liksom aldrig passat mina smaklökar. Jag vet inte varför...men det är nånting bara som gör att jag inte tycker om det. Kalles med dillsmak (den där gröna tuben) kan dock funka...
Onsdagkram!

Marianne sa...

Tina: Ssshhh, jag lovar att inget säga : )

Suzesan: Haha, kom du av dig? Men du får inte bli mumie än, vänta lite med det är du snäll! : )

Kram!

Taina: Haha, nä visst var det synd om mig : D

Kram!

Anne: Men visst är det så! Man gillar inte allt bara för att alla andra gör det.

KRAM!

Lena sa...

Måste vara mäktigt att kunna se pyramiderna varje dag!

Marianne sa...

Lena: Ja för oss är det speciellt, men jag skulle inte tro att de tänker något vidare på det. Du vet hur det är, sånt man ser varje dag slutar vara märkvärdigt. Ungefär som om man hade gått förbi en runsten till jobbet varje dag.