lördag 22 augusti 2009

Ramadan Kereem!*

Matpaket delas ut till alla anställda i området i början av Ramadan.

I dag är första dagen av Ramadan, dvs den muslimska fastemånaden då alla rättrogna muslimer fastar mellan soluppgång och solnedgång. Här i Egypten inföll solnedgången 19.38 i dag och det är den tidpunkt när alla får äta, dricka och röka igen. Då äter man Iftar, vilket vanligen börjar med torkade dadlar.

En av hyresvärdarna i området bekostar all mat under hela månaden till Iftar för gubbsen som jobbar här i området. Samma lastbil som finns på bilden kommer med stora fat fulla med mat några minuter innan det är dags. Och det är också då jag går ut med juice och dadlar som jag bidrar med. Ett tag funderade jag på om jag skulle betala några måltider, men varför ta det ifrån den som redan gör det? Bättre då att ge juice eftersom de bara får vatten till maten annars. Och så brukar jag skänka en slant till någon moské som utspisar fattiga.

Det är en väldigt speciell stämning inför Iftar, det sprudlar av glädje i luften, alla är glada och förväntansfulla. Men det är inte bara utsikten att snart få äta och dricka, det är någonting mer, en gemenskap som som genomsyrar människorna och sprider den där glädjen. Man kan jämföra lite med julafton, förväntningarna inför julbordet och den gemenskap som julbordet innebär - inte bara i den egna lilla gruppen eller familjen, utan i hela landet, hela den kristna kultursfären finns en viss gemenskap i att sätta sig till bords och fira jul. Samma gemenskap, glädje och förväntningar finns inför Iftar.*Säkert felstavat, men det är så man säger här när man önskar varandra en god Ramadan.

16 kommentarer:

Kina sa...

Idag? Här började den igår natt, dvs dom åt första måltiden runt 4.30 sen på kvällen när "matbomben" gick av strax innan 20. Så idag är dag nr 2 här. Visste inte att det va olika.

Saltistjejen sa...

Å vad det låter mysigt! Det är alltid speciellt med sådana här starka traditioner och ritualer tycker jag. Och när det handlar om något positivt som att träffas och ha en ökad gemenskap är det väldigt bra! Fast jag hade haft SVÅRT att fasta sådär. Hu!! är otorligt känslig vad gäller lågt blodsocker. Haha framförallt är det tur för min omgivning att jag inte gör det för stackars den!!! ;-)
Vad fint att du bidrar med juice! På så vis tar du ju också verkligen del av denna kulturella tradition.
Kram!!

KARLAVAGNEN sa...

Ramadan Kereem! Intressant att få veta mer. Såg dadlar i Hypercoren ikväll och tänkte på dig. Hade nog fixat en Ramadan, fast det är klart blodsockret hade åkt i golvet... Hur fixar dem det? Å deltar alla? Äldre, gravida etc?

kl 18 var det 41 grader här ikväll och nu var det nog 35 grader - jag blir vansinning - ge mig ungefär 30 grader och lite regn så vi får en brejk!

Nisse ligger precis nere vid mina fötter och har sina baktassar på min vänstra fot.

Marianne sa...

Kina: Jo, det blir olika ibland. I Turkiet brukar man följa den astronomiska beräkningen, men här ska de se nymånen. Så här vet man aldrig förrän i sista minuten vilken dag det verkligen blir. Man sköt faktiskt upp det i Sverige också så första dagen blev i dag, men några missade det och började i fredags.

Den där matbomben ja. 93 tror jag det var när Engelska generalkonsulatet bombades i Istanbul. Det var under Ramadan. Men den dagen blev det ingen matbomb på Taksim ... Tur det för då hade jag nog dött. Jag var så nära så att jag kände i stolen när konsulatet bombades. Hu ja. Annars var det lite kul med den där matbomben, men jag tror att det bara var på Taksim jag hörde någon.

Saltis: Jag hade aldrig klarat att fasta, så mager som jag är, jag hade försvunnit! Min omgivning hade inte uppskattat mitt humör heller skulle jag tro : )

Jag har bara sett matbilen och mig själv som bidrar med någonting! Mycket konstigt faktiskt. Men andra kanske bidrar med annat någon annanstans. De bygger ju upp mattält lite här och var för fattiga.

Kram!

Karlavagnen: Jo, alla deltar med vissa undantag: Barn, gravida, ammande, sjuka och gamla fastar inte mer än de klarar av. Det viktigaste är livet, det får man inte kompromissa med. Barn kan träna på att fasta några timmar eller så, men de fastar inte helt och de tvingas framför allt inte. Resande är undantag också, man behöver inte fasta när man reser. MEN den som reser, är gravid, ammar och senare blir frisk får "ta igen" de dagar de missade.

Alltså, jag fattar inte, men du har det varmare än vi! Vi hade ljumma 36 i dag!

Gulla Nisse från mig! Stina har fått för sig att hon ska ligga bakom mig i skrivbordsstolen. Jag har alltså de yttersta fem centimeterna att sitta på ...

Bloggblad sa...

Här i förskingringen tror jag inte det blir samma stämning, finns inte många muslimer i vår stad, men jag har haft elever som halvt svimmat av när de prövat att fasta... och så känner jag en sekulariserad muslimsk kvinna som låtsas fasta inför släkten, men äter när ingen ser.

Bert sa...

Här i Norrbotten har man bland muslimer börjat "oroa" sig för ramadanfirandet framöver.

Gissa varför!

(Svar längre ner.)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ramadan flyttas ju från år till år, och snart kommer den att inträffa i juni, då det aldrig blir mörkt här.

Hur ska de göra då?

Nu tror jag väl i och för sig att frågan kommer att lösas. Något ska man väl komma på.

Kroniki egipskie sa...

Ramadan kareem, Marianne!

Ramadan is great time to take pictures. So many latterns and trees decorated almost like Chrismas trees;)
Enjoy Ramadan!

PS. I know, I know, there are disadventages also ... but who cares ;)

Annika sa...

Ramadan ja...det är väl lite som muslimernas jul? Samma förväntan och glädje och familjefest.
Skrattar lite åt Berts kommentar om ramandan i norrbotten. DET blir inte lätt att lösa det hela där :)
Roligt för dig att få vara med i det stora firandet, och jättesnällt att du bidrar med juice.
KRAMAR!!!

Suzesan sa...

Haha jag skrattade också åt Berts kommentar.

Hoppas det ska bli trevligt på Ramadam då.
Mycket god mat äter de när de får äta och speciellt när den avbryts fastan. Jag har smakat på en del.
Fint av den där hyresvärden att ge mat åt personalen.

Ha en bra dag Marianne idag kommer Il-Make hem till dig eller HUR?!

Kram
/Susanne

Otta sa...

Hej kära Marianna! Jag önskar att jag var hos Nour i Egypten under Ramadan!!! Det skulle vara så mysigt att uppleva det, trots att jag lever så nära jag bara kan här i Sverige med tanke på att jag bor på Möllevången i Malmö! I lördags var det kaos här och mycket svårt för mina gäster att hitta parkeringsplatser.

Nästa år är Nour förhoppningsvis i Sverige på Ramadan, så det innebär säkert att jag får testa min första 100% Ramadan! :-)

Ha det gott!
Många kramar!

Emmama sa...

Ramadan kareem eller säger man inte kareem ramadam när man svarar? Jag inbillar mig med..? Spännande att följa på nära hand, jag hoppas få fler rapporter! :)

Kram!

Bloggblad sa...

Jag är impad att så många känner till så mycket om ramadan. Här är det så få muslimer att det mest är vi som jobbar med dem som vet nåt alls. Inga festligheter här, inte.

Nu har jag snart läst ut styvmorsboken. Den är intressant vad gäller mor-dotter-styvdotter-svärmor, men jag har en invändning - som alltså inte är riktad till dig, utan till författaren - Jag tycker att stilarna i de olika avsnitten är så lika, i dagboken och synpunkterna från mamman att jag måste fundera ibland vilket avsnitt jag är på - den kräver total koncentration, för den går fram och tillbaka i tiden också, både i dagbok, roman och mammans tankar. Jag har fullt sjå att veta när det är, och vem som skriver. Tur att det inte är talbok, för nu kan jag bläddra tillbaka nån sida och kolla.
Jag ser att den har fått goda recensioner, jag är ganska nyfiken på om män läser en sån här bok, det står inte några namn på citaten ur tidningar som lovsjunger den.
Mig passar den utmärkt i alla fall, så jag ska läsa ut den ikväll.

Musikanta sa...

Hade jag varit muslim skulle jag nog gjort som den kvinnan som Bloggblad beskriver. Ätit när ingen såg det...

Jag får nämligen migrän som ett brev på posten när jag försöker hoppa över någon måltid.

En gång fastade jag på riktigt i några dagar och drack bara vatten. Jag var jättepigg men låg vaken hela nätterna så jag var tvungen att sluta.

De måste vara glada, byggjobbarna, när du kommer med juice. Lite socker i alla fall! Intressant att få veta lite om Ramadan.
Många kramar/M

Marianne sa...

Bloggblad: Jag läste någonstans att muslimska elever som vill prova att fasta kan bryta fastan för dagen när det blir för svårt. De är barn, så de "måste" inte. Man kanske kan prata med barnen och föräldrarna att barnen ska se fastan som träning, och att som sagt bryta när det blir för svårt? Eller någon mellanväg att de får dricka i alla fall.

Jag vet många i Turkiet som fastar bara ett par dagar, inte som religion utan som tradition. Och så är det säkerligen många som smygäter!

Bert: Haha, jo jag läste om det där. Men imamen hade visst sagt att de kan följa solen i Mecka, att det blir giltigt då. Och att de får göra detsamma under vintern när solen aldrig går upp längst där uppe i norr : )

Ania: For us the disadvantages are comparatively minimal, only that we can't eat and drink in public, so it is okey. I am so lucky that I don't have to fast! I really should go into town one evening to take photos. Here the guys hide behind the mosque, so I mostly enjoy the sound of them having Iftar. Is it much in Maadi?

Marianne sa...

Annika: Ja, det är lite familjefest över det hela, och utvidgat till jobbet och vännerna, precis som vi har det. Det stora firandet blir sedan i slutet av månaden, när fastan är slut och man firar Eid. Då är det fest i dagarna tre och det är verkligen som vår jul med massor av mat och presenter och fina kläder!

Som jag skrev till Bert, imamen någonstans i Norrland sa att det ska vara giltigt om man följer solen i Mecka, så de kommer att få det drägligt ändå. För sedan måste de göra likadant när solen inte går upp under vintern : )

Kram!

Suzesan: Fast jag tycker inte att maten är så god under Ramadan här, det är mest bara kött och kött och kött och kött ... Många fiskaffärer stänger till och med för folk vill inte ha fisk. Ont om grönsaker i grönsaksdiskarna för folk är inte intresserade. Den här månaden är grönsaker mest bara en smaksättare, om det ens används! Nu överdriver jag nog, men lite åt det hållet!

Kram!

Otta: Ja det är en upplevelse! Du får gå till någon restaurang där på Möllan och vara med på Iftar! Jag tror det kan vara nog så härligt för när man befinner sig i förskingringen har man ofta en tendens att verkligen göra allt så traditionellt det bara går.

Hoppas hoppas att du har Nour hos dig nästa Ramadan!

Kram!

Marianne sa...

Emma: Hehe, nu satte du mig på pottan! Jag vet inte svaret på det, men det kan nog stämma eftersom man ofta (?) vänder på ordföljden när man svarar. Salaam aleikum - Aleikum salaam.

Kram!

Bloggblad: Ja det kan du nog ha rätt i, att tonfallet hos både ... mamman (vad sjutton hette hon, det har jag glömt just nu) och Sappho är ganska lika. Det var bara dagboksanteckningarna från hennes unga år som skiljde sig lite mer, en lite barnsligare ton.

Jag vet inte om män läser den. Klas läste första kapitlet och tyckte inte om den. Sa han. Sen kom han efter någon vecka och undrade om jag hade nästa kapitel färdigt ... Så han gillade den i alla fall.

Såg du i SvD att det är någon som har skrivit in till psykologen om sitt problem med styvdottern? Nu ska man inte skratta åt andras elände, men jag kunde inte låta bli för det är ju Styvmodern i levande livet fast med vuxen styvdotter!

Musikanta: Jag skulle inte heller klara av att fasta! Jag skulle svimma av energibrist. Jag är faktiskt rätt övertygad om att jag skulle bli riktigt sjuk om jag försökte. Så jag hade nog också ätit i smyg!

Gubbsen är inte byggjobbare, de är trädgårdsmästare och vakter. Och lite allt-i-allo, i och för sig. Så de är anställda av bostadsområdet för att sköta om alla gemensamma utrymmen och trädgårdarna. Och vakta.

Kram!