torsdag 13 augusti 2009

En dag på stan med Otta

Nu har jag vinkat farväl till Otta som har varit här i Egypten på semester. Vi fick en träff när hon kom och en träff när hon nu är på väg härifrån. Vi passade så klart på att gå till favoritaffären Siwa med bara ekologiska produkter från Siwa-oasen, och sedan åt vi lunch på lilla pizzerian i närheten. Så jag har haft en riktigt trevlig dag på stan! Och vet ni vad, Otta är världens snällaste, titta bara vad jag fick:

En hel drös med böcker fick jag av Otta! TACK söta Otta!

Den lilla butiken Siwa där jag handlar världens godaste oliver är inredd helt i salt (!) och sten från Siwa-oasen. I dag var där två saltsnickare (får man väl kalla yrket?) som höll på att renovera, båda två kom från oasen. Den äldre mannens fru broderar för butiken. I Siwa-oasen finns ingen elektricitet, sa han, däremot finns heta källor och vattnet kommer upp ur marken som springbrunnar. Jag kan ha missuppfattat det där med elektriciteten, men med tanke på att oasen ligger nästan 600 km från Kairo, rakt västerut mot Libyska gränsen och alltså "mitt i" den väldiga Saharaöknen, så är det inte helt otroligt. Där bor 23.000 personer, de flesta är berber och talar ett språk i den berberska (?) språkfamiljen som kallas taSiwit. Den som vill läsa mer om Siwa-oasen kan göra det här.

Det är definitivt en av de platser i Egypten jag vill besöka, mycket hellre än turistorter som Sharm el-Sheik och Hurghada.

Nu fick jag fylla på förrådet av världens godaste oliver inlagda i örter och olivolja. Och si, jag fick nya små broderade dukar att göra tavlor av! Köpte även en dadelsirap som ska bli spännande att prova. Flaskan till vänster är mullbärsfikonsirap. Och så slank det med en liten burk tapenade. Hoppsan då! Allt är ekologiskt producerat.

Köpte även ett par ljusstakar gjorda av salt! Dem tänkte jag ge svärfar som redan har fått salt från Siwa-oasen att laga mat med. Eller han får den ena så får svärmor den andra, förresten.

Och allt man handlar i butiken får man i små fina ekologiska bomullskassar. Det som ska bli presenter får egna små påsar, och det man ska ha själv går ner i en större kasse modell shoppingkasse. Kassarna kostar inte 1:-, de är gratis.

En doftande jasmin blev det också alldeles innan jag hoppade in i bilen. Hoppas att den kommer att blomma mycket och dofta gott om kvällarna.


Nu önskar jag Otta en trevlig sista kväll i Egypten och trevlig hemresa!

22 kommentarer:

Saltistjejen sa...

MEn vad häftigt!!!
Tänk att man kan göra så mycket med salt!
Den där butiken verkar vara en riktig skatt!!!! Fina saker med både historia, hjärta och känsla! Det är inte alltid lätt att hitta. om jag någonsin skulle besöka Kairo skule jag vilja handla där...! Fast ännu hellre besöka själva Siwa-oasen då. Det verkar otroligt häftigt!
Vad roligt att du fick träffa Otta igen och vad gullig hon är som gav dig en drös med böcker!
Bamsekram!

Marianne sa...

Saltis: Haha, nu när jag skrev ditt namn så kom jag på att det där verkligen är någonting för dig! Jag hade ingen aning om att man kunde göra SAKER av salt, har alltid trott att det är pulveraktigt. Den moderna människans okunnighet, fiskar är fyrkantiga och mjölk kommer från Arla, typ ...

Butiken ÄR verkligen en riktig skatt. De som jobbar där är urtrevliga och allt de har är så vackert. Exotiskt och genuint men samtidigt på ett sätt som passar oss västerlänningar vilket gör att man bara vill ha allt! HOPPAS att ni kan ta en sväng om Kairo medan vi bor här, även om jag vet att det är ganska otroligt. Men vem vet, de kanske behöver en föreläsning på universitetet här???

Otta är verkligen gullig, en sån man gillar direkt och är lätt att prata med! För att inte tala om hur generös hon är! Hon hade ju med sig ost och godis och schampo till mig från Sverige när hon kom, och nu alla böcker!

STOR KRAM!

Taina sa...

Vilken häftig butik!!!! Så snyggt förpackat allt är då. Jag skulle också välja att besöka Siwa oasen än turistorterna. Helt klart. Kikade in på länken och det ser onekligen annorlunda ut än amerikanska bostadsområden.

Läste ditt recept i tidigare inlägg och mullbärsfikon är något helt nytt för mig. Tänk vad mycket man lär sig genom bloggandet :D

Kramen!

Kina sa...

Trevligt med besök, särskilt när dom har presenter med sig;) Vi svenska tjejer här träffas ju en gång i veckan och då byts det böcker och tidningar för fullt. Bor det många svenskar i närheten av dig?

susanne sa...

Ibland kan man se rosaskimrande ljusluktor gjorda av bergssalt, de brukar finnas bl a i hälsokosten. De ger ett så vackert sken!

Vilken härlig butik du har tillgång till. fint att veta att det är ekologiskt och att det säljs utan mellanhänder (?).
Ha det så gott!
kramis!

Anne sa...

Sånt här gillar jag mycket!!!! Den butiken skulle jag tycka om. Vilket sinne för detaljer också, som t.ex. det där med de bomullskassarna man får. Ljusluktorna av salt var mycket speciella, vem kunde tro man kan göra såna saker av salt.... Salt är ju liksom det där man strör i maten...typ....
Flaskan med dadelsirap låter spännande, du får återkomma med omdömen om den när du hunnit prova den till nåt.
KRAM!

Kersti sa...

Vilket ställe. Mullbärsfikonsirap låter väldigt spännande.

KARLAVAGNEN sa...

Häftigt!!! Jättefräcka ljusstakar.

Anonym sa...

Kan du säga till Otta att Puerto Plata är ett JÄTTEFINT resmål för semester!

Suzesan sa...

Åhh vad härlig dag och vilket härligt inlägg. Vad SNÄLLT av Otta.

Ahaa en saltstad. Jag har en elefant som är gjord av salt. Den köpte min dotter från saltöknen högt upp i Anderna nära Machu Picchu.

Jag visste inget om den oasen förut men berber visste jag att de fanns. Dit skulle jag vilja åka. Vilket äventyr att ha fått träffa nån döärifårn och så goda siraper du köpt. verkar som en affär i mitt tycke.

OCH receptet medan måste jag prova en dag. Tack för det.

Ha en bra dag

Kram
/Susanne

Grekland nu sa...

Visst är det spännande med Siwa-oasen! Har gjort en intervju med en svensk kläddesigner som åker titt som tätt till Siwa eftersom han samarbetar med kvinnor där som broderar de kläder han låter sy upp. Skickar texte till dej på din mejl, så får du läsa lite mer om detta.
Nu ska jag pröva att göra din potatissallad!

Bloggblad sa...

Så underbart exotiskt... du borde bli sponsrad av turistbyrån på orten...

StrandMamman sa...

Oooh vad fina grejor!!! Både de som går att använda i matlagningen och de andra som bara är att njuta av rakt av ;)

Trevlig helg och kramar!!!

Emmama sa...

Jag vill också ha en Otta! Och även ha en sån där butik i närheten! Vilken härlig bonus med en så fin väska också, tycker jag. :) Hoppas vi snart får nåt härligt salt recept.. eller saltrecept..? :) Ha en skön helg! Stor kram!

Marianne sa...

Taina: Det är en av två absoluta favoritaffärer. Kläder, mat, sjalar, smycken, kuddar i på ett enda ställe, vad mer kan man begära? Fast jag har inte köpt några kläder än, de är så fina så jag vet inte när jag ska använda dem!

Man lär sig massor genom bloggarna! Det är faktiskt helt otroligt vad mycket jag har lärt mig sedan jag började blogga. Både fakta och olika sätt att se saker och ting. Helt underbart!

Kramar!

Kina: Nej, det är det som är lite trist här. Jag har EN trevlig granne - nej, två men den andra jobbar jämt - att umgås med. Alla andra jag känner här bor cirka 1 till 1,5 timmar härifrån på andra sidan stan. Så det är nästan omöjligt att bara ta en fika och liknande, det blir liksom mycket mer bara för att träffas. Vi har i alla fall kommit överens om att nästa placering (om det blir fler) så ska vi bo så att jag får bo bättre även om Klas får åka långt till jobbet.

Susanne: Finns det i Sverige? Vad roligt! De här är lite gulskimrande, lite som alabaster, rosa låter ännu läckrare.

Vet inte hur det är med mellanhänder, jag tror att det är något projekt av ett eller annat slag för designen är så pass moderniserade traditionella mönster, så jag misstänker att det är någon sta'bo som håller i det hela. Men jag har någon känsla av att det inte är vinstfaktorn för mellanhanden som är huvudsaken här. Måste ta reda på det!

Kramar!

Marianne sa...

Anne: Ja de är verkligen fin den där affären, inte bara varorna är vackra, inredningen är så speciell också i och med att den är gjord av salt och sten från Siwa. Jag tror också att du hade gillat den.

Har inte hunnit prova sirapen än, det blev inte sån mat i helgen, men jag kommer nog att prova den i veckan även om det bara blir mat till mig själv eftersom jag är gräsänka från och med i morgon.

Kramar!

Kersti: Jag var väldigt tveksam till att köpa den där sirapen till att börja med, men när jag frågade vad man skulle göra med den och fick svaret att "det och det och det och om man är kreativ i köket ..." Då var det klippt, vem vill inte vara kreativ? : )

Karlavagnen: Ja, hoppas att svärisarna gillar dem. Lite kul eftersom de fick salt från Siwa-oasen sist, och nu får de ljusstakar av samma salt!

Marianne sa...

Carina: Haha, jo, jag ska hälsa henne det!

Suzesan: Då vet du, man kan inte damma med våt trasa va? Det smakar salt om dem, så jag skulle kunna tänka mig att de smälter så sakta om man blöter ner dem?

Prova absolut det receptet, både nyttigt och gott!

Kramar!

Ingabritt: TACK för artikeln! Jag har mejlat dig.

Blev potatissalladen god? HOPPAS det!

Kramar!

Marianne sa...

Bloggblad: JA, det tycker jag också! Haha, jag har faktiskt tänkt på det att det blir reklam för dem, men har också bestämt mig för att det är okej eftersom det mest är människor som ändå inte är direkt berörda och eftersom jag tror att pengarna går till människor som behöver dem. Jag ska ta reda på det där lite bättre!

Strandmamman: Det är det som är så roligt också i den där affären, att man både får lite exotiska matgrunkor och att man kan hitta annat som smycken, sjalar, kläder, kuddar, sängkläder ... Rena rama varuhuset i miniformat!

Kramar och ha en skön helg du också!

Emma: Haha, jag kan hälsa henne att BÅDE Puerta Plata OCH Aberdeen är fina semesterställen : )

Fick höra att de där väskorna är gjorda av billigaste bommullstyget, samma som man gör madrasser av. Men vad gör det? För en svensk är det ÄNDÅ fin kvalitet. Och man kan ju använda dem tills de tar slut, så att säga.

Kramar!

Marcus: Ja men vad skönt att de har el och Internet! Det kanske var någon speciell plats han menade, kommunikationen var väl inte den enklaste, om man säger så : )

Så ni har varit där! Jag kommer att fråga er hur man bär sig åt sedan när ni är hemma igen. Resebyrå osv.

Petchie75 sa...

Verkligen jättehäftiga salt-saker!! Och vackra påsar! Så mycket trevligare än plastpåsar...
Jasmin påminner mig om min barndom då vi hade en syren- och jasminberså!!

Marianne sa...

Petra: Nu la jag till en sak jag vill ha när vi köper hus en vacker dag (om det blir en vacker dag eller om det blir 70 kvm i ett 70-talshus återstår att se, men drömma kan man). Jag vill förutom örtträdgård, hallonhäck och stor altan ha en syrenberså! Jasminhäckarna kan få omringa trädgården. När jag bodde i Malmö hade jag en jasminhäck mitt emot min balkong. Tills de en dag rev ner den för att bygga hus! Snacka om att jag blev ledsen.

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Åh vilka fina ljusstakar! Såna vill jag också ha! Och sylten m m såg så god ut! Förpackning och presentation gör så mycket!

Marianne sa...

Anna: Påminn mig så kan jag ta med sånt till dig när jag kommer till Stockholm! Men du måste påminna mig, jag är hemskt glömsk!