onsdag 12 augusti 2009

Onsdagsrecept: Nyttig och god potatissallad och Mullbärsfikondressing

Potatissallad

Det var länge sedan det kom något onsdagsrecept från Kairo, så det är kanske dags för det.

Min kompis C i Stockholm lärde mig göra en vansinnigt god potatissallad som dessutom är väldans nyttig. En oslagbar kombination tycker jag. Och receptet är så enkelt det någonsin kan bli: Man tager vad man haver och tycker om.

Okej, jag vet att det inte alltid är så lätt att laga mat, så jag ska försöka specificera det jag gjorde till middag i går, även om ni själva får hitta på mängderna så att det blir lagom mycket för det antal personer som ska äta och så att det blir lagom blandning så som ni tycker om.

Och potatisarna ska inte dominera som den brukar göra i klassiska potatissallader, utan vara en ingrediens bland de övriga. Det är speciellt bra för dem som äter nästan GI-kost. Tror jag. Jag är inte så bra på det där. Men måltiden består då inte till största delen av potatis, utan man äter sig främst mätt på grönsakerna. Så det blir ju nyttigt.

Potatissallad
Kokta och tärnade, något avsvalnade eller kalla potatisar
Skurna salladsblad
Ruccolasallad
Riven morot
Svarta bönor (jag brukar oftast använda röda bönor eller kikärtor)
Skivad rödlök
Tärnade tomater
Rostade pinjenötter

Jag brukar tärna potatisarna innan jag kokar dem, det är lättare och det blir kortare koktid på så sätt.

Blanda allt precis som vanligt till en sallad. Häll på den dressing du tycker om.
Servera till en köttbit, fisk eller kyckling. Eller ät utan kött, som vi bör spara in på för klimatets skull.

Jag har hittat en lite ovanlig produkt här, nämligen sycamoresirap, eller sycamore fig (ficus sycomorus), på svenska mullbärsfikon. Alltså sirap av mullbärsfikon. Jag vet inte om man kan hitta det någon annanstans, men smaken är lite åt det söta hållet - fast absolut inte söt - och lite fruktig. Så jag har börjat göra följande dressing:

Mullbärsfikondressing
Olivolja
En liten skvätt sirap av mullbärsfikon
Soja
Vit balsamvinäger
Några nypor torkade örter

Om man ska vara duktig så blandar man allt i ett glas innan man häller det över salladen, men så duktig brukar inte jag vara. Jag brukar skvätta det rakt över salladen direkt.

17 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Vad gott det ser ut och låter! Mmmm!
Hade ingen aning om att sycamore är mullbär! Nu lärde jag mig ngt nytt! :-)
Har dock inte sett ngn sådan sirap här så det kasnke blir annan dressing. Vad trior du man skule kunna byta ut den mot? vad tror du är lite likvärdigt i smak??? Vill defintivt prova salladen ngngång.
Kramar!!

Marianne sa...

Saltis: Nej, det är alltså inte mullbär, utan mullbärsfikon. Haha, jag kan alltså inte riktigt förklara något, säger bara vad jag har läst. Men mullbär är som - jo, om du tänker dig en kvist med vinbär, men så sätter du vinbären tätt, tätt och så förminskar du allt så att bären blir som knappnålshuvuden. DET är mullbär.

Mullbärsfikon tror jag är större, som fikon. Och sedan vet jag inte mer : )

Har funderat på en likvärdig smak, men jag kan inte riktigt komma på något. Jag lovar att fundera vidare. Men du kan göra vanlig dressing, köpe eller hemgjord vad som helst som du tycker är gott!

Kram!!!

Ninni sa...

Såna här recept passar mig alldeles utmärkt:) Man tager vad man haver...Det låter jättegott!
Det blir aldrig samma maträtt men iallafall något som liknar ursprunget. Det ska bli skönt att komma hem till Sverige till vår fina potatis. Här är de verkligen inte alls bra. Men ingen äter ju heller potatis annat än som friterade. Standardfödan här är ris och bönor som äts till varje mål.
Mullbärsfikon har jag aldrig hört talas om. Måste nog googla lite och se om de möjligen kan finnas här också. Det låter spännande!
Nu ska jag koka fisksoppa, vi har faktiskt riktigt kylslaget här idag så då passar soppa väldigt bra.
Må så gott!
Kram Ninni

Anonym sa...

Vilken härlig bild på salladen! Riktig proffsig som gör en hungrig och sugen att testa receptet! Ska absolut testa ditt recept, har en massa bönor som jag aldrig vet vad jag ska göra med.
MullbärsFIKON är alltså sycamore... Intressant! Finns sådana i Sverige? Låter väldigt exotiskt.
Stor kram och kul att vi kommit igång med onsdagsrecepten igen!

Marianne sa...

Ninni: Vad konstigt att potatisen är dålig där med tanke på att dess ursprung är Peru! Men det är klart, det är en stor kontinent och matvanorna skiljer sig säkert åt där lika mycket som på den europeiska kontinenten. Då förstår jag att du längtar efter god potatis!

Mullbärsfikon verkar bara finnas i Afrika och en liten snutt här i Egypten och sedan södra spetsen av Arabiska halvön. Här är en länk till engelska Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Ficus_sycomorus

Men det kanske finns någon släkting hos dig?

Kram!

Petra: Det är ett superbra recept, för det är bara en sallad, fast lite matigare än en vanlig grönsallad. Bönor är gott, men jag tycker inte om när det liksom bara är bönor, det ska vara mest annat med lite bönor.

Jag tror inte mullbärsfikon finns i Sverige, kolla länken som jag gav Ninni här ovanför. Men det kanske finns någon släkting i tropikerna?

Det är verkligen roligt med onsdagsrecepten igen. Och roligt att blogglivet börjar återgå lite till vardagen!

KRAM!

Suzesan sa...

Jag har bildbevis på min blogg nu om att jag har smakat på din goda goda potatissallad.

Rekommenderas varmt. Ja rekommendationen är varm, inte salladen:) Jag länkade till receptet så alla vet var de ska hitta det. Tack för tipset.

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Suzesan: Oj, det måste jag ju så klart se! Jag kommer!

KUL att du gillade den!

Kramar!

Musikanta sa...

Tack för tipset om att tärna potatisen innan man kokar den! Ska genast pröva.Tänk att man aldrig kan komma på sådana relativt enkla och tidsbesparande saker själv!

Vad tror du om en skvätt flytande honung i dressingen istället för mullbärsfikonsirap (som jag inte tror finns på supermarketen här...)?

I morgon ska jag göra dina kikärsbiffar igen. Jag har fått mycket beröm för dessa, men hänvisar alltid till min bloggvän i Kairo!
Många kramar/M

Marianne sa...

Musikanta: Haha, ja men så där är det! Vissa saker gör man bara som man alltid har gjort, som mamma gjorde och plötsligt kommer man på att man kan göra det enklare för sig. Jag gör likadant när jag kokar potatismos, tärnar potatisen ganska smått så att det kokar snabbt - då blir det lättare att mosa dessutom.

Suzesan hade använt granatäppelsirap som hon hittade i Halmstad. Det tror jag kan vara bra. Alltså det där är ju en smaksak, hur man vill bryta av med det söta. Men prova med honung! Jag tror inte heller att du hittar mullbärsfikonsirap i Sverige. Inte ens i någon affär som säljer exotiska matvaror.

Du kan göra en helt vanlig dressing också, sådan som du brukar göra!

Vad roligt att du är så nöjd med kikärtsbiffarna! Ja den här salladen är ju toppen för MM, för den är mättande och innehåller bönor. Sen kan man ju byta eller lägga till matigare grönsaker också, som broccoli och vad man nu känner för. Men just det där att ha lite potatis och bönor i salladen är bra för att göra den mer mättande och nyttig.

KRAMAR!

Gunnar sa...

En kommentar till ett gammalt recept.
Råkade komma in på ditt recept på smaklös fisk i paket när jag letade inspiration till paketfisk. Tyckte också det var för många spretiga ingredienser i receptet - och ändå saknades de viktiga varorna för att få ett paket som inte kan misslyckas.
Min jakt på nätet slutade med att jag tog vad som fanns till hands:

Fryst torskfilé
Smör (ja, det är ett måste!)
En slatt vitt vin
Dragon (fransk!)
En bit av en grönsaksbuljongtärning
En liten vitlökstärning (eller purjo eller sharlot)
Havssalt och peppar

Vitt vin, smör, dragon och en aning vitlök kan inte misslyckas! Grönsaksbuljongen ger också lite sälta som behövs. Lägg i tomat och byt dragonen mot timjan så blir det en annan rätt. Men var försiktig med timjan till fisk så den inte tar över smaken.

Mitt blev i alla fall busgott. En liten rest med ganska mycket spad blev "entresoppa" nästa dag efter en snab tur i micron.

Marianne sa...

Gunnar: Det där låter gott! Och jag håller med, smör är ett måste. Riktigt smör, inte margarin. Ska nog ta och prova det receptet här i nästa vecka när maken är hemma igen!

Anna, Fair and True sa...

Det ser ju jättesmaskigt ut! Det måste jag prova någon gång! Mullbärsfikondressing låter ju väldigt intressant. Undra om det finns i Sverige som sagt.

Marianne sa...

Anna: Tror inte mullbärsfikonsirap finns i Sverige. Då måste nog någon kändiskock få upp ögonen för det först och göra det poppis genom ett tv-program ... Haha, jag kanske skulle skriva till han Nicklas? Men man kan göra sin gamla vanliga älsklingsdressing, det går precis lika bra!

Anna, Fair and True sa...

Den där Nicklas hade jag missat helt tills min kompis nämnde honom (hon ÄLSKAR honom)! Får googla honom och se om jag känner igen hans utseende. Vad är det han heter i efternamn nu igen?

Marianne sa...

Anna: Jag kan nog inte riktigt påstå att jag älskar honom, tycker han låter lite fisdryg ibland och så gör han en del konstiga saker som att stoppa in laxen i ugnen i plastpaketet - det kan ju INTE vara bra eftersom plast avger molekyler eller nåt när det värms upp. Fast jag tittar när han har sina program, jag menar ett och annat kan man ju snappa upp : )

Men vad heter nu karln i efternamn ... Ek- någonting? Fråga din kompis för säkert besked, eller kolla på svt.se. Nu kollade jag: Nicklas Ekstedt. Men googla Nicklas mat så hittar du honom.

Kram!

Truddelutt sa...

Lät riktigt gott (om man skippar de svarta bönorna). Är så trött på den den kläggiga potatissalladen som finns här så det är alltid bra med nya potatissalladrecept.
Tack!

Marianne sa...

Truddelutt: Ja man måste ju inte ha bönor om man inte gillar det, men det mättar rätt bra. Kikärtor kanske? Håller med, de där kladdiga potatissalladerna är goda ibland, men de är inte särskilt nyttiga!

Kram!