torsdag 11 mars 2010

Fågel Blå och annat smått och gott

Härfågel-stafetten går vidare! Annika i Stockholm har gjort modern konst av den lille pippin. Men är det verkligen bara Annika och Bert som ska tävla? Häng på du också, låt se vad du kan göra med fotot!

Fågel Blå av Annika.

I dag har varit en sån där dag då man påminns om hur sårbart det moderna samhället är. När det inte finns någon el i ledningarna fungerar ingenting. Framför allt inte datorn och Internet. Det började redan tidigt i morse, då fanns det el i tvåminutersperioder. På och av, på och av. Sedan under nästan hela förmiddagen var det totalt godnatt. Nå, jag hade att göra ändå, det finns alltid lite sand som behöver skyfflas ut ur huset, så sysslolös behöver man inte vara. Finns det någon diagnos som heter sandpsykos? I så fall har jag det.

Jag brukar oftast veta var katterna håller hus, de har sina egna platser, vanedjur som de är. Men ibland tror Stina att hon är fågel och sitter och håller koll på vad jag gör från köksskåpen.

Fågelkatten Stina.

Pust, det känns att det är +38°C i dag. Och om det står +38°C på vädersajten betyder det att det förmodligen är över 40°C i verkligheten. Ovanligt varmt för årstiden, men nästa vecka ska det tydligen bli kallt igen, neråt 20. Nå, det är tur att man har ismaskin när det är varmt. Vi har faktiskt en väldigt smart ismaskin, den manuella sorten men en finurlig variant som jag aldrig tidigare har sett. Man fyller vatten i isbrickan som vanligt, men i stället för att stå och banka ut iskuberna så de flyger över halva köket, vippar man bara på de små spakarna längst fram och vips åker isbitarna ner i lådan som står under. Sedan är det bara att skeda upp så mycket man vill ha.

Ismaskin.

Nu på vårkanten är det dags att vårda dadelpalmerna. Det innebär att man hugger bort de understa grenarna, och för det måste en modig person klättra ända upp till palmkronan med en machete i högsta hugg. Här har man inte små lyftkranar med en liten korg man kan stå i, här gör man det på det ekologiska sättet. Sedan när blommorna kommer ska de upp och fixa med dem också, men det är lite senare.

Palmvård hos våra grannar. Missade tyvärr själva huggandet.

Jag tror att den här karln behöver ett skönt fotbad och en riktigt bra fotkräm
efter det här jobbet. Han är barfota och jag kan tala om att palmstammarna
är rätt vassa. Inte ett jobb för mig, jag hade behövt lyftkran.

19 kommentarer:

Annika sa...

Ja, det är verkligen totalt "godnatt" när "det" inte funkar som man vill att det ska göra. Inte klokt vad beroende vi är av allt omkring oss. Lite skrämmande...
Men SHIT vad varmt ni har...
Känner med och för dig o är noll avis :-)
men, med hjälp av AC o ismaskiner ska det nog gå.
Se där, det moderna samhället igen...
Haha, jag skulle inte kunna klättra en meter upp i en palm. Beundrar de killar och tjejer som kan göra det, och så snabbt också.
Kramar i massor!!!

ab sa...

Vilken fiffig ismaskin!

Vore jag du i den värmen skulle jag gå runt med en isblåsa på huvudet...

Saltistjejen sa...

Himmel vad VARMT ni har! pust!!
Men du fågeln var ju superfin! Undrar vem som tar sig an den nästa gång?!? ;-)
Och palmerna ja. Det såg lite "farligt ut" tycker jag men de kan säkert sitt jobb. Vi gick förbi platanerna utanför dagiset idag när jag lämnade E och de höll på med trädvård där också. Högt upp. Fast de hade stegar...
Kramar!!

Bloggblad sa...

Så exotiskt! Fast det kanske de skulle säga om de såg mig såga ner min gran... (som har förvuxit sig och ska bort i sommar)

Fågel blå blir faktiskt rätt grön i min dator.

Anonym sa...

Welcome to the ellös club.
Fast här är det rätt så bra just nu, oftast el hela tiden, ibland någon timme borta... men det räcker för att man ska märka det...

Desiree sa...

Hoppas att du slipper fler problem med strömmen som går. Jag minns att vi ofta hade problem med strömmen som gick då vi bodde i Nicaragua. Ibland fick mamma gå upp och sätta igång tvättmaskinen mitt i natten för att det råkade finnas ström då. Vi hade ju inget internet förra veckan och redan då kände vi oss båda rätt lamslagna fast utan ström är det ju ännu mer man inte kan göra.
Vad folk är kreativa och duktiga. Ditt fina foto på Härfågeln har de verkligen lycaks göra mycket med.

Så interessant att se hur daddelpalmerna trimmas. Aj ja, det ser INTE skönt ut att klättra upp för den stammen barfota. Hans fotsulor är nog inte så känsliga.

Marianne sa...

Annika: Tur att vattnet funkade i dag i alla fall, så fick jag lite renare här hemma. Å andra sidan är det rätt skönt när man inte kan göra ett dugg utan bara kan sitta och slöa med en bok : D

Ja nu är det varmt, för vinden är het så man kommer inte undan. Blev tvungen att dra för gardinerna för solfönstren i dag så att jag stängde ut lite strålvärme. Fast just nu lider jag inte av värmen, jag har ju frusit hela februari, så det är rätt skönt tycker jag.

KRAAAMAR!!!

ab: Hehe, nä det får räcka med is i glaset. Som jag skrev till Annika här ovanför så tycker jag att det är rätt skönt just nu, för jag frös i en hel månad innan dess. Eller om det var längre till och med ...

Saltis: Jag fick just en ny variant på fågeln av Marianne i Sverige! Superfin. Den kommer här på bloggen i morgon. Hehe, ja jag kan tänka mig att de har MINST en stege i NYC när de ska upp i träden. Förvånar mig att de inte har en liten hissbil.

KRAMAR!

Marianne sa...

Bloggblad: Det slår mig nu, jag undrar om jag har sett någon sorts barrträd här. Det får bli att kika sig runt på nästa promenad.

Jo, pippin är lite turkos, men Annika döpte den till Fågel Blå.

Carina: Vi kan bilda flera såna klubbar: The-Internet-lös-klubb, The-vatten-lös-klubb ... Normalt funkar det rätt bra, jag vet inte om de håller på med något bygge eller om det är blåsten.

Desirée: Oj, så illa har vi inte haft det här så vi behöver tvätta mitt i natten. Hoppas att det inte blir det heller!

I morgon kommer en ny bild på fågeln. Det är Marianne i Sverige som har gjort en fin variant.

Jag har sett en del hälar som de där karlarna har, de är inte vackra. Tror inte de har så mycket känsel, det är nog så mycket läderhud som en skosula.

Kramar!

Marianne sa...

Jag antog din utmaning och lekte lite med fågeln. Skickade nyss ett mail.
Men hualigen så varmt ni har det. Det är tur att vi inte har den värmen, då skulle vi få världen översvämmning här efter all snö. Men den börjar så sakteliga töa nu även om jag vill att det ska gå fortare.
Men va trist när el och internet inte funkar. Sånt SKA bara funka.
Kul bilder på palmkillen. Han behöver nog inga skor för han har nog redan lädersulor under fötterna.
/Kram

ab sa...

Så lyxigt det känns att ha vatten och el hela tiden.

Ja, fågeln är ju turkos, men Fågel Turkos låter inte lika vackert!

Nu är jag spänd på Mariannes bild.

Otta sa...

Vår precis i min smak! Kan du inte skicka 15-20 grader till mig så att jag också får lite vår??? :-)

För övrigt är Stina ljuvligt söt uppe på skåpet!
Kram

Suzesan sa...

Åhh shit så högt. Han måste ju ha läderfötter. Jag får svindel bara av att se bilden. Det är surt när internet inte funkar och elen på det....OCH sand. Stackars!!haha vilken fågelkatt du har i köket. Gullig.

Kram
/Susanne

olgakatt sa...

Arboristerna här klättrar ju också upp i träden och beskär eller tar bort hela träd genom att ta dem bit för bit uppifrån om det inte går att såga ner hela trädet utan att det faller på fel ställe. Jag har haft sådana i min trädgård flera gånger. Men dom har hjälm och säkerhetssele på sig och krokar fast sig ordentligt! Och är definitivt inte barfota!!

Katarina på Filippinerna sa...

Va kul att få se bilden i flera olika skepnader! Vackert!

Dadlar, ja det var länge sedan man åt det..

Varmt,, man kan inte leva utan ismaskin,, iskaffe är ju numera livet för mig på PH.

Helly (Svensk tjej på sicilien) sa...

Kan du inte skicka lite värme hit? Det har blivit riktigt kallt här och ligger runt 11 grader. För ett par veckor sedan hade vi ju 24... Ja, ja det blir nog tillräckligt varmt snart :)

Min mamma har en katt som är otroligt lik din och hon heter faktiskt oxå Stina :) Min lilla Tindra kom inte in i morses. Hon är på diet så jag är rädd att hon flyttat in till en granne för tillfället....

Lena sa...

Här hemma i Sverige är vi bortskämda med att elen nästan alltid funkar - i alla fall i Stockholm. Har ni aldrig kallt där? +38 grader! då hade jag smällt av för länge sen!

Kramar till dig

Marianne sa...

Marianne: Din bild blev så fin, nu finns den i inlägget ovan.

I dag är det inte lika varmt, men i morgon ska det bli 35. Förstår att du har tröttnat på snön nu, men våren kan inte vara långt bort. Snart kommer nog krokusar och tussilago i långa banor hos dig.

Kram!

ab: Det ÄR en lyx att ha vatten och el hela tiden. Ja det har jag en historia om från Bulgarien också, när jag tänker efter.

Ny bild från Bert : )

Suzesan: Snart ringer jag internetföretaget och klagar. Det svajar hela tiden. I dag har det varit fullständigt hopplöst.

Kram!

Marianne sa...

Otta: Oj, förlåt, jag hoppade visst över dig, det blev lite oordning på torpet! Det var inte meningen.

Har skickat 20 grader, de bör vara framme nu för i dag har vi bara haft runt 25. : )

Kram!

Olgakatt: Här finns hjälmar, jag har sett dem. Men oftast verkar det som om folk tror att det är en prydnadshatt, oavsett om man åker motorcykel eller klättrar på byggnadsställningar. Här är det åtminstone gräsmatta så han faller någorlunda mjukt om han faller.

Katarina: Iskaffe, där sa du det. Jag glömmer det mellan varven, men det är så gott. Oumbärligt när det är varmt och man inte riktigt mäktar med en varm kopp kaffe.

Marianne sa...

Helly: Elva grader! Men fy så kallt. Det hoppas jag vi slipper här nu till nästa vinter. Jag skickar lite sol och värme!

Men att din mamma har en Stina som ser likadan ut! Vad kul, du kan väl lägga ut en bild på henne så jag får se? Jag ska hälsa min Stina från din mammas Stina!

Kram!

Lena: Ja i Stockholm blir det förstasidesnyheter när elen inte funkar, och om vattnet sinar skulle det bli katastrofvarning. : )

Jo här var kallt hela januari och februari, ner mot en tio grader. Och eftersom det inte finns centralvärme blir det ganska ruggigt inomhus, även om man sätter AC:n på värme. Det når inte alla hörn som centralvärme gör.

Kram!