söndag 7 mars 2010

Ny vecka

Så kom Maken hem från den småländska metropolen med resväskan fylld av Bregott, Kalles, leverpastej, Pussi kattmat med aborre och lite annat smått och gott, men framför allt godis. Så nu behöver jag inte ha dåligt samvete för att jag vräkte i mig det sista av den förra laddningen medan han var borta. Och kvällens evenemang blir filmen Luftslottet som sprängdes, sista delen av trilogin efter Stieg Larssons böcker.

Gooodis! Godis, godis, godis, godis!

Jag fick fint besök i morse. En härfågel kom och landade på balkongräcket. Men han tyckte inte det var läge att bli fotograferad så tidigt på dagen, så han stack innan jag hann få någon bra bild. Nå, han och hans kompisar flyger ju runt här lite titt som tätt, så jag ska nog knipa åt mig en bättre bild så småningom.

Härfågel på besök.

Och så ska jag vara en riktig härmapa. För precis som Annika som ångrade sitt inlägg om restauranger i Washington DC, ångrar jag lite av formuleringarna i mitt inlägg om krogarna i Sofia. Jag är fullständigt övertygad om att där finns jättebra restauranger i dag, glöm inte att det var nio år sedan jag flyttade därifrån, och jag har inte varit tillbaka och hälsat på någon gång sedan dess.

Redan när vi bodde där, Maken flyttade dit 1998 och jag 1999, växte och utvecklades staden och landet så det knakade. Det var nästan som en sån där film när man ser en blomma slå ut, en film som speedar upp utvecklingen. Nya affärer och restauranger öppnade mer eller mindre varje vecka, gator och fasader putsades upp och renoverades, det statliga varuhuset TZUM blev en galleria full av varor, och människor blev gladare och öppnare varefter man insåg att det plötsligt fanns en mening med att bry sig om mer än det absolut nödvändigaste.

När vi flyttade dit fanns två livsmedelsaffärer av storlek normal Ica-butik i hela stan med cirka 1,5 miljoner invånare, resten var små kvartersbutiker. När vi flyttade därifrån 2001 fanns flera normalstora livsmedelsbutiker plus två stormarknader.

Under det första året vi bodde i Sofia kändes det lite som om man störde personalen när man kom in i en butik eller restaurang. "Åh, nej. En kund. Vad jobbigt." Men sedan hände någonting, jag vet inte om Janne Carlzon hade rest runt i landet och gett charmkurser (minns ni honom, på SAS?) eller vad det var, men plötsligt började servitörer och butiksbiträden le och bemöta en på ett välkomnande sätt.

Det som inte hände under vår tid i landet var att det kom mat på restaurangerna som vi tyckte var riktigt god. Det var inget fel på kvaliteten i sig, råvarorna var fina. Men recepten och tillagningen var inte riktigt i vår smak. Jo, det fanns en sak som vi gillade riktigt mycket, och det var nationalrätten Shopska-sallad. Det kanske passar utmärkt att dela med sig av det receptet på onsdag som onsdagsrecept.

Bulgarien är ett land som har fått kämpa sig ur det sovjetkommunistiska oket, det är en jobbig process som tar lång tid. När man är född och uppväxt i ett system där det helt enkelt inte är någon idé att måla om sitt hus, även om man har lyckats komma över lite färg, eftersom det då är risk att någon partifunktionär kommer och lägger beslag på kåken, då tar det tid att inse att man faktiskt kan få det lite bättre om man anstränger sig. Men det hände som sagt väldigt mycket under de få år vi bodde där, och jag är övertygad om att det är ett land som i dag blomstrar.

Jag såg i kommentarerna att några var tveksamma att åka till Bulgarien på semester. Eftersom jag själv inte har varit på badorter som Sunny Beach och liknande kan jag inte uttala mig om hur det är eller har varit där (jag är ingen badortsmänniska). Men om man är naturmänniska och tycker om att vandra i bergen och liknande, då kan man få väldigt fina semestrar i landet.

Så snälla, dissa inte Bulgarien helt. Det finns en massa bra saker och det finns en massa dåliga. Precis som överallt.

---

Måste avsluta med att visa vad jag fick av min kompis som var här för några veckor sedan. Men hur gör alla de där flickorna som bloggar om dagens outfit varje dag? Det är ju jättesvårt att fotografera sig själv!

I am so blogging this!

21 kommentarer:

Suzesan sa...

Guuu' vad godis ät nu inte så du mår illa. Jag har de där i mitten som mitt favvogodis. Nougat. Mums. GuldNougat vill jag ha.

Åhh vilken lycka att få se en härfågel IRL. Fin bild.

Men Marianne vilken fincool T-shirt. Jag har svårt för att använda T-shirts. OM jag gör det så vill jag ha bort ärmarna på tröjan. Så de är raka över axeln.

Ha en underbar söndag

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Suzesan: Hehe, nä jag kan vara riktigt snål på godiset så att det ska räcka länge. Typ två bitar om dagen eller liknande. Risken är att jag är så snål på godsakerna att de hinner bli gamla. Ja, inte godiset, men annat.

Visst är den cool, t-shirten! Egentligen borde man spara den till en bloggträff, men jag kunde inte vänta ända tills dess : )

Ha en jätteskön söndag du också! Här är det ju måndag när det är söndag.

Kramar!

Kristallena sa...

Jag har något åt dig på min blogg!

Marianne sa...

Kristallena: Jag kommer och kikar!

KARLAVAGNEN sa...

Tack för dagens garv - jag återkommer när jag läst om inslaget! T-shirten var ju bara fööör bra!!!!

Bert sa...

Hörru'du! Det där var väl en utmärkt bild av en härfågel. Snyggt komponerad. Lite mer kontrast kanske inte skulle ha skadat. Men var stolt över den ändå.

Znogge sa...

Vilken trevlig och intressant blogg du har!

Annika sa...

Den där tröjan vill jag också ha!!! Kommer en hemifrån?? VILL HA!! den är ju en CLASSIC för flitigare bloggare som vi :-)
GILLAR!!!
OCH vilket gott godis...Mmmmmm...underbart...Slurp smask!!
Kram!!

ab sa...

Man ska stå med benen i kors när man tar bilden av dagens outfit, har jag sett. Med tårna inåt, som om man vore kissnödig. Eller i alla fall sju år. ;)

Lustigt, jag hyrde just Luftslottet som sprängdes som en av dagens två filmer. Och nu grunnar jag på om man månne skulle gå ner och köpa glass...?

Marianne sa...

Karlavagnen: BRA att du fick ett skratt! Det behöver vi alla.

Bert: TACK åter igen för att du fixade till bilden!

Znogge: Hej och välkommen hit! Och tack för dina fina ord! Jag ska kika in till dig också senare.

Marianne sa...

Annika: JA du måste också ha en sån! Den är från Cubus i Stockholm. Din mamma eller syster kanske kan skaffa en till dig!

Hihi, jag vräkte i mig en dubbelnougat. Det är så himla gott, sen får det vara hur lite choklad det vill i Marabou, det är ändå så gott!

Kramar!

ab: Haha, jag hör att det där med fotografering av dagens outfit är någonting jag får träna på : D Fast det kanske kommer naturligt med åren, jag menar om man ska gå i barndom?

Kul att vi ska se samma film i dag. Ser du alltid två filmer om dagen? Hur hinner du det? Vilken kapacitet du har. Eller du kanske inte sover så mycket som jag?

Saltistjejen sa...

Vilken kul tröja!!!!
Och du, vad underbart med så myckte svenska godsaker!!!!
Stor kram!

Otta sa...

Så mycket godis! Efter fokusgrupper om godis hela veckan är det inte just den bilden jag vill se...Jag förstår dock att du är lite småsugen på svenskt godis! :-)

Vilken häftig T-shirt!

Kram

Marianne sa...

Saltis: Visst är den häftig! Hoppas det blir bloggträff snart så att jag kan ha den då!

Kram!

Otta: Haha, jag skulle ha fotograferat några morötter i stället : D

Kram!

Jenny sa...

Mmmm, godis! Det ar inte snallt att fresta godis-losa utlandssvenskar pa det sattet ;-)! Fast svarmor kommer pa besok har i april, sa da far hon lasta vaskan full :-)!! Njut av bade film och godis - och trojan var helt underbar!! Om man inte vill/kan bestalla fran Sverige, sa gor man sig en egen valdigt enkelt, i alla fall om man bor i USA, genom att ga till narmsta pysselbutik och kopa bokstaver som man stryker fast, plus en svart plain tisha. Simsalabim :-)! KRAM!!

Anna, Fair and True sa...

Sån t-shirt vill jag också! :)

Dubbelnougat är också en av mina favoriter!

Jag såg inte riktigt skillnaden mellan fågelbilderna??? (sorry Bert!)

Fröken Anki sa...

Vilken härlig t-shirt!
Och toppen med svensk-leverans! Jag väntar min på fredag när maken kommer hem. Mmmm... svenskt kaffe! Finns det nåt bättre?

Jag har aldrig varit i Bulgarien men har en föreställning om att det ska vara väldigt fin natur där. Och som du säger - alla ställen har både bra och dåliga sidor.

Marianne sa...

Jenny: Kul att din sväris kommer snart - eh, hoppas jag är kul : ) Ja då får hon ladda med godis.

Smart att göra en t själv! Men blir det lika bra? Håller det i tvätten? Hm, det kanske blir bättre, jag har inte tvättat min än så jag vet inte hur det håller.

Kram!

Anna: Den finns på Cubus! Klart du ska ha en sån!

Jo men jag ser skillnad. Den är lite skarpare än den första. Ser du?

Kram!

Anki: Svenskt kaffe är bäst! Vi har Zoegas här hemma. Det finns en tysk sort som är bra också, Jacobs som är bra, den körde vi med i Turkiet och här medan det fanns. Men eftersom det inte alltid finns ...

Bulgarien har en fantastisk natur. Jag ska göra ett inlägg om Rilaklostret uppe i bergen, måste försöka hitta gamla foton att skanna.

Kram!

Petra H sa...

Vilken kul t-shirt!! En sådan måste jag också önska mig... Ha ha, jag har aldrig försökt ta en "dagens outfit"-bild men jag tror att de flesta tar genom en spegel...
SÅ gott med svenskt godis, det är aldrig fel och man kan aldrig ha för mycket hemma ;-)
Svenskt kaffe dricker jag ICKE! Men det är kanske för att jag inte dricker bryggkaffe, här hos oss är det espresso som gäller!
Kram

Anna, Fair and True sa...

Jo, skarpare kanske men jag tycker fortfarande photoshoppande är lite fusk ;)

Marianne sa...

Petra: Ja en sån t-shirt borde vi alla ha! Cubus finns kanske i Skåne också så att du kan beställa en?

Haha, nä ni är ju sydeuropéer, inte kan ni väl dricka bryggkaffe : D

Kram!

Anna: Det är sant, det är fusk. Så man ska inte bli så imponerad av alla bilder man ser längre. Många är fusk. Men när det är en sån här bild där man helt enkelt inte hann ta en bättre bild kan det ju vara befogat.

Kram!