onsdag 10 mars 2010

Vår

Allra först vill jag presentera den senaste i raden av bilder på härfågeln. Det är Bert som har gjort ett fint kopparstick. Stafetten går vidare, vem känner sig manad att göra en ny variant? Originalet hittar du här och jag kommer att publicera alla inskickade bidrag - skicka till nyaaventyr@gmail.com om du inte har min privata mejladress. Första pris är att alla andra bloggläsare beundrar ditt hantverk.

Kopparstick signerat Bert.

Nu börjar vårblommorna dyka upp bland bloggarna och jag vill inte vara sämre jag. Men snödroppar och liljekonvaljer lyser med sin frånvaro här i Egypten, jag får visa lite andra sorter.

Inte tussilago, men med lite fantasi kan man alltid låtsas att vårens
allra första småsolar har tittat fram i ett dike i Kairo.

Jag är nästan helt hundra på att det här är en mangoblomma.
Det finns en hel odling på min promenadväg.

Och med våren kommer Khamseen här i Egypten. Det är sandstormsperioden som börjar, så under cirka femtio dagar från och med nu kommer sandstormarna att härja som allra värst, khamseen betyder just "femtio". De heta vindarna kommer från Sahara och för med sig sand och damm som yr i luften. Hela regionen är drabbad och ibland blåser sanden långt upp till södra Europa. Det har hänt att den har yrt iväg riktigt långt norrut, men vanligtvis håller sanden sig till Medelhavsområdet. I går var en riktigt sandig dag, så i dag fick jag torka bort lagret av sand och damm som hade lagt sig i hela huset. Det lönar sig inte riktigt att plocka fram dammsugaren, sanden är lite för klistrig för att riktigt vilja följa med in i maskinens mage, utan det är vatten och trasa som gäller. Tack och lov är det inte sandstorm varje dag under den här perioden, men när det sätter igång att blåsa håller det oftast i sig ett par dagar och sedan yr sanden omkring ett par dagar till. Knappt lönt att städa med andra ord. Man kanske ska öppna dagis i stället med inbyggd sandlåda?

I dag har det för övrigt varit en sån där knasdag när absolut ingenting har fungerat. Inget vatten, Internet har somnat med jämna mellanrum och elen flippar ut allt som oftast. Jag avslutar med dagens outfit, min fina t-shirt med Egyptens genom tiderna största sångerska Umm Kulthum:

Umm Kulthum av 100% Cairo.

19 kommentarer:

Petra H sa...

Det låter bibliskt med 50 dagar sandstorm (mitt under 40 dagar av fasta ;-)). Själv har vi haft myrinvasion på 9:e våningen!! Du brukade ju klaga över myror men vi har inte sett några, förrän för några veckor sedan och de blev bara fler och fler. Pyttepyttesmå men irriterande som bara den eftersom de gärna klättrar upp på OSS! Det är jag som har sett dem på den brunmurriga (gillar icke färgen eftersom smuts och myror är så svåra att se!!) graniten i köket och i vasken, men O var den som upptäckte myrvägen (inte fågelvägen om man säger så): från fönstret till diskmaskinen! Utanför fönstret är där en myrväg som fortsätter upp - undra om de går hela vägen till 19:e våningen? Iaf, nu är de förhoppningsvis utrotade!? Vi undrar om det har något med fasadrenoveringen att göra eller varför myrorna har hittat hit helt plötsligt?
Hoppsan, det blev en låååång myrkommentar ;-)
Snygg t-shirt, har du blivit modebloggare nu? :D Affären som säljer blogg-t-shirten finns i Skåne men inte i Lund (Lödde och Malmö tror jag min syster skrev).
Kram

Turkietbo sa...

Kan inte låta bli att le, och stort! Som petite (eller som man säger här, minyon-tipi (mignon/-ne på franska) så är det nog lite svårt att bli modebloggerska :p. Menar att det är svårt att få all text att rymmas över ens framsida så att den syns :D. (Är själv liten).

Du har en härlig blogg som jag hittat till från någonstans...

anna of sweden sa...

Åh, vad jag gillar att du har gått och blivit modebloggerska! ;)

Marianne sa...

Petra: Hehe, nä, nu har jag nog inga fler kläder att visa upp : D

Men fy vad hemskt med alla myror! Diskmedel för att fånga in dem och torka upp dem och spola ner dem. Men hur ni ska bli av med myrvägen vet jag inte. Ni har ju inga husdjur, kanske det finns Myrr eller liknande gift i affären? Ta i trä, här har jag inte sett en enda myra - än. Eller jo, stora myror nere i entrén, men än så länge har de hållit sig där. Hoppas ni blir av med dem. Fast ni har ju inte så lång tid kvar i lägenheten så det är ju inget jätteproblem som tur är. Skönt att de inte kom förrän så här på slutet, i alla fall.

Kramar!

Turkietbo: Hej och välkommen hit, hur det än var du hittade fram!

Haha, ja det var verkligen inte ens lönt att försöka få all text att synas på förra t-shirten : D Och när jag tänker efter så tror jag att jag hittade en del långbyxor i Istanbul, där tänker de minsann på oss ännu icke fullvuxna också!

Välkommen tillbaka!

Anna: Hahahaha, jag ska tävla med Blondinbella! Eller, är det Kenza som gäller nu (eller vad hon heter)?

Kram!

Otta sa...

Härlig T-shirt! Man kan inte säga ett ont ord om henne i Egypten! I bland måste jag säga att det blir lite långrandigt med sånger som varar 40 minuter och däromkring.

Dokument om Zabalhleeas var på TV häromdagen, den var en repris, så du har säkert sett den redan. Jag hittade den på Kunskapskanalen på SVT.

Kram

Suzesan sa...

Men dert skall bli kul att du skall bli modebloggare Marianne. Man kan kanske kalla dig för brunettMarianne dårå. Fin T-tröja.

DE där små gilla som kan liknas vid tussilago finns i Sverige och jag gillar dem så mycket. Kolla om de doftar sött för det gör de här. Lite som godis. Minns inte vad de heter. Fina. Guuu' sandstormar i femtio dar. Stackars.

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

Inte *de där små *gilla*.... *gula* skall det vara och så skall det vara *DET*inte *dert*

kram
/Susanne

Jenny sa...

Nu ska jag äntligen ta mig i kragen och skriva en kommentar. Jag har följt din blogg länge, tror jag hittade den när jag sökte på Egypten eller liknande och nu gör jag ett dagligt besök :).
Bor själv i Hurghada och har planer på att kanske flytta till Kairo...
Ville egentligen bara tacka för en underhållande blogg, och just det, var har du köpt tröjan? ;)

Saltistjejen sa...

Haha! Jag gillar din fågelstafett!!! ROLIGT!
Och du kasnke borde vi ta med E till er för hon ÄLSKAR sand!!!!! :-)
Fin tröja också!
KRAM!

Desiree sa...

Det är interessant hur olika länder och olika delar av världen har sina specifika väderfenomen och problem. Sandstorm har jag aldrig upplevt. Låter jobbigt framför allt på städfronten. Det blir mycket jobb att torka golv och annat med trasa och mops. Jag antar att man får ha lite extra överseende med just damm och sand under den här perioden i hemmet även om man ändå städar en massa extra.
Oj vad fint Bert fixat till kortet. Det ser verkligen ut som en väldigt vacker tecknad målning. Otroligt! Du får ha en bra dag trots khamseen.
Kram

Marianne sa...

Otta: Jag måste säga att jag gillar henne mer och mer. Det är ju lite annorlunda mot det man är van vid, men är man bara på rätt humör är det kul. Måste köpa fler skivor med henne tror jag, har bara en.

Tack för tipset, ska kolla om jag hittar programmet på nätet.

Kram!

Suzesan: Hahaha, ja men det var väl bra! Fast vad tror du om Brunettmaggan?

Jag vet inte heller vad de små gula heter, men söta är de. Ska lukta på dem!

Suck ja, bra att du tycker synd om mig med all sand. Det var illa som det var, men nu ... Jag städade här i förmiddags, och nu när jag skulle laga mat fick jag torka av allt igen för det var ett lager sand över bord och bänkar.

Kram!

Jenny: Hej Jenny och välkommen hit! Kul att du följer bloggen! Och att du bor i Hurghada! Ännu roligare att du har planer på att flytta hit!

Jag har köpt t-shirten på Mounaya Gallery i Zamalek. Känner du till den affären? Annars kan jag ge dig adressen, eller visa affären. Den är lite svår att hitta eftersom det inte direkt är skyltat och den ligger en trappa upp i ett vanligt hyreshus.

Välkommen hit igen!

Marianne sa...

Saltis: Är inte M himla duktig på bildbehandling, har jag för mig att du har skrivit någon gång? Det kanske är någonting för honom att fixa till?

JAAAA ta med E och kom hit!!! Hon kan få leka i världens största sandlåda! Och på kvällarna kan hon ha tröstesandlåda inomhus : D

Kramar!!!

Desirée: Ja man får verkligen höja sin toleransnivå, det går inte att hålla riktigt rent när det är så här mycket sand. Jag städade i förmiddags, men nu på kvällen när jag skulle laga mat var allt täckt av ett lager sand igen.

Bert gör den där fågeln finare och finare för varje dag. Tänk om pippin visste hur mycket uppmärksamhet den får!

Kram!

Anonym sa...

Mode-Marianne i Kario, det är grejer det!
Visst är det mango!

olgakatt sa...

Kul följetong med härfågeln!
Men än så är det långt till vår, innan rönn i blomma i står!
I alla fall här i kalla Norden. Men vi slipper sandstormar för det mesta så det jämnar kanske ut sig!

Marianne sa...

Carina: Vad bra att du visste, nu vet jag också att det är mango. Hehe, Brunettmaggans modeblogg : D

Olgakatt: Ja var glad för att du slipper sanden, snön håller sig i alla fall utomhus, om man inte räknar lite i hallen och så.

ab sa...

Haha - en utmaning från Bert! Låt mig påpeka att det ser ut som om han gjort sin etsning från min version, med tillagt blänk i fågelögat...

Hm - vad ska jag nu toppa denna fina bearbetning med...?

ab sa...

Först visade Marianne sin fina bild, sedan gjorde Bert en version av den, sedan kom jag med trean och nu han med fyran - och Fågel #5 har just flaxat iväg till Egypten!

Helly (Svensk tjej på sicilien) sa...

Det har varit väldigt blåsigt de sista dagarna så min bil har varit täckt med ett fint lager sand från dina områden...

Hoppas allt börjar fungera snart. Här flög taket på sjukhuset av igår och strömmen kom och gick, men nu fungerar det mesta.

Kram!

Marianne sa...

ab: Du toppade kopparsticket riktigt bra! Nu är det publicerat. Hoppas att fler hänger på.

Helly: Taket på sjukhuset! Men jösses vad det måste blåsa hos dig. Då har du nog värre vindar än jag. Sorry för sanden, jag har sagt till den att stanna i Sahara, men den lyder visst inte. : )

Kram!