onsdag 31 mars 2010

Mina storviltsjägare

I går kväll var det full dramatik här hemma. Katten Stina kom springande på ett sånt där målmedvetet sätt, rakt fram till mig, med någonting i munnen. Och detta något lade hon stolt ner framför mig. Det var en stackars liten ödla som hon hade hittat någonstans och lyckats fånga. Väldigt duktigt av henne, måste jag säga, innekatt som hon är. Ödlan levde fortfarande och försökte så klart smita. Men Stina var snabbare än ödlan och kampen blev kort innan ödlan plötsligt var i två delar. Svansen hade åkt av och låg och viftade för fullt alldeles ensam. Det var rätt otäckt att se, men jag antar att det är något knep ödlor har för att lura jägaren att tro att det är svansen den ska ta. Ödlan låg alldeles still. Nu är det ju två storviltsjägare i den här familjen, så medan Stina kollade in svansen höll Tjorvan ögonen på ödlan. Den kom alltså inte undan när den försökte gjöra en omärklig exit. Jag tror den var ganska illa åtgången när jag till slut fick fatt i den och kunde kasta ut den från balkongen. Om den överlevde fallet vet endast den själv, men jag hoppas att den gjorde det.

Det var i alla fall en lyckad kväll enligt Stina och Tjorvan.

Just nu är solen ganska lagom - man är väl svensk, då vill man ha lagom. Så jag passade på att sätta mig och sola en liten stund på balkongen i dag, det var riktigt riktigt skönt. Och Tjorvan passade på att spana efter fåglar utan glasruta emellan.

Tjorvan och jag solar på balkongen.

Det finns ju så mycket att titta på.

Kolla vad med fåglar!

22 kommentarer:

S w e F l o sa...

Katter är så härliga! Men tack vare allergisk make fick det bli hund istället, nått jag aldrig hade haft förut. Men katt, det saknar jag så! En av mina katter jag hade efter att jag flyttat hemifrån (hade 2, men inte tillsammans) tyckte det vore en bra ide att ta hem en liten fågel till lägenheten och jaga den bakom soffan. Fy vad arg jag blev! Jag tog fågeln som mest var uppskakad och cyklade långt ut i skogen till en lugn dunge där den förhoppningsvis kunde återhämta sig och leva vidare... Ödlesvansar åker av hej vilt här också, men då är det dottern som jagat! Hon brukar vara en baddare på att få tag på dem, och oftast får de sig en puss (och har svansen i behåll) innan hon släpper dem. En var arg och bet sig fast i hennes näsa, det var riktigt kul faktiskt!!!

Marianne sa...

Sweflo: Hahahaha, vad gulligt! En ödla som biter sig fast i näsan! Hon gillar verkligen annorlunda djur, din lilla Sarah. Alligatorer och att pussa ödlor. : )

Trist med allergier, men det är ju tur att han tål hundar i alla fall.

Kram!

Saltistjejen sa...

Vilka jägare! Vet inte men igårkväll fick Lipton fnatt och sprang rut som en jag-vet-inte-vad.... Jag tänkte att det ev kommit in ngn fluga eller så för han hoppade runt i fönstret som en galning. IN`GENOM persiennerna fram o tillbaks tills jag bliev riktigt irriterad (för jag försökte sova men det gick ju sklart inte). Tills slut belv han i varje fall lugn. har ingen aning om vad det var. Kan ha varit ettinbillat byte också.- Ibaldn gör både Lipton och Tazo så att de jagar ngt som inte finns.... ;-)
Kanske har de en låtsaskompis som heter flugan Molgan eller så???
kram!

Grekland nu sa...

Duktig innekatt som kan fånga ödlor - och beröm ville den också ha av dej minsann. Är väl trevligare när de kommer med ödlor än råttor i alla fall...Ni verkar ha haft det mysigt där på balkongen!

Marianne sa...

Saltis: Hahahaha, så fluga Molgan var hos dig i går? Han var här härom dagen : D Jag fattar inte heller vad sjutton det är de jagar ibland. Och så gör de riktiga tjurrusningar ibland. Tvärbromsar och tillbaka i samma riktning igen ...

Trist bara när det är precis när man ska sova.

Kramar!

Ingabritt: Ja det är tur att det inte är några råttor de kommer med, då hade jag sett ut som en skämtteckning : D

Vi hade det riktigt skönt på balkongen. Måste mysa till det nu med lite fler växter.

Otta sa...

Vilken härlig bild på Tjorvan vid bordet! Älskar sådana bilder de ser så mänskliga ut!

Jag blir grön utav avund när du säger sol! Skall förvisso vara ledig några dagar nu vid påsk, men som vanligt har jag blivit sjuk när jag skall vara fri. Endast en förkylning!
Kram

Desiree sa...

Vad mysigt det sag ut pa balkongen. Jag onskar att jag ocksa hade kunnat fa tillbringa dagen sa for aven har ar solen just nu helt precis lagom. Det dar med lagom ar ett valdigt svenskt fenomen.
Nog sitter jaktintinkten kvar alla ganger aven om de ar innekatter. Stackars odlan men sa funkar det ju i naturen. Ha en fin dag.

Kram

Katarina på Filippinerna sa...

Trots att de är innekatter verkar du har bra jägare där hemma!

Ha de gott på balkongen!

Kram

Taina sa...

Yäk för ödlor! Men det tyckte nog inte katterna. Kul med lite spänning så här i vardagen. Hade det varit min make som sett det, hade han burit ut den stackars lilla ödlan och smekt den på ryggen och lagt den försiktigt på marken. Inte dina takter precis. Och dina takter är mina takter ;)

Vi kommer att ha lagomväder här med. De har nämligen lovat sol och dryga 20 grader under påskhelgen. Varför klaga liksom? Nä nu ska jag jobba och sedan flexa halva dagen. Nice.

Kramar!!!

Annika sa...

JAG skulle behöva ha en KATT nu...
IGÅR då jag satt och kollade på TV såg jag ngt grått i ögonvrån: EN MUS!!!!
SHIT, vi har en mus i huset. Måste ha kommit in nu när vi har dörrar öppna...
Musfällor inhandlades, men ännu har den lille skiten inte gått i fällan.
Usch, hatar verkligen att veta att det finns en gnagare i huset. Vidriga tanke...
Såg den en ggn till, liten grå och ser ut som musen i Tom och Jerry...
HÄRLIG balkong du hHAR!!!
Och, nej, vem orkar pressa i solen? Inte jag...
Kramar!!

Helly på Sicilien sa...

Mina knäppisar till katter brukar äta upp de små ödlorna här och sedan blir de lite dåliga i magen någon dag. Hankatterna har slutat att göra det sedan de blev större, men honkatten fortsätter. Fast jag tror hennes mage börjar vänja sig för hon äter bara lite mindre de gånger hon ätit en ödla innan...

Fritt ur hjärtat sa...

Hon är ju nästan svart! Du skulle kunna ha henna på kvasten.
Själv har jag oljat den och far snart:-)
Glad påsk! Kram.

Bloggblad sa...

Nu har jag tittat ifatt - det verkar så härligt annorlunda hos dig. Det där huset... vår svenska snickarglädje ligger i lä där!

Här har varit fullt upp med massor av förberedelser inför ett föredrag hade i tisdags, men nu är det lugnt och inget program framöver, mer än lite kyrksång.

Glad påsk!

Petra H sa...

Jag forsoker ocksa att lasa ikapp har hos dig. Jag har inte haft tid att lasa och kommentera pa bloggarna de senaste veckorna och det kanns jattekonstigt!
Jag trampade nastan pa en odla for ngn dag sedan och en kompis berattade precis att hon mosat en nar hon var ute och joggade... Stackarna, de lever farligt ;-)
KRAM och Glad Pask!

Marianne sa...

Otta: Men så trist att bli förkyld lagom till ledigheten, men det är väl ganska typiskt. När man börjar slappna av släpper man fram bacillerna. Hoppas att du kryar på dig riktigt fort så du får njuta några dagar i alla fall.

Kram!

Desirée: Nu i helgen ska vi sätta upp ett nät så katterna inte tar sig ut på taket, sedan kan vi göra riktigt mysigt där ute. Den här balkongen har potential att bli lika mysig som den vi hade i Istanbul. Det positiva under sommaren är också att solen inte kommer dit förrän seneftermiddagen, så där kan man sitta om dagarna även när det är varmt.

Hoppas du får fint väder i helgen och kan sitta ute och njuta!

Kram!

Katarina: Jaktinstinkten går nog aldrig ur katter. Och det är ju praktiskt, för även om ödlor inte är farliga så vill jag inte vakna av att någon springer över näsan på mig : )

Kram!

Marianne sa...

Taina: Äntligen april så nu är du tillbaka! KUL! Haha, är din man bror till min? Nä, jag springer inte ner fem trappor mitt i natten och krånglar upp dörren med risk för att ödlan smiter ... Balkongvägen duger bra i det läget : D Schvuuuung!

Skönt att ni har fått vår ni också, ut och njut i helgen!

Kram!!!

Annika: En MUS??? Nej fy vad jobbigt. Du får låta dörrarna stå öppna och hoppas att den letar sig ut själv. Ta i trä, det har jag inte sett några här, inte råttor heller. Men det måste finnas, det är jag övertygad om.

Ja nu ska vi göra fint på balkongen så att det blir mysigt att sitta där. Många växter och lite annat plock. Så kanske det kan bli lika mysigt som vi hade det i Istanbul. Då kommer jag att bo där ute.

Kramar!!!

Helly: Mina katter hade bergis ätit upp den om de hade fått slutföra sitt värv, men jag hade inte hjärta att låta dem plåga ihjäl den stackarn. Annars vet jag ju inte hur många ödlor de har ätit : )

Kram!

Marianne sa...

Simone: Hahaha, ja hon får vara min lilla häxunge!

Ha en riktigt skön påsk!
Kram!

Bloggblad: Här är minst sagt annorlunda. Inne på vårt lilla område är det kanske inte så påfallande, men så fort man sticker näsan utanför grindarna är det verkligen annorlunda.

Härligt att du har lite ledigt nu, det kan du behöva så som du håller igång jämt!

Ha en skön påsk!

Petra: Ja, du är ju mitt i flytten nu! Och jag kommer inte in på Wordpress och kan följa med hur det går! Jag är så sur för det!!! Men jag tänker på dig, ska du veta. LYCKA TILL MED ALLT!

Hu, trampa på en ödla måste kännas rätt slemmigt!

KRAMAR och LYCKA TILL!!!!

Petra H sa...

Forresten, har du testat att lasa wordpress/bloggarna i google-reader?? Kanske det funkar?? Dar ser man bade text och foton, men tror att man maste klicka pa blogglanken for att kommentera, men du kan iaf lasa da!?

Malin sa...

Skönt att sitta och sola på balkongen!
Vill bara lämna en liten kommentar och önska en Glad Påsk!! Jag är inne och läser hos dig med jämna mellanrum och tycker att du skriver jättebra och intressant!

Marianne sa...

Petra: Ja, nu testade jag och det funkar! Men man kan ju inte kommentera : (

Kram!

Malin: Hej Malin och välkommen hit! Vad glad jag blir att du tycker om det jag skriver! Jag ska kika in till dig också sedan.

Anna, Fair and True sa...

Missarna hade gillat Maldiverna! Det var fullt av ödlor där. Vi trampade nästan på dem flera gånger för de kamoflerar ju sig så bra. Som tur var slapp jag dock se en viftande svans!

Marianne sa...

Anna: Maldiverna hade varit perfekt för katterna, på en sån där liten ö där de inte kan komma bort för det är för litet! Och ödlor hade de ju älskat!

Ja det var tur att du slapp se en sån där svans, det var rätt läskigt.