torsdag 4 mars 2010

Minne från Bulgarien

Karta över Bulgarien, lånad från bulgarienguiden.se

Jag kom på att jag i princip aldrig har skrivit om Bulgarien. Och i går när Annika skrev om restauranger i Washington DC kom jag att tänka på den (på den tiden i alla fall) enda bra restaurang som fanns i Sofia. Så trots att jag inte har ett enda foto därifrån och inte heller hittar något på nätet, så tänkte jag berätta om Opera Café i Sofia, Bulgarien.

Det fanns en svensk kille som bodde i Sofia, han jobbade med helt andra saker än mat och restaurang, men han var ungkarl och vansinnigt trött på restaurangmaten. Han tyckte inte att det fanns en enda riktigt bra krog i hela stan, och vi höll med*. Så han och en kompis till honom bestämde sig för att öppna eget, och det blev Opera Café.

Inredningen var fantastisk, välkomnande och lyxig och man blev glad av att bara komma in i lokalen. Maten var otroligt god – tack vare den svenske kock som flyttade ner och ledde köksarbetet. Enda restaurangen i hela stan där man visste att maten man beställde skulle vara god. Dessutom tog han konceptet från Wallmans salonger, så de flesta i serveringspersonalen var elever från musikakademien i Sofia.

Mitt när man satt och åt slocknade ljuset och servitörerna var som bortblåsta. Att elen försvann med jämna mellanrum och att servitörer hade annat för sig än att servera mat var vi ju alla vana vid, så det var ingenting konstigt med det. Men så kom en kille i bygghjälm bärande på en stege, klättrade upp till en lampett och började sjunga That’s Amore. Servitörerna kom in, men inte med mat utan i scenkläder och sjungande, och så satte showen igång. En riktigt, riktigt bra show som var både vacker, medryckande och rolig på samma gång. Jag lovar, alla gäster var verkligen MED och i sista numret ryckte de upp flera stycken på scenen som fick dansa med i finalen. Artisterna var fantastiskt duktiga, och det skulle inte förvåna mig om flera av dem jobbar runt om i världen i dag. Så roligt det var, jag kommer aldrig att glömma hur roligt vi hade på Opera Café i Sofia!

Nå, det blev sommar och restaurangen stängde för semester. I slutet av sommaren började det droppa in inbjudningar till säsongspremiären och vi gladde oss alla åt ännu ett år med god mat och en ny bra show. Men så hände någonting. Jag vet inte mer än ryktena som gick, men så här sades det:

Killarna som ägde Opera Café vägrade att släppa in den bulgariska maffian i affärerna. De ville inte ha maffiabossar som kompanjoner. Så en dag strax innan säsongspremiären ringde försäkringsbolaget och sa upp försäkringen. Samma natt var det någon som tömde hela restaurangen, allt från fina tyska spisar och ljudanläggningar till minsta askfat. Allt forslades bort, och detta mitt inne i centrum i Sofia. Dessutom fick killarna ett telefonsamtal som sa att det nog var bäst för dem att de stack från landet, för polisen hade fått ”tips” om att det fanns knark hemma hos dem och att de skulle göra en lyckad razzia nästa dag.

Vad som är sant i allt det här vet jag inte, men jag vet att lokalen var helt tom för det såg jag med egna ögon någon vecka senare. Och jag vet att någon annan försökte öppna och driva krogen, men stämningen var inte alls på topp och festlig, det var snarare en bulgarisk kommunistanda som låg över lokalen. Vi provade aldrig maten, men jag är övertygad om att den inte var lika god.

* Jag kan berätta både roliga och skräckinjagande historier om den saken, men det får bli någon annan gång.

27 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Det är sånt här du skulle kunna bidra med till Political Cookbook! ;)

Anna, Fair and True sa...

Behöver alltså inte vara just från Egypten utan kan vara från andra ställen du bott på. Du har ju samhällsbeskrivningar hela tiden på bloggen (det behöver ju inte vara "politiska/statsvetenskapliga" inlägg). Men jag ska skriva ett ordentligt svar till er alla via mejlen! Har bara inte hunnit än :)

Saltistjejen sa...

Men FY så hemskt! jag blir så arg är jag får höra sådant. Även om jag naturligtvis vet att det existerar så gör det mig ändå arg! Att folk inte ska kunna få utöva det de är bra på utan att det ska förstöras av penninggiriga (ibland även kriminella som i detta fallet) monster! Fy!
Tur iallafall att ingen blev skadad. Hu!
Haha ser att Anna flirtat lite med dig ocskå ang "Kokboken"...! ;-)
Kram!

Desiree sa...

Faskien vad synd att han blev av med allt och att maffian bara roffade åt sig precis rubbet. Man blir verkligen förbannad då någon verkligen lyckats med något som den här killen hade gjort. Himla synd. Jag hoppas att det gick bra för honom på något sätt i slutänden iallfall men jag förstår att han inte var sugen på att driva någon business i Bulgarien längre efter detta. Jättetråkigt när sådant här händer. Men det är mycket du har fått vara med om och många platser du har fått se och lära känna som är väldigt interessanta.
Kram

Jenny sa...

Usch så otrevligt! Tyvärr tror jag inte att sådant där är speciellt ovanligt inom just restaurangbranchen, även om det kanske inte sker lika "öppet" eller vad man ska säga, i andra länder! Trist är bara förnamnet i vilket fall! Kram!

Otta sa...

Vad kul att läsa några minnen från Bulgarien! En vit fläck på kartan för mig.

Har din kompis hittat adressen till lampaffären?
Kram

Marianne sa...

Anna: Asch då, men om du vill kan du ta inlägg från bloggen och lägga där, t.ex. det här. Fast då ska jag ju lägga till ett recept också, jag har faktiskt ett bra bulgariskt recept. Men bara ett : )

Kram!

Saltis: Visst är det trist! Tänk om kriminella kunde lägga all sin energi och sina tankar på lagliga, schyssta planer i stället. Då hade de kunnat berika samhället i stället för tvärtom. Tyvärr är det nog väldigt vanligt förekommande, som Jenny säger.

Kram!

Desirée: Ja och inte tjänade de någonting på det heller! Vilket var rätt åt dem, de skulle låtit killarna vara i fred så hade de kunnat få god mat i stället. Nu fick de bara en massa jobb för ingenting. Jag vet inte hur det gick för dem sedan, men jag hoppas också att det gick bra. Vem vet, de kanske driver en jättebra krog någon annanstans.

Kram!

Marianne sa...

Jenny: Jag tror också att det är vanligare än man tror, så himla trist. Som jag sa här ovan, tänk om de hade kunnat lägga sin energi på någonting bra i stället. De berövade verkligen Sofia på en riktig skatt.

Kram!

Otta: Just det, det var ju det jag skulle göra! Skriva till dig! Jag ska göra det nu!

Kram!

Anne sa...

Oj, oj vilken historia du. Vilket ställe och upplevelse det måste ha varit, då det begav sig. Låter som en minnsevärd kväll, den där gången.
Vilket sorgligt och ledsamt öde som gick restaurangen till mötes. Det där med maffian och påtryckningar inom restaurangvärlden är verkligen hemskt, men vanligare än man tror som jag förstått det.
Bulgarien är för övrigt väldigt okänt för mig, det enda jag hört om är Sunny Beach och problem med fulla skandinaviska (och andra europeer) som festar och grisar på sina charteresor dit. Kanske inte det roligaste eller bästa associationen att ha till ett land när man hör namnet...

marsipan sa...

Har vänner som drivit en italiensk krog i Shlm och din historia är inte helt olik deras.
Vägrar man "beskyddartjänster" så är det bara att stänga igen.
Och polisen ser mellan fingrarna oavsett om det är i Sholm eller någon annanstans (fast det kan ju iofs vara mer eller mindre..)

Kramen!

Helly (Svensk tjej på sicilien) sa...

Ja, så kan det vara här med ibland, men väldigt mycket är bara tomma hot. För de som verkligen gör något hotar inte först... Om man vill ha business på ett sådanthär ställe så är det verkligen en fördel att känna lite folk så man kan hota tillbaka om det nu skulle behövas.

Tråkigt att de var tvugna att dra sig ur...

Annika sa...

Bulgarien har jag inte hört mkt gott om precis...
Min bror o hans fru var där och de sa; ALDRIG mer!!
Har ingen som helst lust at åka dit. Ännu mindre nu efter ditt inlägg...
Uschligt att läsa..
(SÅ är det ju inte här, precis. Ångrar mitt kategoriska inlägg lite eftersom det ingalunda ger en rättvis bild. det var bara ur min egna bortskämda synvinkel)
Kram!

Melting Pot sa...

Mitt enda minne från Sofia är en vådlig bilfärd genom staden då vi var millimeternära att bli påkörda av en spårvagn. 1988 gade familjen varit på en varm semester i Grekland och hemresan gick via Bulgarien och sofia. Svår stad att köra i tyckte min far. Det slutade med att ett gäng killar på ett lastbilsflak dirigerade oss ur den röriga trafiken i stan så vi kom på rätt spår igen. Kram Lena

Suzesan sa...

Usch nej så hemskt och så tråkigt för honom. Hoppas det inte hände nåt allvarligt. Inte i den här formen precis osm här men likande händer i restaurangbranchen i Sverige hos vissa har jag hört. Just som det ordet beskyddartjänster...Typ som -"Vi(kriminella) hjälper dig så HJÄLPER du oss. Om du(den) säger nej så packa och stick annars!!"-

Vilken historia.

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

Jag skickade innan jag skrev Trevlig helg...så nu så fick jag med det

Kram
/Susanne

Musikanta sa...

Intressant historia men tragisk! Sånt händer väl här också, fast i mindre skala, antar jag. Har haft några mordbränder i pizzerior de sista åren i lilla Norrköping. Men maffian har väl inte fått så fast fotfäste här än som i de forna öststaterna.

Nej, Bulgarien är inte något hägrande resmål för mig!
Kramar/M

ab sa...

En fantastisk historia som börjar så underbart och slutar så grymt. Varför ska folk vara kriminella och förstöra för andra? Och inte fasen vann maffian något på det där? Ingen människa vill väl använda kapital i det landet längre - och nu fick de själva ingen bra restaurang att gå till heller...

KARLAVAGNEN sa...

Berätta mer!!! Sluta inte!!!

Suzesan sa...

Hoppas det funkar nu...men kolla här Marianne ser man ditt hus med från rymdstationen eller??!DE kan använda datorer därifrån nu och en av dem tar bilder:)Kolla Här

Kram
/Susanne

Kersti sa...

Vilken historia. Jag undrar hur det gick för killarna, vad de gör idag.

Marianne sa...

Anne: Vi var där ganska många gånger under det år stället var öppet, och det var lika roligt och gott och festligt varje gång. Så det var verkligen en förlust för staden när maffian la sig i. Jag blir så förbannad på sånt, buset på stan i Stockholm kanske har en taskig barndom som förklaring, men maffian har ingenting annat än girighet och maktbegär att skylla på. Usch och fy säger jag bara för människor som inte kan unna andra människor framgång.

Som du ser i nästa inlägg har jag aldrig varit på badorterna i Bulgarien. Men jag skulle tro att där är ungefär som på alla andra badorter med fulla européer som bara kommer för att det är billig sprit. Bergen i Bulgarien är däremot fantastiska, jag ska skriva om Rilaklostret i ett senare inlägg.

Kram!

Marsipanen: Fy sjutton vad trist när det är så där!!! De ärliga krogägarna i Sverige borde gå ihop på något sätt så att de kan stå emot det där förbaskade drägget som ska leva på vad andra åstadkommer! Bara en sån sak som en hemsida så man kan kolla om en krog är maffiakontrollerad eller ej, så att man kan undvika maffians ställen. För som det är nu vet man ju inte som vanlig människa vilket som är vad!

Kram!

Helly: Ja du bor ju mitt i maffians hemland! Men stämmer det att polisen ändå har fått bukt med de största problemen på just Sicilien? I Neapel styr de ju fortfarande om jag har förstått saken rätt (tänker på alla sopor), men jag har för mig att jag hörde någonting om att det är bättre på er ö nu.

Skönt att det mesta ändå bara är tomma hot. Men de farliga, de går alltså bara in och mördar och bränner fortfarande? Fy så läskigt!

Kram!

Marianne sa...

Annika: När var de i Bulgarien? För jag tror att det är mycket bättre i dag än för tio år sedan. Faktum är att de som var före oss på Kontoret fick åka till Grekland och veckohandla. Det behövde inte vi. Efterdyningarna av sovjetkommunismen har varit svåra, men förhoppningsvis kommer det att bli ett bra land i slutänden. Det finns massor av bra saker där också.

Hehe, ja du hör, jag ångrar mitt inlägg jag också, som jag skriver i nästa inlägg.

Kramar!!!

Lena: 1988, ja då var det nog rätt nergånget fortfarande i Sofia. Det är (var?) svårt att köra där eftersom skyltarna är (var?) skrivna med kyrilliska bokstäver. Och kan man inte läsa det så ser man ju inte heller vad det står! Men jag lärde mig, jag hade egen bil där för att kunna ta mig till universitetet och runt i största allmänhet. Tur att ni fick hjälp!

Kram till dig och lille Alfred!

Suzesan: Jag vet inte hur det gick för honom sedan, men han var inte kvar i Bulgarien i alla fall. DÅ hade det nog gått illa, för ryktet sa även att de hade planterat knark hemma hos honom som polisen hittade ... Jag hoppas också att det har gått bra för honom!

Hemskt att det där får förekomma även i Sverige. Som jag skrev till Marsipanen här ovanför, de ärliga krögarna borde gå samman och göra en hemsida så att man kan välja bort maffiastyrda krogar när man går ut och äter. Som det är nu har vi vanliga inte en chans att visa vad vi tycker om dem.

Jag ska kolla din länk!

Trevlig helg till dig också!
Kramar!

Marianne sa...

Musikanta: Jag blir så arg när jag tänker på maffian! Fy sjutton! Bränna pizzerior bara för att ägarna inte har lust att ge bort pengar för ingenting. De kan väl starta en egen krog om de vill tjäna pengar på pizza!

Jag ska skriva ett inlägg om Rila-klostret. Bulgarien har mer än maffia och badorter, det är riktigt vackert uppe i bergen.

Kram!

ab: Nej, tänk om de där maffiaidioterna hade kunnat ägna sin tankekraft och energi åt någonting vettigt i stället. Då hade alla fått det mycket bättre. Det enda de åstadkommer är att förstöra för alla.

Hoppas att polisen i hela världen går ihop och stryper maffiaverksamheten. Vad är det för fel på att kasta bort nycklar?

Karlavagnen: Haha, du är för gullig! Det kommer mer, men lite i taget annars blir det inget kul.

Kersti: Jag har ingen aning om hur det gick för dem. Man kan bara hoppas att det gick bra och att de kunde bygga upp någonting bra där de hamnade. Jag tror inte de flyttade hem till Sverige igen, har för mig att ryktet sa något annat land.

Helly (Svensk tjej på sicilien) sa...

Neapel är Neapel, men inne i staden har det alltid varit rent. Det är runtomkring i de små byarna där problemen varit. Jag vet att polisen gör sina razzior (eller hur det nu heter) men det är nog inte polisens förtjänst när de griper någon.

Marianne sa...

Helly: Jaså, när de har gjort reportage från Neapel om soporna så har man fått intryck att det är mitt i stan. Där ser man!

Önskar att man kunde bli helt av med de där maffiagubbarna!

Petra H sa...

Så intressant med ett inlägg om Bulgarien. Skrämmande historia men så funkar det nog i många länder - oavsett om de varit kommunistiska eller inte.
Jag kan tänka mig att det var mycket som var annorlunda då, när ni bodde i Bulgarien jämfört med nu. Vi var i Lettland 1999 på bröllop och jag kan tänka mig att vi knappt skulle känna igen staden nu 10 år senare. Vi sprang runt och letade efter VYKORT, fanns bara ett (??) ställe i hela staden där det såldes! Skulle så gärna åka tillbaka och se hur det ser ut nuförtiden.
Samma med Prag, var där 1994 och sedan 1996 och på bara två år hade det förändrats så mycket!

Marianne sa...

Petra: Ja tyvärr har maffian fäste i restaurangbranschen, verkar det som. Även i Sverige, så det är nog inte så stor skillnad.

Haha, ja så där var det i Sofia också. På statliga varuhuset var det i princip tomt i diskarna, de fick spejsa ut de få varor de hade med en halvmeters mellanrum så det såg ut som om de hade någonting att sälja. Tandborste - tomrum - tandborste - tomrum ...

Riga lär vara riktigt fint, måste åka dit och se.

Kram!