fredag 31 december 2010

Gott nytt år!

Färgad skumpa.
Bilden lånad från Widescreen Wallpapers.

Nu ska vi strax bege oss till våra vänner i Osby, vi firar med andra ord en skånsk nyårsafton i år. Vad vi ska äta till förrätt och efterrätt vet jag inte, men till huvudrätt ska jag göra en helstekt oxfilé med "min" potatisgratäng, för den har jag fått beställning på. Ovanpå oxfilén tänkte jag lägga ett grillspett med pilgrimsmusslor och kräftstjärtar, lätt kryddade med provencalska örtkryddor. Vi ska laga all mat tillsammans, det brukar alltid vara trevligt och så är det inte bara en person som är trött efter att ha slavat i köket. Utmärkt lösning som passar mig perfekt.

Så här gör jag potatisgratäng:

Skiva mjölig potatis tunt, ca 2 mm. Varva i smörad form med salt, svartpeppar och mycket vitlök. Ös på massor av vispgrädde och toppa med skivat smör (jag brukar hyvla tunt med osthyvel). In i ugnen 225°C cirka 1 timme tills det är krämigt och gott. Observera att smör och grädde inte kan bytas mot margarin eller liknande låtsasprodukter, man kan inte heller spä ut grädden med mjölk eller annat tjafs. Då blir det inte lika krämigt.

Jag kom att tänka på förra nyårsafton när vi firade på klubben i Kairo tillsammans med makens kollega från Indien. En smörsångare från Frankrike kvillrade fram gamla örhängen på högsta volym och jag begrep/hörde inte ett ord av vad vår indiske vän sa. Dessutom serverades maten extremt sent, så när huvudrätten väl stod på bordet (en fem över tolv om jag minns rätt) var jag för trött för att äta. Jag ursäktade mig med huvudvärk : ) och gick hem och tittade på nyårsfirandet från Skansen i stället.

I år tror jag vi får en riktigt trevlig nyårsafton, eller, jag är rätt säker på det.

Jag önskar er alla

ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR, MÅ 2011 BLI ETT TOPPENÅR!

32 kommentarer:

Bert sa...

Gott Nytt År till dig och de dina.

Själv håller jag som bäst på att apelsinmarinera renfilén, som vi ska äta här i Stockholm ikväll.

Mira sa...

Gott Nytt År till dig också!

Äventyret framtiden sa...

Gott Nytt År, Marianne, med katterna snart hemma!
Här fyller jag kyckling med parmesan och grönsaker...räkfyllning i crepes...allt litet anpassat för Timothy. Ett gott slut!

Kram!

Elisabeth sa...

Gott nytt år! Snart är katterna hemma också. :)

Bloggblad sa...

jag undrade just om du verkligen kan göra en godare pot.gratäng än jag... Till min glädje ser jag att vi gör precis likadant!

Jolly Roger sa...

Gott Nytt År!

Kim M Kimselius sa...

Härligt att läsa om maten du ska laga ikväll. Ska testa ditt recept på potatisgratäng. Använder mig också av "riktiga" produkter. Annars blir det ju inte så gott! Gott Nytt År! Kram Kim

Fröken Anki sa...

Gott Nytt år till er också!
Hoppas ni får ett fint 2011 och att ni hittar ett bra hus.

Tack för alla fina inlägg och bilder från i år. Ser fram emot nästa års inlägg.

kramar

Grekland nu sa...

Bra idé att laga maten tillsammans! Här nöjer vi oss med ostpaj, det är tradition på nyårsafton i Grekland. Gott nytt år!

Laura sa...

Gott nytt år Marianne!

Anonym sa...

Gött nytt år till dig!

Anne-Marie sa...

Vad roligt att jag hittade hit till din blogg. Skall verkligen bli trevligt att följa dina fortsatta äventyr i Älmhult. Den där gratängen låter ju fantastiskt god. Bra att ha "riktiga" ingredienser och inget tjafs. ;) Gott Nytt År och KRAM!

Karin på FOX sa...

Gott nytt år!

Monika sa...

Gott Nytt 2011! Önskar dig allt det bästa!

Jag gjorde liknande potatisgratäng igår! Smakade mums! Massor med vitlök och vanlig lök såklart! Bara grädde i!

Anna, Fair and True sa...

Det lät supergott! Och gillade bilden med champagneglasen!

Gott nytt år!

anna of sweden sa...

Gott Nytt År!

Katarina sa...

Jag är säker på att maten blev kalas god,, håller med man byter inte ut grädde med mjölk eller smör med margarin,,,,

God fortsättning!

Freedomtravel sa...

Önskar god fortsättning på det nya året!

Annika sa...

God fortsättning, marianne!!!
Det lät som en god meny. Vi hade också helstekt oxfile med potatisgratäng. OCH i den sparar jag INTE på smöret o grädden. Äkta ska det vara, och mkt!! Liksom mkt vitlök, och mkt gruyere ost!!
KRAM!!!

Lotta sa...

Ja, det här året ska bli riktigt bra!!! Hoppas de här första dagarna har börjat bra! Vi firade i Västerås med knytis och trevligt gemyt men nu är vi på hemmaplan igen, en familjemedlem rikare :-)
Kram!

KARLAVAGNEN sa...

God fortsättning! Har läst in mig lite på din blog och ser att du får hem tjejerna snart! Så hääärligt!!!
Stor kram!

Marianne sa...

Bert: Det lät gott med apelsinmarinerad renfilé. För oss blev det rätt enkelt, men enkelt är gott det också. Piffade i alla fall till det med lite pilgrimsmusslor på toppen : )

Gott 2011!


Mira: Tack det samma!


Karin: Det låter gott med fylld kyckling! Det kanske man skulle ta och göra till helgen. Klart man måste anpassa lite till de små, det blir roligare om de kan vara med.

Gott nytt till dig också!
Kram!

Marianne sa...

Elisabeth: Tack det samma! Ja nu är det bara 17 dagar kvar!


Bloggblad: Haha, ja visst är det godast att göra så! Krämigt och lent och gott!


Kapten Haddock: Tack detsamma!

Marianne sa...

Kim: Det blir alltid bäst med bra råvaror, usla råvaror går sällan att piffa till.

Gott nytt till dig också!
Kram!


Fröken Anki: Tack själv för alla fina inlägg, har inte hunnit läsa så mycket som jag skulle vilja, bara.

Hoppas att 2011 blir toppen för er!
Kramar!


Ingabritt: Det är skönt när ingen behöver vara trött efter att ha slitit med både städning och inköp och matlagning, utan att man hjälps åt. Ostpaj låter gott, bra med en rätt enkel tradition!

Gott nytt år!

Marianne sa...

Laura: Tack det samma vännen!
Kramar!


Brysselkakan: Tack detsamma!


Anne-Marie: Ja det var bra, för då hittade jag ju din!

Gott nytt år till dig också!
KRAM!

Marianne sa...

Karin på Fox: Tack detsamma!


Monika: Ja massor av vitlök ska det vara, nu när man inte ska ut och träffa någon presumtiv pojkvän efter middagen kan man ju kosta på sig : )

Gott nytt till dig också!


Anna: Gott nytt, ja ditt nya år och nya liv börjar alldeles snart, om tre dagar, enligt mina beräkningar : D

KRAM!

Marianne sa...

Anna: Tack detsamma!

Kram!


Katarina: Det blev jättegott. Nä, det ska vara bra råvaror, och när det är fest ska man slösa med dem. Sedan kan man äta hälsosammare till vardags.

God fortsättning önskar jag dig också!
Kram!


Freedomtravel: Jag önskar dig detsamma!

Marianne sa...

Annika: Så du har ost i också, ja många har det, men jag kör den där rena lena krämiga varianten. Kul att vi hade samma meny!

Jag önskar dig en riktigt god fortsättning också!!!
KRAMAR!


Lotta: En familjemedlem rikare! Det låter riktigt spännande! NU blev jag allt bra nyfiken, så jag måste kasta mig in på din blogg när jag har svarat på alla kommentarer!

God fortsättning till dig också!
Kram!


Karlavagnen: Ja nu är det bara 17 dagar kvar. Jag längtar ihjäl mig. Till helgen ska vi handla kattlåda och spade och sand och mat och matskålar och vattenskålar och en fin bricka att ställa maten på! ÅÅÅÅÅÅÅ vad jag längtar!

Kramar!

Bejla sa...

Gott Nytt År!
Låter som en jättebra lösning att laga maten tillsammans! :-)
Och mjölig potatis, det saknar jag sååå. Potatissorterna man har i affärerna här är bara så hårda och tråkiga. Hur länge man än kokar dem.

Marianne sa...

Bejla: GOTT NYTT till dig också!!!

Så där var det med potatisen i Egypten också. Ibland kunde man få tag i ett visst märke som var mjölig, men även dem var man tvungen att koka i evigheter innan de var klara. Vilket har sina konsekvenser nu, för jag är så van att potatisen måste koka i närmare en timme innan den är klar, vilket medför att vi just nu konstant får sönderkokt potatis ...

Bejla sa...

Hihi, igen ett bevis på at det är de knasigaste sakerna man får svårt att vänja sig till när man flyttar hem igen. ;-)

Marianne sa...

Bejla: Haha, ja de stora sakerna är inga större problem, det är just de där knasiga grejorna som man blir lite prillig av : D

Kram!