torsdag 19 februari 2009

Lucnica - Slovakiska folkdansbaletten

I går kväll var jag på Operan här i Kairo tillsammans med min Trevliga Granne. Hon hade två biljetter till en folkdansföreställning från Slovakien, och bjöd med mig. TACK för att jag fick följa med!

Det blev en oförglömlig kväll med en fantastisk uppvisning. Sprakande färger, fantastiskt duktiga dansare, otrolig koreografi, sprittande musik och kostymer som inte bara fungerade i dansen utan som förhöjde och medverkade.

Se bara på den här polkan, Sarisska polka:


Här är en dans med pinnar, Carnival Stick Dance:Det är inte bara samurajer som kan, eller hur!

Här är en lite lugnare dans, The Girls from Circ, som tjejerna framför, så otroligt vackert:Avslutar med lite akrobatisk dans, Sheperd's Night:Helt otroligt! Är det någon av er som kan hoppa med rumpmusklerna?

Jag behöver väl inte tillägga att det är hundra gånger bättre i verkliga livet, så om du får chansen, GÅ OCH SE DEM!

14 kommentarer:

Annika sa...

Som du ju vet älskar jag dans och balett!!
När jag bodde i Sverige var jag nog på Operan ett par ggr i månaden och såg operabaletten...How lovely!!
Här går jag också ibland, men priserna är så höga när American Ballet Theater och andra stora kompanier kommer till Kennedy Center. men ngra ggr per år blir det av...SÅ LJUVLIGT!!!
Förstår att det var jättekul för er att se denna dans på Operan igår...
jag är AVIS!!
KRAM!!

Mia sa...

Förstår att du tyckte om detta! Vilka otroliga benmuskler de måste ha! Och nej jag kan definitivt inte hoppa med rumpmusklerna. :-)
Kram!

Saltistjejen sa...

Å vad underbart!!!!
Det var lääänge sedan jag var på ngn föreställning. Inte ens bio har jag varit på... Dans och musik är så roligt och vackert att gå på tycker jag även om jag inte är eller varit ngn dansfantast som Annika. :-)
Hur är operan i kairo?? Jag har bara varit på Operan i Stockholm och här på metropolitan så jag är itne ngn expert direkt. Men det brukar väl ofta vara en väldigt vacker och lite "drömsk" atmosfär. Man känner sig ofta en bit ifrån verkligheten vilket kan vara ritkgit skönt och lyxigt.
Kramar!

Marianne sa...

Annika: Hoppas att de kommer till Washington så att du kan se dem. Det var helt otroligt, hela scenen kokade nästan ibland. Försökte hitta en dans som föreställde tjejerna i vävkammaren, de gjorde det så himla bra med ett band, du vet som man "tog" snören och gjorde olika former på snöret - fast de gjorde det med hela kroppen. Hittade tyvärr inte den på YT.

Jag måste nog börja kolla vad de ger här på Operan, har inte hängt med i det tidigare.

KRAM!

Mia: Ja sån där kosackdans kräver lite muskler! Och vilken koordination! Fantastiskt bra var det!

Kram!

Saltis: Ja det var verkligen en upplevelse! Själva operahuset var väl kanske inte så mycket att hänga i julgranen, snyggare på utsidan än insidan. Ganska litet, men med fyra balkonger och en "bur" med pansarglas där presidentens fru satt. Madame Suzanne Mubarak. Stackars människa och behöva sitta bakom pansarglas ...

Det bästa jag har varit med om när det gäller dans är i NYC, Lincoln Center heter det va? Såg Nurejev där. Det var en totalupplevelse, om något!

KRAM!

Musikanta sa...

Det första man tänker när man ser dessa fantastiska dansare är: Hur orkar dom? Jag som inte ens orkar dirigera och sjunga samtidigt...

Fast dom har ju tränat lite innan förstås. Vilken precision och så duktiga ALLA är - inte bara en primadonna eller manlig dito som det brukar vara...

Jag förstår att du måste ha fått en härlig upplevelse. Hade gärna varit med!
Kram/M

Laura sa...

Eftersom de klippen du har lagt in ligger på YouTube så ser jag tyvärr inte dem, men jag kan tänka mig att det var mäktigt! :)

Jag har varit lite dålig på att kommentera och svara på kommentarer på sistone, jag ska försöka att bättra mig! :)

Tack så mycket för gratulationerna, Ahmets föräldrar har blivit mormor och morfar en gång till och de är ju väldigt stolta! :) Nu gäller det bara att se till så inte lilla Ceyhun känner sig undanknuffad, det kan ju uppstå lite svartsjuka eftersom han har varit ensam ganska länge.. :P Men det ska nog bli bra!

Jadå, Moda och Erenköy är säkert också fint, men jag har faktiskt aldrig varit där så jag kan inte uttala mig om de platserna. Överhuvudtaget så har jag varit väldigt lite på den asiatiska sidan av Istanbul, eftersom vi bor på den europeiska sidan och inte har bil eller mycket pengar så rör vi oss mest här. :) Men det är ju många som säger att det är bättre att bo på den asiatiska sidan, och det är det säkert. Inte lika trångt som här på den europeiska sidan. :)

Kram!

kapten sa...

Hoppa med rumpmusklerna kan jag inte *skratt*
Men de är fantastiskt duktiga!
kramen!

KARLAVAGNEN sa...

Jag testade... (att hoppa med rumpmusklerna). Blir vräkt imorgon...

;-)!!!!

Såg ut att vara helt otrolig show. Måste hålla utkik om den kommer till Madrid!

anna of sweden sa...

Hoppar med rumpmusklerna? Självklart.
Det gör jag varje dag! ;)

leopardia sa...

Jag kan lugnt garantera att mina knän lätt skulle paja om jag försökte mig på den där akrobatiska dansen... Imponerande!

Marianne sa...

Musikanta: Jag håller med! Fattar inte att de orkar, här sitter jag och är helt slut efter att ha promenerat en dag! Helt otroligt vilken koordination och precision. En fantastisk kväll! Och just också att alla fick vara framstående, det var roligt. Förresten syntes det på dem att de tyckte det var roligt, de såg så lyckliga ut medan de dansade.

Kram!

Laura: Nej visst nej, du kan ju inte se YT! Märkligt att jag kan det här, men inte du där. Jag tycker det är bäst att du läser och kommenterar när du har tid och känner för det. Bloggarna är inget tvång!

Jag tycker att ni ska ta färjan över till Kadiköy, promenera sedan längs vattnet (man får krångla sig lite förbi reningsverket först) längs Moda bort till Fenerbachestadion. Känner ni för att gå längre kan ni fortsätta över ån och vidare längs vattnet. Oerhört vackert och där finns cay bahceler att pausa vid. Eller så ta en dolmus från AKM till Bostanci och promenera sedan längs vattnet tillbaka till färjan i Kadiköy. Du MÅSTE se asiatiska sidan!

Kram!

Kapten: Haha, nä, inte jag heller!

Kram!

Marianne sa...

Karlavagnen: Haha! Lyckades du? Hoppa alltså? Vad sa Nisse?

Hoppas de kommer till Madrid!

Kram!

Anna: Du måste spela in en video och lägga ut! Jag vill se! : D

Leopardia: Jag skulle garanterat ramla vid första försöket, eller snubbla över mina egna fötter om jag försökte mig på de där snabba stegen!

Grekland nu sa...

Ja hjälp, jag får ont i knäna bara av att titta på dom...Men det är härligt med såna här folkdansgrupper. Varje sommar är det en folkdansfestival här i Naousa så då får vi också se sånt här "live".

Marianne sa...

Ingabritt: Visst är det härligt, det är en sån enorm energi i dansen. Antar att ni ser fram till de här festivalerna varje år.