torsdag 26 februari 2009

SEKEM

För några veckor sedan hade jag den stora förmånen att få följa med U och S (som var här på semester och som jag hade fått kontakt med via bloggen) till SEKEM, ett antroposofiskt center här utanför Kairo. TACK för att jag fick följa med!

Jag tänkte berätta lite om det här centret eftersom jag tycker att de gör ett så fantastiskt arbete och en så stor insats för människorna i området, men först ska jag försöka förklara lite vad antroposofi är. Inte så lätt eftersom jag inte vet så mycket, men jag försöker här göra ett kort sammandrag av det jag läser i ne.se:

Antroposofi är en livsåskådning som grundades 1912 av österrikaren Rudolf Steiner för att ge teosofiska idéer en mer västerländsk form, och för att överbrygga motsättningarna mellan naturvetenskap och andlighet. Man vill förstå människans natur och situation och menar att hon underordnas världsutvecklingen i stort. Man menar också att det finns en översinnlig verklighet och att människan har ett andligt ursprung.

Former och färger ger i konsten uttryck för andliga realiteter som också genomsyrar det dagliga livet och har gett upphov till en egen arkitektonisk form.

Speciell arkitektur. Här på den medicinska kliniken på SEKEM.

En särskilt pedagogik har utvecklats som kallas Waldorfpedagogik och som används på de egna skolorna, i Sverige är Kristofferskolan i Bromma utanför Stockholm den mest kända. I Waldorfpedagogiken anses känslolivets utveckling lika viktig som intellektets, och konstnärliga ämnen som målning, musik, eurytmi och dramatik har en central roll i skolarbetet. Man använder sig inte av färdiga läroböcker i särskilt hög grad utan eleverna får själva tillverka arbetshäften i de olika ämnena. Man har en tolvårig skolgång och man undervisar i främmande språk redan från årskurs ett. Ett trettiotal skolor finns i Sverige.

Eurytmi innebär att genom rytmiska kroppsrörelser uttrycka de rörelser som finns latenta i språkets ljud och musikens toner och används både pedagogiskt och terapeutiskt.

Antroposofer har utvecklat biodynamisk odling, vilket innebär att man inom jordbruket avstår från gifter och konstgödsel och i stället utnyttjar planeternas krafter. Många antroposofer är vegetarianer.

Antroposofi och religion innebär ingen motsättning, tvärtom kombinerar man gärna de antroposofiska idéerna med både kristendom och islam, vilket har bidragit till att antroposofin har blivit väl mottagen i Egypten.

Moskén på SEKEM.

I Sverige ligger antroposofernas centrum i Järna söder om Södertälje, där man bland annat driver ett lärarseminarium och ett sjukhus kallat Vidarkliniken. Här finns vårdplatser för inneliggande patienter, husläkarmottagning, barnavårdscentral och mödravårdscentral. Samtlig vårdpersonal har både traditionell utbildning och utbildning i antroposofisk medicin som bygger på naturläkemedel, medicinska bad och konstnärliga terapier. I Järna finns också Saltå kvarn som producerar mjöl och andra produkter av biodynamiskt odlad spannmål.

SEKEM är alltså ett antroposofiskt center strax utanför Kairo. Det grundades 1977 av doktor Ibrahim Abouleish som under sin tid i Tyskland kom i kontakt med den antroposofiska läran. Målet med SEKEM är att genom en holistisk syn på individen, samhället och miljön förbättra levnadsförhållandena i regionen. Medlen för att uppnå detta är biodynamisk odling, forskning och utveckling, utbildning och hälsovård.

Doktor Ibrahim Abouleish.
Tyvärr en något suddig bild på en mycket varm och vänlig man som jag hade förmånen att få hälsa på.

SEKEM är en translitteration av en hieroglyf som betyder vitalitet, och som står för förbättrade levnadsvillkor här på jorden.

Biodynamisk odling
I den biodynamiska odlingen tillämpar man självreglerande ekosystem, använder förnyelsebara resurser och ekologiska och biologiska processer utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller andra ickenaturliga metoder. Ett påtagligt resultat är att genom samarbete med den egyptiska regeringen har flygbesprutning förbjudits och därmed har användningen av syntetiska bekämpningsmedel sjunkit med över 90% i Egypten samtidigt som bomullsproduktionen har ökat med nästan 30%.

Människan
SEKEM har i dag över 2000 anställda. Inom SEKEM anser man att mänsklig värdighet och allas lika värde är grundläggande mänskliga rättigheter, och man arbetar för att höja de anställdas medvetenhet i de här frågorna genom att uppmuntra kreativitet, initiativ och att fritt uttrycka tankar och idéer. Människor står i kö för att få arbeta här eftersom lönen är bra och villkoren humana.

Färgglada blommor på väg till lunch.

Utbildning
SEKEM driver skolor hela vägen från kindergarten upp till yrkesutbildning, och man planerar även att starta ett tekniskt universitet. Man följer den egyptiska läroplanen med vissa tillägg och all utbildning är godkänd av staten. Skolan är gratis för eleverna. Här tar man även hand om de barn i trakten som har speciella behov och inlärningssvårigheter. Även de barnen ges en yrkesutbildning anpassad efter deras individuella förmåga för att göra dem delaktiga i samhället.

Barn med speciella behov och svårigheter får delta i samhället.
Här tillverkas enkla träleksaker.

Treåriga yrkesskolor finns inom grenarna industriell mekanik, rörmokeri, textilproduktionsteknologi, snickeri, jordbruksmaskinsmekanik, administration, data och elektronik.

Yrkesskolans metallverkstad.

Alla verktyg eleverna behöver får de tillverka själva som en del av utbildningen. All utrustning som behövs på centret tillverkas här när så är möjligt.

Kamomillbarnen
Många familjer i Egypten är så fattiga att de är beroende av att även barnen arbetar för att kunna försörja familjen. De barnen får normalt ingen eller näst intill ingen skolutbildning. För att komma till rätta med problemet i trakten erbjuder SEKEM ett särskilt program där barnen förutom skola förses med fri mat, hälsovård och kläder. Efter skoltid får de sedan, för att kunna ta hem en inkomst till familjen, ett lättare arbete med att skörda kamomillblommor och andra örter som sedan används för naturläkemedel, te mm. När de fyller fjorton år erbjuds de en yrkesutbildning. SEKEM är emot barnarbete, men den krassa verkligheten gör att det här är en bra nödlösning på ett mycket allvarligt problem.

Vuxna analfabeter
För vuxna anställda som saknar utbildning avsätts 10% av arbetstiden till undervisning och personlig utveckling.

Hälsovård
På centret finns en klinik som förser traktens invånare (cirka 6000) med fri hälsovård. Här kan man få behandling av allmänläkare, gynekologer, tandläkare, ögonläkare med flera specialister, och man kan få mindre operationer utförda. Ett apotek finns också och ett fåtal sängplatser för inneliggande patienter. Man arbetar även genom uppsökande verksamhet, främst inom områden som familjeplanering, kvinnohälsa och hygien.

Klinikens innergård, tillika väntrum.

Forskning
Man bedriver även forskning inom områdena medicin, farmakologi, agrikultur och sociologi.

Finansiering
Hur finansieras då all den här verksamheten? SEKEM är en så kallad non-profit organization och är registrerad som NGO hos de egyptiska myndigheterna. Verksamheten finansieras genom tillverkning och försäljning av naturläkemedel; biodynamiskt odlade grönsaker; ekologiska mejeriprodukter; ekologiskt framställda livsmedel så som te, olja, honung mm; biodynamiskt odlad bomull och textilproduktion samt produktion av kläder, barnkläder, leksaker av textil mm; försäljning av biodynamiskt producerat utsäde och fröer; försäljning av biodynamiskt odlade och framställda kryddor och örter; och en del verksamhet inom dataprogrammering mm som jag ärligt talat inte begriper så mycket om när jag läser. En stor del av produktionen exporteras till den amerikanska och europeiska marknaden.

Stolt producent av babykläder i egyptisk, ekologiskt odlad bomull.

Leksakskaniner i ekologiskt odlad bomull.

Det här kanske inte låter så märkvärdigt i våra bortskämda västerländska öron, men när man åker genom Kairos fattiga kvarter där smuts, sopor och hungriga barn överväldigar, och sedan kommer ut till denna rena och grönskande oas med leende, rakryggade och välnärda människor – då blir man imponerad. Jag hoppas att SEKEM:s verksamhet ska sprida sig över hela Egypten så att fler människor kan få värdighet och välstånd i sina liv. Och jag hoppas få göra ett nytt besök på centret snart.

En blommande oas i öknen.

Med förbehåll för att jag kan ha missförstått något och att det finns mycket mer att säga om både antroposofi och SEKEM.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för ett mycket intressant och läsvärt inlägg!
Man blir ju nästan frälst.
Hur kommer det sig att denna lära/filsofi inte har större spridning, det verkar ju nästan idealiskt?
Tänk som mycket gott som kunde komma så många stackars människor tillgodo om denna ideologi kunde utvecklas och växa sig större!

Desiree sa...

SEKEM verkar göra både ett viktigt och bra jobb. Mycket vacker arkitektur får jag säga. Här fanns massor som var nytt för mig. Jag har genom ditt inlägg fått lära mig en hel del jag inte visste om. Jag har tidigare hört mycket gott om just Waldorfskolor och den typen av utbildning.

Anonym sa...

Spännande att läsa att det finns även i Egypten. Vet du hur länge SEKEM:s verksamhet funnits där? Jag är fascinerad av antropologerna och allt de lyckas åstakomma. I Järna har jag varit ett flertal gånger. Kulturhuset där med sina vackra färger är fantastiskt. För att inte tala om deras reningsverk. Inte kunde man tro att det skulle kunna vara så vackert att rena avloppsvatten. Jag hade några bilder därifrån på min blogg 16/9-07. Kram från ett slaskigt Enskede

Anne sa...

Oj, jättespännande. Waldorfskolor och dagis har jag hört talas om, men har inte vetat så mycket mer vad det egentligen står för. SEKEM verkar vara mycket stort, engagera och sysselsätta mer människor än jag trodde. Det går bara att ana sig till vilken kontrast det måste vara, att äntra deras plats, lokaler och omgivningar och se allt som görs där. Jag tilltalas verkligen av den antroposfiska läran och allt det du berättar att de gör och står för.
Jag ska hålla mer utkik efter varor som är tillverkade och kommer just därifrån, det lilla jag kan göra är ju kanske att supportra och köpa deras produkter (du skrev den amerikanska och europeiska marknaden är en stor exportmarknad för dem).
Mycket av deras tankesätt och sätt att se på människor, jorden osv är ju nåt som kanske gått lite förlorat i västvärlden (men som kanske fanns där för några generationer sen?).

Det är ringblommor på sista bilden eller?

Musikanta sa...

Här i Söderköping har vi en Waldorfskola. När jag frilansade på NT första hälften av 90-talet var jag där och gjorde reportage.

Det var härligt att se vilka konstnärliga grupparbeten på olika teman som barnen hade åstadkommit! Mycket sång och musik stod på också schemat.

Undervisningen var däremot inte så lämplig för barn med läs- och skrivsvårigheter eftersom de inte hade några läroböcker utan fick göra sina egna genom att skriva av på tavlan...

Under en period av mitt liv bodde jag i Järna - och hade även ett par kollegor på skolan som var antroposofer. Rara och fina människor som inte gjorde mycket väsen av sig.

Döm om min (och alla andras) förvåning när vi fick reda på att mannen hade varit nere i Grekland och hjälpt till att rädda politiska fångar från militärjuntan till Sverige ...

Saltistjejen sa...

Vad rolig läsning! :-)
Jag är ju uppvuxen i S-tlje så däför ah jag ju lite koll på Järna och antroposoferna där. Dessutom har en av mina gamla vänner från min doktorandtid gått hela sin grundutbildning i Waldorfskola så hon berättade rätt mycket därifrån. Tycler på många vis om filosofin om "helheten" Både kropp och själ. Fast jag ahr ju lite svårt för alt för mycekt sk alternativ medicin (naturvetare som jag är) så en del av deras sjukvård/farmakologi är väl inte riktigt min grej. När jag gick i gymnasiet hade vjag e del kompisar från Järna och vi skojade även om att antroposoferna ju vill leva så miljövänligt, men det var alltid de som körde de risigaste bilarna vilka släppte ut mest orenade avgaser! Samt att deras biodynamiska odlingar ligger längs med E4:an så de får nog sin beskärda del av gifter trots allt. ;-) Men som satt, jag har ahndlat en hel del från Saltå kvarn också! :-)
Jag tycker även väldigt mycket om deras byggnader och akitektur!
Att de gör ett sådant fantastiskt jobb i ett land som Egypten känns jättebra! Det är ju stor skillnad på den sociala strukturen där och i ett land som Sverige. Det där med Kamomillbarnen gillar jag. Även om man inte vill att barnen ska arbeta så är ju denna idé ett bra sätt att ändå försöka få barnen att gå i skolan. Ibland måste man ju faktiskt anpassa sig efter verkligheten.
Stor Kram!

Millan sa...

Det har var valdigt intressant och en massa nytt for mig! Jag har hort talas om Waldorfskolorna och altlid trott att det handlar lite om att knyta samman kreativitet med att lara sig men det ar ju helt klart en massa mer an sa! Vilka fina foton du tagit i centrat ocksa. Forstar att det maste kants som att ga omkring i en oas med en vackra arkitekturen! Och det maste ha varit ett valdigt intressant besok! kram

Suzesan sa...

Vacker arkitektur och TACK Marianne för allt nytt jag får lära mig. Det verkar som ett bra projekt. Mycket bra. Hoppas det sprider sig...så fler får möjlighet att vara med.Väldigt intressant:)
Kram
Susanne

Anonym sa...

Vad intressant att läsa om, och vad mycket jag fick lära mig genom att läsa det här inlägget! Och NU fick jag svar på vad antroposofi är! :D

I Finland har vi något som heter Steiner-skolor och är precis likadana som de där Waldorfsskolorna, min bästa kompis i Finland har gått i en sådan skola och tyckte väldigt mycket om den. :)

Kram!

Marianne sa...

Marskatten: Tack! Jag tror det är "flummet" i läran som gör att det inte sprider sig mer, det med planeternas påverkan och så. Men jag har för mig att just det här projektet SEKEM samarbetar med UNICEF m.fl. just för att det ska kunna komma fattiga människor till del. Det holistiska är ju fantastiskt och verkligen värt att ta fasta på. En enorm skillnad mot hur de flesta här i Egypten har det!

Desirée: Ett enormt bra projekt i ett sånt här land där människor behöver få det bättre på alla sätt och vis. Arkitekturen är verkligen speciell och väldigt vacker, den utstrålar lugn och harmoni på något sätt. Skolformen är säkert jättebra, men det kan nog flumma ut också, hörde av Anna Fair and True att eleverna kan få problem att gå vidare i det "vanliga" samhället ibland.

Kersti: Det hela startade 1977, så det har funnits i drygt 30 år. Jag har också sett reningsverket i Järna, det är helt fantastiskt. Här använder de det renade vattnet för bevattning. Jag önskar verkligen att det här projektet växer ännu mer, och det verkar positivt för det finns visst en 200 gårdar runt om i landet som jobbar under SEKEM:s ledning. Jag måste se dina bilder!

Kram!

Marianne sa...

Anne: Jag har visserligen varit i Järna för många år sedan, men ändå inte vetat så där jättemycket om antroposofernas verksamhet, så det här var verkligen spännande att få uppleva. Ja vilken kontrast det är mot hur de flesta har det!

De märken som säljs är Cotton People Organic, Nature Tex, Conytex; Isis för livsmedel; Atos Pharma för naturläkemedel; Salis för mjukvara och Ecoprofit för något managementprogram men det där fattade jag inte riktigt. Nu ser jag också att det finns något samarbete med SEKEM USA, kontakt är brian.gannon /at/ sekem.com

Och det ligger verkligen i tiden att odla och bedriva verksamhet enligt deras tankesätt. Vi måste ju rädda vår jord på något sätt.

Jo, det är ringblommor.

Kram!

Musikanta: Oj, nej det har du rätt i att dyslektiska barn måste få det svårt med den metoden. Och jag trodde att de fick ta reda på informationen, att skriva av det som står på tavlan är ju ingen konst och leder ju inte särskilt långt. Men det kanske är annorlunda nu?

Minns att du skrev att du har bott i Järna. Så du måste veta en hel del om den här filosofin. Tänk vad människor i ens närhet kan åstadkomma utan att man vet så mycket! Modigt av honom att hjälpa till att rädda folk undan juntan!

Saltis: Jag är nog lite som du när det gäller naturläkemedel. Inte för att de inte skulle ha någon verkan, det tror jag säkert att de har, utan för att man inte har gjort kliniska studier i den omfattning jag (som gammal prövningsledare) önskar mig. Medlen har säkerligen effekt och därmed även bieffekter och de behöver redas ut. Tycker jag.

Har de odlingar längs E4? Det verkar ju inte så smart förstås. Jag vet ju att Saltå kvarn ligger synlig från vägen, men jag trodde nog att fälten låg en bit bort!

Annars gillar jag verkligen deras holistiska syn på människan och samhället och miljön, det behövs verkligen i länder som Egypten där människor ibland verkar behandlas värre än boskapen. Och som du säger, nödlösningar måste man ibland ta till för att i alla fall göra verkligheten bättre om än inte perfekt.

Kram!

Marianne sa...

Millan: Ja det var mycket nytt för mig också, även om jag har känt till antroposoferna och Järna under många år, men jag har inte vetat så mycket. Det var verkligen som att komma till paradiset efter att ha åkt genom alla fattiga stadsdelar som man alltid måste göra här när man är ute och åker.

Kram!

Suzesan: Verkligen ett jättebra projekt, inte minst genom att de ger folk mänsklig värdighet åter. Något som verkligen behövs här i landet. Och jag hoppas som du att det sprider sig än mer och till andra fattiga länder. Det räddar ju både människa och miljö!

Kram!

Laura: Jag tänkte på dig när jag skrev, jag hade ju lovat att berätta vad det var : ) KUL att din bästa kompis har gått i Steinerskola! Ja det måste ju vara samma sak bara med olika namn. Men då visste du ju ändå en hel del om det här?

Kram!

Marcus: Vad roligt att jag kan ge lite tips! Men släng inte LP jag kan inte så mycket mer! : )

SEKEM Farm ligger i Belbeis och deras huvudkontor i Heliopolis. Bäst är att ringa, de vill gärna att man har avtalat besök hos dem så att de kan guida. Man får säkert gå runt fritt också, men de vill nog ha koll på besökarna lite grann. Man kan bo över i deras Guesthouse också. De har jättegod lunch. En guidad tur kostar ingenting, men man kan och bör lämna en donation. Deras verksamhet går inte helt ihop ekonomiskt, så de är beroende även av donationer.

Skolan anses som privatskola och enligt myndigheterna betalar alla elever stora summor för att gå i privatskolor. Ergo måste SEKEM betala ganska dyra skatter till staten för att driva skolan. Staten vill inte inse att eleverna går där kostnadsfritt.

SEKEM Head Office:
1 Belbeis Desert Road, PO Box 2834, El-Horreya, Heliopolis
Tel. 02-265 64 124 - 265 64 125

SEKEM Farm:
El-Sharkia, Belbeis, Ard El-Katiba, Galvina
Tel 055-9580 114/5

www.sekem.com

KARLAVAGNEN sa...

Mycket intressant!

Marianne sa...

Men hallå där Karlavagnen - du skulle ju städa och handla, inte surfa : D