lördag 28 februari 2009

Hett tips - eller i alla fall varmt och gosigt

Fryser du om fötterna och måste ha sockor på dig på nätterna? Det gör jag, i alla fall på vintern. Även här i Egypten.

Men nu läste jag i en veckotidning som jag fick låna av min Trevliga Granne om en dam som hade löst problemet genom att lägga en fårskinnsfäll under fötterna i sängen. Och eftersom vi hade en liggande i en påse i garderoben (för att inte katterna ska få tokspel och slita bort all ull) så tänkte jag att jag kan ju alltid prova.

Det är så skönt! Jag blir alldeles varm och go om fötterna och slipper ha tjocka kliande yllesockor på mig. Alldeles perfekt varm och inte för varm eller för kall. Lagom, alltså.

Dessutom skrev den här damen att fettet som finns naturligt i en fårskinnsfäll gör att fötterna blir extra lena och att man slipper smörja dem. Ett fenomen jag inte har hunnit dra nytta av än, men hoppas att det ska drabba även mig så småningom.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Gud vad härligt Kairo=) Det måste vara super väder hela tiden? =)
Kul blogg=)
Ha ens super helg!!!!

LOVE/// Lillis

cecilia sa...

Oh, jag har en fäll i vardagsrummet som liksom inte har nån riktig funktion där - ska genast stoppa ner den i sängen, tack för tipset!!

KARLAVAGNEN sa...

Hehe, Nisse ligger på en gammal fårskinnsfäll och ovanpå har han en bit av en fleece-filt. Där tronar han i sin IKEA korg (torn) för katter.

Emmama sa...

Bra tips! :) Men jag vill inte gora min lilla mormor arbetslos sa jag later henne fortsatta skicka ca 10 par hemmastickade strumpor till oss per ar.. :)

StrandMamman sa...

Tack för tipset säger en som sover med sockor på nästan året om!

Petchie75 sa...

Vilken bra idé! Jag tror dock inte att svärmor låter mig lägga de svenska renskinnen i sängen (hon är manisk när det gäller VISSA välvalda delar av städning och hygien - alla går så klart alltid med skorna på inomhus...) - de är dock väldigt mysiga i skinnsofforna i det kalla vardagsrummet. Jag har aldrig förstått skinnsoffor, på vintern är de iskalla, på sommaren svettiga och klistriga...
KRAM!

Anonym sa...

En fotinpackning samtidigt alltså, perfekt!

Anonym sa...

Så då får jag testa med Luddes fårskinn som han har i sin korg...
Varför inte?

Marianne sa...

Lillis: Hej och hjärtans välkommen hit! Tack för fina ord! Tyvärr är det inte goseväder hela tiden, önskar att det var varmt och skönt just nu, för jag fryser. Vi har bara 15° i dag och det regnade!!! i morse.

Kram!

Cecilia: Vad bra att du har en som bara ligger och skräpar! Varje gång jag vaknar på nätterna så känner jag hur perfekt SKÖNA mina fötter är. Hoppas nu att de blir mjuka också, det behövs extra mycket på somrarna när hälarna blir alldeles uttorkade av all sand.

Kram!

Karlavagnen: Nisse inser alltså att den är skön att ligga på och att den inte är lika bra när man har slitit bort all ull? Det har inte våra tjejer fattat, de blir alldeles tokiga och sitter och drar bort ullen. Men de har inte hittat fällen under täcket - än.

Kram!

Marianne sa...

Emma: Nä det är klart, för din mormor är verkligen duktig på att sticka, det har jag sett. Att hon inte säljer till en hemslöjdsbutik?

Kram!

Strandmamman: Välbekomme! (Säger man så på svenska? Eller är det danska?) I Sverige har jag också sockor året om, här behövs det inte på sommaren. Men fällen kan nog ligga kvar på sommaren skulle jag tro, om inte annat så för att få den där automatiska fotkrämen.

Kram!

Petra: Hehe, det brukar vara så. Spanjorer har alltså alltid skorna på sig inomhus? Intressant, de har inte kommit på det behagliga i att ha tofflor eller andra mjuka tingestar på fötterna? Vi har visserligen en skinnsoffa, men den köpte vi bara för att katterna inte skulle kloa. Sitter nästan aldrig i den just av de orsaker du nämner. Mycket bättre med soffor som man kan byta klädsel på, kloa på bara, så byter vi när det ser för bedrövligt ut i stället. Förstår att det är skönt att sitta på renfällarna.

KRAMAR!

Marianne sa...

Trollpackan: Jag hoppas att det stämmer, men resultatet tar väl aningen längre tid att uppnå än gosig värme.

Kram!

Kapten: Stackars Ludde! Kan du inte besöka stora varuhuset i stället och köpa en egen : ) Annars kanske du i och för sig får extra värme på fötterna när Ludde kommer och lägger sig på sitt fårskinn fast i sängen!

Kram!

Anonym sa...

Men hur kan fällen värma om den bara ligger på undersidan? Eller virar du den runt fötterna?

Själv är jag alltid för varm om fötterna på natten, så de får sticka ut under täcket.

Anonym sa...

Ludde sover alltid i vår säng, så jag tror han skulle tro att det bara var en xtra service om man lade hans bädd i vår säng!

Marianne sa...

Matilda: Nej, den ligger bara slätt under fötterna, virar den inte. Men jag vet inte hur det kan funka. Förr la man ofta fårskinn under fötterna på folk som var sängbundna för att de inte skulle få trycksår. Och när jag tänker efter var de ofta varma och sköna om fötterna. Jag kan bli för varm om fötterna på sommaren, men nu på vintern är de som två isklumpar om jag inte har någonting varmt på dem.

Kapten: Då kanske han blir glad om ni bäddar åt honom också så att han inte behöver snylta på ert : D

Jenny sa...

Men så slugt! Jag är annars också oftast tvärt om, för VARM om fötterna, så att jag måste sticka ut dem :-). kram!!

Marianne sa...

Jenny: De flesta verkar antingen frysa eller vara för varma om fötterna. Konstigt det där, att det aldrig är lagom!

Kram!

Musikanta sa...

Utmärkt idé, jag som alltid är iskall om fötterna när jag går och lägger mig.

Ska genast pröva eftersom Mirren "glömt" ett fårskinn hemma hos oss. Lillmirren ligger inte längre på detta...

Marianne sa...

Musikanta: Så praktiskt, då kan du genast stoppa det under täcket. Nu får du lindring utan att fötterna blir upphettade till kokpunkten senare under natten.

Och så får du köpa en ny fäll till Minimirren när han/hon kommer : )

Anonym sa...

Ska genast skriva upp varma sockor på min ta-med-mig-till-Egypten-lapp.
Gillar inte att frysa om fötterna. Blir nämligen extra mycket "nr 1"-nödig då. (om du nu ville veta *fnissar*)

Marianne sa...

Truddelutt: Ja det kan vara kallt här på nätterna. I dag är det dryga 30°C, jätteskönt, men nätterna är som sagt kalla fortfarande. Så ta absolut varma sockor.

Ta också bekväma promenadskor. Tänk på att du kanske ska ut i öknen eller promenera runt i Kairo. Du vill INTE ha skavsår och det är bra med skor som sitter ordentligt för underlaget är inte alltid helt slätt ...

MYGGA, var det ja. Och solskydd. Solglasögon, solen är väldigt skarp i öknen och här söderut.

Ta gärna kläder som täcker axlar och knän när du är ute på byn och går. Det är visserligen fullt av turister, men chansen är stor att du blir behandlad med större respekt om du visar respekt mot folk här i landet genom att skyla det som för dem är "värst". Om blonda unga tjejer med djupa urringningar, bara magar och kortkort samt linne tycker att de blir uttittade så har de rätt. Vad ska en karl göra när han inte är van att se ens anklarna på landets kvinnor? Det är alltså rätt skönt att vara lite välklädd. Men man behöver absolut INTE täcka hela sig och huvudet och så. Bara när man går in i en moské. Jag går normalt klädd, men täcker alltid axlar och knän.

Kram!