onsdag 6 januari 2010

God Jul!

Jaha, så var det julafton igen. Här i Egypten firar alltså de kristna kopterna jul nu, deras stora dag är i morgon på juldagen den 7 januari. Men afton är afton för oss svenskar, så vi tänker fira genom att dricka upp resten av glöggen i kväll. Sen får det vara bra för den här gången, och i morgon ska det här hemmet rensas på allt julpynt. Ovanligt lite i år, men det lilla som är framme ska bort.

Och så får ni skälla på mig. Jag tog inte med kameran i dag! HUR kan man vara så himla klantig, jag bara undrar? Om jag hade haft kameran med hade jag kunnat visa den här vackra domen på Qaitbay-moskén:

Domen på Qaitbay-moskén.

Nu får ni nöja er med ett foto stulet från nätet i stället. Och så hade jag kunnat visa den häftiga glashyttan min Trevliga f.d. Granne och jag besökte, där brann eldarna för fullt och glaset smälte så sakta i ugnarna. Det är en liten glashytta som återvinner glas och gör handblåsta dricksglas, vaser, skålar, lampor ... Jag hade tidigare bara varit inne i deras affär, den här gången fick jag se hyttan. Men jag lovar, jag ska tillbaks dit om inte alltför länge, och då LOVAR jag att ta med kameran. Den här gången köpte jag en vas, några dessertskålar, och ett par serveringsskålar.

Efter glashyttan åkte vi till First Mall inne i Giza där vi handlade Goda Brödet och passade på att äta lunch. Och hade jag haft kameran med mig hade jag kunnat visa en bra mycket bättre bild än den enda jag hittade på nätet:

Indigo.

Vi var på Restaurang Indigo som serverar spanskt, indonesiskt, kinesiskt och sushi. Himmelskt gott, jag åt Nasi Goreng med Chicken Satay. Min Trevliga f.d. Granne åt Kari Ayam (kyckling curry). Hela restaurangen var en upplevelse, inte minst toan som gick i futuristiskt svart och djurhud. Ja det blir kameran nästa gång och det ska inte dröja länge. Då måste jag nämligen äta dessert också, det är bara ett måste. Den som vill se fler bilder kan med fördel gå in här (det går inte att länka direkt och det går inte att kopiera bilderna) och klicka sig vidare på Dining och sedan Indigo. Gör det, så får ni se häftiga bilder.

Efter lunchen åkte vi vidare till stadsdelen Zamalek där vi besökte en bokhandel. Jag hittade flera böcker av min favoritförfattarinna Karen Armstrong som forskar och skriver om religionshistoria och religionspsykologi/filosofi. Så när jag har läst klart hennes bok om Jerusalem ska jag ge mig i kast med A History of God - the 4.000 Year Quest of Judaism, Christianity and Islam. Ja och när vi ändå var i närheten besökte vi badrumsaffären också, och passade på att köpa lite av den bästa olivtvålen i världen. Så nu har jag tvål så jag klarar mig ett tag.

Men nu börjar klockan gå mot kväll och jag måste börja fundera lite på middagsmaten innan Maken kommer hem.

Ha nu en skön trettondagskväll alla ni som firar den, och ni andra får ha en skön onsdagskväll.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Man FÅR inte glömma kameran Marianne. Det finns folk som vill se vad du gör!
Vi får väl hyra in en lokal paparazzi som förföljer dig istället.

SLARVMAJA!

Anne sa...

Härlig dag du haft! Jag älskar att besöka glashyttor, det är nåt speciellt med dem. Tycker om det hantverket väldigt mycket. Det vore toppen om du fotade dina inköp också, dina skålar...
Så ni har jul igen, passar ju rätt bra i alla fall då det enligt svensk agenda är trettondagsfirande i alla fall. Så julrenset sker imorgon, jag har också julstädat bort allting här och det känns uppfriskande skönt. Lika roligt och härligt det är att plocka fram det, lika rätt och skönt känns det att städa undan allting också.
Och ja, den restaurangen verkar himmelsk. Dessert måste du ta nästa gång.KRAMAR!

Marianne sa...

Hi,hi, Jag håller med Carina - hos dig händer det massor och DÅ får man inte bara glömma kameran.
God Jul på dig igen
/Kram

Saltistjejen sa...

God Jul till dig också! Egyptisk jul då.
Jag har inte hunnit läsa ikapp bloggar än och inser at jag nog inte kommer hinna det heller. Så nu tar jag istället ny fart i det nya året. :-) Man måste inse sina begränsningar...
JÄTTETACK också för julkortet!!! Förd et va väl fråne r?!? Hur visste ni min mammas adress? Jag blev både glad och förvånad. :-)
Stor kram nu och hoppas 2010 blir ett fint år för er!

Marianne sa...

Carina: Haha, ja det är bra, på mig bara : D Lovar och svär, hädanefter blir det kamera med!

Anne: Jag ska plåta dem, det var bara lite mörkt när jag kom hem och blev färdig för fotografering, så jag tänkte det är bättre att vänta till i morgon.

Det ska bli ljuvligt att bli av med julgran och annat krafs i morgon!

Kramar!

Marianne: Ja det är sant, det händer saker runt mig hela tiden, så att inte ta med kameran är direkt oansvarigt : D

Kram!

Saltis: Hihi, hitta.se och du har ju ett ganska ovanligt efternamn. Staden visste jag ju också, annars hade det varit svårare.

Jag håller också på att läsa ikapp, men funderar också på att bara hoppa in för det tar en evig tid att läsa ikapp. För även om jag var hemma under helgerna blev det inte mycket datortid.

2010 SKA bli ett bra år för oss alla!
KRAM!

Victoria sa...

Wow, vilka coola bilder på Indigo, den gröna baren var superhäftig.
Skäms på dig att glömma kameran, bättre minne nästa gång! ;o)
Kramar!

Annika sa...

Seriösa bloggare glömmer aldrig kam'ran...
Nä då, jag skojar, visst är det TYPISKT att man glömt då man verkligen har ngt att plåta. Det har hänt mig flera ggr!
Indigo, vilket coolt ställe. Dit skulle jag vilja gå!!
Kramar!!

bejla_isflaket sa...

God Jul! Hoppas glöggen smakade. ;-) Låter som en spännande dag och ser fram emot att du får återuppleva den om inte allt för lång tid, då med kameran i hand. :-)

Melting Pot sa...

Julpyntet skall bort även här inom kort, troligen i morgon. Idag tar jag hand om sviterna av Kerala resan - magsjuka barn och tvätt :(


/Lena

Musikanta sa...

Jag är som du - så snart jag har glömt kameran hemma är det bara massor av intressanta saker som dyker upp och som man borde fotografera.

Innan man bloggade var det ju inte så viktigt...

Ska du bara läsa boken om Islam eller ska du översätta den också?
Kramar/M

Bloggblad sa...

Jag brukar inte vara avundsjuk... men faktiskt blir jag lite lätt grön när jag ser dina bilder...

Ebba sa...

Är själv av gammal glasblåsarsläkt och älskar handgjort glas och framförallt när det är gjort av glas som återvunnits. Blir riktigt avis på dig som kan gå och botanisera i en hytta. Må så gott.

Saltistjejen sa...

Aha! Där ser man vad man kan få fram med hjälp av internet! :-)
jag blev som sagt snopen men mycket glad!!!
Kram och hoppas att du får en skön kväll och är mindre trött imorgon!
Kramar!

Marianne sa...

Victoria: Såg du hängstolarna vid baren? Där kan man sätta sig och ta sig en liten drink : )

Ja minnet behöver absolut bättras på!

Kram!

Annika: Hehe, ja jag kände mig totalt oseriös i går när jag insåg vad jag gick miste om. Men visst är det typiskt!

Du får komma hit så kan vi gå till Indigo! Och en massa andra ställen!

Kramar!

Bejla: Jo glöggen var god, men nu är den slut. Tur det, för det blir lite kvalmigt när man har druckit för mycket glögg.

Måste absolut uppleva gårdagen igen snart. MED kamera : )

Kramar!

Marianne sa...

Lena: Nu är julen utkastad här hemma, det är riktigt skönt. Men vad trist att ni har blivit magsjuka. Hoppas du klarade dig, det måste vara extra jobbigt att vara magsjuk med en liten baby där inne.

Krya på er!
Kram!

Musikanta: Visst är det typiskt! Alltid likadant, och har man den med sig är det bara samma gamla vanliga man har omkring sig. För det roliga med kameran nu när man bloggar är ju att man verkligen har användning för bilderna, de blir inte bara liggande i en liten låda.

Jag ska bara läsa. Den jag nämnde handlar om alla de tre stora religionerna, inte bara islam. Jag köpte också en bok om Bibelns historia, om Buddha och om religionens betydelse i dagens samhälle kontra gårdagens. Nu har jag massor att läsa!

Kram!

Bloggblad: Var det den gröna bardisken som orsakade det? : )

Marianne sa...

Ebba: Vad spännande med en glasblåsarsläkt! Då har du massor av kunskap om glas, antar jag. Själv kan jag bara uppskatta det. I just den här hyttan blir det lite snett och vint ibland, det de gör, men det är rätt charmigt. Ser nog lite annorlunda ut än i svenska hyttor!

Jag ska fotografera mina fynd!

Saltis: Ja det är bra med Internet!

Jag är redan piggare, tror jag behövde sova lite eftersom jag har sovit ganska lite på sista tiden.

Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Indigo låter som en trevlig restaurang!

Marianne sa...

Anna: Både trevlig och jättegod mat. Jag sitter som bäst och funderar på hur jag ska manövrera oss dit i dag : )

Kram!