tisdag 12 januari 2010

Packad och klar

Vinterkråka i Stockholm.

Nu ska jag berätta vad jag ska göra i morgon: I morgon ska jag åka till Stockholm.

Anledningen till att jag inte har berätta om det tidigare här på bloggen är att jag inte kommer att hinna träffa någon den här gången. Det blir bara ungarna och några av dem jag ska träffa som kommer att hinnas med, så jag ville inte få frågor om "ifall du ändå hinner" för det är så tråkigt att säga nej till att träffa trevliga människor.

Det ska bli jätteroligt att träffa dem jag ska träffa, speciellt (förutom ungarna då som är självklara) en gammal kompis (ja det är alltså inte hon som är gammal, utan vår vänskap) som jag inte har sett på ett tag. Men anledningen till resan är inte så särskilt upphetsande, för det handlar om att tömma ett förråd med de saker jag har kvar efter min mamma som gick bort 2001. Mycket måste jag kasta, och det som måste få finnas kvar blir att ställa in i ett sånt där hyresförråd på Shurgard. Svindyrt men i alla fall väldigt bra att det finns, och jag kan verkligen vara tacksam över att ha fått härbärgera grejorna gratis under så här lång tid.

Jag stannar bara en vecka, i stället för att stanna längre mitt i smällkalla vintern tänker jag åka tillbaka i vår och då kommer jag att vägra ha några viktiga saker att göra, det ska bli en ren nöjesresa utan en massa måsten. Har jag tänkt mig.

Så nu är jag packad och klar. Tror jag. Jag har flängt runt här hela dagen fram tills nu och på ett ovanligt ineffektivt sätt lyckats fylla en resväska och en kabinväska. Har jag glömt någonting får jag trösta mig med att det faktiskt finns affärer i Stockholm. Och så har jag lånat tre böcker från bibblan som jag har laddat ner i e-läsaren: Nattfåk av Johan Theorin, Hypnotisören av Lars Kepler (eller vad paret nu heter på riktigt) och Dödens pendel av Jonas Moström. Det ska väl räcka en vecka, eller vad tror ni? Perfekt i alla fall med e-läsaren, nu slipper jag ha typ tio sidor kvar i en bok när jag ska åka hem och antingen missa slutet eller släpa på en bok som jag i princip har läst.

Jag tar inte datorn med mig den här gången, jag vet ju att det ändå inte blir mycket tid att blogga och läsa bloggar när man är i Sverige. Så den vikten sparar jag in. Men nu tänker jag ägna mig åt bloggar ett par timmar tills jag måste fixa middagen. För i kväll av alla kvällar får vi naturligtvis bissnissgäst. Potatisgratäng, lammkotletter och sallad blir det. Och till dessert en chokladkräm som är helt ljuvlig. Men om ni gör receptet, så tro inte på att det räcker till 10-12 små glas som det står, krämen är alldeles för god för att det ska räcka med så lite. Jag tyckte det var alldeles perfekt mängd till tre personer plus en minimal smakportion till mig.

Vi ses igen om en vecka!

38 kommentarer:

Desiree sa...

Ha en bra resa Marianne. Tycker att du gör helt rätt som bokar en nöjes och semester resa till Sverige lite längre fram i vår då vädret är betydligt bättre. Jag hoppas att det går bra med röjandet av förråd. Usch Shurgard verkar hur dyrt som helst. Det var därför vi tog med oss alla möbler hit med kontainer istället för det hade blivit för dyrt att magansinera allt under flera år. Ibland har man fullt upp och då hinner man faktiskt inte träffa så många. Jag hoppas ändå att du får det bra under den korta intesiva tiden du är där.
Åh den där chokladkrämen har jag varit sugen på att göra länge och sett recptet i DN. 10-12 små glas tror jag inte heller på om det nu är så att man inte nöjer sig med mer än en tesked (vem gör det?) Det ska jag ta och göra till helgen kanske. Ha en bra flygresa.

Kram

Anonym sa...

Klä dig varmt så att du inte fryser ihjäl i Sverige, krama barnen och ha det jättebra!

Marianne sa...

Desirée: Tack! Ja Shurgard är svindyrt. Men mamma dog när vi redan hade flyttat ut, så det fanns inte mycket att välja på. Hm, ska kanske undersöka vad det kostar att skeppa grejorna till Egypten, det kanske blir billigare än att ha dem på Shurgard i tre år minst.

Jag gjorde chokladkrämen utan kardemumman, fick en känsla av kaffe kryddat med kardemumma vilket får mig att må illa (fast jag gillar kardemumma i annat) så jag skippade det. Det blev ljuvligt gott utan.

Kram!

Marianne sa...

Carina: Tack! Jo jag har pappas ytterrock, en sån där engelsk sak av kashmir som är varm och lång ner till vaderna. Lite för stor, men det struntar jag i för det är det varmaste jag har. Pappa var rätt frusen av sig : )

Mössa! Det höll jag på att glömma! Bäst att jag genast går och ser vad jag har i gömmorna!

Kram till dig!

Anna, Fair and True sa...

Ha så jättebra i Sverige även om resan ändå har jobbiga aktiviteter! Ser fram att ha dig tillbaka i bloggosfären om en vecka! Kram!

Saltistjejen sa...

Jag förstår verkligen känslan av att inte hinna med allt och alla man skulle vilja när man är i Sverige. Denna resan verkar ju vara väldigt fokuserad på saker att fixa också så då måste man prioritera bort annat. Man kan inte vända ut och in på sig helt och hållet. Hoppas det går bra med rensning och lagring av din mammas saker. Sådant kan ibland vara både fysiskt och känslomässsigt jobbigt.
Skönt med e-reader! Jag vet inte om du sett det, men jag har ju bokat en nook nu!!!! Men får den inte förrän om ca en månad. Jag längtar!!!!
Nattfåk har jag läst och tyckte mycket om! Likaså Skumtimmen av samma författare.
Kul med ditt tips om chokladkrämen haha! Jag ska prova göra den senare och jag ska minnas vad du nu sagt om volymen! :-)
Stor KRAM och hoppas du får en riktigt bra resa!!!

Suzesan sa...

Åhh så kul att du skall ut och resa. Åhh träffa dina barn så kul.

Res väl och njut av din semester även om det är lite du skall riva i. Ha det så bra och du gör rätt i att inte ta med datorn.

God middag du tänkt dig. Haha inte illa Att du lyckas få ner "10-12 glas" chokladcräm i tre glas. Stora då eller;)Ska kolla receptet sen.

Bra att du kan ta böcker med dig på E-läsaren.

Vi hörs när du kommer tillbaks. Hejrå Marianne *jag vinkar*

StorKram
/Susanne

olgakatt sa...

God tur! Hoppas dom röjt trottoarerna i Stockholm tills du landar! Akta dig annars för att halka...

Bert sa...

Jag åker också till Stockholm. Men först om en vecka.

Marianne sa...

Åh, vad kul. Du behöver verkligen få komma ifrån allt efter flytten och sandråttor och städproblem. Hoppas dina Pippi-tofflor passar maken så han kan moppa lite på golven under tiden. Men du, du har väl isbroddar med dig och antifryspiller. Hyptnotisören kan jag rekommendera. Den sträckläste jag nästan. Inte illa gjort av mig som inte är nån boknörd egentligen.
Ha det nu så bra och koppla av så gott det går. Vi finns kvar och väntar med spänning på en liten reseskildring. Tja, det är ju inget tvång men vadå, du har ju skämt bort oss med sånt förut.
Kramisar på dig och hoppas resan går bra :o)

Otta sa...

Ha en härlig resa Marianne! Synd att vi inte kan ses i nästa vecka för jag tar en businesstripp till Stockholm! :-) Jag förstår dig helt och fullt, ha det härligt i kalla Stockholm. Hoppas att vi kan ses nästa gång. Inte roligt att röja, men en del trevliga minnen kan säkert komma fram också.

Låter som ett härligt recept...

Många kramar

Ewa sa...

Jag önskar dig en fin tid i Stockholm trots att du ska röja föråd. Det kan ta på krafterna att röja i gamla minnen och sortera och slänga "rätt" saker. Jag vet, vi tömmde min mammas lägenhet för någon månad sen för hon flyttade till ett äldre boende....allt tog så mycket längre tid än vi trodde ifrån början...å där fanns minnen som inte var så lätta att bara hoppa över. Man måste läsa och titta lite extra. Nu har hon ett knökfullt föråd med saker så det är vårt nästa steg. Jag är glad om det dröjer länge tills det är dax att röja där.

Kram

ab sa...

Trevlig resa! Men bered dig på en köldchock. Pälsmössa behövs!

Tina sa...

Dubbla långfillingar rekommenderas! Hahahaha!!! Önskar dig en trevlig resa!

Mia sa...

Hoppas du får en härlig resa till Stockholm och att du hinner med allt du vill utan att stressa. Varma vatar absolut att rekommendera, det är härligt med kallt här i Sverige! =) Kram!

Marianne sa...

Anna: Tack! Jag ska åka med någonting som heter Privateair, men jag kan väl inte hoppas på att de har ett av sina lyxplan (som de tydligen är specialiserade på) som går på den här rutten.

Kram!

Saltis: Jag tror det blir jättejobbigt att gå igenom de där sakerna igen, det väcker ju hela barndomen. Och jag tror att det tar längre tid än jag tror, så det är bara dumt att tro att man ska hinna träffa någon. Blir det tid över så blir det skönt att bara få promenera lite och se Stockholm, det hann jag ju inte sist.

Jag såg att du har beställt en Nook! GRATTIS! Trist bara när man äntligen har bestämt sig och blir tvungen att vänta så länge. Jag är övertygad om att du kommer att bli nöjd. Jag har också läst Skumtimmen, så jag ser fram emot Nattfåk nu.

Tack! Jag är övertygad om att det blir trevligt.
Kram!

Suzesan: Tack! Ja det ska bli jättekul att träffa ungarna och de andra jag ska träffa, men jag tycker det är lite jobbigt att resa. Så tjatigt att sitta och vänta på att man ska komma fram och sedan jaga till nästa plan genom proppfulla korridorer. Nå, nu har jag ordentligt med böcker med mig, och tröttnar jag på en kan jag ju bara byta.

Det blev lagom till tre rätt små skålar, den där chokladkrämen. Men om man ska ha en dessertbuffé, ja DÅ kan man kanske klämma ner det i 10-12 glas : D

Vink, vink!
Kramar!

Marianne sa...

Olgakatt: Tack! Jag får gå försiktigt, har inte tagit de högklackade stilettklackarna med mig, så det ska nog gå bra : )

Bert: Vilken tur på sätt och vis, annars hade jag ju blivit himla besviken om jag inte hade kunnat träffa dig! Du har det väl förresten varmare där uppe hos dig, så du får också plocka fram stora vinterutrustningen innan du åker : D

Marianne: Det där med antifryspiller låter ju intressant. Kan du skicka några : ) Attans också, jag som tar antisvettpiller nu för tiden, man kanske skulle göra ett uppehåll under Sverigevistelsen? : D

Jag har förstått att Hypnotisören är väldigt bra, så det ska bli kul att läsa den, på flyget behövs någonting som ... hypnotiserar en så man glömmer vad man håller på med.

Reseskildring kommer!
Kram!

Marianne sa...

Otta: Jag åker redan på onsdag, och misstänker att jag har fullt upp fram tills dess. Det är lite så jag till och med hoppas att jag inte har varit för snål med tiden, utan att den ska räcka till. Men visst är det typiskt. Lycka till på din resa!

Kramar!

Ewa: Tack! Ja måtte det dröja länge innan du behöver röja i förrådet! Det är ju så när man går igenom ens barndomsminnen, det tar tid. Och det är svårt att göra sig av med sakerna. Jag grämer mig redan för att jag vet att jag blir tvungen att ge bort ett par bokhyllor, de är inte så märkvärdiga, men de fanns med ända sedan jag föddes. Visst är det svårt.

Kram!

ab: Tack! Jo, jag har packat ner pälsmössan. Och de fordrade stövlarna. Varmkoftan har jag också och varma sockor att sova i. Och min kompis vet att jag behöver varma täcken på natten!

Jag kommer nog att tänka på din mamma rätt mycket när jag går igenom min mammas saker ... Eller det kanske är dig jag tänker på då, för jag vet ju att du måste göra samma sak snart.

Kram på dig!

Marianne sa...

Tina: Haha, ja jag har silkesunderställ från Twilfit, de brukar vara varma och bra. Och så får det bli lager på lager tills man ser ut som en äkta baglady : D

Tack!

Mia: Tack! Ja det är väl det där med vantarna som är fel, jag har bara ett par fordrade handskar. Men fryser jag om händerna får jag väl skaffa mig någonting varmare.

Kram!

Ann Ljungberg sa...

Hej Marianne,

det finns Fay-pocketar till dig i Stockholm - kan be Åse skicka till den adress du är på om du inte hinner hämta! Maila mig gärna!
Kram
Ann

Anne sa...

När du läser det här kanske du kommit tillbaka igen efter din Sverigevecka (du skrev att du skulle ligga lågt med datoranvändandet under veckan) så jag garderar mig och skriver hoppas att du får eller fick (beroende på när detta läses) en fin vecka i Stockholm. En rejäl vinterdoskänsla blir det säkert, för om jag förstått rapporterna rätt så är det fortfarande snö, vinter och kallt i Stockholmstrakten t.ex.
Klart man får mörka och inte behöver detaljredogöra för allt man gör i livet, bloggen är ju ingen infotavla :) En vecka är kort och det lär bli full rulle för dig, även med minimalt inbokade saker. Att ta sin egen tid tycker jag personligen är viktigt under hemresor också, så jag hoppas att du får tid för egna tankar, upplevelser och intryck.
Shurgard och deras konkurrenter på området förvaring är dyrt. Håller med. Det verkar dock som att man kan deala till sig bättre priser när man varit kund ett tag. Efter 1.5 år (eller var det två) så fick vi ner det rejält. Vi tänkte inte på att vi hade rätt till momsfritt, så det upptäckte vi först i fjol att vi ju inte behövde betala... Bättre sent än aldrig, men nu är räkningarna i alla fall utan momsen inkluderad. Så tänk på det också, då får du ner priset lite med en gång.

Än en gång, ha det riktigt gott och hoppas att du får en riktigt FIN och avkopplande Sverigevistelse!

Många kramar

Marianne sa...

Ann: Hej Ann! Så himla roligt med pocketupplagan! Jag har redan mejlat dig!

Kramar!

Anne: TACK för tipset om momsfritt! Vad skulle man göra utan bloggarna??? Det hade jag aldrig kommit på själv, inte ens Klas kom på det. Så det ska jag se till att få.

Och tack för reseönskningarna! Jo vinter är det fortfarande, och det tycker jag är rätt mysigt samtidigt som det är väldigt skönt att det inte ska vara så kallt som det har varit. Men jag sitter här och funderar på om jag ska ta vinterstövlarna eller mina vanliga kängor. Vi får se hur det blir.

Egen tid där hemma är jätteviktigt, att få promenera lite som man känner för, shoppa lite, fika lite. Känna in staden helt enkelt. Det blev bara 20 minuter av den varan förra gången, en promenad från Medis till Gamla stan. Så jag hoppas att jag får lite mer av det den här gången.

Nu ska jag äta lite innan det är dags att åka hemifrån.

Kramar!

Annika sa...

SÅ roligt, Marianne!
nej, det är trist at göra folk besvikna när man ska hem. Det gjorde jag, och vetskapen om den saken (att man inte hann träffas) blev en riktig energitjuv för mig. Inte kul.
Om jag ska träffa folk måste jag bestämma datum redan innan jag åker fr USA.
NATTFÅK, årets läsupplevelse för mig. VAD kul det ska bli att höra vad du tycker om den boken.
HA det nu så roligt. Antar att bloggen får vila under veckan!
Have fun!!
KRAMAR i massor!!

Petra H sa...

Jättehärligt att du får åka hem och träffa familjen OCH uppleva lite vinter! Jag håller helt med att ibland måste man prioritera hårt annars blir det inget roligt att åka hem. Förhoppningsvis blir det fler tillfällen under året att åka hem och träffa de andra.
Tråkigt att du måste sortera och slänga, men hoppas att du inte behöver slänga något som du tycker mycket om.
Stor kram och feliz viaje!
PS Läser Skumtimmen just nu!

KARLAVAGNEN sa...

Ha det nu jätte skönt i Stockholm och jag fortsätter påminna om Vademecum (mot myggbett) och Feliway från Apotek som har djursortiment!

marsipanen sa...

Hoppas du inte kommer att drömma mardrömmar efter Hypnotisören. Jag mådde nästan lite dåligt när jag läste den... men som maken sa
"äsch det är bara ett filmmanus"

Och hoppas du har gott om vintekläder i någon gömma i Sthlm, det lär du behöva!
kramis!

Lia sa...

Ha en underbar resa Marianne! Kanske finns bjuder den på en överraskning eller två ;) jag förstår precis ditt dilemma med att inte riktigt våga skriva ut att du reser hem! Vi hade ju gjort massor med planer nu i julas, och allt fick vi avboka =(. Det kändes hemskt att behöv göra vänner besvikna så nu har vi lärt oss en läxa. INTE planera upp hela hemresan innan! Kram kram

Katarina sa...

Ha en bra resa!

Jag brukar inte heller berätta när jag ska åka någonstans.. Man har ju inte alltid tid att flänga runt till alla.

Emmama sa...

SÅ himla märkligt! Jag sökte på statistik för min blogg och hamnade sedan på ett gammalt inlägg hos dig när du skrev att du skulle laga lammkotletter och potatisgratäng. Nu läser jag ditt senaste inlägg och ser att du lagar det även i detta. Inte för att antyda att du lagar det ofta men mer - VAD märkligt! :) Maten låter supergod, lyllos er! Ha en underbart skön resa med barn och barnbarn! Njut av vinterstockholm. Stor kram!

Musikanta sa...

När jag skriver detta är du ju redan i Stockholm. Jobbigt för dig att tömma förråd, men skönt när det är gjort. Hoppas att du får tid att hälsa på dina barn i lugn och ro och även dina gamla vänner.

Chokladkrämen verkar helt underbar!
Många kramar/M

bejla_isflaket sa...

Trevlig resa! Ja, även om du nu redan har åkt och nog först läser detta när du kommit hem igen. Helt rätt att åka iväg på det sättet. Hoppas det gått bra med det tråkiga och att du njutit av det roliga! Kram!

Bloggblad sa...

Jag förstår precis... ibland har jag avstått från att berätta om mina stockholmsresor av samma orsak.

KARLAVAGNEN sa...

Åh, jag tänker på dig! Kram!

Anonym sa...

Men OM du hinner förbi skåne så lovar jag baka muffins o bju´på kaffe! Skånerost! :)

Hoppas det är/blir en bra resa!

Marianne sa...

Annika: Ja det är så jobbigt att säga nej bara för att man inte hinner, det känns som om man ratar just den eller de personerna, men det är ju inte så det är. Så det kändes bättre att inte tala om någonting i förväg och bara träffa de allra närmaste.

Nattfåk var så himla BRA! Precis som Skumtimmen. Och minst sagt oväntat slut. En sån där bok som sakta men säkert växer fram, där man läser varenda ord och njuter. Nu har jag börjat på Hypnotisören, den verkar också vara så där superbra.

KRAMAR!

Petra: Jag planerar att åka hem i början av sommaren, då vill svärmor komma till Stockholm också och gå och shoppa. Och då orkar man vara ute lite längre : ) Det är vackert med snön, men det blir lite kyligt : D

Jag var rätt duktig med slängandet. När det verkade vara sånt jag hade glömt bort i kartongen kastade jag hela kartongen. Så det blev "bara" 16 kartonger och några stolar kvar. Har kvar allt jag minns och allt som verkar vara betydelsefullt.

Vad tyckte du om Skumtimmen?

KRAMAR!

Karlavagnen: Apoteket finns knappt längre. Nu heter det någonting med Med... Närå, Apoteket finns också, men ändå. Nu finns After Bite, det är jättebra och det säljs i plast"pennor" som inte går sönder som Vademecumflaskor, så det har jag köpt.

Kram!

Marianne sa...

Marsipanen: Har inte kommit så långt i Hypnotisören än, bara en 60 sidor. Lovar att rapportera eventuella mardrömmar!

Jag hade långkallingar och pälsmössa och termovantar och jag vet inte allt med mig, men så farligt var det inte. Jag hade tur, värsta kylan hade lagt sig när jag var i Stan. Men kallt var det!

Kramar!

Lia: Ja det var så trist att någonting hemskt har hänt bland era vänner. Och inte blir det roligare av att behöva ställa in alla roliga planer. Men jag tycker du ska fortsätta planera roligheter, för fler tråkigheter får INTE hända nu!

Kramar!

Katarina: Nej, tyvärr räcker inte tiden till allt man vill göra och alla man vill träffa, så ibland är det bättre att inte säga någonting. Önskar så att tiden inte flög fram så himla fort!

Marianne sa...

Emma: Underliga äro ... eh, Googles vägar! Hur kunde du hamna hos mig när du sökte på din egen blogg??? Har ibland undrat när jag ser sökord som folk har använt och kommit in hos mig. Typ "Sydamerikas högsta berg" och så hamnar de hos mig???

Lamkotletter och potatisgratäng är så himla gott! Men nu har jag inga kvar i frysen så i kväll får det bli de färska fläskkotletterna som Klas hade med sig hem från Grekland. Han landade kom hem i dag.

Kramar!

Musikanta: Det gick lättare än jag trodde, men när det är sånt där är det lika bra att ställa in sig på att det blir jobbigt både fysiskt och emotionellt. Nu gick jag ju inte igenom varenda pryttel, den dag jag gör det blir det nog jobbigare just emotionellt.

Kramar!

Bejla: Jo, det gick bra med det jobbiga och det roliga är så klart alltid roligt. Önskar att jag hade kunnat stoppa ner ungarna i resväskan och ta med dem hem!

Kramar!

Marianne sa...

Bloggblad: Inte lönar det sig heller att ställa till någon större fest, för då hinner man ju ändå inte prata ordentligt med alla. Och det är ju det man vill. PLUS promenera och shoppa och allt annat.

Karlavagnen: Gulle dig!

Kramar!

Pappabloggen: Nästa Sverigeresa blir förbi Skåne och då vill jag ha muffins och skånerost! : ) Har faktiskt två paket här hemma och fyra till kommer när min kompis kommer i februari. Skånerost, alltså. Zoegas, så klart.