tisdag 26 januari 2010

Monsterstaden Kairo

Sopbergen i och utanför människors hem i sopbyn Moqattam.

I går tipsade Suzesan, via kommentarerna, om en dokumentärfilm - Monsterstaden Kairo - som hade visats på TV2. Jag såg den via SVT Play. Och om du är det minsta intresserad av hur det är i Kairo, eller hur sophanteringen kan gå till i fattigare länder, så rekommenderar jag att du ser filmen.

När du ser filmen, tänk på att 1 egyptiskt pund är vart cirka SEK 1,25.

Tänk också på att det är inte så här illa som det ser ut i filmen riktigt överallt, där jag bor gäller det gamla systemet och "sopfolket", zabaleen, kommer och hämtar soporna varje dag. Men på alltför många platser är det verkligen så här illa.

I slutet av filmen berättar de att myndigheterna lät slakta alla grisar i landet i samband med att svininfluensan spreds över världen. Tänk på det också när ni ser filmen. Grisarna finns inte längre och kan ta hand om det för dem ätbara avfallet.

När ni ser filmen förstår ni kanske varför jag sorterar soporna i en ren och en äcklig binge. Jag kan inte göra annat, även om jag vet att det ändå kommer att blandas ihop hemma hos någon.

Här skrev jag tidigare om Sopbyn Moqattam och projektet med bland annat papperstillverkning som de nämner i filmen.

Papperstillverkning i sopbyn Moqattam.

Och här skrev jag lite om grottkyrkan där paret i filmen gifter sig.

Grottkyrkan i Moqattam.

Försök att inte gråta för mycket när du ser filmen.

TACK Suzesan för att du tipsade om den här filmen!

22 kommentarer:

Otta sa...

Vad bra att du har sett filmen! Jag spelade in den för att se den och gjorde det igår. Bra att det finns SVTplay! :-) Kan även rekommendera första avsnittet om Mumbai - otroligt och än mer absurt! Tyvärr kom det inte fram i Kairo-filmen tillräckligt bra att för många är det inte ett stort problem att gå ner med soporna, men att sopcontainrarna är konstant fulla så alternativet är att sätta sin påse brevid. Det är nästan svårt att föreställa sig ett Kairo utan sopor!

Hoppas att du har haft det kul att visa runt i Khan El-Khalili!

Må gott!
Kram

Marianne sa...

Otta: Ja, ett rent Kairo, det hade varit någonting! Men vi lyckades ju i Sverige då på 60-talet med kampanjen "Håll Sverige rent", så varför skulle man inte lyckas här? Det kommer väl att ta längre tid, men jag håller tummarna för ett Rent Egypten!

Jag följde aldrig med till Khan i går, det blev så sent så jag jobbade lite i stället.

Kram!

Saltistjejen sa...

Oj vad iintressant!! Hoppas jag får tid att se den. Ibland fungerar SVTPlay bra ibland inte.
Kram!

Marianne sa...

Saltis: Ja jag hoppas verkligen att du får tid att titta. Om inte hela, så kolla i början av filmen så får du en god uppfattning!

Kramar!

Bert sa...

Den där kyrkan ser ju precis ut som Tempelplatsens kyrka i Helsingfors.

Anonym sa...

Den ska jag se, även om jag gissar att jag har en del av den verkligheten här också, precis som vi pratade om tidigare.

Suzesan sa...

Varsågod det var SÅ lite så.

Tack Marianne för du skrev om det för annars hade jag kanske inte reflekterat över det. jag tänkte direkt på dig och din berättelse om dem när jag såg det.

Måste se filmen en gång till har inte hunnit det ännu, för jag har missat lite. Mest bröllopet för det var en hiskeligt fin kyrka. Och precis i början missade jag.

Fint inlägg, det bygger ju på det du tidigare skrivit om. Visst var det vidrigt i slutet när de slog ihjäl grisarna.

Kram
/Susanne

olgakatt sa...

Nu har jag sett filmen, tack för tipset! I somras hade Louisiana i Danmark en stor utställning "Framtidens arkitektur är grön" som behandlade en mängd miljömässiga aspekter av människans boende. Bl a fanns det en mängd videor att se, däribland en om Kairos sopor och hur man tappat greppet om dem. Alltså samma ämne som i den här filmen. Mycket intressant och nu har man dessutom slagit ihjäl grisarna också som kanske var en väldigt viktig armé av renhållare! Entrepenad och utländska bolag som vill tjäna pengar är kanske inte lösningen på allt. Jfr vårt svenska apoteksmonopol som gett oss ett av världens bäst fungerande läkemedelsdistributionssystem och lägsta priser. Nu är det kortsiktiga riskkapitalbolag som tar över... Ja, där fick jag sagt vad jag tycker om det.

Fröken Anki sa...

Intressant! Ska ta och titta på den filmen nån kväll.

Du har fått en utmärkelse av mig på min blogg. Om du vill får du gärna skicka den vidare.

Hoppas du får en fin onsdag.
Kram

Tina sa...

Jag älskar sådana dokumentärer när jag får insikt i andra kulturer. Även om det är sorgligt många gånger. Jag såg inte den om Kairo men jag ska titta på den. Igår visade 4:an en dokumentär om indiskor som "hyr ut" sin livmoder till västerlänningar som inte kan få barn.

Lena sa...

Min mamma berättade att de hade sett något på tv om Kairo. Nu ska jag säga åt henne att gå in hos dig och läsa också. (hon och pappa var i Kairo för några år sen!) Hoppas allt är bra med dig annars! Kram Lena

Anna, Fair and True sa...

Det lät intressant, måste komma ihåg den

Matildas fikarum sa...

Jag tror avsnittet om Mumbai gått här i Australien, i alla fall något liknande. Jag ska spara länken, men måste nog vänta lite innan jag ser filmen, det griper tag så hårt.

KARLAVAGNEN sa...

OJ, den ska jag kolla - tack för tipset!

Annika sa...

Ska kanske kolla in det i mån om tid...
GUD så mkt program det finns för oss att tillgå. jag blir allldeles bubbligt glad över svt och alla anra kanaler vi kan se.
KYRKAN påminner massor om tempelplatsens kyrka i Helsingfors. Jättemkt.
Kram!!

Grekland nu sa...

Nu har jag sett filmen och jag tycker soplukten känns ända hit! Riktigt bra dokumentär. Men så fruktansvärt att det ska vara så här. Ett långsiktigt arbete där man så småningom ändrar på folks inställning är väl enda sättet kanske (men även de som var aktiva i att försöka få folk att slänga soporna i containrar fimpade genom bilfönstret...) Även här i Grekland slänger man på vissa håll fortfarande soppåsar på gatan och hos oss fick vi container för ca 3 år sen, men det är förstås ändå inte så akut som i Kairo.

Taina sa...

Måste se! Nu har jag en del att hinna titta ikapp. Men först ska det jobbas. Lunchrasten är slut. Tack för tipset!

Marianne sa...

Bert: Nu läste jag lite om Tempelplatsens kyrka och ser att den också är insprängd i berget! Den i Kairo är nog lite större, jag har för mig att det går in 10-20 TUSEN personer, eller om det var mer till och med. På bilden står jag halvvägs ner bland raderna, så det är stort! Kul att de är så lika!

Carina: Ja, skulle tro att det är ganska likt hos dig, fast lite renare runt om i stan, har jag för mig att du sa. Ska bli roligt att höra vad du säger när du har sett filmen.

Suzesan: Nej, det var inte alls lite, det var toppen att du tipsade om filmen för annars hade jag bergis missat den. Och jag är väldigt glad att jag fick se den. För visst är det så, det är just det problemet, hur sopfolket lever, som jag har skrivit om tidigare.

Stora kramar!

Marianne sa...

Olgakatt: Det kanske var samma filmskapare, för det här var också en dansk film, har jag för mig. Det är bra att det uppmärksammas, inte för att världen ska göra någonting åt problemen, men det sätter press på regeringarna i de här länderna att göra någonting.

Utländska entreprenörer är verkligen inte rätta lösningen på den här typen av problem med kortsiktiga vinstintressen som ska tillgodoses! Det märktes ju tydligt i filmen. Det finns genomtänkta förslag på hur man ska understödja sopfolkets arbete och ge dem vettiga redskap och arbetsförhållanden (förhållandevis), det tror jag hade varit bättre som en start. I längden behöver de människorna få ett värdigt liv, men tills alla sådana ansträngningar och projekt kan bära frukt måste de kunna försörja sig, och då är det bra om det kan ske på ett åtminstone något vettigare sätt som är bättre för alla parter.

Jag tycker exakt som du angående apoteket. Detsamma tycker jag om elen och tågen och en hel del till. Inte minst äldrevården. Om ett vinstdrivande företag kan få det att gå ihop så kan statsägt också göra det! Det hävdar jag med bestämdhet. Och vissa allmännyttiga företeelser i samhället bör vara samhällsägda, så att inte rovdjuren tillåts sko sig på oss vanliga dödliga. Grr och morr ...

Marianne sa...

Fröken Anki: Oj! TACK! Jag ska komma in till dig och titta! Och sedan skicka vidare!

Ja se filmen! Hinner du inte se hela så se lite i början så får du en god uppfattning om det hela!

Kram!

Tina: Den västerländska imperialismen. Kan inte rå för att det ordet dyker upp i skallen på mig, trots att jag låter som en gammal 70-talskommunist när jag säger det. Att västerlänningar bara har mage att exploatera folk på det sättet!

Lena: Vad tyckte de om Kairo? Vet du när de var här? Hela tiden vi har bott här har sopsituationen bara blivit värre, så förhoppningsvis var det inte så illa när de var på besök!

Kram!

Marianne sa...

Anna: Tänk bara på att filmerna bara ligger kvar på SVT Play i en månad, sedan tar de bort dem.

Kram!

Matilda: Säger till dig som till Anna, SVT tar bort filmerna efter en månad, så du måste se den rätt så snart ändå. Jag ska titta på den om Mumbai också. Men det är sant, det snörper i hjärtat när man ser sånt.

Karlavagnen: Ja, gör det! Så vet du vad det är du ska flytta till!

Marianne sa...

Annika: Om du inte hinner se hela så titta lite på en snutt i början. Då får de se lite översiktliga bilder av Kairo och får ett grepp om problemet.

Det ÄR helt otroligt bra att SVT och SR har alla sina program på nätet. P1 lyssnar jag på direkt, och SVT Play är bara så underbart när man har missat någonting. Ja, andra kanaler också, för den delen.

Visst är det häftigt att de två kyrkorna är rätt lika varandra! Fast den i Kairo är aningen större, om det var 10 eller 20.000 som går in, eller fler, kommer jag inte ihåg, men det var hysteriskt många.

KRAMAR!

Ingabritt: Jag tänkte EXAKT samma sak! Väntade med spänning för att se var han skulle göra av sin fimp. Jag tror att Kairo en dag ska kunna bli en ren stad, men visst kommer det att ta tid. Och jag menar, om man till och med i Grekland kastar soporna bredvid containrarna ...

Taina: Säger samma sak till dig, titta bara lite i början av filmen om du inte hinner se hela. Då får du en god uppfattning om både Kairo och problemet!

Kram!