söndag 24 januari 2010

Vi fick besök

I går hade vi en riktigt trevlig dag. Maken har bissniss-besökare här som kom en dag tidigare för att hinna se lite av Kairo, och vi tog mer än gärna med dem ut på stan efter att de själva hade tagit en tur till pyramiderna. De bor på hotellet som ligger alldeles bredvid pyramiderna, så de hade bara promenadavstånd dit.

Vi började med lunch på Sequoia, inte för den fantastiska matens skull utan för att det är så himla fint att sitta där.

Vattenpipsrökare på Sequoia.

Efter lunchen en tur till Egyptiska museet för att se Tuthankamons skatter. Tyvärr är det förbjudet att ha kamera med sig in, och jag vågade inte smygfotografera med mobilen, så jag kan inte visa några av de fantastiska föremålen. De kommer ändå inte till sin rätt på ett fotografi, så jag rekommenderar er att komma hit och se dem IRL i stället. Jag följer gärna med.

Egyptiska museets entré.

Middag åt vi på en ny liten restaurang, Egyptens första hälsorestaurang, enligt dem själva. Och nog var maten nyttig med nyttiga oljor i små mängder, mycket grönsaker och generellt sett ett nytänkande med egyptiska mått mätt. Det var gott också.

Väldigt trevligt besök, jag hoppas att de kommer åter ofta så att vi får möjlighet att visa mer än det lilla vi hann i går. Härligt med så öppna och lättpratade människor, alla fyra babblade vi på som om vi hade känt varandra i evigheter.

I dag ska jag fixa med en massa tråkiga men nödvändiga saker. Betala årsabonnemanget för SVT World, programmera årets återbetalningar av studielånet och annat upplyftande. Men först ska jag läsa ett par bloggar, har inte ens hunnit börja läsa ikapp mig hos er alla.

Sist men inte minst - på begäran en bild av en kamelsadel. Det var Saltis som undrade hur en sådan ser ut. Jag stal bilden från en auktionsfirma på nätet. Men min kamelsadel är mycket finare än den här även om färger och former stämmer. Min är inte så sliten och skadad, inga fula fläckar i skinnet och så har den runda kopparplattor på benen i stället för nitar.

Kamelsadel.

15 kommentarer:

Desiree sa...

Åh din bild på kamelsadeln väcker många bardomsminen hos mig! Precis en sådan hade mina föräldrar hemma hos oss. Vi bodde ett år i Egypten då jag var ca 2 år gammal. Den kamelsadel som mamma och pappa köpte såg exakt ut sådan och jag minns hur den stod många många år i vårat vardagsrum i Sverige. Vilken mysig dag ni fick tillsammans med besökarna. Den där nya resturangen lät både god och spännande. Ha en fin dag.

Bloggblad sa...

Jag önskar att jag hade lite bissniss att fixa i Kairo... :)

Ebba sa...

Åh vilken härlig kamelsadel. Den skulle jag gärna ha hemma hos mig.
För nästan 50 år sedan bodde jag i Paris och hade en god vän som var flygvärdinna. Hon flög bl a på Kairo. En gång köpte hon scarabeer både nya och gamla i keramik och en i silver. De har jag nu i ett vackert armband. Må så gott....

Ninni sa...

En riktigt snygg kamelsadel. Jag gillar det härliga skinnet. Kanske kan jag komma till Egypten någon gång och få tillfälle att köpa en sån...
Då kanske jag också kan besöka Sequioia som ser så mysigt ut. Drömma kan man ju alltid eller hur:)
Här är det grått och kallt, fast inte gräsligt kallt, bara -7.
Lyckost som kan ha tjusiga sommarskjortor på dig när du går ut!
Kram Ninni

Emmama sa...

Vad fina de är sadlarna! Spännande att se. Kul att ha gäster i sin nya stad så man utforska det tillsammans, så känner jag ännu här - efter två och ett halvt år.. :) Kram!

Marianne sa...

Desirée: Det är så häftigt att du också har bott här! Fast jag antar att du inte minns så mycket eftersom du var så liten? Vet du var någonstans ni bodde? I Maadi kanske?

Har ni inte kvar kamelsadeln? Jag älskade den när jag var liten. Den har varit allt från häst till cykel och buss och jag vet inte allt : ) Tänk att ni har haft en likadan!

Du och C borde verkligen komma hit på semester!

KRAM!

Bloggblad: Ja men här finns massor som du behöver göra. Ärligt talat, här finns ett rikt kristet liv bland kopterna, en enorm grottkyrka som du borde se, världens första (?) kristna kloster (och mängder av nästan första), platser där den heliga familjen befann sig på flykten i Egypten. Du kan hämta inspiration till mycket musik här, det är jag övertygad om. För att inte tala om artiklar till församlingsbladet! Du kanske till och med skulle fundera på en resa hit att skriva om och sälja artiklarna till olika tidningar? Jag är övertygad om att du skulle få minst resan betald, och då är det väl verkligen bissniss! Tyvärr finns här inte längre någon svensk präst, han blev utvisad!!! Men en norsk präst kommer lite då och då från Cypern och håller gudstjänst för nordborna.

Så jag tycker att du ska ta en allvarlig funderare på att åka hit, om du inte vill ta bara vanlig semester så finns här mycket intressant för dig, som sagt!

Ebba: Scarabeerna är jättefina, jag har också ett par stycken. Nygjorda men patinerade så att de ska se gamla ut. Roligt att du har gjort ett armband av dina så att du kan använda dem. Jag har för mig att de ska bringa ett långt och lyckligt liv.

Hoppas du också har det gott!

Ninni: Tycker absolut att du ska komma hit och köpa en kamelsadel! Jag har faktiskt tittat efter dem men inte hittat någon lika fin. Är dock säker på att de finns någonstans, det är bara jag som inte har hittat dem. Så sluta drömma och börja planera!!!

Här är faktiskt inte så himla varmt just nu. Även om turisterna går med flipflop och ärmlöst så har jag rätt ordentliga koftor på mig nu. För det är bara 20°C och det kan bli smått kyligt i skuggan och vinden. Det har blåst förfärligt i dag. Så sommarskjortan får jag allt vänta lite med!

Kram!

Marianne sa...

Emma: Har du bott i Aberdeen 2,5 år? Då har vi bott lika länge!!! Fast på olika kontinenter, förstås. Här finns så mycket att upptäcka så jag tror inte att jag någonsin kommer att känna mig mätt. Så var det i Istanbul också, och det har fortfarande inte gått över. Längtar fortfarande hem dit - också!

Kram!

Katarina sa...

Läcker bild på sadeln!

Restaurangen ser ju ut som man kan bli sittande många timmar i trevligt sällskap!

Saltistjejen sa...

Å TACK! Vad roligt att du visade bild även om detta inte är din egen sadel! Men nu har jag ett hum om hur de ser ut. :-)
Kramar!!!

pappabloggen2 sa...

Mmm, goa egyptiska minnen, pyramider, Egyptiska museet o vattenpipa! Very nice!

Marianne sa...

Katarina: Ja det är riktigt trevligt att sitta där, synd bara att maten inte är på topp. Men den är i alla fall okej, tur det.

Saltis: Sen kan de ju vara väldigt olika dekorerade, bönder har väl inte så här fina sadlar. Men formen stämmer nog överens för alla.

Kram!

Pappabloggen: Jag får ta lite foton i Khan också så att du får någonting att titta på : )

Anna, Fair and True sa...

Vad synd att du inte kunde ta med den tillbaka, inte den här gången i alla fall! Den är ju en jättefin inredningsdetalj!

Marianne sa...

Anna: Ja, jag skulle så gärna vilja ha den stående i ett hörn jag har sett ut till den. MEN, jag fick offerten från flyttfirman i dag, det skulle kosta 29.000 att ta hit grejorna. Så det blir ingenting av med det, det blir billigare att låta dem stå på Shurgard i rätt många år i stället.

Kram!

Taina sa...

Öh, har du en kamelsadel? En som du använder när du rider på kamel eller? Jag är lite nyfiken som du märker och kanske lite obildad här. De kanske är värdefulla ting som finns i hemmen...

Tänk att få komma till Kairo och ha sin egen guide. DU! :D

Kram

Marianne sa...

Taina: Du är inte alls obildad! Kamelsadlar är bara inte så vanliga i svenska hem : D

När jag var liten hade jag kamelsadeln att rida på. Då var den oftast häst, cykel eller buss och liknande. Om jag hade haft den hemma nu hade jag suttit fint på den : ) Kamel rides icke av mig, de är alldeles för stora och otäcka för en sån liten en som mig : D

Vet inte om egyptier har kamelsadlar i hemmen, skulle tro att de förvarar dem i kamelstallen? Om det inte är finare sorter som bara är för prydnad, kanske.

Jag tycker att NI SKA PLANERA EN RESA TILL KAIRO OCH DÅ BLIR JAG SJÄLVKLART ER GUIDE!

KRAMAR!