måndag 25 januari 2010

Polisens dag


I dag är det helgdag igen här i Egypten, för i dag firar vi poliserna i landet. Polisens dag, med andra ord. Fast nu tycker jag att det har gått inflation i helgdagarna, jag menar det är väl trevligt att uppmärksamma polisen, men hade det inte räckt med en parad eller liknande? Måste man vara ledig från jobbet bara för det? Jag efterlyser vardagen med sitt vanliga lunk, nu tycker jag att det har varit helg på helg sedan långt före jul.

Dessutom är det så här i landet, att om en helgdag infaller på en fredag eller lördag när man ändå är ledig, då ska det kompenseras så att man får ledigt en annan dag i stället. Alltså om det hade varit polisens dag i lördags, då hade det varit ledigt kanske i dag i stället. För att inte missa någon ledighet.

Var det någon som sa någonting om att landets BNP behöver öka?

Vi ska i alla fall passa på att visa basarkvarteren Khan El-Khalili för besökarna som vi var på museet med i lördags. Men innan vi sticker ut behöver vi alla jobba lite.

18 kommentarer:

Otta sa...

Jag hörde av Nour att de firade polisens dag idag! Tydligen firar de genom att dela ut blommor i centrala Kairo, för där stötte Nour på dem. Han har nämligen lämnar in alla sina papper till ambassaden idag för sitt uppehållstillstånd. Hurra! Och redan fått datum för när han skall på intervju, den 16:e mars.

De har en hel del helgdagar, det är sant, samtidigt känner jag nästan inte till en befolkning som jobbar så mycket (om man inte tillhör statsanställda, som säkert har ledigt idag). Många jobbar varje dag i 3-4 månader utan en dag ledigt för att sedan få 7-10 dagar ledigt i rad eller om man inte arbetar med turister då kan man möjligtvis ha en dag ledigt i veckan, men med extremt långa arbetsdagar. Så ser det ut för gemene man, men om man jobbar inom staten jobbar man 8-14 och har 1-2 dagar ledigt/vecka. De har dock oftast 2 jobb för det är ingen som kan leva på den lönen man får, men de vill gärna ha statliga jobb för det innebär pension. Hur man får man ett sådant jobb? Jo, genom kontakter samt att man oftast får betala under bordet också, men utan kontakter fungerar det inte.

Så de behöver nog de där helgdagarna...:-)
Kram
PS. Hur går det emd alla dina teknikprylar? Fungerar de som de skall?

Annika sa...

Marianne!
HAHA, njut nu av helgdagarna istället! Ofamna dem!!
Här är det rätt tunnsått med helger, bara ngn måndagshelg då och då som Martin Luther King förra måndagen. Nästa helg, som är en sk federal helg (då inte alla är lediga) är President's Day. Sen dröjer till Memorial Day i maj innan nästa storhelg inträffar då "alla" faktiskt är lediga. Runt påsk har man ju inget extra (Påsken i USA suger).
Så ta nu o fira Polisens Dag!!
Stor kram!!

Saltistjejen sa...

Jag tycker det låter härligt med helgdag. Men visst förstår jag att för att få igång ett lands ekonomi måste vardagshjulen snurra också. Å andra sidan kanske man inte har så mycket "fri" semester i Egypten? Eller hur är det med det? Som iS verige där man har många veckor per år, medan man här har väldigt få utan är mer "fast" vid de allmänna helgdagarna som finns.
Ha nu en härlig helgdag!
kramar!!

Desiree sa...

Underbart, verkar som om Egyptierna kan det där med ledighet. Kanske skulle man kunna skicka amrisarna på kurs där. För här fattar de ju inte alls det där med att ha ledigt. Om ni har ledigt för mycket där borta så är det för lite här. Hoppas du får en bra start på veckan iallfall.

anna of sweden sa...

Polisens Dag. Tja, varför inte. Firar bovar och banditer också? Genom att hålla sig lugna så att poliserna får fira i fred ... :D

marsipanen sa...

En ledig dag för varje yrkesgrupp. underbar idé *skrattar*
Kramen!

carina@pocolococreativo sa...

Både du och jag och Matilda har helgdag idag!

Emmama sa...

Men du glömde skriva hur du ska fira det ju ;) Kram!

Katarina sa...

Så annorlunda Polisens Dag,,, Häftigt!

Jag är inte alls religiös och hemma i Sverige har vi massor av röda dagar,, kanske skulle ha ersatt dem med lite trevligare inslag!..

Tidningsbudets Dag, Kassörskans Dag,,, Jag bara spånar,, Ibland tänker jag på dessa stackare som jobbar när vi andra är lediga,

Melting Pot sa...

I dag är det helgdag i Indien (igen! måste jag också säga) Republic Day. Barnen är lediga och det skall paraderas överallt och hissas flaggor under stora ceremonier som det har övats för i veckor. Sådant kan man lägga pengar på. Undrar också när vardagen skall komma tillbaka?

Kram

Marianne sa...

Otta: Jo, nog behöver vanligt folk ledigt ibland, de jobbar ju väldigt mycket. Men när de på Kontoret kräver att få kompensation för att en helgdag infaller en fredag-lördag blir det lite larvigt, tycker jag. De arbetar enligt svensk standard med 4-5 veckors semester och flextid etc.

Jag har fått lära mig att alla som läser vid universitet är garanterade statliga jobb. Det infördes visst av Nasser, och det är därför det är så överbefolkat på de jobben och de har ingenting att göra så ingenting blir gjort. Men pension får de ...

Datorn håller på att braka ihop, jag har jättejobbigt med den just nu. Måste nog till Apples "verkstad" och se om de kan fixa till eländet.

Kram!

Annika: Ja aldrig kan det vara lagom, ni har för få och vi för många helgdagar! Dessutom har de en tendens att samlas i klumpar i stället för att vara utspridda under året. Nåväl, nu är det visst ingenting förrän i mars. Om inte profeten Muhammed fyller år eller liknande : D

Kramar!

Saltis: Jag ska erkänna att jag inte vet hur lagstiftningen ser ut med semestrarna. På Kontoret har de i alla fall svensk semester med 4-5 veckors betald ledighet. Plus flextid och annat. Så är det nog på de flesta större företag, tror jag. Vanliga arbetare har det som vanligt svårare, det är jag övertygad om.

Kramar!

Marianne sa...

Desirée: Haha, ja om man ska skicka amrisarna på ledighetskurs så är det här rätta stället!

Nu vill jag bara ha lite värme också, så blir allt bra!

Kramar!

Anna: Hahaha, eller så passar bovarna och banditerna på medan poliserna delar ut blommor i stan : D

Kram!

Marsipanen: Det vore nåt! Vilka ska vi fira i morgon? Ambulansförarna?

Kramar!

Marianne sa...

Carina: Och Lena i Indien också! Synd att det är så långa avstånd, annars hade vi kunnat fira ihop.

Kram!

Emma: Jag firade genom att värma upp köttfärssåsen från dagen innan. Jag slapp laga mat, med andra ord : D

Kram!

Katarina: Ett alldeles utmärkt förslag. I stället för att fira långfredag när man ska ha tråkigt så inför vi Clownernas dag och har lite kul. Och julafton kan gott få heta Jultomtarnas dag. Allvarligt talat, de som gör de värsta slitjobben borde kunna få en dag. Slitjobbarnas dag.

Kram!

Lena: Så du och Carina och Matilda och jag hade ledigt i går! Som jag sa till Carina så är det ju synd att vi sitter så långt ifrån varandra, annars hade vi kunnat fira ihop.

Jag märker ju inte av parader och liknande lika mycket eftersom jag inte har barn som ska vara med och marschera och vifta med flaggor : )

Kram!

Otta sa...

Det håller jag med det är totalt löjligt! Jag tror säkert att din mans kontor inte riktigt är typiskt, jag kan tänka mig att de säkert har fått en hel del regler på "köpet".

Tyvärr känner jag en hel hög med universitetsutbildade utan jobb, så jag tror att den reglen är föråldrad. Tyvärr får de istället ta vilket jobb som helst - som inte finns, men som de önskar skulle finnas. Det är verkligen hårt och de förlorar sin kunskap.

Skit med din dator, men jag hoppas att alla dina andra härliga inköp håller! :-)
Kram

Marianne sa...

Otta: Bra om de inte anställer fler inom statsförvaltningen utan att det verkligen finns ett jobb att göra. Annars blir det bara meningslöst för alla. Och tyvärr är det ju så, det är mycket få yrken där man är garanterad jobb efter avslutad utbildning, även i Sverige. Trist men sant.

Jodå, mina andra teknikprylar mår bra : D

Kram!

Petra H sa...

Polisens dag, är det då man talar om polisstat?
Förresten är det samma (dock oskrivna, tror jag) regel i Belgien, faller helgdagen på en helg så kompenserar de flesta arbetsgivare med måndag eller fredag. DOck inte Europeiska Kommissionen..
Sverige är dock bland de mest generösa länderna när det gäller helgdagar (i EUropa), trots att Annandag Pingst inte finns längre.
KRAM

Taina sa...

Gudskelov för att de inte har Polisen dag här! Hur skulle det se ut om de skickade ut alla poliser i en parad? Det skulle krylla av dem. Vi ser dem i vardagen som jag aldrig sett förut. Överallt!

Däremot har de en dag då "Chefen" ska firas. Ingen helgdag, men det finns blommor och kort man kan köpa till chefen som de uppmuntrar en till att uppvakta. Hahahahaha!!

Kramar!

Marianne sa...

Petra: Haha, ja så måste det vara!

Jaså, man gör likadant i Belgien! Kan det var därifrån egyptierna har fått det påfundet, kanske. Här är det väl inte lagstiftat att det ska vara så, men det är praxis, och då har man inte mycket att sätta emot ...

Jag kommer inte in till dig, kommer inte in på Wordpress! Så jäkla trist att jag håller på att smälla av. Funkar inte på pc-laptopen vi har heller. Hm, ska kanske testa och ta med datorn ner till klubben, se om det funkar där. Bra idé, det ska jag göra!

Kram!

Taina: Ja bevare mig väl, här kryllar det också av poliser överallt. Trafikpoliser, turistpoliser, kriminalpoliser, säkerhetspoliser och jag vet inte allt vad för sorts poliser.

Fniss, och riktigt kassa chefer, hur gör man med dem?

Kram!