onsdag 17 mars 2010

Härfågeln del 9 och Onsdagsrecept Shopskasallad

Annika i Stockholm har komponerat en fågels dröm: att vara större än katten! Så himla gulligt.

Härfågeln och katten, signerad Annika.

Min Tjorva fick nästan sin dröm uppfylld i dag när härfågelns fru kom flygande och satte sig på fönsterbläcket, mitt framför nosen på Tjorvan. Jag hann tyvärr inte fånga den bilden, men härfågelns fru var i alla fall snäll och flög inte längre bort än till grannens balkong, så jag fick några bilder på henne. Jag undrar var de har barnen, för det är väl dem hon har hämtat mat till?

Härfågelns fru har hämtat mat till barnen.

Det var riktigt kallt i natt, jag vaknade och höll på att frysa ihjäl. Det slutade med långkallingar, raggsockor, morgonrock och en extra filt. Och jag överlevde. Jag vet inte exakt hur kallt det var som värst, men det var bara 13°C när jag vaknade. Inte har det blivit mycket varmare under förmiddagen heller, just nu är det bara 18. Så det är strumpor och en kofta som gäller i dag också.

I kväll kommer Maken hem, men han är förberedd på att skåpet (se inlägget nedan) inte ser ut som när han såg det sist. Ingen chock att vänta alltså. Han är nog bara mest bekymrad för om man verkligen ska använda varmluftspickadolla, om man inte ska sandpappra allt ändå. Och när det gäller dörrarnas speglar har han nog rätt, dem får man nog sandpappra eftersom träet är rätt tunt där, men stommen är rejäl och bra.

Jag lovade för någon vecka sedan att jag skulle dela med mig av receptet till Shopskasallad, den maträtt från Bulgarien som vi verkligen tyckte riktigt mycket om. Här kommer det:

Shopskasallad
2 - 3 tomater
1 gurka
1 lök
1 paprika
persilja
vit fårost, typ fetaost

dressing:
3 msk olivolja
1 msk vinäger
salt och peppar

Skär grönsakerna i kuber, cirka 1 cm stora. Blanda ihop och lägg upp som en liten kulle på ett fat. Rör ihop dressingen och häll över grönsakerna. Riv fårosten grovt och täck grönsakerna med den rivna osten, gärna ett ganska rejält lager.

Lätt som en plätt!

27 kommentarer:

ab sa...

Men hur könsbestämmer du dem? De ser helt lika ut för mig.

Helly på vift sa...

Vad fin honan var. Här har vi typ samma fåglar som hemma...

Marianne sa...

ab: Jo, förstår du att när fjädrarna ligger ... Hahahahaha, jag har ingen aning! Jag bara hittar på!

Fast jag tror det var karlen i familjen som kom flygande med tofsen på huvudet uppspärrad nyss och letade efter frugan. Han kom här och tjattrade upprört. Hann inte fota : (

Marianne sa...

Helly: Vi har också samma fåglar som hemma. Sädesärlan på vinterhalvåret och gråsparvar hela året. Kråkor har vi också (eller om det är skator eller någonting annat). Fiskmåsar har jag dock inte sett till. Inte ens vid Nilen, tror jag. Där håller ibisen vakt.

Annika sa...

Men stackars dig som fryser så på natten...
Vidrigt att frysa, så vidrigt!
"bara" 18 grader idag alltså, det ska vi också få, men jag tycker det är varmt och underbart!
But, I know the drill, of course. Klart du tycker det är i lite svalaste laget. Fast, är det inte lite skönt också?
KRAMAR!!!

ab sa...

Kan ni inte köpa ett element?

Saltistjejen sa...

HAhahaaa! underbar bild! Så kul med denna följetong!
Receptet låter som sådan god sallad jag smakat flera gånger i olika varianter. Då gjord av personer från Turkiet, Libanon samt forna Jugoslavien. Kanske är dessa länder lite lika i viss mat?
Jobbigt med kylan. Usch! jag hatar att frysa om nätterna.Hoppas det blir varmare sanrt.
och lyck till med skåpet! Jag tror det kommer bli bra.
Kramar!!

Otta sa...

Jag kan lugna dig med att Ikmen spenderade högst en halv sida på sjukhuset! Där finns dock andra inslag som du tycker komma är intressant och sorgligt...jag hoppas att det löser sig! :-) Nu blir du nog allt lite nyfiken!

Receptet verkar gott! Skall prova.

Fågeln ser mycket fin ut, det får jag erkänna, trots att jag alltid är på katternas sida :-). Tjorvan måste vara överlycklig över detta skådespel!

Kram

Marianne sa...

Annika: Jo, visst är det lite skönt att det inte är varmt hela tiden, då tröttnar man ju. När det kommer lite kyla mellan varven uppskattar man värmen så mycket mer. Ja, du vet ju själv. Men det är hemskt att frysa på nätterna, särskilt när värmekällan är i Turkiet och jobbar!

Härligt att ni ska få 18 i dag, nu kommer våren att spira ordentligt hos dig.

Kramar!!!

ab: Vi har ett element, men det tar ju en stund innan det har hunnit värma upp rummet. Jag trodde att vi skulle kunna ställa undan det nu, men i kväll ska jag köra igång det så jag slipper vakna och frysa i natt igen.

Saltis: Att folk från forna jugoslavien har samma eller liknande recept kan jag tänka mig, de länderna hänger ju ihop lite. Men jag har aldrig sett den varianten i Turkiet, eller här i Egypten på libanesiska restauranger. Annars är det ju så att hela medelhavsområdet är som en enda stor matgryta och alla länder har varianter av samma rätter.

Kramar!!!

Marianne sa...

Otta: Men oj då, jag måste genast försöka få tag i den där boken, man vill ju inte att Ikmen ska vara ledsen! Håller som bäst på att leta efter honom bland älvskorstenarna i Kappadokien : )

Katterna älskar skådespelet med alla fåglar. Här finns ju flera stora fönster som är perfekta som platt-tv för katter : D

Kram!

Desiree sa...

Vad lustigt det ser ut med en lilla katten jämte härfågeln. Men wow vilka bra fågelkort du lyckas få. Jättefint kort på fru härfågel med mat i munnen till barnen. Är det ditt 18-200 objektiv som du lyckas ta dessa toppenbilder med?

Hoppas att maken tycker att det blir bra med skåpet. Det blir nog himla fint när du hunnit måla om det. Bra recept på salladen. Enkelt och gott.
Du får ha en bra dag och jag förstår att du får köra med lite varmare kläder om det varit så kallt. Inte kul att vakna upp och det bara är 13 grader. Då är det ju kallt på riktigt. Dum fråga men finns värme i husen i Kairo eller har man bara AC?

Unknown sa...

Mmm, den salladen later jattegod - och lattgjord, sant gillar vi! Ar den inte lite lik typ gekisk sallad, minus att de brukar peta i oliver och inte ha persilja? I vilket fall som helt later det gott!! Kram!!

Katarina sa...

Det här med din bildkavalkad är verkligen underhållande! Paret på bilden ser ju precis ut som att de tillhör samma art familj,, kissen är bedårande söt,,

Salladen, den tror jag har ätit en gång tidigare, eller något liknande, minns att jag gillade den. Jag tar med mig receptet till Asien och kanske rätten står en dag på vårt måltidsbord!

Kram

Melting Pot sa...

Söt liten katt med härfågeln. Längtar efter vår Astrid där hemma när du skriver om dina katter. Nu är det 7 månader sedan vi såg henne sist. Patrik reser till Sverige i morgon så han får ta lite färska kort på henne. Våra hyresgäster har varit jättegulliga med henne så hon har haft det bra, men nu längtar jag efter att få gosa med henne. Kram

Anna, Fair and True sa...

Shopskasallad lät gott! Enkelt men gott.

Suzesan sa...

Åh fin bild på Fru Härfågel och söt omgjorde bild den med katta:)

Kallt på natten så man fryser är jobbigt..tänk om ni får snö..... och salladen låter god men jag äter inte paprika.Det går kanske att byta mot nåt annat. Tack för tipset.

Jag skrattade åt plattTv för kattor:)

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Men va kul att få se mamma härfågel också. Nu väntar vi bara på småttingarna. Du har väl alltid kameran redo.
Bilden på den lille katten är ju så bra också. Tänk vad man kan göra med ett foto. Kul tycker jag, som egentligen inte kan nåt men håller på att lära.
Men vad vädret svänger hos dig. Det måste va jobbigt att inte veta om det är långkalsingar på eller av nästa dag.
Här är det ca 5 plus och det töar för fullt. Jiiipppiii !
Kram

Bloggblad sa...

Jag började på en röd liten fågel igår - och då tänkte jag på dig, dels ang översättningen (jag har bara hittat ett ord som jag hade velat ändra än så länge) dels tänkte jag på fåglarna du har i olika versioner.

Jag gillar boken!

Marianne sa...

Desirée: Ja, det är 18-200 objektivet. Det är det objektiv jag alltid har sittande på utom om det är något speciellt jag ska fotografera på ännu närmare håll. Och till och med då är jag oftast för lat för att byta : ) Om jag skulle ha varit tvungen att sätta på det först skulle jag aldrig fånga fåglar och annat flyktigt.

Den enda värme som finns i husen är att man kan sätta AC:n på värme. Men det är inte så väldigt effektivt, måste jag säga. Då måste man ha på dem i hela huset, annars finns det råa hål ändå. På kyla är de av någon anledning effektivare.

Det har varit kallt nu i flera dagar, i skrivande stund är det bara 17°C, så det blir nog kallt i natt igen. Men jag har redan satt igång det fristående element vi har i sovrummet, så där brukar bli varmt och gott. Katterna ligger redan och gosar sig runt det.

Ha en skön helg!
Kram!

Claes: Hej och välkommen hit! Jo, salladen är lik den grekiska, med den skillnaden att grekerna har hela bitar och här är osten riven. Det blir väldigt gott tycker jag, den blir mer jämt fördelad i tuggorna på det sättet.

Kram tillbaka!

Katarina: Visst var det roligt med fågelstafetten! Det kom sig på initiativ av Bert.

Undras undras om du är tillbaka i Filippinerna nu? Jag fick precis foton därifrån av flickan jag betalar skolgången för.

Kram!

Marianne sa...

Lena: Jag förstår att du längtar efter din Astrid! Samtidigt är det väldigt bra att hon får vara kvar hemma så hon slipper karantän när det är dags att flytta hem igen. Och hon slipper flygresan. Det tror jag hon är tacksam för. Och nu är det inte många månader kvar innan det är sommar och du får gosa med henne igen.

Kram!

Anna: Det är jättegott. Kanske just enkelheten i den som gör att det blir så gott. Ibland blir det bättre än avancerade krånglerier.

Kram!

Suzesan: Hehe, snö tror jag nog vi slipper : )

Skippa bara paprikan. Den är absolut inte nödvändig. Förresten kan man med fördel ta vårlök i stället för vanlig. Det är nog tomaterna, gurkan och fårosten som är viktigast.

Kram!

Marianne sa...

Marianne: Jo, kameran är alltid redo. Man är väl bloggare : D

Ja, varje morgon står jag och tittar på mina kortärmade topar, men sedan slutar det oftast med tjocka stickade klänningen med stor polokrage. Så gick det i dag. Men snart vänder det nog på riktigt, hoppas jag!

Skönt att det töar hos er, äntligen!
Kram!

Bloggblad: Ja själva översättningen är inte så pjåkig, tycker jag. Det är mest redigeringen jag retar mig på, att språket inte är uppstramat och rensat. Jag hörde förresten Jessika (c eller k?) Gedin på tv härom dagen, hon sa att alla författare måste ha en bra redaktör, inte ens den mest erfarna och drivna författare klarar sig utan. Jag blev så glad när jag hörde det, för det är den känslan jag har när jag läser. Förmodligen går väl de bästa redaktörerna till sådana som Kerstin Ekman och Torgny Lindgren, vilket också gör att alla små elakheter är raderade. Som som, så, och så vidare. De hör till talspråket men hör inte hemma i samma frekvens i det skrivna språket, där måste man rensa. Det måste finnas en viss stringens, och det gäller alla stilnivåer, även chicklit och slang etc.

Ja, ja, jag är inte världsbäst, men du vet hur det är.

Och boken ÄR bra.

Emmama sa...

Nu är jag tillbaka i bloggandet på allvar igen. Blev lite paus både på grund av semester och att jag kännt jättepress från jobbet på sistone, hade ingen energi kvar. Bilden är fantastiskt, tänk om! Gillar ditt recept, sånt blir det mycket till det grillade i sommar. Hur är det med värmen nu? Här är det VÅÅÅR med massor av krokusar och sooool! Stor kram!

Marianne sa...

Emma: Hoppas du hade riktigt skönt hemma i Sverige. Trist med stress på jobbet, men det är ju så ibland. Hoppas det blir bättre nu framöver.

Just nu är det inte vidare varmt. Det går upp till dryga 20 om dagarna, men nätterna är svinkalla. Bara 9 när jag vaknade i morse, och då vaknade jag rätt sent ändå, först vid halv åtta.

Sol har vi i alla fall : )

KRAM!

Anonym sa...

Här i Småland har nu våren äntligen kommit efter 3 månader av snö snö snö. Bara någon liten snöhög finns kvar här och där. Så med en vinter där det normalt varit -10, så även om det är lite varmare nu, så kan jag inte annat än att avundas dig i värmen ;-)

Jag hittade hit av en fullkomlig slump för en liten stund sedan. Jag letade efter något helt annat och så upptäckte jag - att det här måste vara någon som jag känner, även om det nu är ett antal år sedan vi såg sist. Men jag kunde inte låta bli att lämna en liten hälsning, om du nu lyckas klura ut vem jag är :-)
/Mats Lintrup

Marianne sa...

Mats: HEJ MATS! Google är ett fantastiskt verktyg, så det gick snabbt att klura ut vem du är. Välkommen hit! Vad roligt! Grattis till lektorstjänsten!

Ja nu är det allt länge sedan vi sågs. Jag har för mig att vi bodde i Bulgarien då, så det måste vara en tio år sedan? Är det någon ny klassträff på gång?

Nu måste våren komma på allvar till er där hemma i sverige så ni får tina upp. Jag förstår om ni har börjat tröttna. När man berättar för egyptierna att det är neråt -30-40 så stirrar de bara på en och förstår inte alls hur man kan överleva.

Hoppas du kikar in fler gånger!

Anonym sa...

Jag har för mig att du bodde i Turkiet då..... Tyvärr har jag tappat kontakten med alla kursare igen. Jag började ju ett nytt liv för ett par år sedan - dvs flyttade från Malmö, nytt jobb, gifte mig, bytte namn (varför är en lång historia - men det är ett gammalt släktnamn), köpt och sålt ett par hus, fått två barn och har ett tredje på väg, haft 10 begravningar på lite mer än 3 år osv osv. Till råga på allt så har jag precis lagt upp mig på facebook också - det hade jag aldrig trott om mig själv för några år sedan :-) Så klassträff - tyvärr ingen aning.
/Mats

Marianne sa...

Mats: Oj, GRATTIS till alla barn. Vad roligt med ett tredje. Är det pojkar/flickor ni redan har? När kommer trean? Hur gamla är de?

Här har det inte kommit fler barn, bara katter, men de har decimerats från fyra till två. Trist med alla begravningar, jag har själv begravt mina föräldrar de här senaste åren, något man helst hade väntat med i många år till.

Jo, förresten, jag har ju två barnbarn nu. En pojke på 13 år och en flicka på 8.

Jag har gått och blivit översättare på gamla dar, har översatt alla Barbara Nadels böcker, en serie om Istanbul och en i London. Dessutom Fay Weldons senaste bok, En styvmors dagbok.

Men du, nu har i alla fall vi kontakt igen! Du hittar mig alltid här på bloggen, jag hoppas du kikar in lite då och då och läser om vad jag har för mig. Jag vill inte lägga min riktiga mejladress på nätet, men om du skriver till nyaaventyr@gmail.com så svarar jag från min riktiga.

Hälsa familjen!