söndag 28 mars 2010

Veckan som gått*

Hemskt ledsen, det hann gå många dagar utan något inlägg här. Inte likt mig. Men så här har det sett ut sedan sist:

ONSDAG
Grannarnas kalas gick av stapeln på onsdagkvällen redan vid åttatiden. Hjälp tänkte vi, nu blir det fest hela natten. De hade liveband och jag lovar, mina vänner, man kunde inte höra vad de sa på tv:n hemma hos oss. Det skorrade i väggarna och hela havet gungade. Men det var väl rätt kul ändå - utom när sångerskan gav sig på den där Titanic-låten, den ni vet som Celine Dion sjunger så vackert. Så vackert kunde inte den här sångerskan sjunga, tro mig. Jag trodde nästan att det var jag som hade hittat på någonting galet och kastat mig upp på scenen och snott åt mig micken, men nej, det var lika illa som om det hade varit jag. Jag försökte ladda upp en video med ljudet i onsdags kväll, men lyckades inte. Ska försöka igen.

Till vår stora förvåning blev det knäpptyst prick klockan tolv! Inte ens en liten ynka radio spelade efter midnatt. Människor minglade kvar en stund till, men sedan måste de ha troppat av snällt och tyst och fint för vi kunde sova lika gott som vanligt.

Jag vet inte vad det var för fest, men jag misstänker att det var någon sorts möhippa eftersom det bara var kvinnor. Inte en enda karl, småpojkarna räknar jag inte i det här fallet. Visst har man hört talas om att kvinnor och män firar var för sig i många kulturer, men inte i övre medelklassen i Egypten. Och i går när vi gick ut på en liten promenad fick vi misstankarna bekräftade, för där stod brudparets bil redo för transport! Bröllopet firades på något stort flott hotell någonstans i stan, som brukligt är.

Brudparets bil.

Brudparets bil är till och med dekorerat på dörrarna.

TORSDAG
Jag hade inte tid att göra någonting annat än en enda sak. Jag fastnade nämligen i Annika Bryns senaste bok som förhoppningsvis går till tryck inom kort. Spännande och känslosamt, levande på ett sätt så att man själv befinner sig mitt i händelsernas centrum och identifierar sig med huvudpersonerna. Jag kunde bara inte släppa den! Annika är en mästare och om du inte har läst någon av hennes böcker än måste du helt enkelt göra det! De böcker som finns är: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Jag vet inte hur jag ska förmedla hur bra Annika skriver, jag tar till en rätt dålig fras från sportens värld: Superlativerna räcker inte till!

FREDAG
Trots att jag hade hundra sidor kvar av Annikas bok (jag blev tvungen att slita mig vid midnatt) hade jag lite annat att göra: Jordgubbspaj och vaniljsås och förbereda en hederlig lunch på stekt potatis, bacon och ägg. Vår kära P som har bott här tidigare tittade nämligen in på lunch och fika - och massor av prat, så klart. Så himla roligt att träffa henne igen.

Resten av dagen gick till att läsa klart Annikas bok.

LÖRDAG
Vi tog oss en promenad på vägarna här bakom vårt område. Eftersom det verkar finnas hur många promenadvägar som helst gick vi en lite annorlunda väg där jag inte hade gått tidigare. Här kommer lite bilder från promenaden:

Barnvagn.

Man tager vad man haver: Hemgjorda gungor av gamla kartonger och rep.

Efter ungefär tre kvart hittade vi ett litet tivoli! Det var väldigt litet och radiobilarna verkade inte fungera för de fick putta runt bilarna manuellt. Jag lyckades inte få någon bild, för det var rätt mörkt där inne. Ett par serveringar fanns också - och massor av ungar!

Pariserhjul. Lägg märke till huset i bakgrunden. Det kommer bilder
i ett eget inlägg, det är nog världens mest groteska hus.

Ponnyridning.

En egptisk danshäst. Jag måste ta reda på mer om det här fenomenet.

Efter ytterligare en bits promenad fick vi plötsligt utsikt över pyramiderna.

Efter promenader blir man så klart hungrig, så vi kikade in på
vår kära klubb Seasons och åt lunch i solskenet. Här en sallad med
friterat bröd, fatoush.

Det var Earth Hour i går. Släckte ni lamporna klockan 20.30? Det gjorde vi, tillsammans med pyramiderna och sfinxen.

Kvällen avslutades självklart med andra delen i Milenniumserien på tv. Vi har läst böckerna, sett filmerna på dvd, men det är ändå ett måste att se tv-versionen. När ska världen få nog av Salander?


* Det är visst bara tre dagar sedan jag skrev, men det känns som evigheter!

24 kommentarer:

ab sa...

Tack för lovorden och dina sköna bilder!

Suzesan sa...

Shit vad mycket du har haft att göra. Jag tycker det är fint när de smyckar bilarna så där. Det gör de här också. De som är från andra kulturer sen kör de runt runt runt och tutar en hel karavan och sist kommer brudparsbilen. jag släckte lampor men inte TV:n. Det gick ju inte alls för sig just då:)Maten såg god ut. Mums. Ser fram emot att få höra om det där huset och även om hästarna. Jag gillar hästar. Hade nog avstått från att åka det där pariserhjulet....faktiskt.

Kram
/Susanne

Desiree sa...

Du har haft fullt upp och så är det ju ibland. Vad vackert dekorerad brudparets bil var.Jättefint med blommorna och tyllslöjan. Det var ju tur att de slutade spela vid midnatt så att ni kunde få sömn den natten.
Det är underbart när man får en riktigt bra bok i händerna som man nästan omöjligt kan slita sig från. Vilken mysig promenad ni fick. Jag hoppas du får en bra start på veckan som kommer.
KRam

Freedomtravel sa...

Härliga bilder! Egyptisk danshäst??

Anonym sa...

Hej igen! Bröden blev väldigt goda! Min man och jag tackar för recepttipset. Ska nog snart baka dem igen:-)
Jag har ingen egen blogg. Jag har nyss hittat till din och läser om din vardag med glädje. Du ligger under mina favoriter nu. Det är så spännande att läsa om svenskars vardag i andra länder. Själv bor jag i Gävle och har min vardag här. Ha en bra dag. //Nathalie

Lotta sa...

Låter som några riktigt hektiska dagar! Så mycket det finns att se och upptäcka där du bor! Lite avundsjuk är jag allt på dina pyramider alldeles om hörnet ;-)
Vi släckte här hemma och hade en mysig timme där vi bara satt och pratade i skenet av en massa stearinljus.

Marianne sa...

ab: Det svåra är att lovorda så mycket som du faktiskt förtjänar, det skulle nästan låta som om jag smörade. När boken kommer ut kan jag skriva en recension.

Suzesan: Visst är det fint! Vi har väl alltid smyckat hästvagnarna med björkris och blommor, men vi glömmer att vi kan göra det med bilarna också. Synd.

Ärligt, vi släckte inte heller ner tv och datorer, det var som sagt inte läge just då : )

Kram!

Desirée: Ja det var en himla tur, men vi var fullt inställda på att inte få sova den natten. Visst är det härligt när man har en sån bok som man inte kan lägga ifrån sig. Det är inte ofta det händer, tyvärr. Men så har det varit med alla Annika Bryns böcker, för både Klas och mig.

Hoppas du också får en bra vecka!
Kram!

Marianne sa...

Freedomtravel: Egyptiska danshästar används till någon form av dressyr där de står på stället och trampar och "dansar", tror jag. Måste kolla upp det där.

Nathalie: Jag såg att du inte hade någon blogg när jag klickade på ditt namn. Vem vet, en vacker dag kanske du blir sugen på att starta en egen.

KUL att ni tyckte om brödet. Jag ska nog baka i dag eller i morgon, jag vet inte hur lång tid jästen behöver på sig att tina. Tror den ska ligga och tina sakta i kylen och då blir det inte förrän i morgon.

Du är alltid välkommen hit!

Lotta: Man upptäcker någonting nytt nästan varje gång man sticker näsan utanför dörren, tycker jag. Och nu när vi bor så att man kan gå ut och promenera ohämmat har vi tydligen nästan promenadavstånd till pyramiderna, det var en ny upptäckt. Inte riktigt, för då måste man över en del stora vägar också, och det är en bra bit kvar om man ska ända fram. De duger gott som utsikt : )

Helly på vift sa...

Egyptisk danshäst, låter intressant. fast hästen på bilden såg lite skärrad ut som araber kan göra emellanåt ;)

Själv glömde jag totalt bort the Earth Hour och ja, jag skäms... Var ute i lördags för första gången sedan i somras och hjärnan hängde inte riktigt med dagen efter ;)

Otta sa...

Skönt att du är tillbaka! :-)

Jag har precis läst ut den senaste med Ikmen. Jag sänder den med några vänner som skall till Egypten nu, så kan du få den av Nour i juni då han kommer till Kairo. Jag läste sista sidan med tårar i ögonen, men det var glädjetårar!

Kram

Annika sa...

Danshäst? Intressant!
Nej, Celine Dion, Mariah carey, CHristina Aguilera och whitney houstons sånger ska nog ingen annan än riktigt stora sångerskor ge sig på. Det blir liksom bara så fel.
Fö tycker jag pariserhjulet ser ut att vara bland det läskigste av läskiga. Där skulle jag aldrig ngnsin gå upp. Ser rent livsfarligt ut.
Visst släckte vi under Earth Hour, men vi var nog ganska ensamma om det. To tell you the truth...
Kramar!!

Melting Pot sa...

Dekorationerna av bröllopsbilen liknar de i Indien. Här dekoreras bilar och bussar med blommor så ofta det ges tillfälle. Jag avböjde ju ballongdekorationer när Alfred var född, lite tillbakadragen som man är som svensk. Här råder snarare ju mer - desto bättre, och har man nåt att fira skall det visas för alla. Färgglatt och fint men lite för mycket ibland för min smak.Kram!

Musikanta sa...

Tänkte på dig lite extra igår när jag gjorde kikärtsbiffar på recept från dig. Tittade inte i receptet denna gång och glömde förstås moroten. Men de blev goda ändå och vackra med Sambal Olec och persilja...

Har bara erfarenhet av bröllopsbilar i Kina. Där dekoreras också bilarna med ett överflöd av blommor.

Tack för tipset för/med/av/till (eller annan preposition)Annika Bryns böcker. Har inte läst någon, men de verkar lockande. Läser just nu Karin Alvtegen, som jag skrev i mitt senaste inlägg. Också välskrivet, tycker jag.
Varm kram/M

Marianne sa...

Helly: Det är mitt intryck också, men kanske inte så konstigt eftersom de verkar driva på den stenhårt samtidigt som de håller igen stenhårt. Piska och kandar ... Men den här killen hade inga sporrar i alla fall.

Ja men om ni var ute så hade ni bergis släckt ljuset hemma : )

Kram!

Otta: Nä men Gud vad du är gullig! Då längtar jag till juni, nu då! Vet du vad, då kan jag ju passa på att visa honom till lampaffären. Kommer inte du ner någonting, förresten?

Kram!

Annika: Jag skulle aldrig i livet sätta mig i det där pariserhjulet! Å andra sidan sätter jag mig inte frivilligt i något pariserhjul : )

Vi var också ganska ensamma om att släcka, tror jag. I alla fall lös det lika mycket som vanligt hos grannarna. Men det är bra att det finns, det är bra att vi påminns även om vi inte släcker just då.

KRAM!!!

Marianne sa...

Lena: Här är det nog bara till bröllop de dekorerar bilarna, jag har nog aldrig sett ballonger i bebisfärger som åker runt. Men det här tycker jag är rätt fint.

Kram!

Musikanta: Ja nu var det länge sedan jag gjorde kikärtsbiffar, det börjar bli dags. Men jag får nog plocka fram receptet!

Du måste läsa Annikas böcker! De är enormt bra. Jag kom på att mina svenska favoritförfattare är Annika Bryn, Maj-Gull Axelsson och Torgny Lindgren. Det är nog bara Maj-Gull Axelsson som kan få mig att läsa arton beskrivningar av is och moln utan att tröttna : )

Kram!

Otta sa...

Nej, jag kommer inte ner...:-( Nu är det Nours tur! Ja, om du har lust får du mycket gärna visa affären, då vet jag att det blir rätt lampa! :-)

Du har något att se fram emot! Jag brukar inte tycka om när Ikmen åker utanför Istanbul, men denna gången var det ändå intressant. Det var inte alls den bästa boken, men den fångade mig.
Kram

Marianne sa...

Otta: Vilken lampa är det du vill ha? Du får beskriva den ordentligt för Nour, så att det blir rätt. Och han är nog bra mycket bättre att förhandla priser än jag, jag ska nog vänta utanför så att du får den riktigt billigt.

Vilken tycker du är den bästa boken?

Kram!

Jenny sa...

Haha, det där pariserhjulet skulle jag nog akta mig för att åka i, det såg lite rangligt ut, men manuellt puttade radiobilar låter ju faktiskt vääääldigt tryggt - det kan ju inte direkt gå whiplash fort att putta runt dem :-D. Jätteroligt att få se bilderna och ser framemot den "skönsjungande" damen på video! Kram!

Otta sa...

Jag vill ha en sådan praktfull som du har! :-) Precis som du i "silver"!

Jag måste säga alla böckerna är bäst, jag kan inte välja och det är ju så pass många nu så jag minns inte allt. Alla böcker som handlar om Ikmens och Sulemans familj och intressanta. Den enda jag inte kan förlika mig är boken som utspelar sig i Kappedokien!

Idag har vi 5-årig bröllopsdag...så har sitter jag framför datorn och är sjuk, precis lagom till att jag skall vara ledig över påsken!
Kram

Marianne sa...

Jenny: Hehe, nä jag åker inte heller det där pariserhjulet, never ever : D

Har försökt ladda den där videon, men den verkar vara för tung för våra ledningar : (

Kram!

Otta: Okej, då vet jag. Vilken storlek? Den största eller en mindre?

Grattis på bröllopsdagen! Nu hoppas vi att ni kan fira nästa tillsammans!

Och krya på dig!
Kram!

Otta sa...

Vilken storlek hade du över bordet? Jag hade tänkt att ha den i sovrummet för det är det enda stället som är orientaliskt. Det blir ju ett så läckert sken med alla hålen. Man kan köpa marockanska här i Malmö, men vill naturligtvis ha en från Egypten. Har en liten just nu, men inte riktigt samma stil.

Tack för hjälpen!
Kram

Marianne sa...

Otta: Jag har den allra största. Är det en sån du ska ha?

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Jag släckte!

Marianne sa...

Anna: BRA!