torsdag 21 oktober 2010

Välkomna till röran

Så här fint har vi det just nu:

Så här fint har vi det här hemma. Får jag vara med i en heminredningstidning nu, tro?

Men nu är jag hjärtligt trött på att ha flyttgubbarna här, kan de inte gå hem snart?

Vardagsrummet och köket, plus det rum jag har använt som skafferi, är i princip tömda nu. Och hela undervåningen. Så nu återstår bara badrummen, sovrummet och gästrummet här uppe.

Själv har jag nu fyllt i den där listan för försäkringen som jag sprang och skrev upp alla prylar för i går. Nu har jag fyllt i nyanskaffningsvärdet också för grejorna, det blev rätt mycket pengar. MEN om jag föreställer mig att jag ska springa runt och köpa nytt för att ersätta allt det vi har nu, ja då undrar jag om jag inte borde lägga på en del. OM hela lasset skulle sjunka i Medelhavet, skulle vi behöva skaffa både alla möbler, mattor, lampor, vispar, strykjärn, tv-apparater ... som man behöver (utan att överdriva) och alla småsaker som häftapparat, tjep, printerpapper ..., dessutom alla kläder. Även om jag ska erkänna att man kanske inte direkt BEHÖVER 35 sjalar : ) (köpta billigt på olika basarer) så har jag ju faktiskt köpt dem för att ha alla regnbågens (nåja) färger så att jag alltid har en sjal som passar till kläderna. Om jag skulle gå och handla det i Sverige, då skulle det bli DYRT! Får diskutera saken med Maken under helgen.

Det har tagit mig i princip hela dagen att fylla i den där knäppa listan, den är organiserad enligt någon standard om hur man SKA ha det. Dessutom har de klumpat ihop saker som sjalar och slipsar på en rad! Det går ju inte! Och lämnat alldeles för få rader för att själv kunna fylla i för att få med allt. Mitt huvud är slutkört, minst sagt.

Nu är det bara en vecka kvar här.

Den stora frågan jag ställer mig just nu är hur jag ska kunna laga någon mat i kväll. Spagetti och bacon är nog ungefär vad jag kan åstadkomma i röran.

PS. Jippi, ena killen har börjat sopa, det betyder att de nog går snart!
PPS. De ska visst bära ut alla grejor till lastbilen också, de har samlat kartongerna en trappa ner. De är uppe i 230 kartonger och paket.

27 kommentarer:

Kim M Kimselius sa...

Vet hur det är när flyttgubbarna kommer och tömmer huset och man bara ska sova på en madrass några dagar. Har ni städhjälp som städar huset? Jag höll på i två dagar med att skura och feja efter att flyttlasset hade kört. Sedan var det bara att åka 650 kilometer och bli överlycklig över att allt hade kommit fram och var inburit och så var det bara att börja packa upp. För DET hjälper de inte till med. Kanske bra det, eller?
Ha det så skönt i det tomma huset.
Förresten, idag kom första snön här i Blekinge. Om det är så att du längtar efter snö... Kram Kim

Marianne sa...

Kim: Som tur är har vi sovrummet helt intakt än så länge, så i natt kommer vi att sova gott. Sedan lämnar de sängarna till på tisdag, då ryker det sista.

Jag städar själv, det enda jag ska skaffa hjälp till är fönstren. Men nu kan jag ägna mig åt städningen i flera dagar, så det ska nog gå bra. Och jag behöver inte städa lika noga som man gör i Sverige, för här ska golv slipas och väggar målas innan nästa hyresgäst, så gör man alltid. Att ens sopa upp efter sig är ovanligt noggrant : )

Vi har alltid packat upp själva trots att uppackning ingår i flytten, men nästa gång tror jag faktiskt att de ska få göra det. I alla fall ta av all papp och plast från möblerna. Det är ett himla slit att göra det.

Jag såg att det är en hel decimeter snö i södra Sverige! Ovanligt tidigt, skulle inte förvåna mig om det blir en lång och kall vinter i år igen.

Kram!

Saltistjejen sa...

Oj! En hel vecka kvar i ett hus som är tömt!!! DET låter jobbigt! Sedan det där med försäkringar det är knivigt. Eftersom det mesta man har är begagnat och försäkringsbolag sällan ger pengar så att man ska kunna täcka nyinköp väl? Iallafall tycker jag ofta att det inte verkar vara så. Hoppas att du inte alls ska behöva använda ngn försäkring utan att alla era prylar ska komma till rätta hela och funktionsdugliga!
Vila lite nu och ta hand om dig i ditt mycket tomma hem! Snart kommer det än tyngre jobbet - att skapa ett NYTT hem och packa upp!
KRAM!

Musikanta sa...

Finns nästan ingenting värre än att flytta...Skönt att det inte är så fruktansvärt noggrant som här hemma med städningen i alla fall. De senaste gångerna jag har flyttat, har jag tagit hjälp till all städning eftersom man aldrig har varit nöjd tidigare, trots att jag hade slitit ett par dagar.

Jag har haft hjälp med uppackning vid ett tillfälle. Det tog veckor innan jag hittade mina saker och jag fick flytta om alltihopa...
Men de tar ju bort kartonger och sånt, och det är ju en god hjälp!
Kramar från Ingrid

Annika sa...

Vidrigt att flytta, tungt, jobbigt och hårt. OCH du ska dessutom byta både land och kontinent...
PUST!!
HÅLL UT!!
Snart är du i Sve. Då har du det roliga kvar, att packa upp ;-))))
KRAMAR!!!

Trillingnöten sa...

Det där med flytt e alltid lite krångligt. Det är spännande, men samtidigt skönt när det är över. Dessutom är det ju sju resor värre att flytta över halva världen! :)

Marianne sa...

Saltis: Nej vi ska bara bo här till tisdag, sedan blir det hotell de sista nätterna. Men hellre bo här hemma än hotell hela tiden, även om det är lite tomt.

Det här försäkringsbolaget trycker på att man ska ange nyanskaffningsvärdet i mottagarlandet, så de bör också betala ut enligt det om någonting skulle hända. Men det får man ju se. Antagligen tjänar de grova pengar på det, för oftast händer nog ingenting. I alla fall har vi klarat oss väldigt bra under alla de flyttar vi har gjort hittills.

Jag är faktiskt på väg att gå och lägga mig nu, gubbarna kommer ju i morgon bitti igen ...

Kramar!


Musikanta: Ja flyttstädning är det värsta man kan göra, tror jag. Minns en flytt när jag städade riktigt riktigt ordentligt, gjorde till och med rent vattenlåsen, och kom till en lägenhet som var rätt dåligt städad. Det var inte kul.

Kartongerna kommer jag nog att vilja packa upp själv, men de ska få ta bort omslagen från möblerna. Det är inte en barnlek att packa upp en stor tung soffa!

Kram!

Marianne sa...

Annika: Det är så himla stökigt att flytta! Men det är så SKÖNT att katterna redan har åkt. Nu behöver jag inte bekymra mig om att dörren står öppen, eller att någon ska gå in i rummet med den stängda dörren trots att jag har satt att de inte får för att katterna är där. Så obeskrivligt skönt att slippa tänka på det!

Men tyvärr kommer det nog att dröja några månader innan jag kan packa upp igen, först måste vi ju hitta ett hus.

Kramar!


Trillingnöten: Det ska bli fruktansvärt skönt när den här flytten är över. Bara det blir tisdag kväll kommer att bli en lättnad, då är alla grejor på väg och jag kommer inte att behöva göra mer.

Kram!

olgakatt sa...

Hoppas jag slipper flytta nån mer gång. Minns fortfarande hur jobbigt det var för över 30 år sedan! Och vi har INTE färre prylar nu...

Lotta sa...

Men oj så fint du har bott! Det verkar vara en superfin våning! Kommer du sakna ditt boende? De där snygga takkronorna, ska de med över Medelhavet?
Kram!

Desiree sa...

Så skönt att ni har både pack och flytthjälp. Det behövs verkligen. Jag minns också de där listorna där man i detalj var tvungen att skriva ner precis ALLT man hade om båten skulle sjunka mitt i havet. Många tycker att är det verkligen värt att skeppa hem allt med tanke på hur mycket en sådan här flytt kostar men det är precis som du säger att börjar man räkna på allt man har så blir det mycket dyrare om man skulle behöva köpa allt nytt. Det lönar sig absolut att skicka hem allt för att inte tala om allt jobb det skulle innebära att dessutom behöva införskaffa allt nytt.
Vad gäller mat så får man ta sig an den enkla principen och göra sådant som är smidigt och utgå från det man har eller gå ut och äta. Det är skönt att kunna försöka göra sig av med det sista i frys och kyl också kan jag tänka mig. Oj vad dagarna flyger fram. Snart är du Marianne i Svedala istället för Kairo.
Kram!

Pettas sa...

Nu avundas jag dig inte alls! eller kanske litet i varje fall; så enkelt allt måste vara när det finns så få saker att hålla reda på..
Det är inte roligt att flytta, bara att hålla med alla andra om det.

Snart sitter ni på flyget mot Sverige, dagarna rinner iväg...

Kram!

Kersti sa...

Det är full fart hos dig förstår jag. Mycket att stå i. Tur att du inte måste packa också.

Katarina sa...

Att flytta är rörigt och stökigt, men snart är det över! tur är att ni har hjälp annars är det rena rama mardröms projektet. Det goda med att flytta då och då, är att man är tvungen att städa ur och kasta saker och ting.

Lycka till! Kram

Otta sa...

Jag hoppas att de gått nu! Det måste kännas helt overkligt med ett helt tomt hus! Hur går det för kissarna utanför? Får vi några sista bilder? :-)

Ha en trevlig helg!

Kramar

Eva Henriksson sa...

Lycka till!
230 kartonger hum hum
35 själar oj så tjusigt med alla färger.
Ja det blir mycket jobb närmaste tiden och en enorm omställning till snön...Ska ni till Älmhult?
Jobbar han på IKEA?
måtte allt gå bra......
Välkomna -du vet ju att det finns fördelar med Sverige också.

Marianne sa...

Olgakatt: Jag hoppas ärligt talat att det här är sista flytten i mitt liv också. Ja, alltså när vi väl har boat in oss i ett hus, inte lägenheten i Älmhult som är närmaste målet. Men från lägenheten blir det inte så jobbigt, därifrån blir det bara resväskorna och kanske någon enstaka kartong. Det är makalöst vad mycket skräp man samlar på sig!


Lotta: Här kan du se en liten kort video hur vi har bott: http://nyaaventyr.blogspot.com/2010/02/har-bor-vi-del-2.html

Den lampan som är i det här inlägget ska med, den hittade vi i en liten verkstad bakom basarkvarteren. Man kan hitta sådana i Sverige också i fina heminredningsbutiker, men då kostar de cirka 10 gånger så mycket! Lamporna i förra inlägget ska däremot inte med, de är hyresvärdens.

Kram!


Desirée: Ja det beror ju helt på också om man betalar flytten själv eller inte, vi får den ju betald från företaget - även hemresan, det hade vi som krav för att flytta ut - men jag kan bara gissa vad det här skulle kosta om man skulle betala själv! Vet i sjutton om det skulle räcka med 100.000? Bara försäkringen måste kosta en förmögenhet!

Nu är listan äntligen helt klar så att Klas kan skicka den. Det är lite bråttom med det, om lagret där grejorna finns nu skulle brinna ner får vi ju inte ut en krona innan listan är inne!

Fredag om en vecka!!!!
KRAM!

Marianne sa...

Karin: Haha, ja det är i alla fall lättstädat nu! Jag dammsög efter dem i går, och det gick ovanligt kvickt. Får väl sätta igång och flyttstäda så smått i dag, kan nog ta gästrummet där nere, så blir det helt klart. Det är också det jobbigaste rummet tror jag, för där finns en hel vägg med garderober som tillhör hyresvärden. Och de måste ju torkas ur ...

Kram!


Kersti: Ja om jag skulle packa själv hade vi inte kunnat flytta förrän till nyår! Men de här killarna är proffs, de är som gräshoppor som äter sig genom rummen och vips så är det tomt.


Katarina: Enda nackdelen är att vi måste tulla ut det vi har tullat in - så vi kan inte kasta sofforna som katten Stina har pinkat i förrän vi kommer till Sverige. Då åker de direkt på tippen! Och hjälp vad jag har rensat före varje flytt! Den här gången har jag bara rensat lite, det var ju bara ett knappt år sedan vi flyttade sist.

Kram!

Marianne sa...

Otta: Ja det är skönt med morgontimmarna när man kan sitta och bara vara hjärndöd en stund innan de kommer. Men nu är de här igen. Hoppas de blir klara fort i dag, det är ju faktiskt inte så mycket kvar!

Jag ska ta foton på kattkillarna, men just nu är det för stökigt för att de ska sitta still. Och Bruno har gått och gömt sig, han gillar inte flyttgubbar. Beyaz och Beyaz hänger vid dörren däremot, de är så tama så de är inte rädda. Och alla gillar dem, Wael ska komma hit och mata dem, sedan ska han låna en stor bur för stora hundar och ta dem till Alis trädgård. Där ska de först få bo i buren några dagar så att de förstår att de ska bo där, sedan ska de få komma ut och leka och få säker tillgång till mat. Så skönt att fler än vi gillar dem!

Kram!


Eva: Haha, ja 230 kartonger och fler blir det. Men det inkluderar alltså lampor och stolar och bord och soffor och ... Allt packas in i egna paket och numreras så att jag sedan vid uppackningen kan checka av så att allt är med. Ska erkänna att jag har bunkrat upp på en del saker också, som olivolja och oliver och textilier, så det blir lite extra av det.

Jo, det är Ikea han jobbar på, och det är för deras räkning vi har varit ute i världen. Så nu blir det hem till födelseorten (Ikeas alltså, inte vår) Älmhult. Ska bli spännande, det blir en helt ny miljö och även om vi har varit hemma på semester varje år är det ju inte samma sak som att bo på ett ställe. Det blir att sätta sig in i allt på samma sätt som i ett nytt land. Och jag ser verkligen fram emot att flytta till Sverige, vi har varit ute i 12 år nu, vilket egentligen är lite för länge i ett sträck. UD tillåter visst max 5 år i sträck, sedan måste de hem och vara svenska ett tag innan de får fortsätta utomlands, bara för att inte "glömma" bort hur det är att leva hemma.

Brysselkakan sa...

Förr förra gången packade jag upp själ, utom glas för där ville jag de skulle göra det om något var sönder, förra gången fick de packa upp allt och det gick smidigt. Två killar som var väldigt lyhörda över vart jag ville ha mina saker. Funkade perfekt!

Det där med försäkringen är knepigt... vi tog i rejält vilket flyttfirman bad oss göra oxå. Vid förr förra flytten hände något med högtalarna i vår tv, det gjorde inget för vi använder separata högtalare, men givetvis skulle det ersättas. Jag fick prisförslag från Sverige och det köpte flyttfirman rakt av, inget knussel alls!

Lycka till nu och hoppas Sverige inte känns allt för mörkt och kallt. Ska själv "hem" nästa fredag under höstlovet så jag funderar just över vilka jackor vi ska ta med!

Taina sa...

Meh! Du får göra som jag när flyttgubbarna pacakde åt oss i Sverige. Vi satt och drack bärs och åt chips. Riktigt kul var det!

Kram kram

KARLAVAGNEN sa...

Wow! För 200 år sedan jobbade jag i Shipping branschen.

Marianne sa...

Brysselkakan: Ja, jag tänker låta dem packa upp det mesta den här gången, och svenska flyttkillar ska väl klara av att skruva ihop några Billy bokhylla, får man förmoda : ) Småsakerna kan jag ta själv, men möblerna ska de få fixa. Det är lättare att flytta runt grejorna sedan och möblera om, än att slita bort all papp och plast de är inslagna i.

Var det Kungsholms ni flyttade med? Eller UTI eller vilken det nu är som har huvudansvaret. Det är fyra firmor inblandade för vår del, en här och en i Sverige, en som äger de andra och var den fjärde kommer in vet jag inte ... Hoppas det ska funka med försäkringen om det händer något, de har ju tydligt skrivit att man ska skriva upp nyanskaffningsvärdet på destinationen, så det bör inte vara några problem. När det gäller våra Ikea-möbler har jag till och med varit så ärlig att jag har kollat i katalogen på nätet vad grejorna kostar!

Om du ska hem på fredag, så kommer vi hem samma dag! Fast vi stannar över natten i Köpenhamn. Lycka till med jackorna, sånt där är inte det lättaste!

Har inte hunnit in till din blogg än, men jag kommer så fort jag hinner!


Taina: Hahahaha, jag undrar vad de muslimska flyttgubbarna skulle gilla att bli bjudna på öl! : D Nä, allvarligt, de flesta är faktiskt kopter. Jag var lite brydd i fredags och tyckte att de skulle gå på fredagsbönen, jag vet ju hur viktigt det är för dem, men då visade de mig att de var kopter, det var bara förmannen och en till som ville gå till bönen. Så vem vet, de kanske hade gillat en bärsa. : ) Fast då kanske de inte kan packa så bra?

Kram!


Karlavagnen: Var det på Ostindiefararna då? ; D De är i alla fall himla proffsiga, verkar det som. Jag har i och för sig inte stått och granskat hur de packar, men det verkar bra. De har också riktiga garderobskartonger, vilket jag uppskattar. De flesta kläder klarar sig faktiskt utan att skrynkla i dem.

Kram!

Brysselkakan sa...

Vi hade Alfa Moving både när vi flyttade hit ner från Sverige och när vi flyttade inom Bryssel i våras fast då deras lokala samarbetspartner Romulus. De var helt suveräna!

Vi åker härifrån på fredag vid lunch och sover en natt i Hamburg och så vidare mot Järna på lördagen. Så jag antar att vi anländer samma dag, fast jag får ju åka tillbaka igen lördagen därpå.

Så nu funderar jag på om dunjackan ska med, eller inte!

Lycka till nu!

Marianne sa...

Brysselkakan: Alfa Moving hade vi också när vi flyttade från Sverige. Nu använder Ikea visst Kungsholm i stället. Men de verkar lika bra, det är ju det viktigaste.

Då kommer vi till Sverige samtidigt! Men vi åker tåget över bron, antar att ni kör bil. Men vi kanske kan vinka från fönstren : )

Jag har packat ner min dunjacka (eller flyttgubbarna har gjort det), men jag har en riktigt varm ytterrock som jag har ärvt efter min far. Den är nästan bättre än dunjacka eftersom den är lång, den går ner på vaderna på mig. Och den stod pall för alla minusgrader som var förra vintern, så den ska nog klara den kommande också. Om jag var som du hade jag nog tagit dunet, man vet aldrig, och om det är varmare kan man alltid ha den uppknäppt.

Packa väl!

Anna, Fair and True sa...

Måste eka en del nu på slutet :)

Marianne sa...

Anna: Ja vad konstigt det känns när man flyttar, att ens hem är alldeles tomt och ekar! Åh, vad jag längtar efter ett EGET hem nu, redan efter en vecka i den här lånade lägenheten!