måndag 18 oktober 2010

Hjärtat i halsgropen och Sverigefantasier

I dag har jag haft hjärtat i halsgropen ett par gånger. Det började med att de (=Kontoret) inte kunde hitta pappren från införtullningen av våra möbler. Utan papper och kvitton kan vi inte tulla ut grejorna. Till saken hör att killen som skötte allt sånt där har flyttat från Egypten, och ingen har kontakt med honom. Det var inte direkt ordning i papperen efter honom heller, och ingen, inte flyttfirman heller, visste någonting. Flyttfirman som tog in möblerna (inte samma som ska ta ut dem) tyckte det var lite fåfängt att ringa och fråga efter papper tre år efter att de var aktuella. Till slut hittade de visst någonting i alla fall, hoppas nu att det är rätt papper.

Andra gången jag fick hjärtat i halsgropen var när Maken ringde och sa att flyttfirman var på väg, de skulle vara här om några minuter. Va?! Redan? De skulle ju inte komma förrän på måndag??? Men det visade sig att de skulle lämna några kartonger ifall det var någonting vi ville packa själva. Pust! Vilken lättnad! Jag är inte riktigt redo för dem än.

I övrigt har jag gått här och fantiserat om en massa saker i Sverige:

- I jul ska jag äta revbensspjäll med äppelmos och rödkål.
- Julmust!
- Inga insekter på hela vintern!
- Jag kommer att kunna komma in på Wordpress när jag vill.
- En äkta julgran, en som har växt i skogen, som doftar gran och som barrar.
- Både SVT1 och SVT2 i tv:n.
- Fönsterbrädor där man kan ställa små krukväxter.
- Hälla upp ett glas kallt vatten ur kranen och dricka rätt upp och ner.

Tänk så mycket lyx det finns här i livet!

Och till sist några foton tagna från femte våningen i Kulturhuset, en lite annorlunda vinkel. Tagna med mobilkameran.

Plattan. Jag tror det var Anarkisterna som hade "modevisning" och klädbytardag.

Sveavägen.


29 kommentarer:

Uora sa...

Det där med att komma in på Wordpress när man vill, kan bli lite svårt - Telia är långt ifrån felfri. Och inte de andra bolagen heller förstås...
(Kan också tipsa om att bredbandsTV inte är någon hit!) Annars verkar du ha realistiska förväntningar :-)
Välkommen hem till Sverige!

Marianne sa...

Uora: Åh, du är inte anonym längre? : ) Har du skaffat blogg? Måste genast undersöka saken!

Jaså, är det problem med Wordpress i Sverige också? Men man kan i alla fall PRATA med Telia, man kan till och med gå in i deras butiker och prata med en person och rita och berätta tills de fattar. Det går inte här, varje gång vi har försökt har de bara lagt på luren när de inser att de inte kommer att fatta vad vi pratar om ... Så Telia vill jag ha, inte ComHem eller allt vad det heter, för de lär inte ens svara i telefonen, har jag hört.

Annars är det Klas uppgift att bestämma allt om el och vad det är som ska väljas nu för tiden. Jag blir sjuk när jag läser så där tråkiga texter och ska jämföra priser och hålla på. TUR att jag har honom!

Saltistjejen sa...

Oj!!! Det förstår jag att du fick hjärtat i halsgropen ett par ggr! Fy! Hoppas verkligen det ordnar sig med era möblier och alla papper!!!
Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Jag förstår dig! Snart sitter jag där och funderar på ungefär samma saker fast inte om Sverige.

Kraam!

Malin sa...

Hoppas att det är rätt papper de fått fram!!
Förstår att du fick lite panik när du trodde att flyttfirman skulle komma flera dagar för tidigt! (Min kom en TIMME för tidigt och det skapade panik hemma hos oss hahaha)
Tänk vad fantastikst att kunna få alla de sakerna du listade och att dessutom få förmånen att uppskatta dem!!

Kram

Pettas sa...

Det är mycket magpirr och annat pirrigt när flyttning är på tapeten.
Hoppas att allt sätter sig precis på den plats där det skall sitta så ni lugnt kan slå er ner i flygplansfåtöljerna när det väl är dags:).

Kram!

Taina sa...

Hoppas ni har en bra försäkring bara. Inte för det materiella utan en sjukförsäkring med tanke på hur många ggr hjärtat besöker halsgropen, där den absolut inte ska vara. Det är ju så mycket som ska hållas reda på hela tiden. Nästa gång vi får flyttlådor ska jag packa mina egna trosor...

Kram kram

Brysselkakan sa...

Fast jag befinner mig i ett "civiliserat" land som ska vara Europas "huvudstad" känner jag igen dina tankar! Svenskt vatten... underbart gott! Svensk mat... oj, vad mycket jag saknar plus att matbutiker här är som Sverige på 80-talet...
Men varje land har sin tjusning och man lär sig uppskatta sitt land och man ser vad som är mindre bra. Lärorikt!

Annika sa...

GLÖM inte att du kommer att komma in på youtube också, bara en sådan sak!!
OCH Wordpress ska vi hoppas :-)
Även om det säkert kan strula lite överallt så borde det inte råda censur iaf :-)
DU verkar TAGGAD. Härligt.
OCH du, jag förstår verkligen det där med att du fick hjärtat i halsgropen...
DET skulle jag också ha fått.
KRAM!!!

Desiree sa...

Jag förstår också att du fick hjärtat i halsgropen för det hade jag också fått över dessa båda grejer. SKönt dock att det ordnade sig eller iallafall verkar som det kommer att ordna sig vad gäller tullpappret. Jag håller tummarna för dig. Jadu det finns många små saker i vardagen som man uppskattar på ett helt annat sätt numer. Många saker kommer du tycka är jätteskönt att få lämna bakom dig och andra saker kommer du att sakna. Det är fortfarande en salig blandning för oss.
KRam!

Uora sa...

Ja liiite anonym är jag fortfarande förstås :-)
På Telias kundtjänst får man först knappa in mängder med saker och sedan sitta i telefonkö någon timme. Efter att ha svarat att man har kollat allt (typ startat om datorn, modemet etc) så kan man äntligen få prata med någon verklig person.. Problemet är förstås att Telia är de som har bäst täckning så jag är fast i mitt dyra telia-abonnemang. Suck.

Freedomtravel sa...

Ja, såna saker som man tar för givet... men kanske inte borde ta för givet ;)

Trillingnöten sa...

Det är de små sakerna man uppskattar mest faktiskt :) Bara en sån sak om vatten i kran som går att dricka! Helt underbart!

Fröken Anki sa...

Ojoj, vilka upplevelser! Tur att de löste sig såpass snabbt.

Självklart får man vara glad för det lilla i livet. SÅnda där svenska upplevelser är trevliga. Julmust - Mmmm...

kram

Otta sa...

Men tänk så mycket du kommer att sakna från Kairo! :-)

Ha en bra dag!

Kramar

ExPIAtriate sa...

Hoppas allt gar bra med papper och annat!
Och vilka underbara saker du har att se fram emot, julmust saknar jag ocksa! I Singapore kunde man kopa julmust och Aladdin till jul sa det blev nastan som hemma men det gar ju inte har i oknen, bokstavligt talat...
Det ar just de dar sma sakerna i livet som gor det!!
Stor kram!

MireilleS sa...

jätte coolt att se det ovan ifrån!

olgakatt sa...

Jag har hittat ett bra sätt att komma snabbt i kontakt med en tekniker på telia: Det finns en chattfunktion på Mina Sidor om man klickar på att komma i kontakt med telia. Detta förutsätter förstås att man har fungerande internet. Om det inte funkar får man kanske gå till sitt bibliotek och försöka därifrån...
Jag har via chatten fått snabba svar på mina frågor, faktiskt, och löst flera problem med min mobiltelfoni.
Och möjligheten att gå in i teliabutik finns ju alltid.

Marianne sa...

Alla: Jag måste bara förbereda middagen innan jag svarar på era kommentarer. Återkommer strax!

Marianne sa...

Saltis: Ja, jag hoppas också att det ska gå bra. I värsta fall blir skeppningen fördröjd medan ny tull betalas, men det gör ju inte så mycket eftersom vi ska magasinera allt tills vi har ett hus. Jag tror att det är värsta scenariet, hoppas det ...

Kram!


Karlavagnen: 2010 verkar vara uppbrottets år! Inom EU är det väl i alla fall lättare eftersom man inte behöver betala tull.

Kram!


Malin: Haha, ja en timme kan betyda mycket, ibland! Jag var i alla fall påklädd när de kom i går, men om de kommer för tidigt på måndag, då vet i sjutton! Då får de vänta utanför : )

Det är en av förmånerna med att bo utomlands, man uppskattar verkligen det som finns där hemma.

Kram!

Marianne sa...

Karin: Ja när vi sätter oss i flygplansfåtöljerna finns inte mycket mer vi kan göra på den här sidan, så då är det bara att ta det lugnt. Det är fram tills dess det är lite stressigt. Men det får bli som det blir, det viktigaste är i tryggt förvar i Sverige i alla fall - katterna.

Kram!


Taina: Haha, TACK för påminnelsen! Jag ska verkligen packa mina underkläder själv, och nu har vi ju fått kartonger till det. Eh, så många trosor har jag kanske inte att de fyller en kartong, men jag kan ju lägga dem i botten inslagna i plastkassar : D

Kram!


Brysselkakan: Så sant, varje land har det som är bra och det som är mindre bra, annorlunda som vi är många som har enats om. Men visst är det mycket från Sverige man saknar! Konstigt egentligen att mataffärerna i Bryssel är så gammeldags, det skulle man ju tro att de var moderna med alla möjliga varor från jordens alla hörn!

Marianne sa...

Annika: Nej, någon censur lär inte råda i Sverige i alla fall, även om man blir övervakad av FRA och vad det nu är. Men det bekymrar mig inte så jättemycket eftersom jag inte sysslar med någonting olagligt : )

Ja nu är jag taggad! Nio dagar kvar nu tills vi är på väg. Fast kanske tio dagar tills vi korsar Sveriges gräns, för det ser ut att bli en övernattning i Köpenhamn först. Antingen åka halv fem fredag morgon och komma fram sen eftermiddag, helt slut och ändå vara tvungna att gå och handla etc, eller åka på eftermiddagen och landa vid midnatt, övernatta och sedan komma fram pigga och utvilade. Jag hoppas på det senare!

KRAM!

Desirée: Vi har i alla fall fördelen att ha ett företag inblandade i flytten, så om det strular någonstans får vi ju jättebra hjälp. Ni flyttade ju helt privat, det är mycket jobbigare.

Vi fick ett litet häfte om att vara Repat, har bara precis börjat läsa, men det verkar vara väldigt bra och insiktsfullt. Jag skickar upp det till dig sedan när vi är hemma och har läst den, så kan ni låna och läsa. En del saker som kan vara bra att ha ord på så att man är förberedd när de olika faserna i återanpassningen dyker upp.

Kram!


Uora: Fast du är inte Anonyma Uora längre : )

Jag vet så klart inte hur du bor, men om du har möjlighet att gå in i en Telia-buitk så är det det bästa. Där får man ju prata med en person öga mot öga, så att man riktigt kan propsa på att få den hjälp man behöver. Har du sett att Olgakatt har fått bra hjälp på deras chatt? Har du provat det?

Marianne sa...

Freedomtravel: Ja det är mycket man tar för givet som är rena lyxen för största delen av jordens befolkning. Att kunna dricka vatten direkt ur kranen är en sådan sak, och att kunna resa fritt är en annan. Vi svenskar har det verkligen bra förspänt, egentligen är det mesta serverat på silverfat, fastän vi inte inser det.


Trillingnöten: Ja det är ju de små sakerna som gör helheten och som gör att livet blir bra. Stora diamantringar och desserter med äkta guld kommer man egentligen inte särskilt långt med. Hu vilken usel Hollywoodfru jag hade blivit : D

Kram!


Anki: Har inte ni ett Ikea i Philly? De borde ha julmust nu till jul, eller det kanske bara är på en del av varuhusen? TUR för oss svenskar att det finns Ikea-varuhus lite överallt så att vi kan bunkra upp på det svenska ibland. Inte för att vi har något här i Kairo, men snart ska jag bo ett stenkast från dess hjäta!

Kram!


Otta: Ja, jag kommer att sakna en massa saker. I dag gjorde jag en lista över det : )

Kram!

Marianne sa...

Pia: Men har de inte julmust och lite annat gott på Ikea i Dubai? Det borde de ju ha, i alla fall Aladdin som inte bara svenskar tycker om. Ni stannar i Dubai över jul, alltså?

Jag ska läsa ikapp hos dig om din Sudanresa, när jag såg det var jag så trött, och eftersom jag är intresserad kände jag att jag ville läsa när jag kunde ta det till mig lite bättre, men jag kommer snart och läser.

Kram!


MIreilleS: Hej och välkommen hit! Ja visst är det en annorlunda vy när man ser det uppifrån! Normalt ser man det bara från "underjorden", eller i alla fall från gatunivå. I alla fall jag är inte så ofta uppe på översta våningarna i Kulturhuset.


Olgakatt: Tack för tipset! Jag har Telia på min svenska mobil, men det är bara betalkort. Ska förvandla det till abonnemang så snart det går, men det lär dröja 8 månader eller tills man har hus.

Uora sa...

Jag skall nog skriva ett inlägg om Telia på min egen blogg snart:-)
Under tiden kan ni läsa lite här om Monicas kontakt med Telia..

http://sacinom.com/wp/index.php/2010/03/03/132-dagar/

Marianne sa...

Uora: Förlåt att det dröjde med svaret, här är minst sagt stökigt just nu, inte minst i min skalle.

Så hemskt, jag läste inlägget. Så där får det ju inte gå till! Men Telia lär ju ändå vara bäst?

Uora sa...

Ingen fara - jag förstår att det är lite stökigt just nu!
Alla bolagen är nog lika dåliga ;-) det beror säkert mest på var man bor om det funkar bra eller inte. Ett tips är att kolla de mobila bredbanden för nätet. Telia är absolut dyrast på samtal till utländska mobiler (som jag ofta ringer), räkningarna gick ner med 2/3 med nya bolaget :-)

Anna, Fair and True sa...

Vardagslyx!

Tur att papprena kom till rätta!

Marianne sa...

Uora: Ja det har varit stökigt de senaste veckorna, och inte blir det mindre stökigt av att få en massa jobb! : )

Vi hade ju tur med Internet, det finns här i lägenheten. Så nu gör vi ingenting förrän vi har hittat ett eget hem, då får vi börja nysta i det där.


Anna: Jag köpte julmust i dag! Mmm, det är lyx!

Ja det var en himla tur med papperen! Jag vet inte vad som hade hänt annars. Vi hade fått smuggla ut det viktigaste?