torsdag 14 oktober 2010

Lite shopping och några lösryckta funderingar

Tänk vilken tur att vaktparaden fick lust att paradera precis när jag befann mig på Hamngatan!

I går beställde jag massor av textil till överkast, kuddar och mängder av gardiner. Inte för att jag vet vad vi får för fönster, men hur ska man kunna låta bli att köpa på sig fina kvalitetstyger för en, jämförelsevis, spottstyver! Tyvärr har affären slutat sy upp överkast mm, så det får jag väl pyssla med själv en vacker dag. Nu har jag i alla fall snyggt tyg att göra det av.

Passade på att besöka några av mina favoritaffärer när jag ändå var inne i stan. Det blev en vacker tvålkopp, en dörrstopp, ett litet fat, en stor ljuslykta, en sjal, dadelsirap och olivolja.

* En fördel med att flytta hem till Sverige är att man kan åka bort när man åker på semester. Ni som bor/har bott i utlandet vet hur det är: Man åker alltid hem. Hem till Sverige eller hem till det land man för tillfället bor i. Men när man bor hemma i Sverige kan man faktiskt åka bort för en gångs skull, till ett ställe man bestämmer själv och där man inte har en massa måsten.

* Svenskar har börjat lägga sig till med en ny sorts underlig frisyr. Man rakar håret ovanför öronen och låter det växa sig långt uppe på skulten och i nacken. Dessutom kan man då tydligen tatuera någonting viktigt ovanför öronen. Antar att det är Lisbeth Salander-inspirerat. Ingenting för mig.

* Folk runtom i Sverige klagar på att stockholmare är oartiga och burdusa och stroppiga och jag vet inte allt. Det tycker jag är fel, stockholmare är hur trevliga som helst.

* Det verkar väldigt bökigt det där med att man måste välja vårdcentral och läkare. Får man inte gå till vårdcentral B om man har valt vårdcentral A?

* Sopsortering blir i framtiden en hel vetenskap. Jag har de senaste åren sorterat enligt principen rent/äckligt, med vetskap om att det är människor som ska ta vara på återvinningsbart material. Men i Sverige ska det sorteras enligt principen olika material för att maskinerna ska kunna ta hand om grejorna. Helt klart att föredra, men hur ska jag veta var jag ska lägga mjölkpaketet, yoghurtpaketet, smörpaketet ...

I dag ska jag rensa bland maten, ingenting öppnat får åka med hem.

22 kommentarer:

Pettas sa...

Du verkar riktigt förväntansfull på att få resa hem till moder Svea igen!

Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Så gott att se att du är online igen! Själv har jag varit på tj-resa och bortkopplad från bloggar och tappat lite koll. Kanske nyttigt.

Hmm, att flytta hem igen kanske inte är så dumt... Frestad!

Skogsviola sa...

Trevlig blogg du har. Du verkar föra ett spännande liv! Jag försöker nog följa dig i fortsättningen.

Anonym sa...

Hoppas du fortsätter att skriva om olika svenska fenomen sett från Älmhult!

Man får byta vårdcentral/läkare som man vill och de brukar bli glada om man kommer till en ny (ju flera patienter ju mera pengar får de) så personalen frågar om man vill skriva sig på den nya. Det behöver man inte.

Kommunen här ger ut en hel bok om sopsortering där det noggrant står beskrivet hur man skall göra men egentligen är det nog bara att skilja på glas, metall, plast och papper. Den kommer nog i posten samtidigt med brevet om vilken läkare man vill välja. Det går bra att vänta tills man har bestämt sig förstås.
/Uora

Anonym sa...

Hoppas du fortsätter att skriva om olika svenska fenomen sett från Älmhult!

Man får byta vårdcentral/läkare som man vill och de brukar bli glada om man kommer till en ny (ju flera patienter ju mera pengar får de) så personalen frågar om man vill skriva sig på den nya. Det behöver man inte.

Kommunen här ger ut en hel bok om sopsortering där det noggrant står beskrivet hur man skall göra men egentligen är det nog bara att skilja på glas, metall, plast och papper. Den kommer nog i posten samtidigt med brevet om vilken läkare man vill välja. Det går bra att vänta tills man har bestämt sig förstås.
/Uora

Anonym sa...

Usch då - det blev samma inlägg två gånger här. Ta gärna bort det ena!
/Uora

Annika sa...

Ja, det där är så intressant. Läser med nöje hos Desiree nu när hon landar i Sthlm. Det är så roligt att ta del av hennes reflektioner, och det kommer att bli så kul att ta del av dina.
Servicen i Sthlm på butiker och rest. kan man tycka till en hel del om. Det gör jag, och jag är Sthlmare, hehe...Not the best.
OCH ja, fördelen med att flytta hem är ju verkligen att du kan resa bort. Precis som du säger åker man ju hem varendaste sommar, ingen annanstans. Lite trist är det allt.
DU verkar taggad inför flytten, och så SKA det ju vara. HÄRLIGT!!!
KRAM!!!

DILA sa...

Spännande att flytta till lilla Älmhult efter världsmetropoler som Kairo och Istanbul. Roligt att du tycker att det ska bli ett äventyr, ett annat slags äventyr. Ska bli spännande att följa ert nya liv i Småland. Förstår att du köper upp dig på massor av fina och billiga tyger. Det skulle jag också göra.

Kram Dila

anna of sweden sa...

Åh, vad jag ser fram emot att följa dina reflektioner på plats i Älmhult. Undrar om Salander-frisyren är inne där också. Du fångade den inte på bild förresten? ;)

Malin sa...

Spännande med allt nytt! Kul att få uppleva Sverige "nya ögon"!

Suzesan sa...

Det finns bra instruktioner för sopsortering ofta bilder också på vad som är vad. Jag lägger allt i en stor kasse och bär ner och sorterar i kärlen sen. Plåt-i plåtlådan plast i plastlådan osv...

Men Stockholmare är trevliga alltid. Bara på semester som många Stlmare blir som fiskmåsar= Hörs mest syns mest och skräpar ner;)(Vårt hjärtliga skämt här)

Ungomligt mode det där med håret. Vissa passar bra i det. Jag såg en idag, en elektriker med sån frilla. Men där var det luggen som var lång så den lixom föll över till andra sidan. Fint på honom. Jag ska inte skaffa det hehe.

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Det komme bli så intressant att läsa om dina funderinga efter att du kommit hem till Serige igen. Eller hem och em förresten...? Det är nog inte riktigt "hem". Kanske mer som att återupptäcka Sverige igen. Med nya ögon.
Kramar!!

olgakatt sa...

Lycka till med din packning! Allt kommer att lösa sig med med både doktor och sopor!
Tyvärr är det inte överallt man sopsorterar, t ex inte i Malmö!! Skandal enligt min åsikt.

Katarina på Filippinerna sa...

Önskar dig en bra pack helg!

Desiree sa...

Gillar dina iaktagellser. Ha ha ja det där med sopsorteringen är en hel vetenskap och ett stort projekt. Men visst är det skönt att man numer kan åka på riktig semester och inte hem och fara runt och bo hos olika släktingar hela tiden utan få en riktig kvalitets semester. Det där med vårdcentral vet jag ännu inte hur det funkar men hoppas att någon annan kan svara på den frågan.
Du får ha en trevlig helg.
Kram!

Marianne sa...

Karin: Ja, jag kan knappt vänta! Vill sätta igång med framtiden, som jag har gått och väntat på ända sedan i januari. Det blir ju lite vakuum-känsla av att gå och veta att man ska flytta snart, men inte veta om det blir maj eller december, och inte ens om det blir norr eller söder. Nu när jag vet kan jag knappt vänta, som sagt.

Kram!


Karlavagnen: Jag har inte läst en blogg på tre veckor nu! Men ska försöka hinna igenom några i dag i alla fall.

Jag är övertygad om att du behövs i Älmhult! Nisse skulle bli väldigt glad över att få tillgång till skogarna lite frekventare än nu : )

Kram!


Skogsviola: Hej och välkommen hit! Jo det har varit ett spännande liv här i utlandet, och nu blir det spännande att få flytta hem igen. Dessutom till en ort jag inte känner till, så det finns mycket att upptäcka!

Jag ska kika in till dig också!

Marianne sa...

Uora: Jo då, jag kommer fortsätta att skriva, det blir ju en massa spännande saker att upptäcka där hemma.

Vad bra att man kan gå till den VC som har tid, även om man inte har valt den. Det finns två stycken i Älmhult, ev tre, jag är osäker. Bra också att man får instruktioner om soporna. T.ex. Bregott-paketen består ju av både plast och papper, och mjölkkartongerna känns som plastigt papper. Jag blir alldeles förvirrad, men ska försöka att inte tänka på saken förrän jag ska kasta min första sopa : )

Okej, jag tar bort den ena kommentaren.


Annika: Ja visst är det roligt att läsa om alla "konstigheter" Desirée stöter på! Det blir betraktelser med nya ögon, men ändå ögon som förstår fenomenet som en utlänning kanske inte gör. Det blir en extra dimension.

Fast jag tycker att de är jättetrevliga i butiker och restauranger i Stockholm! Kan inte minnas någon som var otrevlig!

Jag är supertaggad nu! Äntligen blir denna flytt av, som jag har gått och väntat på ända sedan januari!

KRAM!


Dila: Det ska bli riktigt skönt att vila sig från trängsel och stök och bök som det alltid är i stora metropoler. Nu får vi uppleva naturen i stället, det ska bli underbart efter all betong och all smutsig trafik!

Kram!

Marianne sa...

Anna: Haha, nä, jag vågade inte fråga om jag fick plåta frisyrerna, jag fegade ur : ) Det finns nog personligheter i Älmhult också, jag har hört att det är en kille som klär sig i klänning typ Thomas di Leva på Ikea. Det kanske visar sig vara en riktigt intressant ort, det där!

Kram!


Malin: Ja det ska bli mysigt med frostiga rönnbär och att behöva svepa in sig i en filt framför tv:n!

Kram!


Suzesan: Bra att det finns instruktioner, för jag har för mig att man får böter om man gör fel?

Haha, jo fiskmåsar har man ju hört talas om. : ) Och det stämmer säkert på ungdomar som kommer till Halmstad och festar om somrarna! Förresten stämmer det in på alla tonåringar, särskilt tjejerna. Hjälp vad de kan låta!

Kram!

Marianne sa...

Saltis: Ja, det känns som ett nytt land, fast man vet lite mer än man vet om man flyttar till Egypten. Och så förstår man vad folk säger, vilket är en fördel : )

KRAM!


Olgakatt: Sorterar man inte i Malmö? Det låter ju konstigt, alla borde göra det. Trodde det var självklart i dagens Sverige! I Älmhult gör man det i alla fall, det har jag sett på kommunens hemsida.


Katarina: Tack!

Marianne sa...

Desirée: Det ska bli helt underbart att åka på riktig semester för en gångs skull! Tror vi bara har varit på två under tolv års tid! En gång till Prag och en gång till en ö i Egeiska havet. Samtidigt går vi och drömmer om en road-trip i USA, bland annat du har inspirerat till de drömmarna.

Ja det är mycket att nysta i när man kommer hem! Ska bli kul att ta tag i allt det där!

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

När jag bodde utomlands åkte jag också alltid hem, eller så åkte jag till USA till min gamla aupairfamilj. Nu hälsar jag inte på dem lika ofta men ett tag var det varje år.

Jag vet inte riktigt om jag vet vad du menar för frisyr? Eller, tror jag förstår, men vet inte om jag sett så många. Men jag kanske är hemmablind :)

Kul att du tycker vi Stockholmare är så trevliga! :)

Du kan välja vårdcentral hur många gånger du vill så om du inte är nöjd med en kan du ringa en annan och boka dit och säg att du väljer den. Så du är inte fast i ett val under en viss period eller så. Men visst, egentligen ska du ju gå till den du valt. Men sedan finns ju även närakuter för jourtider.

Marianne sa...

Anna: Ja än har vi inte börjat planera någon semester, men vi är sugna på framför allt Storbritannien och USA. Det har vi varit ett tag nu. Eller jo, jag ska förresten en vecka till Istanbul i vår, det har jag bestämt. Vill dit och fotografera allt jag inte fotograferade : ) Bland annat.

Frisyren kan jag inte förklara bättre. Du får spana!

Måste ta reda på var vårdcentralerna ligger. Och anmäla oss till en av dem. Det får bli den som verkar trevligast, det är ju inte långt till någonting här i byn!