tisdag 19 oktober 2010

Kommer att sakna

Som ni alla vet ser jag fram emot flytten till Sverige, jag längtar hem ordentligt nu, och nu är det bara 9 dagar kvar tills det är dags att åka. Men det finns mycket här i Kairo som jag kommer att sakna också! Inte minst att bli uppvaktad med en vacker blombukett lite då och då av den rare mr Kamel (alltså, uttal ungefär Kämmäll)! Se en så vacker bukett jag fick i dag med papegojblomma, hibiskus, gardenia, blyblomma och lite annat:

Den vackra buketten från mr Kamel.

Annat jag kommer att sakna är:

- Böneutropen. Jag har levt med böneutrop i tio år nu, först sju år i Istanbul och sedan tre år här i Kairo.

- Solen och värmen. Även om jag har klagat på värmen emellanåt, är jag bergsäker på att jag i midvinterkylan kommer att undra varför jag klagade. I dag var det förresten 40°C!

- Åsnornas skriande. Man kanske ska skaffa sig en liten gård där man kan ha åsnor, så att man får höra dem igen? De låter så roligt och jag blir alltid full i skratt när jag hör dem.

- Solmogen mango. Jag köpte en mango när jag var i Sverige för ett par veckor sedan, men den var inte på långa vägar lika god som dem man kan få här. Så klart.

- Män i galabeya (kaftan) och turban. Härligt när karlar inte ser exakt likadana ut överallt. Här har de inte några större problem med identiteten heller, utan man kan se karlar i knallrosa kaftaner till och med.

- Varma, vänliga och välkomnande leenden från okända människor. Här kan folk mycket väl komma fram och säga "Welcome to Egypt". Visst beror det på att jag är utlänning här, men det är ändå någonting som gör att man känner sig sedd, vilket alltid är trevligt.

- De artiga männen. De lämnar plats, tar hänsyn, visar respekt. Alla gamla fördomar om arabiska män kan ni kasta i soporna!

- Att kunna se vad lastbilarna är lastade med. Jag vet att det är trafikfarligt och att den svenska modellen med väl inlåsta laster är mycket säkrare, men det är roligare att kunna se.

Det finns mer jag kommer att sakna, det vet jag, men det får räcka så för i dag.

Måste också visa min orkidé som blommar så vackert just nu. Den kan jag tyvärr inte ta med till Sverige, om jag inte vill gå igenom hela processen igen med att söka importtillstånd från Jordbruksverket, så jag ger den till mr W i stället.

Orkidén har sex blommor.

Orkidéer är som små konstverk.


27 kommentarer:

Laura sa...

Oh, är det SÅ snart som ni flyttar! :D I Turkiet tittade jag in på din blogg nästan dagligen för att se om du hade skrivit något, men nu har jag inte hunnit/haft lust att läsa bloggar sedan jag kom tillbaks till Finland, men nu ser jag ju att du har skrivit massor sedan sist! Får ta och läsa ikapp mig någon dag! :) Var någonstans ligger Älmhult?

Ja, i maj ska jag ABSOLUT vara tillbaks i Istanbul, eller i alla fall i Turkiet så vi får träffas! :D Det FÅR INTE ta längre än så!! :S

Ta hand om dig, jag antar att ni har väldigt mycket att göra nu inför flytten!

PS. Jättevackra blommor!

KRAM!

Kim M Kimselius sa...

Hela livet är en enda lång resa, även om inte alla reser och flyttar så mycket som du gör.
Förstår att du kommer att längta till allt det där när du väl här hemma i Sverige igen. Men... vem vet när din nästa resa bär iväg och vart? Njut ett tag av vårt mörka, kalla och just nu blöta Sverige, en stor kontrast till det Egypten du lämnar. Välkommen hem! Kram Kim

Malin sa...

Jag kan förstå att du kommer att sakna många saker! Tänk om man kunde få plocka ihop allt det bästa från olika ställen man bott på och få allt på samma plats! Men i längden skulle det säkert bli tråkigt att inte få sakna eller längta efter saker!
Kram

Malin sa...

Vacker orkidé förreten!

Musikanta sa...

Underbara bilder på din orkidé! Förstår om det känns pirrigt att bryta upp från Kairo när du bott där så länge.

Jag vet att när jag var i Tunisen över ett nyår för länge sen, blev jag så förvånad över att Sverige var så grått när jag kom hem. Trots att jag bara varit där en vecka saknade jag alla färgerna. Allting var vitt, grått och svart härhemma!

Fortfarande kan jag se alla färger i Sousse när jag blundar - den lysande turkosblå på dörrarna, de vitrappade husen och den gula sandfärgen och alla blommor.

Man får lust att måla av din vackra blomsterbukett!
Många kramar från Ingrid

Saltistjejen sa...

Visst kommer du att sakna en mängd saker. Säkert även en del av de saker du klagat över när du bott här. Men du kommer å andra sidan att "få" tillgång till så mycket som du saknat när du inte bott i Sverige! :-)
Visst önskar man att man kunde få allt, men tyvärr går det ju inte. Man får se hela livet som ett smörgårdsbord helt enkelt. Och så får man plocka det man tycker om och som finns tillgängligt just NU. Oavsett tid och plats. :-)
Kramar!!

Freedomtravel sa...

Fina saker du beskriver om Egypten! Det lite tråkiga när man hamnar där som turist är att man hamnar i en tråkig turisthåla där de manliga försäljarna sliter i en för att man (antagligen) ser ut som ett vandrande dollartecken och inte är ett dugg artiga... Men jag är helt säker på att det är annorlunda om man lever ett vardagsliv i en vardagsstad!
Alla länder och platser har sina fina och speciella saker som man saknar när man åker därifrån. Men som tur är finns det fina och bra saker även på nästa plats ;)

Marianne sa...

Laura: Ja, vi flyttar om nio dagar! Först var det segt som attan, sedan när allt blev klart blev det bråttom som attan i stället. Men sånt är livet.

Älmhult ligger i södra Sverige, strax ovanför gränsen till Skåne, i Småland. Det var där Ikea föddes, och där ligger fortfarande en hel del verksamhet, även om mycket har flyttat till Nederländerna och Helsingborg.

Själv hoppas jag att du ska vara tillbaka i Turkiet innan nyår, för det måste vara en pina att vara ifrån varandra så där länge. Och så hoppas jag så klart på närheten av Istanbul så att vi kan ses när jag kommer dit!

KRAM!


Kim: Tack, jag kommer att älska mörkret, i alla fall ett par veckor : ) Fast sedan hoppas jag att vi bor kvar i Sverige, just nu är jag inte sugen på att flytta utomlands igen. Nästa resa får bli en semesterresa. Det finns ju så många ställen vi inte har sett än.

Kram!


Malin: Ja en annan sak som borde finnas är en sån där "beamer" som de har i ... äsch, vad heter nu den där SF-serien som gick förr? I alla fall en sån där som man går in i och säger "beam me up, Scott" och så hamnar man på en annan plats där man vill vara just då. Då hade man kunnat åka hem och bort som man ville, bo i Florida och ändå fira allas födelsedagar där hemma, åka hem och handla på Ica och sedan åka tillbaka till värmen. DET hade varit något! : )

Kram!

Marianne sa...

Musikanta: Och jag som tyckte att det var så många färger hemma i Sverige. Men det är klart, då var det ännu någorlunda början av hösten och alla träd sprakade av färg. Plus allt det gröna! Det gröna är någonting jag har saknat här.

Tyvärr är de flesta hus rätt sjaskiga här, inte alls vitrappade med turkosa dörrar. En del har målat sina balkonger i glada färger, men det mesta är beige och grått. Förutom blommorna, då.

Kram!


Saltis: Så är det, det gäller att njuta av det man har för tillfället. Då kan man plocka fram det i hjärtat vid ett senare tillfälle. På så sätt är det verkligen bra med bloggen också, att man kan gå tillbaka och se inte bara bilderna, utan även tankar man hade just den dagen, eller vad som hände osv. Det blir ett fullare minne än bara en fotobok, eller bara en dagbok.

Kramar!


Freedomtravel: Ja, det är nackdelen när man åker som turist, man är på något sätt hänvisad till turistplatserna och alla de människor som vill utnyttja turisterna. Det är verkligen annorlunda när man kommer ut i den riktiga staden, där människorna är vanliga.

Visst är det tur att det finns fina detaljer på alla ställen, det gäller bara att ta vara på dem!

Brysselkakan sa...

Muslimska män är artiga, det skriver jag under på! Bor precis på gränsen till Bryssels muslimska område och ser oxå män i "nattlinne" dagligen. Så här är allt 100% halal!!!

Trillingnöten sa...

Jag håller med dig om de artiga arabiska männen. Som du känner till så jobbar jag ju med araber för det mesta och de män (pappor och andra lärare) som jag känner är mycket respektfulla och artiga. Mycket artigare än "svenska" män. Man blir lite kvinnlig på kuppen tycker jag :) Slipper tänka på att hela tiden vara självständig och tuff :)

Pettas sa...

Du får skriva ner alla dina minnen i en liten mysbok när du kommer hem och ge ut den så att andra kan läsa och se på dina fina bilder.
Jag kan förstå att du kommer att sakna Kairo väldigt mycket, men tänk ändå så skönt att det inte är tvärtom:D. Fina minnen att bära med sig resten av livet.

Kram!

Desiree sa...

Ja nog finns det mycket man saknar då man flyttat tillbaka till Sverige. Det är väl alltid så att saknaden blir större då man är långt bort från det man en gång hade tillgång till dagligen. Väderet kommer du garanterat att sakna liksom att få sponana vackra blombuketter om inte din käre make kommer hem med sådana till dig lite nu och då.
Sedan kommer det nog också dyka upp en hel del som du kommer att sakna som du ännu inte riktigt tänk på än. Men det kommer också att finnas saker du inte kommer att sakna ett dugg som att ständigt städa bort sand och massor som du kommer att älska med en gång här. Det är en salig blandning av saknad som man ständigt lever med.
Kram!

Otta sa...

Jag visste väl att du skulle sakna mycket! När du beskriver de saker du saknar kan jag bara hålla med, det är en del av det som jag saknar med Egypten också. Jag som är solberoende pga av mitt humör saknar verkligen en solinjektion på vintern. Vet inte om jag kan hålla mig i år.

Kramar

Katarina sa...

Marianne, oj, vad din nedräkning går snabbt nu, det är ju bara några nätter kvar i Egypten! De saker som du skrivit på din lista, är levande saker, saker som gör Egypten så speciell, kan jag tänka mig.

Jag har ju mina tuppar som gal i tid och otid, men hellre det är tutande bilar.. Det kanske jag saknar en dag när det är tyst...

vi ska flytta i dec eller januari och har inte en susning om när och vart, så jag tänker inte på packningen än,, men vi är möbellösa,, vi sålde allt i Sverige och USA...

Lotta sa...

Ja, tänk att det blir så! Man saknar de mest oväntade saker. Vi har ju dåligt med minareter i det här landet och det är inte 40 grader så ofta. Åh, vilka minnen du tar med dig till Sverige!
Hihi! jag saknar en konstig sak från Västerås...ljudet av när nattåget rullar förbi vid 23.30-tiden.
Kram!

Annika sa...

Visst kommer du att sakna...
Och säkert sådant du inte ens tror att du kommer att sakna heller.
Men, ja, samtidigt får du i gengäld så mkt tillbaka som du hett saknade i Egypten.
Men att verkligen landa i den svenska myllan igen kommer nog att ta ett tag.
FATTAR inte att du flyttar SÅ SNART!!
Återigen, det ska bli så roligt att följa din återflytt!
Kram!!

olgakatt sa...

Både längtan och saknad är sådant som ger nyanser åt livet. Saltis liknelse vid ett smörgåsbord är bra - ibland är dock inte armarna långa nog för att kunna plocka åt sig när man vill!
Men vi svenskar är gynnade även i det fallet - många av oss kan resa till läckerheterna då och då!

Grekland nu sa...

Inte så dumt att skriva ner sånt som du kommer att sakna och förvara det inför framtiden. För risken är att intrycken snart kommer att blekna och ersättas av andra. Så när det är som gråast i Svedala så kan du liksom "plocka fram" dina goda minnen från både Egypten, Turkiet och andra platser du bott på och liksom suga på dem igen!

Suzesan sa...

Ja där är säkert mycket du kommer sakna ojoj men tänk som du kommer uppleva tystnaden. Den hörs när man är van andra ljud.

Tänk att det är så få dar kvar. innan du hinner blinka är du i Sverige och tänk

....FLÄSKkött ...kotletter kassler fläskfilé mfl.....*fniss*

Ing myror i kontaktern och inget insektsmedel på alla era grejor som du måste skura bort och riskera din hälsa och ingen sand inomhus. Kanske du ska ta med dig en påse sand från Sahara och strö ut när saknaden blir för stor;)

Ehh åhh...hittar du nån fin sten ute bara om du vill och om du kommer ihåg ..får du gärna ta med den till mig....nån liten....gullig avikande från vanliga. Jag samlar på stenar nämligen ...från andra länder.

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Men kära nån, har jag inte svarat på era kommentarer här? Jag ska göra det, bara äta lite först!

Marianne sa...

Brysselkakan: Undrar varför fördomen om att muslimska män ska vara så hemska kommer ifrån. Måste säga att min erfarenhet är att svenska män är bra mycket buffligare.

Men du kan väl åka till andra delar och köpa fläskkött också? Här får jag det bara om jag tar det från Sverige - eller Grekland som Klas har rest en del på.


Trillingnöten: Ja du jobbar ju mest med muslimer! Det stör mig inte att inte ta i hand heller, det är ju den "själsliga" kontakten som är den viktiga, att man möts, inte den fysiska. Sen finns det så klart bufflar här också, men inte alls så som det felaktiga ryktet säger.

Kram!


Karin: Jag skriver ju min lilla mysbok här på nätet : ) Har väl tänkt att jag ska göra en fotobok också, och där får det ju plats en del text dessutom. Desirée har gjort flera stycken, och de är jättefina.

Kram!

Marianne sa...

Desirée: Ja man saknar nog en hel massa från alla de ställen man lämnar. Det kan ju räcka med en semesterresa för att man ska fästa sig vid en viss sak. Men man får väl se det från den positiva sida, man ska vara glad att ha fått uppleva allt det där så att man ens vet att det finns och kan sakna det.

Kramar!


Otta: Självklart finns det massor som jag kommer att sakna härifrån, jag bara delade upp det lite. Men sanden kommer jag som sagt inte att sakna!

Ja ni kanske skulle ta en liten semestertripp? Du har ju jobbat rätt hårt hela hösten, och haft mycket annat kring dig dessutom.

Kramar!


Katarina: Oj, ja det är ju rätt snart det också! Som tur är kommer jag snart att komma in på din blogg ingen - HOPPAS jag - så att jag kan följa med på dina flyttäventyr. Rätt skönt på det sättet att inte ha några möbler att bekymra sig om när det är flyttdags, det blir lite lättare då. Samtidigt tycker jag det är väldigt skönt att ha hemmet med sig, man är absolut hemma då, var man än befinner sig.

Hoppas ni får veta snart vart ni ska ta vägen!

Kram!

Marianne sa...

Lotta: Och de få minareter som finns får visst inte användas för böneutrop, om jag har förstått saken rätt. Ok, klockan 4-5 på morgonen är det kanske bra : ), men under dagen hade det bara varit trevligt. Fast, det hör ju inte direkt hemma i Sverige.

Haha, tåget hade jag inte saknat. Jag bodde lite för nära järnvägen ett tag i Stockholm, nere i Atlasområdet vid S:t Eriksplan, och det var inte roligt. Man fick sitta med fjärrkontrollen i handen och höja och sänka varefter tågen passerade, annars hörde man inte vad de sa.

Kram!


Annika: Ja var man än befinner sig kommer man nog att sakna någonting. Men som jag skrev här ovan, man får vara glad över att alls ha fått uppleva allt det man sedan saknar.

Det kommer säkert att bli en pärs att verkligen komma in i det dagliga livet igen, här förutsätter alla att man inte riktigt vet hur man ska göra, och blir ursäktad. Där hemma förutsätter alla att man ska fatta exakt hur det går till, och det gör man ju inte! Men det går över så småningom, som tur är.

Kramar!


Olgakatt: Ja vi svenskar har det verkligen bra på det sättet, vi kan sträcka ut armarna ibland och plocka för oss av smörgåsbordet. Och själva saknaden är ju egentligen positiv i sig själv på det sättet att man ens vet om att företeelsen existerar så att man kan sakna den.

Marianne sa...

Ingabritt: Ja det är fina minnen att bära med sig, så en dag när man inte kan mycket mer än sitta och titta ut genom fönstret kan man suga på alla de karamellerna. Och så kan man alltid gå tillbaka till bloggen och läsa och minnas. Hoppas att bloggen får ligga några decennier i alla fall innan den raderas!


Suzesan: Jag har nog inte lidit så mycket av oväsen här, det värsta är nog AC:na som står på och susar, sånt där som man inte tänker på utom ibland och då blir jätteirriterad. Men det ska bli skönt med tystnaden i Sverige, till och med mitt i Stockholm är det ju förhållandevis tyst.

Ja insekterna är någonting jag INTE kommer att sakna, det är en sak som är skrivet i sten! : )

Ska försöka komma ihåg att ta med en liten sten till dig. Om jag glömmer så har jag i alla fall frön till dig av flamboyant som du ville ha. DET har jag plockat med mig.

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Vilken vacker orkidé! Jag har en som har blommat med jättestora blommor i ett par månader nu och två andra är på gång. Kommer bli så fint när alla tre blommar samtidigt.

Vad trevligt att du får blommor av Herr Kamel så ofta! Du får be maken köpa istället :)

Mango ja, så gott det kan vara om den är rätt!

Marianne sa...

Anna: Visst är orkidéer underbara! Jag har redan köpt på mig två stycken som blommar vackert, hoppas de håller länge. Sedan kan det väl dröja ett tag innan de blommar igen, så det gäller att njuta. Men än har jag inte hittat någon med samma djupa färg som den i Kairo, får leta vidare.

Här finns TRE blomsteraffärer i Älmhult, så Klas borde kunna ta sig förbi en av dem då och då : D

Har sett mango i affären, såg till och med "färska" dadlar i dag. Dadlar gillar jag inte så mycket, men mango vågar jag inte köpa än, blir säkert bara besviken.