onsdag 4 februari 2009

Onsdagsrecept: Kylskåpskaka

Jag har inget foto på kakan, så ni får hålla tillgodo med en bild av en väv under arbete. Från mitt besök på Wissa Wassef Art Center.

Uppdatering: Tack vare Ninni har jag nu fått nys om Birger Forsberg och Hedesundavävarna. Birger Forsberg är en svensk konstnär som inspirerades av mr Ramses Wissa Wassef och hans konstnärscentrum här utanför Kairo, åkte hem och grundade Skaparbyn. Här finns en artikel, och här finns en annan. Världen är bra liten ...

Onsdag i dag och jag har piggnat till lite från de senaste dagarnas förkylning eller vad det är. Fortfarande rätt trött, så jag tar det lugnt men måste ändå göra vissa saker. Packa inför Sverigeresan till exempel, vilket inte är det lättaste när man ska hålla vikten nere samtidigt som man ska ha tillräckligt med kläder för att hålla sig ren och fräsch och varm. Och jag måste också göra i ordning allt för morgondagens utflykt till en antroposofisk farm här utanför Kairo där de odlar biodynamiska grönsaker, förser bygden med sjukvård och ger barnen skolutbildning. Jag får berätta mer om det när jag har varit där och vet lite mer.

Hoppas nu att ni andra som också har varit sjuka är lite piggare i dag.

Eftersom det är onsdag ska jag passa på att dela med mig av kylskåpskakan som jag skrev om häromdagen. Den är hämtad ur Nigellas kokbok Nigella bites.

Eftersom jag inte hade tillgång till mörk rom gjorde jag den med motsvarande mängd färskpressad apelsinjuice plus rivet apelsinskal. Men jag tror att det blir ännu godare med mörk rom, så det rekommenderar jag.

Det är en ganska maffig kaka, och man lättar med fördel upp den genom att servera den med lite frukt, till exempel skivade apelsiner, och kanske lite crème fraiche eller gräddfil. Glass hade jag till, det var gott.

Kylskåpskaka (10-12 skivor)
500 g sötad kastanjepuré
175 g rumstempererat smör (använd nu inte margarin, det blir inte lika gott)
300 g god mörk choklad, minst 70% cacaohalt
3 msk mörk rom

Rör kastanjepurén mjuk i en skål.
Blanda i smöret och rör allt till en välblandad smet.
Smält chokladen i vattenbad* och låt den sedan svalna något.
Rör ner den smälta chokladen i smeten med kastanjepuré och smör.
Rör ner romen.

Täck botten och kanter på en avlång brödform med plastfilm och se till så att det finns gott om plastfilm som hänger utanför kanterna.
Häll i hälften av chokladsmeten i formen och se till att den kommer ut ordentligt i alla hörn och kanter. Häll sedan i resten av smeten.
Täck med den överhängande plastfilmen och ställ in i kylskåpet i minst 4 timmar, gärna en dag innan den ska serveras.

Ta inte fram kakan ur kylen förrän direkt innan den ska serveras. Då packar du bara ut den ur plasten och skär upp den i lagom stora skivor.

Snacka om miljövänlig kaka, du behöver inte ens titta åt ugnen eller diska formen efteråt. Dessutom är den ju bra för glutenallergiker eftersom den inte innehåller något mjöl.



* Jag brukar ta en stekpanna med höga kanter som jag häller vatten i, sedan en kastrull som jag ställer i vattnet som jag sedan värmer på spisen. Chokladen smälter ganska fort, det finns handtag på alla grejor så man inte kladdar och bränner sig, och man har koll vilket man inte har om man smälter i mikron.

24 kommentarer:

Annika sa...

Skönt att du är på bättringsvägen. Det är jag också, och det är min sjätte flunsadag idag. Bättre, men långt ifrån bra. SÅ tröttsamt alltså.
BRA om du känner dig bättre som ska åka hem så snart!!
Kakan låter mäktig, men säkert är den god.
KRAM!!!!

Ninni sa...

Bra att du känner dig lite piggare! Det behövs nog tills du ska till det kalla Sverige...
Tack snälla för receptet! Ja, visst låter det maffigt...men en smal bit med mycket frukt till så går den nog säkert ner;)
Wissa Wassef Art Center har det någon svensk anknytning? Jag tänker på Birger Forsbergs Hedesundavävare. Namnet låter bekant.
Må så gott! Kram Ninni

Marianne sa...

Annika: Skönt att höra att du är på bättringsvägen! Den där flunsan hoppas jag slippa för den verkar riktigt jobbig. Usch ja, åker redan i övermorgon och jag känner mig inte riktigt redo. Plus att jag ska på heldagsutflykt i morgon.

Vet du vad, den där kakan BAKAR man inte, den rör man bara ihop. Så den kan till och med du göra som inte bakar : )

Måste försöka packa färdigt nu innan jag får sätta mig och surfa ...

KRAAAM!!!

Marianne sa...

Ninni: Nu var vi nog här samtidigt! Jag lovar, man orkar klämma ner mer av den där kakan än man tror : )

Hu ja, jag fryser bara jag tänker på att jag ska till Sverige i övermorgon. Men jag har lagt ner min varma hemmaklänning och en yllekofta, så jag hoppas överleva!

Jag har aldrig hört talas om Birger Forsbergs Hedesundsvävare. Ska googla på det. Du kanske känner igen namnet eftersom jag har skrivit om det tidigare, i somras tror jag?

Kram!

Anna, Fair and True sa...

"Kylskåpskaka" låter så roligt. Jag tänker på att man tar det man har i kylskåpet typ, eller på den där kedjesockerkakan, vad den nu heter. Där man bakar en kaka och ger lite av degen vidare till nästa person som gör ny smet/deg och blandar i den gamla degen (usch, låter äckligt men folk gör sånt!)
:)

Marianne sa...

Anna: Kedjesockerkaka! Det hade jag aldrig kunnat vara med i, för jag brukar inte hälla all deg i formen för att grädda, utan spara en del så att jag får slicka skålen! Jag älskar deg! Hade aldrig kunnat ge bort den! Hehe, nä det låter lite äckligt faktiskt att spara deg och ge bort.

Jemayá sa...

Antroposofisk farm - det låter jätteintressant! Hoppas du har tid att skriva om det. Glad att höra att du är på bättringsvägen efter flunsan, gäller att ladda med vitaminer inför flyget (där brukar ju bobbor spridas effektivt :( - men nu ska jag inte vara så pessimistisk utan i stället önska dig en riktigt, riktigt trevlig resa hem till Sverige! kramar!

Anne sa...

Kastanjepuré är inget jag är bekant med eller använt mig av direkt, men gillar nya ingredienser och nya smakupplevelser så det här låter intressant och mumsigt. Perfekt med så få moment i tillganingen också.
Bra att förkylningen kom nu på nåt sätt, förhoppningsvis har du haft vinterns förkylning nu och är pigg, fräsch och i bästa form då det är dags åka till Sverige. Fortsätt krya på dig än mer!
Kram!

Marianne sa...

Jemayá: Ska bli jättespännande i morgon. Lovar att skriva om det, fast det blir kanske inte förrän om en vecka när vi är hemma igen. Tack, jag hoppas också att det blir en bra resa och att vi gör svärmor glad med att fira henne. Jag tycker väldigt mycket om min svärmor.

Kram!

Anne: Kastanjepuré har jag något svagt minne av från 80-talet, men har aldrig hittat någon användning för det. Trodde väl aldrig att jag skulle få tag i det här, men där stod det på en hylla i butiken! Jag vet att det finns i Sverige också, bör finnas även hos dig. Titta bland baktillbehören. Den här kakan är som godis!

Tack, jag tänker sätta mig över alla snörvlingar mentalt nu! I morgon blir en spännande dag och sedan är det iväg. Å, jag längtar framför allt till mataffären och bokaffären : )

Kram!

Desiree sa...

Skönt att höra att du mår lite bättre men det tar tid att återhämta sig då man varit rejält deckad. Du får fortsätta ta det lugnt. När åker du till Sverige? Tack för det goda receptet. Kastanjepuré får jag nog inte tag på här men jag antar att man kan anväda sig av någon annan sorts fruktpuré.

Saltistjejen sa...

Wow! Vilken kaka! DEN måste jag prova!!!! :-)
Bra att du är på bättringsvägen också.
Kramar!

Anonym sa...

Mums det låter väldigt gott.
Jag har hört om de där vävarna för länge sedan. Spännande när influenser sprider sig över världen. Jag önskar att jag hade plats för min vävstol men var sak har sin tid.

Suzesan sa...

Måste provas:)
Jag är glada att du är bättre. Det går inte att sitta och hosta och ha feber och snora ...när du ska resa till Sverige:) Då är det bättre att vara frisk så du kan njuta av resan.
Kram
Susanne

anna of sweden sa...

Glöm inte att lämna lite plats i resväskan till Bregott och sådana livsnödvändigheter! ;)

Petchie75 sa...

Låter som en mumsig kaka, även om kanske kastanjepurée inte är alltför lätt att hitta i PR - undra hur lätt det är att hitta det i Sverige? Jag vet exakt hur förpackningen ser ut i Schweiz eftersom min au-pair-mamma gillade kastanjepurée men det hjälper ju varken i Sverige eller PR ;-)
Glutenfritt är bra eftersom min brors relativt nya flickvän är glutenallergiker!
Vi har förresten en sådan där "vattenbads-grej" från din makes företag - väldigt praktisk eftersom den har handtag så man bara sätter ner den i en kastrull. Förresten undra varför vattenbad heter bain-marie på franska (Marie-bad)...
Stor kram och hoppas att du är riktigt kry nu!

Anonym sa...

Skönt att du är på bättrngsvägen! Själv sitter jag i Järvsö på en skattekurs - jättekul! Men fick en sån tokmens, så jag kunde inte åka med på aktiviteterna ikväll. Men annars är det fint i Järvsö. Har t.om sett Lill-Babs idag!

Marianne sa...

Desirée: Tack, jo det tar tid att bli på topp igen, men jag har inte tid att söla längre. Vi åker till Sverige i morgon, fredag och blir borta en vecka.

Jag tror nog att du kan hitta kastanjepuré hos dig också. För visst äter man väl kastanjer även där? Titta i bättre sorterade affärer. Jag tror inte du kan ersätta med en fruktpuré, för kastanjer är ju lite nötiga. Kanske med någon hasselnötskräm typ Nutella i så fall. Ja när jag tänker efter borde det gå bra.

Kram!

Saltis: Supergod, och den håller länge också. Ska ta mig en bit när jag har svarat på kommentarer. Bara lite snörvel kvar, och det kan man ju leva med : )

Kram!

Kersti: Jag hade aldrig hört talas om de vävarna i Sverige, men i dag fick jag veta att Birger Forsberg tydligen åker hit en gång om året för att hämta inspiration. Kan man inte hyra in sig i någon ateljé för vävstolen? Fast det blir förstås inte samma sak och man kan inte gå och sätta sig en liten stund mellan andra sysslor.

Marianne sa...

Suzesan: Nä, nu får det vara nog med snorande, det vill vi inte ta med oss till Sverige : )

Prova kakan, du kommer att bli helt såld!

Kram!

Anna of S: Nä, det där därför det är så in i norden svårt att packa! Det måste finnas många lediga kilon för Bregott, senap, anjovis, ost, gott bröd ... Böckerna brukar jag oftast köpa på flygplatsen efter att ha checkat in, då proppar jag ner så många det bara går i handbagaget!

Petra: Jo i Sverige ska du definitivt kunna hitta kastanjepuré! Men det kanske är på tub när jag tänker efter. Här är det på kilosburk! Hoppas verkligen att det finns, för jag har tänkt göra en sån till svärmors kaffekalas. Ska man ta med det kanske? Nä, det måste finnas.

Vattenbadsgrej från möbelvaruhuset? Det har jag aldrig hört talas om. Att det överhuvudtaget finns alltså. Nå, det funkar perfekt med djup stekpanna och kastrull. Haha, Marie kanske var väldigt lortig och behövde ett hett bad? : D

Kram!

Marianne sa...

Lena: Järvsö låter kul och vackert, men jag måste erkänna att jag hade dött av uttråkning av en skattekurs. Jag får alltid panik av att deklarera, trots att jag bara behöver kolla att det stämmer och sedan signera. Ja du förstår, man ska INTE anställa mig som ekonom, alltså : ) Tur att det finns andra som kan den biten, du till exempel!

Har du pratat med Lill-Babs också?

Petchie75 sa...

Jag lovar, den är jättebra - köpte den 2007 och är perfekt! Vill du att jag ska kolla efter kastanjepuré i Sverige imorgon och rapportera tillbaka??

Marianne sa...

Petra: Tack söta du! Men det behöver du inte, om det inte finns (i Borås ...) så får jag hitta på någonting annat. Gå tillbaka till första tanken och köpa lite goda tryfflar eller så.

Hoppas ändå att du hittar med tanke på din blivande svägerska.

Jenny sa...

Mmmm, men hmmm :-) - det blir till att ge sig ut pig ut på kastanjepurées jakt. Men här brukar ju det mesta finnas, så det är bara att leta lite. Gott låter det i alla fall! Och så måste jag ju försvara den stackars "kedjebrevssockerkakan", som jag faktiskt har både lagat och ätit, och fast det är lite skumt med att hålla på och ge bort påsar med smet, så var den väldigt god - och överlevde jag gjorde jag också :-D. Jag tror tom att jag har recept och instruktioner liggande nånstans, det måste jag genast leta upp :-)! Kram!!

Ninni sa...

Hej igen, nu var jag på jakt efter receptet på Nigellas "Mozzarellamackor" och såg att du hade hittat Birger F...
Du vet någonstans i bakhuvudet hade jag hört om det där. Intresserad av vävning har jag alltid varit och Hedesunda ligger inte så långt från mina hemtrakter i Sverige...Men jag har aldrig varit där.
Trevlig resa till Sverige!
Kram!

Marianne sa...

Jenny: Hahaha, vad roligt! Blir det alltså en speciell smak av den där kedjekakan? Ska surfa runt hos alla och då kanske jag hittar instruktioner hos dig?

Nu har jag köpt brun rom så nästa gång jag gör kakan blir det med romsmak, det tror jag blir ännu godare än apelsinsmak.

Kram!

Ninni: Du får åka till Hedesunda i sommar! Nästa gång jag åker till Wissa Wassef ska jag prata med mrs Suzanne om Birger F och hans vävare!

Kram!