lördag 9 januari 2010

En tur på stan

Shatex, den utmärkta affären för hemtextil.

Jag förstår inte hur osynkad man kan vara! Sen vi flyttade har jag sprungit runt som en liten duracellkanin, haft massor av energi och vaknat före soluppgången, till och med före morgonbönen här i landet. Samtidigt har Maken varit ganska trött, vilket har varit helt förståeligt eftersom han har haft en rätt jobbig period på jobbet, så hans energinivåer har varit i botten. Och vad hände nu vid nyår? Mitt duracellbatteri tog slut och jag blev trött, sover länge på morgnarna (när inte katten Stina väcker mig) och orkar inte företa mig mycket mer än jag måste. Samtidigt har Maken vilat upp sig under helgerna och hoppar in i duschen redan i ottan och tycker att vi ska "göra nåt". Nå, nu börjar vardagen på riktigt igen så snart är nog Maken lika trött som jag igen.

I dag åkte vi och hämtade gardinerna vi hade beställt. De hade till och med satt krokar i, så det är bara att hänga upp dem. Eh, ja, och sedan ska de så klart fållas också ...

Efter utfört ärende tyckte vi det passade bra att åka och äta lunch. Och vad passar bättre när vädret är alldeles perfekt än att åka till ett ställe där man kan sitta ut och äta? Vi åkte till den stora ön Gezirah som ligger mitt i Nilen, och där på nordspetsen finns restaurang Sequoia. Jag var tveksam med tanke på mina erfarenheter första och enda gången jag hade varit där (då måste de ha tappat min kyckling på marken, för det knastrade vid varje tugga som om jag hade halva Sahara i munnen), men vi bestämde oss för det stället ändå. Och det är verkligen fint att sitta där, vackert inrett och fantastisk utsikt. Och maten är fin, de tappade den inte i marken den här gången, men det ÄR inte världens godaste. Om jag får säga vad jag tycker så tycker jag att det är ett utmärkt ställe att ta en fika eller en drink, sedan kan man äta någon annanstans.

Entrén till Sequoia.

Sequoia.

Utsikt norrut mot järnvägsbron.

Utsikt mot en jättebyggnad som vi tror ägs av ett av Egyptens största företag, Orascom.

En husbåt vid Nilens strand. Det finns ganska många, och alla lär vara bebodda. En svensk kvinna lär bo i en.

Jag drack färsk citronjuice med mynta. DEN var helt perfekt, lagom söt och lagom sur.

Maken inledde med löksoppa och fortsatte med sushi.

Jag tog meze. Fattoush i förgrunden, hummus till höger, ovan till vänster kikärtsbiffar, till höger sambo ... samboucha eller nåt, med ost. De var jättegoda.

Vid ett annat bord fick de in en fin fruktsallad på is.

Många röker shisha, vattenpipa. Här är vattenpipsservitören som fyller på kol.

Vågor på Nilen.

Trevlig helg allihop!

24 kommentarer:

Marianne sa...

Oj, oj,oj, den lunchen hade jag inte sagt nej till. Och vilken utsikt. Super !
Men du - se till att byta till nya Duracellbatterier. De håller ju inte hur länge som helst.
Kram på dig :)

Marianne sa...

Marianne: Det var en skön stund. När du kommer hit så kan vi gå dit och ta en fika eller en drink. Så äter vi på ett gott ställe!

I morgon börjar vardagen på riktigt, då kanske jag hinner vila upp mig : D

Kramar!

Taina sa...

Wow, säger jag bara! Så vackert att sitta där. En drink räcker och sedan kan man ju bara sitta där och titta ut liksom.

På en av bilderna skrev du sambo...men han syntes inte till ;) Kul va?

Ha en skön helg!

Kram

anna of sweden sa...

Wow, vilka härliga bilder. Där hade jag gärna tagit en drink och suttit beundrat utsikten. Efter det hade jag tagit en lång promenad med kameran på axeln. För hjälp vad mycket spännande man kan fotografera hos dig!

Kram!

Anonym sa...

Vilken tur att du kom ihåg kameran idag, så vi inte missade att få följa med dig och maken!

Det ska vara jämlik trötthet, annars blir det åt helsike!

Anna, Fair and True sa...

Stället har iaf ett fint namn och såg bra ut, maten också, men skenet kan ju bedra som sagt. Citron- och myntajuice låter supergott! Det måste jag prova någon gång! Blev sugen på fruktsallad också!

KARLAVAGNEN sa...

Oh LA LAAAAA!!!!!

Suzesan sa...

Härligt.
Din make kanske lånade ditt batteri. När du sov:)
Åhh vilken utsikt. Inte gott med kyckling som gått på marken innan tallriken och sambo(u)cha..också osäker på stavningen..... är SÅ GOTT. Mest med köttfärs och massor med vitlök i MUMS. Ny friterade. Ännu mer mums. Men det låter gott med ost i dem mums. I like.

Allt som syns på bilderna ser gott ut.

kram
/Susanne

Laura sa...

Det ser ut som ett ganska fancy ställe det där, men jag skulle absolut inte tacka nej till att ta en uppfriskande juicedrink där!. :) Man måste se till att äta upp fruktsalladen snabbt för annars lär man få en ganska vattnig sallad om alla isbitar hinner smälta!

Desiree sa...

Ni verkar ha fått en härlig dag. Vad kul att du tog med dig kameran och man får se alla dessa fina bilder. Resturangen verkade supermysig och med en härlig utsikt. Synd att maten inte är på topp men som du säger så passar det ju bra att istället gå dit för en drink eller fika. Jag tycker din citron/mynta dryck såg himla god och spännande ut. Riktigt fräsh och läskande. Kul att du tog så mycket olika bilder från stället och dagen.

Saltistjejen sa...

Vilka underbara bilder! Och jag tycker restaurangen såg otroligt härlig ut! Maten såg god ut den med. Men visst om den är sandkryddad kanske det är bättre att göra som du säger, ta en drink eller en fika och bara njuta av utsikt och atmosfär... :-)
Kul det där med vattenpipefyllaren! Att det fins sådana jobb! Jag tycker om doften av vattenpipa. Och ljudet.
Hoppas nu att du snart får tillbaka din energi igen. och att den synkas med makens. Men i perioder kan det bli sådär.
Hoppas ni får en fortsatt bra helg!
kramar!!

Bloggblad sa...

Så spännande och annorlunda!

Jag tar gärna emot några exotiska recept - men kom ihåg att jag är LAT. Är det för många ingredienser eller bökigt, så går det bort...

Det där med växelverkan har ett ord.... eller två. Överfungera och underfungera. Så är det nästan alltid med ett par, när det gäller energi, pratsamhet, företagsamhet m.m. Man liksom drar varandra framåt. Jag har märkt det mest när det hänt jobbiga saker, då turas man ordlöst om att orka.

Ninni sa...

Gissa om jag längtar till värmen:) Nu blir jag riktigt avundssjuk på dig. Det ser så mysigt och gott ut på dina bilder. Allt! Ja, kanske inte vattenpipan för det har jag aldrig testat.
Nu ska jag kolla här...visst har du lite skrivet om Istanbul? Vi funderar att åka dit några dagar hela familjen när maken fyller jämnt i april.
Man måste ha viloperioder ibland fast visst vore det bra om de sammanföll:)
Kram Ninni

Marianne sa...

Taina: Ja det är verkligen fint där, och är man bara inte hungrig så räcker det ju med någonting att dricka.

Hehe, nä, han fick inte vara med på bild i går : )

Kram!

Anna: Ja, jag måste ta mig en promenad förbi husbåtarna snart och fotografera dem. Här uppe vid nordspetsen på ön låg bara en husbåt. Och nog finns det mycket att plåta här! Du får se till att det blir en semester i Kairo så kan vi gå runt och plåta!

Kram!

Carina: Ja det var tur. Jag hade inte tänkt ta med kameran, för vi skulle ju bara ... Men så kom jag ihåg hur det var härom dagen!

Bloggblad har en bra kommentar här om att man växlar med energin, och liksom drar varandra framåt. Så någon mening med det osynkade är det nog ändå. Fast det hade varit roligare om man var pigg samtidigt : )

Marianne sa...

Anna: Det är jättegott med mynta i citronjuicen. Färskpressad, så klart. I början gillade jag det inte, för jag gillar inte mynta något vidare, men just i citronjuice och i te har jag lärt mig tycka om det.

Kram!

Karlavagnen: När flyttar du hit så vi kan sitta där och sippa på varsin drink?

Suzesan: Aha, är det där mina batterier är? : )

Nä, kycklingar ska hålla sig i pannan innan tallriken, traska omkring får de göra innan de blir tillagade! Jag tyckte nog att de var godare med ost än med köttfärs, jag kan vara lite larvig med köttfärs om jag inte har koll på tillagningen. Fast jag äter det ändå, men kan tycka att det känns lite äckligt. Gud så larvigt. : D

Kram!

Marianne sa...

Laura: Fast de flesta frukter klarar nog av att simma omkring i isvatten? Inte banan kanske. Men de flesta håller sig nog bara krispiga. Jag får testa någon gång. När det är varmt. För sååå himla varmt är det inte nu, bara runt 20.

Kram!

Desirée: Ja jag lärde mig ju den hårda vägen härom dagen, att man inte ska glömma kameran. : ) Citronjuice med mynta är riktigt gott. Enkelt att göra också, det är bara att köra myntan tillsammans med citronerna i ... äsch, vad heter det, blender, men på svenska? Mixer? Nä, eller jo? Du vet vad jag menar : )

Kram!

Saltis: Nä, sandkryddan kan de få behålla för sig själva, den tänker jag inte adoptera i mitt kök : D

Det är rätt vanligt att man har speciella vattenpipsservitörer. De servar bara vattenpiporna, ingenting annat. Och på turistställena gör de ofta lite show av det hela, lite kul att se när de slungar kolen runt runt så att det blir som en eldring i natten.

Kram!

Marianne sa...

Bloggblad: Haha, det sista jag förknippar dig med är lat! Men jag vet vad du menar, det får inte vara för tillkrånglat med maten, då blir det inte roligt. Nej, turkisk mat är inte så krånglig, så jag ska försöka göra ett turkiskt tema med mat snart.

Du har nog rätt i det där med växelverkan. Den ena puffar fram den andra och så turas man om när det behövs. Fast nog hade det varit roligt om man hade varit väldigt pigga samtidigt : D

Ninni: Jag förstår att du längtar till värmen! Men Istanbul i april kan vara lite småkyligt, så ta med koftor och jackor. Ja kallt är det inte, och jätteskönt i solen, men det kan bli lite kyligt i skuggan och på kvällarna är det kallt. Jätteroligt att ni ska till mitt älskade Istanbul! Jag skrev en liten reseguide här: http://nyaaventyr.blogspot.com/2009/02/min-reseguide-for-en-langhelg-i.html

Och har du frågor så mejla gärna. Jag svarar så gott jag kan!

Kram!

Suzesan sa...

Håller med om köttfärs utomlands. Så sant. Snabbast sättet fär bakterier att förflytta sig är i just köttfärs för att de är i små delar. Tar längre tid i helt kött då de skall igenom så mycket. MEN jag har blivit bjuden på såna HEMMMA. Jag åt så jag storknade och LUKTADE vitlök så jag stank:)

Kram
/Susanne

Annika sa...

Härligt och gott.
Vet du, i Georgetown i Washington DC finns ett ställe som heter Sequoia och de har exakt samma logga som ert!!! Märkligt va!! Ligger vid Potomac floden...

Iallafall, jag hade gärna hängt med på ditt ställe (vårt är totalt överreklamerat)...

Kram!!

Marianne sa...

Suzesan: Kan tänka mig att det var gott! Det mesta hemlagade är ju så gott! Hm, man kanske skulle försöka någon vacker dag?

Kram!

Annika: NY bild! Vad fin!

Tänk att samma finns hos dig! Och lika överreklamerat som här, tydligen. För maten är verkligen inte att rekommendera, som sagt. Haha, vad roligt det hade varit ändå om du var här och vi gick dit, och om jag var hos dig och vi gick dit : D Vi hade ju kunnat nöja oss med ett glas vin!

Jag försökte leta upp båda Sequoia på nätet, men det i DC var för segt, och här finns det bara i olika guider, de verkar inte ha någon hemsida.

Kram!

Bejla sa...

Ser ju ut som ett underbart ställe och maten såg god ut, men synd att den ändå inte tycks vara lika bra som helheten såg ut.

Bo i en husbåt på Nilen, det låter dock precis som något för mig. Jag vill. Jag vill. :-) Ska ta och åka til Norge och testa husbåtslivet över en helg eller något snart (i alla fall inom ett par år..), då jag har fått ett erbjudande. Har nämligen alltid römt om just det. Vet inte varför. ;-)

Marianne sa...

Bejla: Jag skulle nog inte vilja bo med direktkontakt med Nilen, med tanke på råttor och annat. Vet att ambassaden har problem med det ibland, de har strandtomt vid Nilen. Annars skulle jag nog gärna bo på husbåt. Spännande att få prova på det i Norge! Hoppas det blir SNART!

Kramar!

Anonym sa...

Ja, kan tänka mig att råttorna kan vara ett problem. Fast vistt låter det lite "kolonialromantik" över husbåt på Nilen ändå! ;-)

Läste i övrigt ikapp mig på din blogg igår, men jag kunde inte kommentera. Och inte verkar det fungera bättre idag, eller ja, aningens bättre kanske, men alltför tidskrävande för att jag på jobbet ska kunna kommentara "ikapp". (Det är i övrigt inte din blogg det är fel på, utan säkerheten här på jobbet, som går ut över alla bloggar. :-().

/ Bejla

Marianne sa...

Bejla: Kolonialromantik! Där har vi ordet!

Jag har också jätteproblem med min dator just nu. Den bara hänger sig och hänger sig och hänger sig. Dessutom kommer jag inte in på Wordpress mer än ibland, min favorithumorsida bara ibland. Och i övrigt hänger den sig. Så himla jobbigt.

Och läsa ikapp, ja det har jag också att göra. Hos alla. Och nu har jag satt igång med nästa bok, så nu går det en massa tid till det. Önskar att jag behövde lika lite sömn som du, så att jag fick mer tid!

KRAM!