fredag 22 januari 2010

Stockholm tur och retur

Tiden bara springer iväg, och ännu fortare går det när man har roligt. Stockholmsresan kan sammanfattas med:

- Såg Julie and Julia på väg till München. Minns känslan av den första kommentaren på bloggen när Julie fick sin första kommentar i filmen. Minns ni?
- Landar i ett vackert och kallt Stockholm. Så mycket snö!
- Klarar mig med minsta förrådet på Shurgard. Önskar att jag kunde ta med kamelsadeln som mamma köpte när hon var i Kairo 1953. Blev färdig med allt på bara en dag. TACK G för all hjälp!
- Blir totalt ignorerad av katterna där jag bor men desto mer uppmärksammad av söta Sumi, en portugisisk vattenhund.
- Ack så mycket gott kaffebröd det finns på kaféerna i Sverige!

En bröddisk i Sverige.

- Ack så mycket god mat det finns i Sverige. Jag åt så magen stod i fyra hörn och dubbla luncher var helt okej för det var ju så himla gott.
- Köpte ny mobiltelefon. Det blev en Nokia N86. Efter mycket om och men kan jag nu surfa med mobilen, ta reda på vilken tunnelbaneuppgång jag ska gå för att komma rätt tack vare kartorna i mobilen (inte GPS utan kartor), fotografera*, sms:a lättare och en himla massa mer som jag inte har satt mig in i än. Ja visst ja, jag kan ringa också.
- Ack så mycket man kan fynda på NK:s rea! Det gäller att skärpa sig.

Blus från Shirt Factory Linnea Braun, 40% rabatt. Den blir
perfekt att slänga på sig över en t-shirt när man ska ut på stan i Kairo.

- Blir grön av avund och lycka genom en tur till Ica Kvantum vid nya Liljeholmstorget. Så mycket gott det finns i Sverige och så fint skyltat det är!
- Världens bästa och snällaste frissa heter Lasse och finns på Inside på Odengatan 100.
- Höll på att smälla av, svimma och dö när jag kom till Arlanda. Det visade sig att jag fick ha TVÅ RESVÄSKOR MED 23 KG I VARJE! Och jag hade kastat ut kaffe och sill, inte handlat salami och skinka och ansjovis och bacon och rökt fläsk och mer ost och ... för jag trodde att det som vanligt var 20 kg max. Ja men, ni fattar ... Jag kommer att gräma mig ända fram till min dödsbädd.
- Såg Michael Jackson This is it på väg från Frankfurt till Kairo. Se den!
- Landade i ett något varmare Kairo.
- Det blir dammigt på en vecka när Maken har varit ensam hemma. Nu är det inte dammigt längre.



* Fotona i det här inlägget är tagna med mobilkameran. Inte världens bästa kvalitet, men bättre än ingenting. Hann dock inte ta så många foton, för när man pratar, pratar, pratar så glöms sådana saker bort.

33 kommentarer:

Annika sa...

ÅH vilken härlig sammanfattning av en intensiv Stockholmsvecka!
Härligt med SNÖN!! Visst?
Vintern håller i sig därhemma.
Och maten är så GOD!! mmmm.....
Har inte sett Julie och Julia ännu, men har den på dvd så den skall ses redan i helgen.
Grattis till mobilen, den är säkert SÅÅÅ bra. Nokia är ju det.
Välkommen tillbaka till kairo.
Kram!!

Anonym sa...

Det låter som en underbar resa! Visst blir man totalimpad av skyltningar och saker och kläder och mat och allt, när man inte har det varje dag.
För mig är det livsfarligt att åka till Miami som är närmast för mig, en mall där och jag kan spendera hela dagen, från öppning till stängning, komma på mig själv att bara liksom stå och titta och njuta på en coffeeshop eller liknande.

Petchie75 sa...

Välkommen tillbaka / hem!! Och jättekul att läsa din sammanfattning av hemresan. Visst njuuuter man av att gå i mataffärer hemma! Även O älskar att gå runt på ICA och titta på all mat.
Neeej, vad irriterande med resväskorna, jag förstår att du kommer att gräma dig i lång tid framöver! Över Atlanten är det bara EN väska med 23 kg som gäller med de flesta flygbolag - snåljåpar!!
KRAM!

Millan sa...

Ah vad skoj du har haft det!! Jag riktigtr ser det hela framfor mig... och langtar plotsligen hem nagot valdigt!!
Men vad irriterade med vaskorna! Jag hade ocksa gramt mig... inte for sillen sa mycket men for kaffet! Vart kaffeforrad har redan borjat sina dar hemma.. och mamma kommer inte forran i mitten av februari.
Ha en riktigt trevlig helg! kram

Taina sa...

Öööh, jag har sett filmen, men den där kommentaren har jag glömt :(

Så förargligt att få den informationen när det är för sent! Jag kan tänka mig att du annars hade lassat på av bara den! Men tänk så här, nu hade du ju mindre att packa upp.

Vad skönt att alt gick bra i Sverige och att det gick så fort. Då fick du tid över till annat kul!

Kram

KARLAVAGNEN sa...

VäLKOMMEN TILLBAKA! Underbart inlägg!

Fritt ur hjärtat sa...

Intensivt! Kul att du är tillbaks
:-)

Otta sa...

Välkommen tillbaka! Du har varit saknad, i varje fall av mig! Du hann med mycket på din korta tur.

Jag hade precis som du grämt mig angående de 23kg*2, jag hade nästan inte kommit över det tror jag. Vilket bolag var det?

Nour åkte hem i söndags...:-(...hoppas det inte tar så lång tid innan alla hans formella papper är klara. Saknar honom! Och det gör sannerligen Kissen också, hon är nästan lite deprimerad!

Ha en härlig helg i Kairo - undan katastrofvädret runt Röda havet.
Kram
AL

Marianne sa...

Annika: Visst är det vackert med snön! Tyvärr försvann rimfrosten från träden efter ett par dagar, innan dess var det som vackrast. Inte hann jag få något foto på det heller! Nå, jag kan ju titta på dina foton : )

Ska bli kul att höra vad du tycker om Julie & Julia! Jag tyckte den var bra, utom att de kunde ha gjort mer av bloggandet, för det är ju en av huvudingredienserna i handlingen.

Jag tror den här mobilen blir bra. iPhonen var slut, och jag tror den är bunden till leverantör/land, så då går ju inte det. Fast den är inte lika snygg som min gamla : ( Får i alla fall plats i den gamlas fodral : )

Kramar!

Carina: Man blir som hypnotiserad av alla varor och allt man kan äta i Sverige. Förstår att du blir alldeles trollbunden där i Miami. Man flänger knappast in och handlar bara det man ska ...

Kram!

Petra: Ja tänk att få bo nära ett Ica Kvantum! Folk i Sverige vet inte hur bra de har det!

Visst borde det vara extra tilldelning på vikten när man bor utomlands! Och för min del tycker jag att jag borde få ha alla kilon i resväskan som jag inte har på kroppen som normala människor har.

Kramar!

Suzesan sa...

Jag jag säger också att du har varit saknad och VÄLKOMMEN tillbaka till bloggvärlden här hemma hos dig Marianne.

Vilket härligt inlägg med massa energi. OCH sån skit med all den maten ja det hade jag grämt mig med till MIN dödsbädd om det varit jag. Usch för att få reda på det på ARLANDA. Då susar det nog till att vända om om och tokshoppa. Tur det inte är nåt mer damm.Damm är uschfy så jobbigt.

Hoppas du får en härlig helg. Nu är ordningen återställd när du skrivit igen. KUL!
Har du hört nåt om om ovädret som man kunde läsa om som varit i Egypten???!Grattis till ny mobil. Fin blus. Typiskt en sån skulle jag lätt kunna ha. Somrig.

Kram
/Susanne

Marsipan sa...

välkommen tillbaka till bloggen.
Saknad har du varit!
kramen!

Marianne sa...

Millan: Finns det inte vettigt kaffe att köpa i England heller??? Konstigt, där borde liksom allt finnas, tycker man. För hu så hemskt det är när man tvingas leva med snabbkaffe i flera veckor! Kan inte din mamma skicka ett paket så länge? Det är ju inom EU så det borde inte vara tull och sånt?

Hoppas du kan åka hem snart och råda bot på din hemlängtan!

Kramar!

Taina: Det kanske är för att jag har läst boken också, jag kommer ihåg hur hon beskrev det där och det var precis som jag kände första gången jag fick en kommentar. Just att Wow, någon har läst vad JAG har skrivit. Det kändes så himla stort.

Jag hade gärna haft massor att packa upp : ) Fast nu fick jag påfyllning av fläskkotletter och kaffe när Klas kom hem från Grekland. Tur att det finns vettigt kaffe där i alla fall.

Kramar!

Karlavagnen: Tack!

Kramar!

Marianne sa...

Simone: Ja det blir alltid intensivt i Sverige. Till och med när vi är i svärisarnas sommarstuga kan det bli intensivt, tvärtemot vad det ska vara. Men kul är det.

Kramar!

Otta: Det var Lufthansa. När det står 2PC är det så. Nästa gång blir det Lufthansa och jag ska ha samma!

Vad trist att Nour har åkt igen. Hur lång tid tar det innan papperen är klara, vet du det? Fördelen är väl att han hinner tina upp emellan : )

Det hade visst regnat ordentligt här i Kairo natten till onsdag, men sen jag kom hem har det varit som vanligt. Nu vill jag bara att det ska bli lite varmare igen.

Kramar!

Marianne sa...

Suzesan: Tack sötnos! Jag köpte i alla fall en mesost från shoppen på Arlanda, så lite mer svenskt fick jag med mig. Där köpte jag en massa Marabou också : )

Jag har inte hört så mycket om ovädret mer än att det regnade ordentligt här i Kairo natten till onsdagen. Nu gick jag och hämtade tidningen bara för det: Elva egyptier och en britt har omkommit, dessutom saknas ett antal personer och flera har skadats. Staden Al-Arish i norra Sinai är visst fortfarande översvämmad. I centrala Sinai har sex byar dränkts totalt. Sen är det så klart broar och vägar och annat som har förstörts.

Blusen är riktigt fin, fast blommigt är inte så vanligt på mig : )

Kramar!

Marsipanen: Tack raring!

Kramar!

Saltistjejen sa...

Välkommen hem igen!! Låter som det var en bra Sverigeresa. Skönt att du fick gjort det du skulle med rensning och skönt att allt rymdes i det lilla förrådet. Hm, blev nyfiken på hur en kamelsadel ser ut! Du tog möjligen ingen bild????
Stor kram!!!

Emmama sa...

Välkommen hem och välkommen till bloggvärlden. Kan du ringa med mobilen - detaljer, detaljer, haha! :) Låter som du haft det jätteskönt. Trist att du inte hade med mer grejer tillbaka men hoppas att maken snart ska norrut igen. Kram!

Grekland nu sa...

Roligt att ha dej tillbaka, men ännu roligare att höra att du hade en bra vistelse i Sverige! Det där med kilona, gäller det alla flygresor? Ska själv till Sverige i slutet av februari så det kan ju vara bra att veta, för det finns ju som sagt SÅ mycket som är gott däruppe...

Marianne sa...

Välkommen tillbaka. Och tack för att du påminner oss om att vi har det så himla bra här hemm. Hi,hi det var väl lite exotiskt i alla fall med all snö. Men vad synd på all sill och kaffe osv. Kom ihåg det nästa gång.
Och vad kul med alla finnesser på mobilen. Tänk att det går att ringa på den också. Du är allt bra kul du.
Jasså, du har redan hunnit få bort dammet. Glömde du ställa fram Pippi-tofflorna till el-make.
Kram, kram

Melting Pot sa...

Hej och välkommen tillbaka!
Härligt att få frossa i svensk mat och på svensk REA. Jag har också REA shoppat fast i Bangalore (på vinst och förlust - lite svårt att prova) på Tommy Hilfigher idag och även jag har skaffat ny mobil denna veckan. För min del blev det en iPhone, som jag nu håller på att undersöka alla finesser med.

Kram Lena

Desiree sa...

Åh vilken härlig sammanfattning! Du har haft det bra och njutit precis som man ska. Toppen att det gick smidigt med förrådsutresningen och att du klarade dig med minsta förrådet med tanke på hur dyyyyrt det är på Shurgard. Ja visst finns det mycket gott att äta i Sverige :-)
Ha ha jag brukar alltid frakta med mig en resväska som i princip bara är fylld med olika matvaror. NK är också en stor favorit hos mig. Blusen du köpt var så söt. Sommig och jättefin.

Skönt att du fått passa på att njuta lite av kyla och snö som är en raritet i din vardag i det sandiga och heta Kairo. Ha en fin helg. Kul att du är tillbaka.

Kram

Katarina sa...

Låter som du har haft en toppenbra vecka i Sverige! Kul att det var snö i Stockholm när du kom.

Välkommen tillbaka.. Hoppas batterierna är laddade nu till fullo!

Laura sa...

Det var en kort och koncist men väldigt talande sammanfattning av din vecka!

OHHHHH! Jag skulle nog ha smällt av om jag skulle ha fått reda på att jag fick ha med mig så mycket bagage! Varför? Vilket bolag reste du med? Är det alltid så? :P Jag lider verkligen med dig över att du inte fick med dig allt det som du KUNDE ha tagit med dig om du hade vetat om bagagebestämmelserna..

Hur känns det att vara tillbaks i Egypten nu? Borta bra, men hemma bäst, eller? Vilket är det som är borta och vilket är hemma? :)

kram!

Anonym sa...

Välkommen hem!

Jag har sett filmen men minns inte kommentaren. Eller jo, jag minns scenen, men inte vad det stod i kommentaren.

Kersti sa...

Det låter som om du har haft en bra resa. Stockholm har visat sin framsida om man säger så. Nu när du varit här och sett lite vinter kan det vara dags för sommar eller i alla fall lite vår..

Marianne sa...

Saltis: Tack! Ja, det var skönt att bli klar med allt trist så fort. Bild på kamelsadel kommer!

Kram!

Emma: Tack! Nu ska jag bara försöka hinna läsa ikapp hos alla - igen! Klas ska faktiskt till Älmhult snart, och då ska jag tvinga honom att åka Lufthansa och ta två resväskor : D

Kram!

Ingabritt: Tack! Jag reste med Lufthansa, men det är inte säkert att de har samma inom EU. Bolagen har ofta olika bagagebestämmelser på olika rutter. Jag vet t.ex. att Turkish Airlines hade 30 kg om man reste Stockholm-Istanbul tur och retur, men bara 20 kg om man reste Istanbul-Stockholm tor. Så kolla upp det där noga. Jag flyger ju interkontinentalt när jag flyger från Kairo. Hoppas du hittar någonting bra! Jo, förresten, det stod 2PC på min biljett, och det betydde att jag fick ha två väskor med 23 kg i varje.

Kram!

Marianne sa...

Marianne: Tack! Jo ni har det allt himla bra där hemma som har Ica Kvantum och allt vad det heter. Tänk att kunna välja vilken SORTS sallad man vill ha! Jag får vara glad om de har sallad ... Lite överdrivet, sallad finns oftast, men inte alltid.

Misstänker att Klas vägrar ta på sig de där tofflorna : D

Kram!

Lena: Jag har upptäckt att Tommy Hilfigher har rätt snygga kläder, har rea-shoppat en del i deras butik på vårt lokala shoppingcenter! Hutlösa priser när det inte är rea ...

KUL med en iPhone! Det var egentligen det jag ville ha, men nu blev det en Nokia. Måste gå igenom finesserna med den också, har inte satt mig in i mer än en bråkdel än.

Kram!

Desirée: Det är fruktansvärt dyrt på Shurgard, fattar inte hur folk har råd att ha stora förråd år efter år. Det måste vara billigare att hyra en lägenhet och förvara grejorna där. Ska ta reda på vad det kan kosta att transportera ner grejorna hit till Egypten. Går det på 10.000 så har jag tjänat in de pengarna på knappt två år.

NK är toppen tycker jag, det hör till mina måsten när jag är i Stockholm, annars känns det inte som om man har varit hemma.

Önskar just nu att det blir lite varmare här i Kairo, höll på att frysa ihjäl i går, det var bara 20°C. : )

Kram!

Marianne sa...

Katarina: Tack! Hehe, jag tycker att det är nu jag får vila upp mig, det blir alltid rätt hektiskt i Stockholm. ÄVEN om man bestämmer sig för att "inte göra någonting".

Laura: Jag åkte med Lufthansa via München ut och Frankfurt hem. Ta reda på bagagebestämmelserna när du ska åka nästa gång, för det är olika på olika rutter. Som jag skrev till Ingabritt, THY hade i alla fall för några år sedan olika beroende på om man hade utgångspunkt Stockholm eller utgångspunkt Istanbul. Så kolla noga! Det ska stå 2PC, men kolla även om det gör det!

Båda ställen är hemma för mig. Hemma i Sverige och Hemma i Egypten. Mest blir det kanske ändå i Egypten eftersom det är här jag har Klas och katterna och alla mina saker och min kudde. Lite förvirrande ibland, för man ska alltid åka hem, oavsett var man befinner sig. : )

Kram!

Matilda: Tack! Jag tänkte inte på kommentaren hon fick i filmen, utan hur det kändes när man fick sin egen första kommentar. Vilken känsla det var, att någon faktiskt läste det JAG hade skrivit, och som ville skriva till mig. Det var rätt häftigt.

Kersti: Ja Stockholm var verkligen i sitt vinter-vackraste! Och nu ska ni få mer snö läste jag någonstans. Men det är ju i alla fall MYCKET bättre än slasket och modden som brukar vara. Jag vill också ha vår och sommar nu, jag tycker det är kallt här. Bara 20°C ... : D

Laura sa...

Okej, tack för svaret! Det där med 2 bagage lät som en dröm, för annars så tycker jag att det är flera flygbolag som till och med har börjat ta en tilläggsavgift för allt incheckat bagage! Då jag reste från Istanbul fick jag betala 30 € för min resväska! :S

På sätt och vis så är det ju bra att man har flera hem! Då jag pratar om "hemma" så menar jag nog det stället där jag för stunden sover, men mitt HEM är mitt EGET hem som jag råder om. :P

Kram!

Marianne sa...

Laura: Vad var det för hemskt bolag du åkte med? Det var det fräckaste att ta 30 € extra för väskan!!! Dem vill jag ALDRIG åka med!

När åker du hem till Istanbul igen? Det är fortfarande hemma för mig också, även om jag tyvärr inte har ett hem att gå till där : (

Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Kul att läsa om din Sverigevecka! Låter som du hann med mycket roligt, inte bara packande!

Jag vill också se Julie & Julia - har fortfarande inte gjort de - men har hört att det ska vara mycket mindre av bloggandet vilket jag tycker är synd. This is It har jag inte heller sett ännu.

Vilka caféer och lunchställen var du på? Ibland behöver man ju lite tips i sin egen stad :)

Kram!

Marianne sa...

Anna: Det stämmer att det kunde ha varit mycket mer fokuserat på bloggandet OCKSÅ. Regissören kanske inte inser att många människor faktiskt har hög igenkänningsfaktor i bloggandet? Men den är ändå bra, så se den!

Ja jisses, var var jag? Missade i alla fall att gå på bästa thaien som ligger på Hornsgatans förlängning (eller var det parallellgatan?) ner mot Bergsundsstrand. Bistro Jarl, heter den det, på Birger Jarlsgatan ner mot Nybroplan, höger sida (så himla gott!)? Det där kaféet en rulltrappa upp i Sturegallerian (inte så mysigt att sitta där men gott kaffebröd), fiket "bredvid" NK, inte PK-huset utan åt andra hållet, i slutet av den där gången där Systemet ligger, Bruka ligger mitt emot fiket, ut mot gatan där Sony Center ligger.

Ja det var just bra beskrivningar! Inte ett enda namn kommer jag ihåg!

Men bästa krogen är hemma hos min kompis där jag brukar bo! Hon är suverän på att laga mat. Hon lagar maten och jag röjer efteråt.

Jo, förresten, en kinakrog i Sumpan också, men dit åker du väl knappast för att äta kinamat? : D

Kram!

Bert sa...

För att vara mobilbilder tycker jag att du ska vara mer än nöjd. Jag önskar att min mobilkamera vore så där bra.

Marianne sa...

Bert: Kravet var en så bra kamera som möjligt så att jag kan ta bilder även när jag inte har stora kameran med mig. Som det har varit har jag missat alltför många bra motiv - för i det läget har jag ju självklart INTE haft kameran med. Nu ska det bli andra bullar och eftersom jag inte är proffs och inte aspirerar på att bli det så gör det inget att kvaliteten inte blir topp. Så bra som möjligt duger fint.

Nästa gång du byter mobil får du vara mån om att det är en bra kamera i.