måndag 1 mars 2010

TV

Tänk vad bra det är ändå att ha någon som hjälper till med städningen!
Katten Stina tycker det är jätteroligt att städa, framför allt tycker hon det
är kul att fiska upp dammtrasan och att strö ut jord ur krukorna så att det
finns någonting att städa.

Nu ska jag erkänna min senaste last. Jag kan inte sluta titta på inredningprogrammet Simon & TomasTV3 Play. De är ju så snälla på den kanalen så de låter alla gamla program ligga kvar, vilket innebär att man kan gå tillbaka ända till det allra första programmet och sedan se avsnitt efter avsnitt. Jag är nu på säsong 3, avsnitt 5. Jag måste säga att jag gillar det mesta de killarna gör, och jag gillar framför allt deras sätt att tänka, att se helheten och att göra det man gör ordentligt och inte bara dutta lite här och där.

---

I går kväll hade Aktuellt ett reportage från Egypten som handlade om spänningar mellan minoriteten kristna kopter och majoriteten muslimer. Att det förekommer konflikter och ont blod på grund av skillnader i religioner tvivlar jag inte ett dugg på, så är det ju i alla (?) länder. Jag är inte tillräckligt insatt i problemen för att redogöra för läget, eller för att bekräfta eller förneka det som sades i reportaget. Men som den minnesgode kommer ihåg slaktades varenda gris här i landet i höstas när svininfluensan bröt ut runt om på jorden. Grisarna ägdes av de kristna.

Det enda jag kan göra är att tala om att jag personligen inte har märkt någonting, ingen har gjort fula gester mot mig eller tittat elakt på mig. Nu kan ju folk kalla mig både det ena och det andra utan att jag begriper det, men jag har inte hört några elaka röster i närheten som har verkat riktade mot mig. Kvinnan i reportaget sa bland annat att man vägrar sälja till henne i vissa affärer, och att de då låtsas att de inte har någon växel. Växel är det inte en kotte som har i det här landet, men de brukar alltid springa iväg och ordna saken. Jag har aldrig sjal på huvudet när jag går ut (hehe, inte hemma heller), men har aldrig märkt några reaktioner mot det.

Att jag inte märker av negativa reaktioner kan bero på att jag är utlänning. Paradoxalt nog blir man som utlänning ofta bättre behandlad än den inhemska befolkningen behandlar sig själva. Tvärt emot hur vi gör i Sverige alltså.

---

Just nu har vi bara tv via Internet, någonting hände med parabolantennen i senaste stormen. Vi får väl ringa tv-Mohammed och be honom fixa till det.

19 kommentarer:

Otta sa...

Jag skriver som jag gjorde till Olgakatt i kommentaren nedan. Jag tror säkert att det stämmer som kvinnan i inslaget säger, att hon har upplevt problem, och det gör i sin tur muslimerna i andra affärer osv, men det normala är att kristna och muslimer bor i samexistens som grannar, det är i varje fall så i Kairo, där min man kommer ifrån. I södra Egypten vet jag att det sker en del vedergällningar, men det är ju från både muslimskt som kristet håll. Jag har aldrig någonsin stött på några problem själv i Egypten, utan hijab, samtidigt respekterar jag dem som bor där. I grunden är kopters och muslimers kultur och tradition i Egypten mycket lika, därför delar de samtidigt många värderingar, bla. när det gäller moral och heder. Religion skapar alltid så mycket bekymmer och det är tråkigt! Muslimer blir inte alltid behandlade rätt/bra i Sverige och vi är ett land som utger oss från att sätta oss utöver mycket rasism. Och i ett annat land kan det gälla kristna. I Egypten finns där säkert också spänningar mellan dessa grupper, och båda grupperna får lida för den andres syn. Dessutom är det "synd" om alla människor i Egypten som lever under det rådande styret, då det drabbar alla grupper.

Vad söt hon är som vill hjälpa till att städa!
Kram

Marianne sa...

Otta: Toppen, tack! Eftersom jag inte själv märker någonting av det hela, och eftersom jag inte förstår arabiska, är det svårt att redogöra för det hela. Du har en lite lättare insikt eftersom du kan prata med Nour om saken. Jag har inte riktigt någon jag kan ställa "känsliga" frågor till!

Stina ÄR ursöt!

Kram!

Otta sa...

Tack! Tänk vad alla gör i religionens namn! Jag har absolut inget emot religion, men när jag tänker på allt elände och hemskt som händer i religionens namn, från alla håll, då blir jag gråtfärdig!

Nu skall jag försöka få Kissen att städa! :-) Hon hatar dammsugaren, så vi har det inte rent så ofta...det blir bara värre och värre ju äldre hon blir.
Kram

Otta sa...

Jag igen! Från Sydsvenskan!

Dukkah med pistasch

Dukkah är en egyptisk specialitet. Enklaste sättet att använda den är att hälla upp den på ett fat och servera med fint bröd och en skål olivolja. Sedan dippas brödbitar först i oljan och sedan i dukkahn. Dukkahn är också god att strö över sallader eller lättkokta grönsaker i cit-rusdressing.

Med lite fina pistaschkärnor blir din dukkah vackrare och mer exklusiv. Jag brukar använda sorten som finns i foliepåsar av märket Seeburger, de är intensivt gröna, med kraftig smak, osaltade och dessutom orostade. Använder du färdigrostade kärnor behöver du naturligtvis inte rosta dem. Om du inte får tag i bra pistaschkärnor kan du använda enbart hasselnötter. Du kan också variera genom att använda knapriga rostade kikärtor som säljs i Mellanösternbutiker. De kan även ersätta hasselnötterna helt för nötallergiker.

1,5 dl hasselnötskärnor
1 dl pistaschkärnor
1 dl sesamfrö
2 msk hel spiskummin
1 tsk kummin
2 msk hela korianderfrön
1–2 tsk chiliflingor, krossad torkad chili
0,5 msk flingsalt

Hetta upp ugnen till 175°C. Bred ut hasselnötterna på en liten plåt eller en ugnsfast form. Rosta i ugn tills de fått lite färg och skalet lossnat. Tag ut och låt svalna övertäckt. Gnugga hasselnötterna mellan handflatorna så att det mesta av skalet avlägsnas. Blås bort skalflagorna från nötterna. Gå ut eller håll dig över vasken om du inte vill dammsuga efteråt.

Rosta försiktigt de övriga ingredienserna utom chilin var för sig i en torr panna tills de skiftar i färg och doftar. Rör om ofta och passa noga så att de inte bränns. Var extra försiktig med pistaschnötterna som lätt blir beska om de bränns. Låt svalna.

Mal alla ingredienser tillsammans i en matberedare, använd impulsknappen och se till att det inte blir allt för finmalet. Stöter du blandningen i en mortel i omgångar belönas du med ännu mer smak.

Lägg upp i täta burkar. Förvara mörkt och svalt.

Anna, Fair and True sa...

Fast utlänningar i Sverige som bara bor här några år eller turister blir behandlade väl. Men de som invandrat hit på riktigt blir inte det tyvärr. Så tris attityd :( Invandring är ju bara berikande är min åsikt!

olgakatt sa...

Tack, Otta och Marianne för alla förklaringar!
Jag minns också att alla grisar slaktades i höstas. Visst fick det konsekvenser för sophanteringen, dessutom, förutom att en hel massa människor fick sin utkomst förstörd fullständigt i onödan p g a okunnighet.

Katarina sa...

Intressant inlägg Marianne!

Jag har funderat mycket på det du skriver om. Jag är vit, svenska som bor i ett Asiatiskt land. Jag blir mycket väl behandlad. Men precis som du säger, jag har inte en aning om vad de säger bakom min rygg.

Jag tror att om jag varit mörkhyad eller asiat är jag ganska säker på att de inte fått samma goa behandling om de flyttat till Sverige. Tyvärr.

Att vara mörkhyad här och komma till Filippinerna, då ser jag också hur denna grupp blir diskriminerad här.

Att vara invandrare själv till ett nytt land är en enorm erfarenhet och berikande att plötsligt bli en minoritet på många plan, även om jag inte är flykting, vilken är ännu en annan dimension.

Jag är inte katolik och av min helper har jag fått veta att granarna mina, undrar om jag någonsin går till kyrkan alls.

Men C. har troligen informerat grannarna att vi aldrig går till kyrkan, vilket är mycket annorlunda om inte absurt.

Desiree sa...

Det där inredningsprogrammet med Simon och Tomas gillar jag också. Jag tycker att de är kul. Min erfarenhet här i USA som utlänning är också att folk har varit väldigt välkommnande och öppna. Vi har alltid fått respekt. Men jag antar att det här beror dels på vart man kommer ifrån. Som svensk får man nog mer respekt än som Mexikansk invandrare vilket är betydligt vanligare här. Dessutom får vi alltid väldigt positiv respons då vi kom hit som högutbildade. Det verkar de värdera högt här.Det är väldigt positivt att du har haft bra efarenhet själv och fått bra bemötande.

Otta sa...

Olgakatt: Att de slaktade grisarna var inte helt okunskap, då de under en lång tid varit en sanitär olägenhet, då de levde så att säga inne i stan. Med "svininfluensan" som ursäkt slaktades då grisarna och det drabbade tyvärr "sopfolket".

Marianne sa...

Otta: Och när man läser religionshistoria blir man ännu mer deppad. Värst genom tiderna var nog korsfararna om jag har förstått saken rätt.

Tack för recept på dukkah! Ska prova det!

Och visst var grisarna en sanitär olägenhet i stadsdelar som Moqattam, så tanken var kanske god, men det har ju blivit ännu värre nu när ingen äter upp matrester etc. Suck, ja. Jag fortsätter med mitt sopsorterande även om jag inte vet om det "lönar" sig.

Kram!

Anna: Jag tror att det kanske beror på var man kommer ifrån. Engelsmän etc blir alltid väl behandlade och lite beundrade, irakier måste vara välbeställda och högkulturella för att behandlas väl. Och diplomater blir alltid positivt särbehandlade. Så är det i ärlighetens namn här också, vi från västvärlden blir alltid väl mottagna, men flickor från Filippinerna är "bara" pigor. Etiopier och andra flyktingar från Afrika söder om Sahara blir lika illa behandlade här som i Europa.

Kram!

Olgakatt: Hehe, ja du fick ordentligt svar på din fråga! Okunnighet är nog en av mänsklighetens värsta fiender.

Otta sa...

Det är jättebra att du sopsorterar! De var helt enkelt anställa fler katter istället! :-)

Marianne sa...

Katarina: Ja visst är det skillnad på mottagande beroende på varifrån man ser ut att komma! Som jag skrev till Anna här ovan blir flyktingar från Afrika söder om Sahara rätt illa behandlade, och när jag tänker efter fick jag faktiskt höra av en kristen etiopier att han blev nekad att handla i en affär.

Vi är verkligen privilegierade! Tänk att vara flykting och faktiskt inte kunna åka hem igen. Just den etiopiern har inte sett sin mamma och resten av sin familj på typ 20 år! Han kan inte åka hem och familjen får inte visum till Egypten.

Och det stämmer nog här också, det du säger att folk tycker att man är lite konstig om man inte går till antingen kyrkan eller moskén. Religionen är liksom det livet går ut på, helt annorlunda mot hur vi är vana vid att dela upp livet. Ateism är konstigare än en annan religion, tror jag.

Desirée: Visst är de bra Simon & Tomas! Det är riktigt roligt att se deras program, jag kan annars bli rätt uttråkad av just inredningsprogram. Men de är bra.

Utbildningen spelar nog också stor roll som du säger. Jag tror att välutbildade människor får bättre bemötande i Sverige också, även om läkare får arbeta som städare. Men det har nog mer med att hemlandets utbildning inte motsvarar kraven för läkare i Sverige än landet personen kommer ifrån. Tror jag.

Latinos och svarta behandlas väl ungefär lika illa i US?

Kram!

Annika sa...

Precis som Desiree har jag aldrig, ldrig märkt av att ngn rasism här, eller att folk sagt ngt om mig eller att jag är från Sverige.
Annorlunda på andra ställen, på landet i delar av södern etc.
Latinos behandlas nog inget vidare oftast. Men har man dragit en jackpot och kommer från europa tas man emot med öppna armar. Så krasst är det nog...Hur hemskt det än låter.

Fö beklagar jag de grisar som slaktades hos er pga den där flunsan. helt j-a otroligt och det gör mig förbannad.
Nej, religioner ställer till problem. Det är svårt att leva sida vid sida. det bevisas OM och Om igen.
Tungt.

På tal om TV så är jag ju helt besatt av Tv4s "Halv 8 hos mig"...Köpte tom in mig i TV4 för att kunna se samtliga säsonger. Billigt, kostade bara 198 sek för sex mån.
Men tv3 är schyssta som låter oss se deras program gratis. heder åt dem!!!
har inte sett ditt program, men det låter som ngt helt i min smak!!
KRAMAR!!!

Petchie75 sa...

Jätteintressant inlägg och diskussion bland kommentarerna. Det är så sant att det är skillnad på "expats" och "invandrare" i många länder. När jag bodde i Italien pratade man om "extra-communitari" (ej säker på stavning) vilket innebar de utlänningar som inte var EU-medborgare, vilket DÅ även inbegrep rumänerna som det fanns (finns antagligen fortf) många av i landet. När min danska kompis och jag diskuterade "utlänningsbegreppet" med italienarna så sa de just att det var ju STOR skillnad på oss som skandinaver och t.ex rumäner (vi bodde tillsammans med 3 rumäner faktiskt)... Tyvärr är det nog så i de flesta länder att det görs skillnad på högutbildade västerländska "utlänningar" som faktiskt ofta nog inte blir mycket mer integrerade än "vanliga" invandrare.
Här i PR är jag väldigt medveten om att många puertoricaner 1) tror att alla utlänningar som inte är från Dom.Republiken, Haiti eller Cuba är amerikaner 2) inte är så överförtjusta i amerikaner (inte de andra invandrarna heller) så jag vill helst att O och jag pratar spanska när vi är ute bland folk. Folk är nog inte så fientliga mot amerikaner, men man får ett helt annat bemötande när folk inser att man INTE är amerikan.
Kram från en som har internetproblem :-(

Marianne sa...

Annika: Ja det är verkligen som att dra en jackpot att komma från Västeuropa, och då speciellt från Skandinavien! Var man än kommer blir man väl behandlad, och att söka visum till något land är mest en formalitet. Undantaget USA då kanske : D

Och visst är det konstigt att folk från olika religioner inte kan hålla sams! Herre Gud, det är ju samma gud de ber till!!! Sen om man gör det sittande med knäppta händer eller på knä med rumpan i vädret, vad spelar det för roll??? Trist är det, hur som helst!

Jag tittade på ett par avsnitt av Halv åtta, men det måste ha varit dåliga avsnitt? Jag förväntade mig mat och hälften var hur folk hade inrett sina hem. Det kanske var jag som hade fel förväntningar! Konstigt att man måste köpa in sig i TV4! De är ju markbundna i Sverige och ingår i basutbudet, då tycker jag att de borde bjussa på sina program i efterhand eftersom de har samma försprång till tittarna som SVT har.

Kolla på Simon o Tomas, jag tror du skulle gilla dem!

KRAMAR!

Petra: TRIST med Internetproblem! Jag har också haft till och från de senaste dagarna, plus elproblem. I dag var elen borta i flera timmar på eftermiddagen, precis när jag hade tänkt läsa bloggar. SÅ irriterande att jag höll på att smälla av.

Undrar om man ser med blidare ögon på rumäner i dag? Ärligt talat tror jag inte det, hur mycket medborgare de än är i EU. Och vet du, expats är nog de som integrerar sig sämst av alla i sitt nya samhälle! I Turkiet tyckte jag att vi ändå stod det turkiska samhället närmare, hade många turkiska vänner etc, men här? Inte ett dugg. Jag har varit hemma hos exakt EN egyptier. Jag känner ingen egyptier som jag direkt kan kalla kompis, inte fler än Klas kollegor, och vi umgås inte direkt så mycket med dem heller.

Jag förstår att ni helst pratar spanska när ni är ute i PR. För det är alltid mycket trevligare att bli bemött med en glad, nyfiken blick än en uttråkad inte-nu-igen-blick.

KRAM!

Petchie75 sa...

Antagligen har du rätt om rumänernas behandling i Italien, i Os hemby i Spanien bor det många rumäner och de är ICKE populära, tyvärr! Tror nästan att de få marockaner som finns där är mer accepterade eftersom de har bott där längre och enligt min svärmor är mer intresserade av arbete.. Ja, du kan ju tänka dig hur snacket går..
Exakt, expats är verkligen inte integrerade i många länder - samma med amrisarna här i PR. Vi har ju några puertoricanska vänner men precis som i Bryssel har det blivit mest att vi umgåtts med andra utlänningar. Jag brukar säga att de enda belgiska vännerna jag har är de jag kände INNAN jag flyttade till Belgien. O var mer "integrerad" eftersom hans arbetsplats var mindre internationell än min... Det är svårt det där med integration, de lokala är oftast inte särskilt intresserade att umgås med utlänningar och det är svårt att få KONTAKT - oavsett om det handlar om Sverige, Belgien eller något mer exotiskt land.

Taina sa...

Jag har också tittat på det där inredningsprogrammet, trots att jag inte är intresserad av inredning. Men den väcker en tankar i en och de ger massor av bra tips. Bland annat rensade jag bort en massa krafs som stod lite här och var på tomma ytor. Jag har kört med "fylla-ut-principen", men nu börjar det bli mer rent. Och så mycket lättare att städa trots avsaknad av städhjälp, så som du har.

Religionskrig och meningsskiljaktigheter förekommer överallt i världen. Men du har en poäng där, att i Sverige behandlas utlänningarna "sämre"...

Kramen

Marianne sa...

Petra: Jag skulle tro att rumäner har samma låga status i alla länder, man utgår liksom från att de är tiggande romer. Å andra sidan har jag hört fördomar som rumäner har om romerna i Rumänien, och det kan jag säga, att så grova fördomar har jag inte hört sedan snacket gick om att odla potatis i vardagsrummet och liknande. SÅNT har vi (förhoppningsvis) kommit över i Sverige i alla fall.

Du har nog rätt om det där att lokalbefolkningen inte är särskilt intresserade av att umgås med expats. De vet att vi försvinner efter några år. Kanske tror de att vi tror att vi är himla fina? Jag vet inte. I Turkiet fick vi i alla fall riktiga vänner, men så bodde vi där ett tag också.

Kram!

Taina: Jag är normalt inte heller särskilt intresserad av inredning. Köper aldrig sådana tidningar till exempel, för det ser bara ut som om ingen bor i husen/lägenheterna. Jag menar, de har inte ens tandborstar i badrummen. Men som du säger gillar jag Simon och Tomas sätt att tänka, att rensa och att skaffa sig en plan med hur man vill ha det, inte bara att ha det som det blev. Och att tänka i lager och dimensioner så att det händer någonting. Och så har de så förtvivlat söta hundar! Men jag vet inte om jag skulle vilja att de kom och gav mig stormönstrade tapeter : D

Kram!

Marianne sa...

Marcus: Jag tror som du, att skolan är den viktigaste platsen för att överbrygga meningsskiljaktigheter. När barnen lär känna varandra privat och också får tillfälle att prata om allt som binder dem samman / skiljer dem åt, då finns möjlighet att bygga broar.

Jag har en fantasi om att de högsta religiösa ledarna i alla länder - dvs präst (biskop då?), imam och rabbi - ska hålla gemensamma gudstjänster på offentliga platser varje vecka. För att visa enighet, för att visa att vi ber till samma gud (det finns ju bara en) och att det är okej att göra det på olika sätt. Kan inte du ordna det, du som känner folk i den "branschen"?