söndag 29 augusti 2010

Bara lite småprat

Sfinxen i Giza.

Perfekt att åka och handla på söndagar under Ramadan, har jag upptäckt. Då är det som minst folk på Stormarknaden. Men man ska absolut inte åka dit på kvällarna efter att fastan har brutits, om man inte händelsevis gillar att det är väldigt trångt och långa köer till kassorna.

Tyckte jag behövde trösta mig i min gräsänklighet och gick till bokhandeln. Den som finns i Shoppingcentret är inte den bästa i stan, men ibland har de ett och annat. I dag fyndade jag därför en kokbok: Nigella Fresh. Jag gillar hennes mat, har lagat rätt mycket ur hennes kokböcker, så det är alltid kul med en ny av henne. Den här är kanske inte NY ny, men ny för mig. Jag gillar hennes namn på maten också, vad sägs om Slut-red Raspberries in Chardonnay Jelly? Eller Happiness Soup? I dag blir det dock oxfilé för min del, tyckte jag kunde få det nu när det är så synd om mig som är gräsänka. : )

Måste förresten berätta om min lilla Stina-katt. Som den trogne läsaren redan vet är hennes favoritplats den lilla hyllan bakom mitt badkar. Där vill hon ligga på sin gosehandduk och sova och vakta duvorna som ibland strosar fram och tillbaka på fönsterkarmen där utanför. Men vid det här laget har hon också lärt sig att hon blir bortkörd när jag ska duscha. Så nu går hon inte och lägger sig där förrän jag jag är klar i badrummet. Problemet blir när jag sitter och slöar i nattlinne lite för länge i hennes tycke. Då kommer hon och hämtar mig och leder in mig i badrummet för att riktigt tala om för mig att det är dags att duscha! Och tja, det är bara att lyda ...

28 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Ramadan är ju något som mer och mer märks också i Sverige, vet inte när du bodde här senast? Handlarna har börjat inse att det finns pengar att tjäna på högtiden och det görs en hel del reklam. Sen märker jag väl extra mycket eftersom jag jobbar precis bredvid stora moskén på Medborgarplatsen i Stockholm...

Marianne sa...

Freedomtravel: Jag har inte bott i Sverige på snart 12 år, så det är ett tag sedan. Har nog inte varit hemma under Ramadan heller de senaste åren, så jag har inte sett hur det har förändrats. Men jag har läst i tidningarna om att handlarna har börjat förstå att de har en helt ny marknad tack vare Ramadan. Synd att de inte får sjunga från minareten på Medis, det är faktiskt rätt vackert. Eller kan vara, beror på vem som sjunger : )

Pettas sa...

Härliga Stina! Tur att du har någon som ser efter dig när du är gräsänka!

Kram!

Marianne sa...

Karin: Ja det är tur att jag har katterna! Det har jag ofta tänk när Klas har varit på resande fot. Utan dem hade jag haft tråkigt!

Kram!

olgakatt sa...

Rättelse:
Katten är inte din lilla Stina! Du är hennes olydiga människa, Marianne! Skäms du inte att låta henne vänta bara för att du inte orkar pallra dig i duschen i tid?

Olga lät mig nyss veta att det som är på den där tallriken ska du låta bli att äta tills JAG har kollat om inte JAG vill ha det. Så det så.
Det blev en viss diskussion innan vi kom överens om att en del var till mig och en del till henne...
När vi har folk hemma kan vi INTE ha katterna med vid bordet, då tror dom inte vi är kloka. (Varken katterna eller gästerna tror det, alltså.)

Elisabeth sa...

Katter är för härliga! Mina föräldrar har en katt som nu under sommaren mycket bestämt uttryckt sin vilja och påtalat att han vill ha en stolsdyna i trädgårdsstolen. Annars har han vägrat att lägga sig i den!

Marianne sa...

Olgakatt: Haha, nej, det förstås! Så klart att det är jag som är hennes människa, fast jag tycker hon har misslyckats med uppfostran av mig, för jag är hemskt lat! : D

Här är det också diskussioner om maten. Blickarna man får om man hinner krydda köttet eller fisken innan de har fått smaka är inte nådig!

Glömde berätta att hon dessutom hämtar oss och säger till när det är dags att gå och lägga sig ...


Elisabeth: Ja inte kan väl katten ligga i stolen utan en mjuk kudde? : D Våra har stora röda sammetskuddar på golvet som de kan ligga på. Fast när den mörkblå mattan i gästrummet är nydammsugen är den så klart bäst och mjukast.

Kim M. Kimselius sa...

Har sett några program med Nigela och vågar helt enkelt inte laga hennes mat, den ser alldeles för god ut och alldeles för kaloririk.

Låter som du har en mycket trevlig och personlig katt. Saknar fortfarande min Sotis (Hon dog för några veckor sedan) som högljutt jamade när det var dags för mat. De andra katterna är lite mer försynta och purrar bara lite för att få uppmärksamhet. Saknar verkligen jamandet! Kram Kim

Petra H sa...

Hur gick det, kunde du rösta idag? Jag har ingen av Nigellas kokböcker och har bara sett några enstaka program, men jag gillar namnen på recepten du nämner! Jag tänkte just idag att jag måste använda de få (3!) kokböckerna som jag har här i lägenheten (resten är i förvaring fortfarande), bl.a Alexandra Pascalidous nya grekiska kokbok.
Kram från ett regnigt Bryssel (vi har satt på värmen!!)

Kersti sa...

Vilken härlig katt. De är verkligen personligheter och väldigt bra sällskap våra husdjur. Vi har inte katt men hund. Han är otroligt bra på att märka när man är ledsen och kommer genast fram och tröstar.

carina@pocolococreativo sa...

Det är rätt, någon ordning måste det väl vara, lyssna på Stina!♥

Katarina på Filippinerna sa...

Härligt med dina katter, de är så goda vänner. Speciellt när man är ensam.
Jag var på middag härom kvällen med muslimer ( i KL), vi satt och pratade i en timma med mat på bordet och inväntade klockslaget när det var OK att starta middagen. Något trist att sitta ensam i restaurangen då alla gick iväg för bönen,,, men,, en erfarenhet..

Har du fått tag på plats för katterna? Hoppas verkligen allt går bra. Kram

Saltistjejen sa...

HAhaha vad gulligt!! Och KLOKT! Hon verkar intelligent din Stina!
kram!

Trillingnöten sa...

Men vilken sötisStina! Det är bra att hon har koll på dig så du inte går helt haywild! :)

Otta sa...

Katter är så smarta! Där har hundar inget att hämta (även om jag tycker om hundera också, men katter slår allt)!

Jag ser hur hon verkligen får dig till att rappa på och får dig in i badrummet. :-)

Kramar

Desiree sa...

Smart att handla på dagarna så att du slipper trängas då fastan brutits. Ha ha din Stina verkar vara en klok katt som fattar massor. Hon lånar ut "sitt badrum" till dig ;-)
Jag gillade de fyndiga namnen på rätterna i kokboken du hade köpt. Lite happiness soup kan vem som helst behöva lite då och då.
Kram!

Helly på Sicilien sa...

Dessa kissar. Min Gråis börja alltid med att slicka på mig när han vill ha mat och får han ingen reaktion så bir det ett "kärleksbett" ;)

Gillar titlarna på maten. Skulle gärna ta lite Happiness Soup till lunch :-)

Annika sa...

Gillar Nigella, och sättet hon lagar mat på. Sättet hon smakar på maten på, hennes röst, hennes utseende. Ja, jag gillar Nigella om du inte fattat det än :-)))
KUL att du köpte hennes kokbok. Jag har också funderat på det, men det är ju kaloristint så det förslår, men ändå...
Ramadan uppmärksammas i US också.
KRAMAR!!!

Kim M. Kimselius sa...

Hej Marianne. Tycker så mycket om din blogg att jag har gett dig en bloggutmärkelse: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/08/en-ny-bloggutmarkelse.html Kram Kim

Musikanta sa...

Det är väl ungefär som att åka till IKEA en måndagkväll (när det inte är löning förstås). Lugnt och stilla och ingen kö i kassan...

Jag förstår att du inte kan skiljas från en sån liten kompis. Bra att ha någon som håller reda på när du går och lägger dig och duschar, nu när du är gräsänka!
Många kramar från Ingrid

Taina sa...

Klok katt du har!

Nigellas kokböcker har jag aldrig köpt. Här hemma pryds kokbokshyllan mest av asiatiska kokböcker. Skrivna på engelska. Jag tycker de är svåra att följa ibland för det behövs typ miljoner ingredienser till allt!

Kramar!

Marianne sa...

Kim: Åh, jag förstår att du saknar din lilla Sotis! Det är så hemskt när de små liven lämnar oss. Men jag är säker på att han hade ett bra liv med mycket kärlek, och det är det bästa vi kan ge dem.

I kokböckerna tycker jag nog inte att det är för kaloririkt, fast jag ska inte svära på det eftersom jag aldrig har räknat kalorier eller tänkt på mat på det sättet. Och jag tycker det är mycket olivolja hon använder. Du får kika i hennes kokböcker när du ser en i bokhandeln!

Kram!


Petra: Nej, jag åkte aldrig, vi kom överens om att åka på söndag som kommer i stället. Har du röstat?

Du får kolla in Nigellas böcker när du får syn på dem i bokhandeln. Jag gillar framför allt att hon skriver lite om recepten också, inte bara recept upp och ner med tips. Det är lite småprat inför i princip varenda recept. Är Pascalidous kokbok bra?

Kram och frys nu inte ihjäl!


Kersti: Ja det där är hundar bättre på än katter, de är inte så pigga på att trösta en. Katter tycker att man ska vara på gott humör och betjäna dem i stället : )

Marianne sa...

Carina: Ja det är tur att hon håller ordning på mig! : )


Katarina: När jag har varit med på Iftar har de bett först och sedan har vi satt oss till bords, men det är så klart olika i olika länder. I Turkiet går de flesta inte ens och ber : )

Jag tror jag börjar få ordning på katternas resa nu, återstår att boka biljetterna, ska åka och göra det på söndag. Det visar sig att Lufthansa har en Animal Lounge i Frankfurt, ska skriva om det när jag vet lite mer.

Kram!


Saltis: Hon är superintelligent. Stina är min litterära katt också, för hon hjälper till att läsa böckerna. Fast hon läser med tungan, hon älskar att slicka på böcker : )

Kram!

Marianne sa...

Trillingnöten: Haha, ja annars vet man inte hur det hade gått här hemma. Jag hade lullat runt i nattlinne hela dagarna med spretande fett hår : D

Kram!


Otta: Hon har åsikter om när vi ska gå och lägga oss också, då kommer hon och jamar och springer in i sovrummet upprepade gånger : D

Kram!


Desirée: Haha, ja det är verkligen så att hon lånar ut sitt badrum när jag behöver duscha! Vet inte varför, men hon har alltid gillat badrum, hon älskar att sitta där och gulla när man är nyduschad!

Ska se om jag hittar gul squash nästa vecka och göra lite happiness soup!

Kram!

Marianne sa...

Helly: Haha, ja det är verkligen ett tecken på att Gråis vill äta, när han tar sig en smakbit av dig, det är väl bara att lyda då : D

Kram!


Annika: Ja, jag gillar också Nigella, även om jag inte har sett särskilt många av hennes program. En grej jag gillar är att hon uttryckligen skriver att man självklart ska anpassa hennes recept så att de blir som man själv gillar det, och att hon själv snor recept från både höger och vänster och anpassar dem till sina.

Snart är det bara en vecka kvar av Ramadan! Skönt tycker jag : )

Kramar!


Kim: TACK söta du! Jag har lagt ut utmärkelsen i dagens inlägg! Jag gillar din blogg också!

Kram!

Marianne sa...

Ingrid: Nej inte kan man skiljas från de här små liven, de vet ju inget annat liv än hos oss. De föddes i min säng till och med! Och så måste man ju ha ett par små som bestämmer över en : )

Kramar!


Taina: Sådan matte sådan kisse : D

Skaffa några lättare kokböcker! Jag gillar inte heller när det är för krångligt med en massa grejor som man inte ens vet vad det är. I och för sig kul att lära sig laga asiatiskt, men det står sällan någon förklaring om vad det är, t.ex. är thichi (hittar på) en sås eller ett kryddpulver eller en grönsak eller vad?

Fast du kan ju alltid rädda middagen med Finsk sommarsoppa : D

Kram!

KARLAVAGNEN sa...

HON ÄR LA BARA FÖÖÖR GOOOOO!

Marianne sa...

Karlavagnen: De har rätt bra pli på mig : )