onsdag 18 augusti 2010

Piratpartiet har tagit Sverige som gisslan

Granatäpple.

Piratpartiet är ett helt nytt politiskt parti som ännu inte ens deltagit i ett demokratiskt riksdagsval, ingen vet alltså än ens OM deras politik har stöd hos det svenska folket. Än mindre hur stort detta stöd i så fall är.

Nu har Piratpartiet låtit Wikileaks använda deras servrar för att omöjliggöra för USA eller någon annan stat att med juridiska medel kunna stoppa Wikileaks verksamhet, dokument eller vad det nu kan vara. Därmed riskerar vi att Sveriges relationer med USA - och kanske andra stater i framtiden - försämras.

Att ett politiskt parti på det här sättet tar ett helt land som gisslan och tvingar på alla oss andra DERAS åsikter om en företeelse, dessutom med internationella konsekvenser som följd, tycker jag strider mot grundläggande demoktrati. Samtidigt gömmer sig dessa kidnappare bakom argument om demoktrati och yttrandefrihet! De får gärna säga vad de tycker och föra politiska kampanjer för sin sak, men jag betackar mig för att ett politiskt parti utan bevisat stöd hos Sveriges befolkning tvingar in mig i en politisk aktion som den här!

Om Wikileaks gör rätt eller fel är en ANNAN diskussion. Samma sak gäller USA, kriget i Afghanistan och alla andra länders politik, det är andra diskussioner.


---

Jag är helt mosig i huvudet efter att ha jobbat hela dagen (är ju inte så van vid det längre), så jag ber att få återkomma och svara på alla kommentarer i morgon i stället.

25 kommentarer:

Suzesan sa...

BRaaaaaa Sagt Marianne. Håller med dig i vartenda ord. Precis så.


.....Utom allra sista raden..jag är inte mosig i huvudet.

Kram
/Susanne

olgakatt sa...

Tråkigt nog fick ju Piratpartiet stort röstetal i EU-valet. Det här tilltaget visar ju inte på bättre omdöme än tidigare men tydligen verkar det inte olagligt i sig. Man kan ju hoppas att det inte ger dem reklam inför riksdagsvalet men jag befarar det. Piratpartister saknar ju all respekt för för upphovsrätt, konstnärers försörjningsmöjligheter och risker att människor råkar illa ut p g a deras agerande.

Elisabeth sa...

Piratpartiet förnekar sig då inte. För ett tag sedan tyckte ju partiledaren att innehav av barnporr borde legaliseras, eftersom det var "en inskränkning i informationsfriheten". Sedan gjorde han förvisso en pudel, men ändå.

Sparkling sa...

Som Olga sa så har dom ju bevisligen stöd hos svenska folket. Jag tror denna storm blåser över ganska fort, är nog ingen fara med de internationella relationerna, tycker ofta man förstår upp sådant här och sen visar det sig att dom i utlandet var ju inte så arg på oss trots allt. Tror nog att fildelning och thepiratebay skapar mer ilska i usa än detta, eftersom de som drabbas av fildelningen är så stora, rika, mäktiga bolag. Sen får vi väl hoppas att ett litet partis handling inte tolkas som något som sveriges riksdag har gjort. Vad som händer återstår väl att se men jag tror det blåser över rätt fort, just my 2 cents :)

Bert sa...

Jag hoppas verkligen att PP har gjort bort sig helt nu. Det verkar vara ett gäng lycksökare.

Och det du skriver, skriver jag under på, med samma reservation som Suzesan gör. ;-)

Fredrik holmbom sa...

*host* PP ställde upp i riksdagsvalet 2006, så detta valet är inte vårat första.

Sen tog vi dryga 7% av rösterna i det senaste demokratiska valet i sverige.

Till sist kan man vända på övervakningsivrarnas kommentar och rikta den mot USA och Pentagon: "Den som inte har nåt att dölja har inget att frukta." Så varför fruktar då Pentagon wikileaks?

Anonym sa...

Piratpartiet deltog i riksdagsvalet 2006.

oldtimer-gamer sa...

Det blev ju fel redan i första meningen. Åtta månader efter grundandet deltog vi i riksdagsvalet 2006 och fick 0,63%. Utan att synas i media alls.

Den här gången lär det vara betydligt fler som inser att vi tillför något viktigt i svensk politik. I det senaste demokratiska valet fick vi ju 7,13%.

Vad gäller WikiLeaks så är de livsviktiga för att sprida sanningens ljus över världen. Men det finns ju många som föredrar att agera i skydd av mörkret.

AquaVera sa...

Contrary to what some Americans think, Sweden is not part of the United States. American laws do not apply here in Sweden!!
Are Pentagon afraid? For what? The truth?

Oscar Swartz sa...

Vem har tagit svenska folket som gisslan? De som skickat hela Sveriges försvar till Afghanistan!

Anna, Fair and True sa...

Jag tror nog inte att de kommer få så många röster i Riksdagsvalet. EP-valet är en sak, Riksdagen en annan. Jag oroar mig för Sverigedemokraterna!

Annika sa...

En sak är säker, då jag trasslar mig in till ambassaden i Washington för att rösta är det inte PP somn får min röst, iaf. BE sure of it. Mår riktigt illa av dem.
Bra skrivet av dig, Marianne!!
Stora kramar!!

Helly på Sicilien sa...

Det är väl ett sådant där "missnöjesparti" som får röster av dem som inte gillar de andra partierna. Fick inte Kalle Anka partiet rätt många röster för några år sedan...?

Bättre i så fall att rösta blankt tycker jag...

Marianne sa...

Suzesan: Tur att du inte höll med om sista meningen, så att vi inte alla går runt och är mosiga i huvudet : D

Kramar!


Olgakatt: Bara för att en sak inte är juridiskt olaglig behöver den verkligen inte vara etiskt och moraliskt rätt. Nu är jag inte insatt i det juridiska, men jag antar att politiska partier åtnjuter ett utökat skydd för att värna demokratin. Och så missbrukar ett parti det skyddet. Det är verkligen uselt tycker jag. Synd att missnöjespartier aldrig tycks kunna skapa ett vettigt alternativ till de rådande politiska färgerna.

Nej, jag hade inget större förtroende för dem tidigare, men efter det här hamnade de på samma plats som SD i mina ögon. Vi får hoppas att de inte klarar spärren till riksdagen, det hade varit förfärligt. De och SD har ingenting i Sveriges styrande organ att göra.

Elisabeth: Det hade jag missat! Att bara komma på tanken är ju vedervärdig! Och om den där serieöversättaren blev fälld borde väl även ett sådant uttalande fällas? Vidrigt!

Marianne sa...

Sparkling: Jag tror inte heller att Sverige blir utfrusna ur FN eller liknande, men jag tycker inte att kupper av det här slaget hör hemma i ett seriöst politiskt parti. Ett politiskt parti ska inte handla å mina vägnar förrän de har mandat att göra det, och det har de inte. Inte än i alla fall. De har bara mandat att handla inom EU, och det futtiga 7% eller vad det var. Men de har inte - som politiskt parti - mandat att vidta åtgärder i Sverige. Statskupp, kallas det.


Bert: I mina funderingar här ovanför till Sparkling kom jag fram till att det mer eller mindre är en statskupp. Det borde väl ändå vara åtalbart?

Bra att du är klartänkt!

Marianne sa...

Fredrik Holmbom: Ursäkta. Ni fick tydligen hela 0,63% enligt Oldtimer här nedanför. Det ger er fortfarande inte mandat att handla å mina vägnar.

Det senaste demokratiska valet gav er mandat att förhandla i EU, inte att vidta inrikespolitiska åtgärder.

Bara för att någonting inte är uttryckligen juridiskt förbjudet, blir det inte automatiskt etiskt och moraliskt försvarbart. Som jag skrev i en kommentar här ovanför är jag inte insatt i den juridiska biten, men tydligen utnyttjar ni de politiska partiernas utökade skydd - som är till för att värna om demokratin i Sverige. Det ni gör är direkt odemokratiskt eftersom ni inte har något som helst mandat från den svenska befolkningen att vidta politiska åtgärder. Väldigt grundläggande demokrati, med andra ord. Det kallas statskupp.

Frågor om övervakningsivrare och Wikileaks och Pentagon och fan och hans moster är andra diskussioner. Blanda inte ihop korten.

Marianne sa...

Anonym: Ursäkta mig. Men Piratpartiet har ändå inget politiskt mandat från svenska folket att vidta inrikespolitiska åtgärder.

Marianne sa...

Oldtimer-gamer: Som jag redan har sagt. Ursäkta mig så mycket. Men ni har fortfarande inte demokratiskt mandat att vidta inrikespolitiska åtgärder. Det enda mandat ni har är att förhandla i EU. Ingenting annat.

Wikileaks och ljus eller mörker över världen är en helt annan diskussion, det här är en diskussion om den statskupp ni har genomfört. Det skrev jag tydligt och klart i mitt inlägg.

Marianne sa...

AquaVera: You may be excused as you have probably used Google Translate to read this post. However, this is NOT a discussion about American law, Pentagon or the Truth. I made a very clear statement about this in my post. This post is about the undemocratic coup performed by Piratpartiet. They do not have any kind of political mandate to undertake domestic political measures, but are abusing a democratic protection for political parties.

Marianne sa...

Oscar Swartz: Jag skrev tydligt och klart i mitt inlägg att den här diskussionen enbart handlar om Piratpartiets odemokratiska agerande. INGENTING annat. Piratpartiet har inte ett enda mandat att vidta politiska åtgärder, vilket riksdagen och regeringen har. Sedan må man gilla eller ogilla det riksdag och regering gör, men de har i alla fall mandat att göra det. Det är så demokrati fungerar. I dagsläget har Piratpartiet endast mandat att förhandla i EU. Övriga frågor är de välkomna att föra en politisk kampanj om.

Marianne sa...

Anna: Jag oroar mig för både PP och SD. Lycksökare. Viktigt att rösta i det här valet. Men våra röstsedlar har inte kommit än!

Kram!


Annika: Ja det är VIKTIGT att vettiga människor röstar i årets val! BRA att du ska rösta! De kommer INTE få min röst heller, det är en sak som är klar.

KRAM!


Helly: Jo, det här är ett äkta Kalle Anka-parti. Det enda de har på sitt program är väl IT. Men världen funkar inte som i datorspelen, det är lite mer komplext än så. Synd att de inte förstår det. Jag tycker man ska höja åldern för att bilda parti till 21. : )

Men nej, det är jätteviktigt att rösta! Inte blankt, ta det parti du tycker minst illa om ifall du tycker att alla är skrutt.

Kram!

Elisabeth sa...

Det är rätt intressant hur många kommentarer från piratpartister du fick nästan direkt på det här inlägget!

Marianne sa...

Elisabeth: Jag tror de hade länkat på någon hemsida, eller om det är någon hemsida som skannar av och hittar allt som skrivs om Piratpartiet. Jag gick inte in och tittade.

isflaket sa...

Fantastiskt, vilka reaktioner du fick..! 10 poäng till dig och deffinitivt ingen PP- eller SD-röst från mig.

Marianne sa...

Bejla: Tack! Bra att du ska rösta!!! Jag ska göra det på söndag om en vecka. Haha, nej, inte på något av de där partierna!

Kram!