torsdag 26 augusti 2010

Lite allmänt vardagsprat

Stina och Tjorvan gillar mat. Det syns kanske. Det blir bra för dem att banta lite i karantänen där jag inte finns och kan falla för deras bönfallande jamanden och blickar hela tiden.

Nu har jag fått införseltillstånd av Jordbruksverket för katterna! Så nu kan jag ordna allt med flygbiljetter, betala handpenning till karantänen och fixa med alla andra förberedelser. Och här måste jag ge en eloge till svenska posten också, för beslutet skickades i går från Jordbruksverket och det är redan framme hos Maken som befinner sig hos Svärföräldrarna i Sverige. Snabbt och pålitligt. Skulle det ha skickats hit till Kairo hade vi varit tvungna att ta det med kurir vilket skulle ha kostat ett antal tusenlappar. Hela det här kalaset är tillräckligt dyrt förutan budkostnader, kan jag meddela.

Nu ska jag berätta lite om vad jag jobbar med. Eller rättare sagt lär mig jobba med. Jag håller på att lära mig göra marknadsundersökningar på Internet! Jätteroligt. Jag får frilansuppdrag av det marknadsledande företaget på området och meningen är att jag snart ska vara självgående från A till Ö. Det här är då inte såna där som man ibland får kryssa i vad man tycker om en sak typ i tidningarna, utan det är riktiga frågor och riktiga diskussioner mellan deltagarna. Typ "Vad tycker du är speciellt bra med Mariannes blogg?" "Tycker du att den skulle vara roligare om hon skrev om utomjordingar?" "Varför tycker du att det skulle vara roligare?"* Allt via nätet så jag kan bo var som helst, är inte bunden till en viss stad eller landsända. Och så har jag en himla trevlig chef också!

Och så är jag gräsis igen. Maken åkte hem till Sowiiid (så låter Sverige på arabiska) i går och stannar till nästa helg. Egentligen var det meningen att jag skulle åka med, för den stora orsaken är att en god vän till oss gifter sig på lördag. Men helt utan kattvakt som vi är skulle det ha inneburit att jag skulle åka med sista möjliga plan på fredag, gå på bröllop på lördag och sedan hem igen med första möjliga plan på söndag. Bara för att åka igen om ett par veckor (förhoppningsvis) när katterna ska hem till karantän. Det blir både för dyrt och för slitsamt för en gammal gumma som jag. Men jag hade hemskt gärna velat vara med, både för brudparets skull och för att de gifter sig i samma lilla fina kyrka där vi gifte oss för elva år sedan.

Varför är det så himla svårt att sova när man är gräsis, förresten? Jag är som en liten unge som inte vill sova, den enda skillnaden är att jag inte ropar på mamma för att jag är kissnödig hundra gånger och törstig hundra gånger. Jag går upp och fixar det själv. Och katterna gör det inte lättare. De tittar på mig som om det var MITT fel att Maken inte är hemma. Tjorvan vill bli borstad, hennes kvällsrutin, men tror ni jag får borsta henne? Icke, det ska Maken göra ... Nå, gosa får jag i alla fall, tur det.


*Alltså, det är inte meningen att du ska svara på de frågorna, det var exempel : )

22 kommentarer:

S w e F l o sa...

Låter som lite omväxlande jobb! Jag har översatt otaliga marknadsundersökningar, det är lite av mitt bröd och vatten, faktiskt. Vissa kan verkligen vara detaljerade! Nu är jag inte alls gräsänka ofta, snarare aldrig, men de få gånger det hänt har jag varit helt otroligt rastlös och har hoppat högt för alla ljud. Men det var liiiite skönt att rå sig själv med!

Jag tror det är bra att maken jobbar som han gör för min del, annars skulel jag nog reta mig på honom om han var hemma jämt, ha ha! :-)

Marianne sa...

SweFlo: Visst är det kul med marknadsundersökningar! Enormt varierande, minst sagt. Jag har också översatt en del och nu har jag gjort en "egen" undersökning också!

Visst är det lite skönt att rå sig själv också, fast det blir trist när det blir för ofta och för länge. Vilket det har haft en tendens att bli på sistone.

Jag skulle inte heller vilja ha honom hemma HELA dagarna. Gud bevare mig, hur ska det gå när vi blir pensiosar? : D

Kram!

Kim M. Kimselius sa...

Kul läsning. Känner igen mig när du beskriver hur det är att vara gräsänka.

Anne sa...

Hihi, bra att du meddelade att det bara var exempel. Jag var i full färd här med att börja skriva en lång motivering varför jag inte tycker MArianne ska börja skriva om utomjordningar på sin blogg ;)
Skämt åsido men vad roligt med ditt nya jobb. Det är alltså det allt handlar om, det känns som du varit lite hemlig på sistone. Det du säger om att du kan bo var som helst, det är verkligen en jättestor fördel.
Och nej, att sova själv och ensam är inte roligt. Hur självständig, vuxen och kapabel man än är att sköta sig själv och sitt liv så är det som att man, som du så träffsäkert säger, blir en orolig barnunge när man ska sova själv.
Stor kram!

Annika sa...

Låter ju bra det där. Hoppas att du kommer att trivas bra med det hela. BRA också att du kan jobba från vilken dator som helst i världen :-)

Urk, här har du en som verkligen förstår dig vad gäller att vara GRÄSIS. HATAR det! VIDRIGT svårt att sova är det. Det är nästan bland det värsta jag vet då Peter reser.
ALL förståelse i världen härifrån!!!
Kram och sov så gott du kan...
Jag brukar ha flera lampor tända på nedervåningen, sen brukar jag ta ett glas rött innan jag ska somna. iaf ibland.
Igen, sleep well!!

KARLAVAGNEN sa...

Olé, olé, olé! Grattis!!!!

Anna, Fair and True sa...

Jag har också så svårt att sova när Peter är borta! I alla fall första natten, sedan brukar jag vänja mig lite. Men får ha nattlampa för jag är mörkrädd haha!

Intressant jobb! Jag tycker verkligen att du skriver för lite om utomjordingar alltså! ;)

Saltistjejen sa...

Å det låter som ett roligt och intressant jobb! Skulle gärna prova ngt liknande. :-)
Ang din resa hem så är det superskönt att allt är ordnat för katterna nu! Hurra!!!! Sedan är det ju tråkigt att du inte kunde närvara på bröllopet såklart. Men så är det ju ofta att vara utlandsboende.
Det där med att sova när man är själv har jag faktiskt alsrig haft några problem med. Tycker snarare att det kan vara rätt skönt hahahahaaaa! Man har iliksom hela stora sängen för sig själv! Nu sedan vi fick abrn är det såklart annorlunda för då kommer hon ofta krypande på småtimmarna ändå. Så man delar sängen med någon trots att M är bortrest. Jag kan även tycka det är skönt och mysigt under kvällen också när M är borta eller kommer hem sent. Då kan jag mysa lite med en mugg te eller ett glas vin och se ngn film på TV som han aldrig skulle vilja se... Eller läsa ngn bra bok i soffan. Tycker det är rätt skönt att vara ensam ibland, men det kanske beror mest på att vi sällan är från varandra på kvällstid....
Kramar!!!

Marianne sa...

Kim: Är dina hundar likadana? Det roliga med katterna är att när jag någon gång är bortrest är de likadana mot Klas!

Kram!


Anne: Haha, akta're så att jag inte plötsligt bara skriver om UFO:s ; D

Det är verkligen ett jätteroligt jobb! Och man får faktiskt riktigt bra kontakt med människorna man intervjuar, även om det sker på nätet.

Det enda som är positivt med att sova själv är att man kan tända lampan hundra gånger och läsa lite till om man inte kan somna i stället för att gå och lägga sig i gästrummet. Annars är det urtrist.

KRAM!


Annika: Jag trivs redan med det! Hoppas att det blir mycket jobb bara, att de blir nöjda. Annars får jag väl bli kassörska på Konsum : )

Jag vet, du har lika svårt att somna, eller svårare till och med. Här har jag inga problem med mörkret, men så bor vi ju skyddat bakom murar med vakter vid grindarna. Blir det villa hemma i Sverige blir det nog en annan femma, där kommer jag väl behöva en machete bredvid sängen när jag är ensam. Har faktiskt aldrig bott i villa i Sverige, så där kommer jag bergis bli mörkrädd också. Ett glas vin har blivit halvt, så den biten är inte så svår : D

KRAM!

Marianne sa...

Karlavagnen: Och det kan ju sedan bli en biinkomst till Firma ... vad hette vi nu igen?


Anna: För mig tar det nog en vecka att vänja mig, och sedan när jag precis har vant mig så kommer han hem igen! : )

Haha, jag kanske ska börja skriva om utomjordingar? En krönika om alla UFO:s, som han i DN? : D

KRam!


Saltis: Ja intervjuoffren är nog trevligare än dina celler, det kan jag garantera : ) Nä, nu börjar nog vinet slå till, är inte van att dricka vin längre, jag känner att jag börjar bli rätt tramsig. : D

Usch, det är mycket kvar att ordna för katterna! Ska börja ta tag i flygbiten i morgon. Hann inte det i dag. Det är den biten som oroar mig mest, för där kan jag inte ha någon som helst koll och jag vet inte vad det är för människor som ska ha hand om katterna på flygplatserna.

Det blir skillnad när man sällan är ifrån varandra, tror jag. Klas har rest rätt mycket de senaste åren, och framför allt varit borta länge varje gång. Det är jobbigt. I Turkiet och framför allt Bulgarien åkte han ofta bara över en dag och kom hem nästa, det var sällan han var borta en vecka i stöten. Där kunde jag åka med hem på semester också eftersom vi hade en sån bra kattvakt i portvakten.

KRAM!

Laura sa...

Tack kära vän!

Det låter som ett intressant och omväxlande jobb!

Jag tycker inte heller om att sova ensam, varje gång Ahmet var borta brukade jag sova på soffan med lamporna på. :) Men du kan väl sova med katterna? Eller får de sova i sängen?

Kram!

Trillingnöten sa...

Postgången är väldigt bra här i Sverige! Pålitlig. Dock väldigt dyr. Ett exempel var när jag skulle skicka en bok som jag sålt via internet. En liten skrutt. Den kostade 45kr att skicka. Samma dag fick vi ett paket från NY med en stor bok och lite smågrejer. För samma pris. Men till ett helt annat land...fast om man ska ha en bra postgång kanske det måste få kosta? Så brevbärarna inte blir korrupta :)

Otta sa...

;-) Vad roligt att du trivs med ditt jobb!

Vad fräck Tjorvan är, duger det inte med dig??? Jag har ju också märkt att Kissen är mycket förtjust i sin "babba" (som vi säger) och Nour går runt och säger "pappas flicka" på ren svenska!!! :-)

Härligt att det nu har löst sig med första steget för katterna. Jag har svårt att tänka mig att vara utan Kissen så lång tid som de behöver vara i karaktän.

Oh, jag trivs att vara ensam! :-) Gräsänka har jag onekligen varit mycket med tanke på den distans som Nour och jag haft de första 5 åren, och det är nog först nu jag börjar vänja mig vid att ha någon nära mig hela tiden. Är nog en ensamvarg...

Kramar

Desiree sa...

Låter som ett interessant jobb. Är det det du ska jobba med i Sverige när ni flyttat? Hur tycker du att det känns? Är det något du tror du skulle gilla och trivas med i längden? Det verkar som sagt interessant och omväxlande.
Så skönt att det ordnat sig med att kunna skeppa katterna så småningom då det är dags. Trist att du inte kunde gå på bröllopet men jag förstår helt klart ditt beslut om att stanna hemma. Hoppas det blir lite lättare att sova i natt.
KRam!

Pettas sa...

grattis till jobbet! låter kul!
När jag någon gång är gräsänka, vilket händer väldigt sällan, så brukar jag lura mig själv litet grann. Jag kryper ner i makens säng och sover där istället för i min. Då saknas han inte så mycket:). Självbedrägeri kanske, men det funkar för min del.

Kram!

Helly på Sicilien sa...

Vad skönt att papprerna har ordnat sig för kattflytten. Mina katter skulle nog oxå behöva komma på diet. Hade dock en granne som frågade om jag inte matade mina katter eftersom de alltid kom till henne och åt. Suck..! De är ju så tjocka så veterinären har skällt på mig...

Bra att du fick tag på damen i telefonen :)

Kram från Sicilien

Marianne sa...

Laura: Självklart får katterna sova i sängen! Haha, katter uppfostrar man dessutom inte så lätt. Jo, Tjorvan gillar att sova på mina fötter. Stina brukar sitta och kurra bredvid mitt huvud på nätterna. Lättare nu när de bara är två, ibland var det lite trångt när fyra katter skulle sova på mina fötter ...

Du skulle också ha någonting du kan göra via nätet sen när du flyttar tillbaka till Turkiet. Om du inte hittar ett bra dagis eller en skola. Du kanske skulle kunna undervisa i svenska och finska förresten? Ibland frågar de efter lärare i svenska i alla fall, det borde gälla finska också.

Kramar!


Trillingnöten: Haha, en korrupt svensk brevbärare, det hade varit rätt kul : D Men visst stämmer det, man måste kunna betala vettiga löner till dem som jobbar med posten, och då blir det dyrt. Särskilt nu när det är färre och färre brev som skickas.

Kram!


Otta: : D

Hahaha, vad roligt! Det första han lär sig på svenska är att prata med katten! Alla sätt är bra utom de dåliga!!!

Kan tänka mig att det är en ordentlig omställning nu när du plötsligt är två. Men det blir säkert bra till slut, det är jag övertygad om.

Kramar!

Marianne sa...

Desirée: Ja som det ser ut nu ska jag jobba med det sedan. Men jag vet ännu inte hur mycket det blir, om det kan bli tillräckligt mycket eller om jag behöver dryga ut med annat jobb också. Det får vi se. Jag tycker det är jätteroligt, och det är verkligen omväxlande eftersom det är olika produkter hela tiden. Det blir säkert tråkiga produkter också, men så är det ju med alla jobb, vissa saker är roliga och andra tråkiga. Till och med filmstjärnor har tråkiga saker med sina jobb : )

Ja det är skönt att ha tillståndet klart. Inte för att jag vet varför jag oroade mig för det, det är ju inget skumt med katterna eller liknande. Men jag kommer nog att vara ett nervknippe nu ända tills de är välbehållna i karantänen. Den är jag däremot inte så orolig för.

Kram!


Karin: Tack! Men hu nej, jag kan inte sova i Klas säng, den är mycket hårdare än min. Han har en hård och jag har en mjuk, för jag väger ju ingenting så en hård madrass blir som att ligga på en planka för mig. : )

Kram!


Helly: Hahaha, ja det lönar sig ju knappast att försöka ge katterna dietmat när man har grannar : D Jag har bara Klas som tycker att katterna ska få smaka på allt ...

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Kommer du inte fortsätta översätta?

Marianne sa...

Anna: Jo, om jag får uppdrag där man kan överleva på betalningen ... Eller som hobby, men då tar det tid.

Kram!

isflaket sa...

Kul med nya jobbet!
Och att vara gräsänka - mitt knep är att sitta uppe så länge att jag blir så trött att jag bara somnar av utmattningen. ;-) Sedan njuter jag väl lite att, som nu, kuna läsa ikapp på bloggar eller sortera foton eller vad det nu är för något jag nu har att göra, utan att känna att jag är världens tråkigaste sällskap. ;-)

Marianne sa...

Bejla: Så du är också gräsis nu? Synd att vi inte bor i samma stad, så hade vi kunnat vara gräsis ihop. Problemet när jag sitter uppe för länge är att jag inte kan sova på morgnarna, för Stina väcker mig så fort det börjar bli ljust. Ibland håller hon på mest hela natten och vill att jag ska vakna. Men när gryningen kommer blir hon extra ihärdig, så om jag inte lägger mig i tid får jag alldeles för lite sömn.

Kram!