tisdag 24 augusti 2010

Eh ... och lite annat om tv

Stina kollar Sportnytt.

När människor som inte är medievana blir intervjuade i tv har jag full förståelse för att det blir många ”eh …” och andra hummande och eftertänkande ljud. Helt okej i mina öron. Men när det är människor som faktiskt jobbar med tv; programledare, tv-kockar, meteorologer och andra, tycker jag att de borde vara bättre förberedda än att sitta och säga ”eh …” en till två gånger per mening. Det blir hemskt störande. Inte höll tv-människor på så förr i tiden?

Apropå tv och förr i tiden visade de en gammal film med Alice Babs i går eftermiddag. Jag kan ju säga att det var tur för Maken att han inte var hemma då, för vem kan låta bli att tralla med i Babsans glada trallar? Även om man kan sjunga är det säkert inte lätt att hänga med, och när man som jag inte kan ta en enda ren ton, ja då blir det inte vackert! Katterna flydde åt alla håll.

Jag har ofta tv:n på i bakgrunden, bokstavligen eftersom den står bakom ryggen på mig när jag sitter vid skrivbordet. Tittar inte så mycket men lyssnar med ett halvt öra. Och då hör man rösterna på ett tydligare sätt och lägger än mer märke till HUR de talar. Det finns en person (inga namn eller annat utpekande, för det här är inte en mobbande blogg) som är jättejobbig att höra på. Hon sväljer mitt i meningen och liksom kippar efter luft och knarrar, låter det som. Och hon återkommer ganska regelbundet. Jag tycker lite synd om henne, hon är säkert jätteduktig och allt det där, men det är förfärligt obehagligt att lyssna på henne. Hon borde få gå till en talpedagog, faktiskt. Konstigt att inte tv ger henne det om hon nu ska framträda så ofta som hon gör i tv-rutan.

Vad tycker ni om de där paneldiskussionerna de kör i morgonsofforna? Jag är lite dubbel, det kan vara intressant att höra vad folk tycker så smått i olika frågor, samtidigt babblar de i munnen på varandra så att man inte hör vad de säger. Är det kanske bara jag som börjar bli gammal och lomhörd? Gammal och mossig dessutom? Bättre förr? Nej, jag tror inte det, för det är många saker jag tycker är bra med dagens tv (SVT) också. Men det tar vi någon annan gång.

27 kommentarer:

gunvor sa...

jag är visserligen pensionär men trots det har jag inte tid att sitta framför TVn på morgonen.- undrar lite , vem tittar egentligen?
Jag gillar din blogg - kul att läsa hur folk ute i världen har det, själv har jag slutat resa!

Suzesan sa...

Alice Babs ja henne är det svårt att låt bli att sjunga med till. Sjung du även om du inte kan. Du får köpa hörselskydd till katterna:)

Paneldiskussionern är patetiska. De bara babblar och pratar i mun på varandra och går upp i falsett om de inte får prata.

Jag tycker de ska prata förståeligt och tydligt i TV. Många har svårt för att höra. Annars och sen gäller det ju att ha en röst så att man lyssnar. Vad fyller det för funktion annars. Bara att de får vara med på TV och inte bryr sig om sina tittare.

Ha en bra kväll

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Det jag slås av här i USA är att alla SKRIKER. Rreklam och även programledare i olika TV-shoewer är så otrolig skrikiga jag tycker det är jättejobbigt och orkar ibland inte titta trots att programmet KAN vara rätt bra. Varöfr måste man SKRIKA?? Det har jag aldrig förstått.
Fin bild också!
Kram!!!

KARLAVAGNEN sa...

I SPANIEN TALAR MAN VÄLDIGT HÖGT! å i munnen på varandra. Ingen lyssnar men alla snackar.Hela tiden... Barnen gör likadant eftersom de är uppväxta med detta beteendet. Holländarna är lite likadana, fast de lyssnar nog lite bättre på varandra.

Kollar inte SVT world på morgonen men oftast på kvällen - bäst gillar jag norska program för de handlar oftast om naturen och så är allt så koseligt. Finska nyheter är en klassiker som jag ogärna missar, hajar nolla men försöker förstå. Det finns en programledare som jag inte begriper varför den personen är så populär; tycker mest att han säger så konstiga saker.

ab sa...

Jag slår av ljudet så fort det kommer reklam. För det första är den oftast dåligt gjord, för det andra är det tjatigt att se samma sak om och om igen! TV-föroreningar, skulle man kunna säga.

Paneldebatter fungerar sällan, det blir gärna en serie påhopp och ingen gråskala.

Nu är jag ju väldigt nyfiken på vilken svenska du menar!

Desiree sa...

Roligt kort på Stina som kollar in sportnytt. Jag brukar också ha tv:n på i bakgrunden som sällskap om jag är själv. De senaste två veckorna har vi ju inte haft tv efter blixtnedslaget och jag har inte saknat tv så mycket men det är klart att vi ska ha en tv nu när vi flyttat hem.
Jag tycker som du vad gäller paneldiskussioner att de kan vara hur interessanta som helst ibland och hur trista som helst ibland beroende på vad det är för ämne. Men visst är det jobbigt då de pratar i munnen på varandra.
Visst är det så att man också fokuserar otroligt mycket mer på rösten om man mer lyssnar på tv:n än bara kollar på den.
Kram!

Otta sa...

Vilken suverän bild på Stina! Man ser verkligen hur fina färger hon har i sin päls.

En rolig sak som Kissen gör är att när man sätter på ljud/röster på något klipp i datorn då kommer hon rusande och skall vara med. Ingen aning varför hon reagerar så.

Kramar

Anne sa...

Här kommer en riktig gnällkärringkommentar från min sida, men usch vad jag ogillar paneldiskussionerna. Ämnen är förvisso ofta intressanta men jag tycker de bara pratar i mun på varann och verkar mer intresserade av att själva höras än att säga nåt vettigt. Jag känner hur det bara kryper i kroppen och brukar vara tvungen stänga av ljudet.
KRAMAR!

Elisabeth sa...

Jag blir oftast mest bara irriterad på paneldiskussionerna, speciellt när de ska diskutera veckans nyheter, så oftast hoppar jag över dem. Något som stör mig är alla som pratar om sig själva som "man", alltså i stil med "ja, man har badat en del i sommar, det har man, och många glassar har man ätit också". Hur svårt kan det vara att använda ordet jag?! På tal om svensk TV, så tyckte jag när jag inte sett någon svensk TV på ett halvår att alla pratade så låååångsaaaamt.

Underbar bild! På tal om katter som inte gillar falska toner brukade min familjs ena katt komma och titta anklagande på mig när hon tyckte att jag spelade falskt på fiolen. Katter alltså! :D

ab sa...

Jag vet inte om det var något fel på min katt Nuffa, men hon älskade när jag sjöng. Det tycktes liksom pirra i kroppen på henne. Hon kom rusande och började gnida huvudet mot allting och jamade - ja, ni vet hur de gör! (Jag har ingen allmänt erkänd fantastisk sångröst, det är inte det.)

Om jag satt och pratade med en god vän på besök, låg hon på elementet och jamade efter allt jag sa, som för att hålla med. Och om jag tittade på fotboll och hojtade lite, marscherade hon av och an bakom mig och levde sig in i det hela.

Marianne sa...

Gunvor: Hej och välkommen hit! Min man tittar på tv på morgnarna medan han äter frukost, det är nog rätt många som gör det. (Vi har lite osynkade frukostvanor.) Själv vill jag egentligen ha tyst just på morgnarna, men sånt är livet, man får ge och ta.

I länklistan till höger hittar du mängder med bloggar från utlandet!


Suzesan: Haha, ja jag får väl skaffa hörselskydd till katterna! Speciellt när jag är gräsänka har jag en tendens att tralla på här, har väl behov av att öva rösten då, kan tänka.

Ja ett himla babblande tycker jag att det är i de där soffprogrammen. Tyckmyckor, hade min mamma sagt.

Kram!


Saltis: Ja det har du rätt i! De SKRIKER i amerikanska program! Det är därför jag har så svårt för amerikanska program, kanske? Undrar varför, de har ju ordet, så att säga.

KRAM!

Marianne sa...

Karlavagnen: Haha, ja mina fördomar om spanjorer får vatten på sin kvarn, ett himla babblande : D

Jag gillar också att se Uutiset, att få se Sverige lite ur Finlands synvinkel, och lite nyheter om Finland som det annars är rätt tunnsått med. Just nu är det Sverker som grillar politiker. Gillar!


ab: Jag är tack och lov förskonad från reklam i tv eftersom vi har SVT World. Och hade jag fått bestämma själv hade det räckt med det när vi kommer hem till Sverige också. Men "någon annan" vill ha en sportkanal som visar F1, så det får det väl bli.

Direkt efter nyheterna på ettan eller tvåan kommer samma inslag varje gång, anses ingå i nyhetsprogrammet. Vill inte säga mer för jag vill inte såra henne OM hon skulle läsa här.


Desirée: Kan vara rätt skönt att vara helt tv-fri ibland. Men i långa loppet vill man ju ha en. Haha, ja jag hör till och med mer vad de pratar om när jag bara lyssnar, annars kan jag ha en förmåga att sitta och titta på vad folk har på sig, varför de gör såna där miner ... : )

Kram!

Marianne sa...

Otta: Hon har jättefin päls, men Skrållans var ännu finare. Den glänste så det glittrade och när man jämförde Stinas vita och Skrållans vita såg Stinas nästan gul ut, trots att hon har så fin vit. Åh, lilla Skrållungen ...

En sak Stina har börjat med är att hon kommer och säger till på kvällarna att det är dags att gå och lägga sig. Hon vill INTE gulla här i vardagsrummet, hon vill att vi ska följa med till sovrummet!

KRAM!


Anne: Ja precis så känns det, de är mest intresserade av sina egna röster. Babbel, babbel, babbel är allt det blir av det, alltför ofta. Tyckmyckor, som min mamma hade tyckt. Bra att det är fler gnällkärringar än jag här : D

Nu kommer jag inte in på Wordpress igen! Det gick EN DAG, sen är det kört igen. : (

KRAMAR!

Anna, Fair and True sa...

Jag är jätteintresserad av politik och ändå orkar jag inte med paneldiskussioner.. :)

Marianne sa...

Elisabeth: Jag tror det där med "man" är ett symptom på hur man ser sig själv. Min generation växte upp med att se ut på världen, men dagens ungdomar har en tendens att se sig själva utifrån. TROR jag. Man ska stå på scenen och bli kändis till varje pris, därav alla dokusåpor och Idol-program och allt vad det är. Jag tror allt det där hänger ihop lite grann.

Hahaha, vilken rolig katt! Men visst är det typiskt en katt!


ab: Åh, jag kan tänka mig att du saknar Nuffa! Underbart med en katt som är med och pratar på det där sättet! Våra katter går helst och gömmer sig när det kommer besök, först när folk har sovit här en natt kommer de fram och är med igen. Antar att besökarna ingår i flocken då.

Marianne sa...

Anna: Fast de där morgonsoffspanelerna brukar inte så ofta röra politik, tycker jag. I morse tror jag de handlade om hur det var att återvända till jobbet, t.ex. Sportpanelerna tror jag är värst, de fortsätter med sina klyschor fast med ännu högre röster : )

Kram!

carina@pocolococreativo sa...

Oj vad vilken TV-intresserad katt du har. Min hund gillar inte TV, men sover gärna till musik!
Det verkar inte vara så kinkigt det där med HUR man talar och pratar i TV nu för tiden. Jag vet inte om det är skillnad med radio? Jag har inte haft någon Carina-undersökning, kanske ska ta itu med det!

Anna, Fair and True sa...

Morgonsofforna gillar jag, tänkte på debattprogrammen som framför allt får på kvällen.

kram!

Anonym sa...

Vi har två TV-apparater och hörlurar till båda. Ni anar inte hur detta förbättrar husfriden! Inget tjafs om vad man ska se eller hur högt ljudet ska vara. Antagligen ser vi patetiska ut där vi slöar i varsin soffa! Grekiska program är av otroligt olika kvalité och jag mobbar direkt skrika-i-munnen-på-varann-typen. Många svenska väninnor har svensk kanal och det slår mig hur segt och långsamt nyhetsförmedlare pratar, här smattras det i regel.
Monica P

Anna, Fair and True sa...

Mina katter som vi hade förut gillade också att titta på TV, särskilt om det var mycket rörelse. Men sedan har jag hört att katter inte kan se i 2D och att de därför inte borde vara intresserade, men jag tycker inte att det stämmer.

Annika sa...

Men vilken PRICELESS bild av Stina!
KUL att du kan ha svt på då du går och stökar. jag måste koppla upp mig på svtplay och det gör jag inte varje dag.
Men jag håller med dig om paneldebatterna. Vad blir egentligen sagt där? Ingenting mer än en massa tjafs.
Håller med Saltis till viss del om morgon-tv:n i USA också. Väldigt skrikiga röster.
OCH, har man väl börjat irritera sig på en röst kan man inte sluta. DET har hänt att jag har räknar hur många EEEHHHH en person sagt och det har varit otaliga. SÅ irriterande.
Kram!!

Lia sa...

haha, jag är inget storfan av tv, har sällan ro eller full tid att sitta still och titta. Ville bara säga TACK för underbart mail, svar kommer. Just nu är jag inne på min blog och ser om känslan kommer smygandes, du vet den där känslan när man vill skriva och har något att säga? Den som lever får se hur blogghösten blir =)

Marianne sa...

Carina: När katterna var små tyckte de att det var jättekul med tv, med allt som rörde sig. Men nu är de inte lika intresserade längre, nu ska det vara levande ödlor för att det ska vara riktigt kul : )

Jag tycker nog att de talar lite bättre i radio än i tv. De tycks leka att de sitter hemma i folks vardagsrum när de sitter i tv, och riktigt så är det ju inte.


Anna: Sverker ledde en rätt bra paneldebatt i går mellan partierna. Haha, de lite mer oerfarna darrade lite på manschetten där i början, tyckte jag, när de stod inför den store Sverker : D

Kram!


Monica: Haha, ja ni måste se rätt roliga ut där ni ligger i varsin soffa med varsina hörlurar! : ) Vi ska också ha två apparater sedan så att jag slipper höra det eviga vinandet från F1-tävlingarna. Annars är vi någorlunda överens tror jag.

Ja fy för skrika-i-munnen-på-varandra-program! I svensk tv skriker de inte så mycket, tack och lov, men de babblar desto mer.

Marianne sa...

Anna: Jag tror inte heller att det stämmer, för det är ju en hel del katter som leker med sina människors iPads! Har inte testat det med mina, kanske ska göra det.


Annika: Det är jätteskönt att ha SVT, det hade vi inte i Istanbul, för vi orkade inte krångla med parabol på taket. Men nu fattar jag inte att vi kunde vara utan. Man hänger med SÅ mycket bättre i vad som händer där hemma.

Nä, panelsnickelisnack kan man vara utan. Har du också retat dig på allt eh:and och hm:ande! Jag ska också räkna! : D

KRAM!


Lia: HEEEJ gumsan! Svara du när du känner för det. Hoppas att du får tillbaka lusten att blogga, men låt det komma i sin egen takt, stressa inte fram det. Och jag tycker inte att du behöver tycka att du ska rekapitulera tiden du inte har bloggat, det är bara att köra igen om du börjar. Annars kan det bli för tungt att sätta igång.

Haha, ja med all din energi kan jag tänka mig att det inte blir mycket tid över för tv-tittande : )

KRAM!

Taina sa...

Kan du jobba med TVn på? Och speciellt om det är en som har talsvårigheter? Då skulle jag vända mig om flera ggr och be människan hoppa ut ur rutan!

Kramar ;)

Petra H sa...

Ha ha, vad roligt att du tar upp paneldiskussionerna för jag satt just i Spanien och tänkte att det är så himla typiskt för spansk, italiensk och fransk TV att man sitter och diskuterar runt ett bord. Nästan alltid är det gubbar och ibland är det publik bakom. Så himla tråkigt och japp, alla pratar i munnen på varandra. Både på TV och IRL, eller helst ALLA pratar i munnen på varandra MEDAN TV är på!
Det första jag tänkte på när vi kom tillbaka till Bryssel kl 01 i tisdagsnatt - det är TYST utanför våra fönster. Ingen granne som tittar på film utomhus kl 02, ingen som skriker och skränar, en massa trafik etc - och nu jämför jag Bryssel, miljonstad, med en spansk liten by på knappt 3000 invånare. Det är ALDRIG tyst!
Kram

Marianne sa...

Taina: Nej jag kan inte JOBBA med tv:n på, men jag kan surfa och skura golv och laga mat och ... : ) Vilket inte hindrar att jag springer fram och hötter med näven ett antal gånger : D

Kram!


Petra: Haha, jag tror att svennarna försöker vara internationella på tv, det är därför de har börjat med soffpaneler och prata i munnen på varandra : D

Visst är det skönt när det är tyst på nätterna! Men tittar de på film UTOMHUS i Spanien om nätterna? Haha, spanjorer är som en självuppfyllande profetia! Här i vårt område håller sig folk inne om nätterna, men om man kunde få tyst på lastbilarna också hade det varit bra. Hjälp vad vi kommer att sova gott i Sverige!

Kram!