torsdag 5 augusti 2010

Många ord om ingenting

Det är redan 40°C ute, undrar var det ska sluta i dag. Varmast brukar det vara runt femsnåret på eftermiddagen, och klockan är bara halv två än. Jag håller mig inne och bostadsletarknarkar även i dag. Eftersom jag inte läser mycket om de olika husen, utan bara tittar på bilderna, är det lättare för ögonen just nu. Jag vet, jag måste ta och beställa tid hos ögonläkaren, har bara inte orkat.

Jag har förälskat mig i två hus i nordöstra Skåne. De ligger inte vid havet, men väl vid en liten sjö där man kan bada. Prisskillnaden är astronomisk. En fantastisk, fint renoverad villa vid en liten sjö kostar dryga miljonen. Ett fantastiskt, fint renoverat hus vid havet kostar närmare tio miljoner.

En sak som slår mig när jag bostadsknarkar är att en del mäklare tar sämre foton än jag gjorde som åttaåring med min första Kodak instamatic (någon som minns dem?). Jo, en del har fina bilder, lite väl fina bilder till och med. Men en del har riktiga skruttbilder. Suddiga och för mörka eller för ljusa. Och så visar de bilderna i världens oordning. Först kommer hallen och sedan kommer garaget och sedan kommer sovrummet på ovanvåningen och sedan kommer hallen igen ... Hade jag varit husägare som skulle sälja hade jag aldrig accepterat att mitt hus presenterades på ett så ofördelaktigt sätt. Det drar ju ner intresset och priset. Och hade jag varit säljare hade jag städat undan lite PRYLAR före fotograferingen. Vi har det säkert lika kluttrigt som en del av husförsäljarna, men det hade jag inte velat visa hela världen.

Det blir lite gamla bilder i dag. Kanske inte av allra bästa kvalitet, men jag visar dem ändå. Här görs en del saker på samma sätt som man alltid har gjort genom årtusendena. Bilderna är tagna på en liten ö mitt i Nilen, mitt i storstaden Kairo. Marken lär ägas av militären, det är därför ingen har kunnat köpa upp den för att bygga stora kontorskomplex, utan den får fortsätta att vara åkermark.

Hacka.

Ploga.

Transportera.

Fiska.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Jag letar övernattningslägenhet i Göteborg och har kommit fram till att citroner i skål på köksbänken är ute medan galge med tjusig sommarklänning på väggen är inne :-)
Merparten av lägenheterna är hårt stylade - det finns lägenheter utan sängar så de skall se extra stora och rymliga ut..
Jag föredrar nog lite mindre styling och mera grejer överallt faktiskt.
/Anonyma Uora

Otta sa...

Stackars dig Marianne! Vi har bara 24 idag och ingen sol. Har precis kommit tillbaka från 10 dagar på resande fot, först Stockholm, sedan hem till mamma i Skälderviken sedan Prag: nu blir det inget mer innan jag skall börja jobba den 16:e.

Det var ett heltidsjobb med katterna. När räknar du med att de skall resa? Idag kommer Kissen hem efter att spenderat tid hos mamma och hennes 2 katter. Hon hatar dem...och äter all mat som mamma lägger till dem också!

Säg till om jag skall hjälpa dig med husletandet, ibland kanske det behövs en snabb titt av någon. Skåne verkar bra tycker jag...:-)

Många kramar!

Bert sa...

Ja - Det där med mäklarannonser är ren humor ibland. Inte bara bilderna, utan även texterna.

Riktiga krior!

Bert sa...

Å'du! De där fotona du visar var ju RIKTIGT URUSLA. ;-)

Skämt åsido. Jag är lite förvånad över att egyptier inte verkar vara skygga för kameran. Jag har mött annat i t.ex. Marocko.

Taina sa...

De kanske skulle titta på Maria Montazami och piffa till med sina tofsar som hon hänger upp överallt! Hahahaha!

Igår berättade Bellas kompis att hennes pappa ska sälja sitt hus och att de hade haft visning. Det visade sig att styvsystern struntade i att städa sitt rum och badrum vilket fick många att vända vid dörren. Lite koll bör ju mäklaren ha INNAN visning tycker man ju.

De där redskapen de har är ju antika! Men bra träning är det för idag är det inte många som lyfter ett finger, eller det är det enda de lyfter när de jobbar...


Kramar!!!

Marianne sa...

Anonyma Uora: Hahaha, i de södra delarna av landet är det fortfarande fruktkorgar, de är väl lite efter där kan tänka. Och så är det väldigt många närbilder på blommor i trädgården, utsikter och badplatser fem km bort! Håller med om att det inte ska vara för stajlat, men när en stor snödriva täcker halva bilden så att man undrar om den är felexponerad innan man kommer på att det är snö ... Eller när det står smutsig disk på tv-bordet? Nyligen såg jag nog det värsta ändå, badkaret fyllt av prylar som bara var ditvräkta och hela huset fullt av prylar i en enda oordning. Måste ha varit knarkare (alltså såna riktiga, inte bostadsvarianten) som har bott där. Såg det ut som.

Lycka till i ditt letande!


Otta: Ska bli kul att höra hur ni har haft det! Vet du om att det finns helt otroligt fantastiska våningar i Malmö? Haha, du kanske har en sån, förstås!

Jag HOPPAS att jag kan ta med katterna när vi ska på bröllop 28 augusti. Men jag tvivlar, för bara en sån sak som att det tar två dagar MED KURIR att få hit tillståndet! Och det måste jag ha med i original. Enligt svenska bestämmelser. Det räcker inte att det ligger och väntar på Arlanda. Och Jordbruksverket behöver förmodligen hela de 30 dagarna att utfärda tillståndet. Och sedan är det knappast bara att hoppa på ett plan och åka ... Men de ska hem så fort som möjligt så att vi får hem dem igen så fort som möjligt i Sverige.

Tack, jag säger till i så fall, om det blir i Malmö-trakten.

KRAM!

Marianne sa...

Bert: Hahaha, ja jag har skänkt någon snabb tanke åt olika formuleringar, jag också. Jag kanske ska anteckna de värsta för att roa mina läsare!

Tack! Det är lite olika. Många egyptier är ju så vana vid turister som kommer och sticker upp sina objektiv nästan i näsan på dem. Och om man frågar snällt brukar de flesta tycka det är rätt roligt. Det värsta jag har sett var nog på kamelmarknaden, amerikanerna behandlade egyptier som om de var djur på ett zoo.


Taina: Hahahaha, ja men det verkar inte vara många säljare som har sett hennes tips om tassels : D

Antar att Bellas kompis pappa (blev det rätt nu : ) ?) inte lyckades sälja? Fast man kan ju tycka att han hade visst ansvar där också, att se till så det var fint inför visningen. Eller flickans mamma.

Jag vet inte om du läser mina svar på alla dina kommentarer, så jag svarar det viktigaste här: Du behöver inte vara orolig för när du ska ta hem er lille vovve. USA är ett listat land, så du måste bara se till så att alla rabiestitrar ligger som de ska, att han är avmaskad etc. Kolla här: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/inochutforsel/hundarochkatterinforsel/inforselfranlanderutanforeu/tainhundarochkatterfranlistadelander.4.207049b811dd8a513dc80001301.html

Se bara till att följa Jordbruksverkets regler, så ska det nog gå bra! Du slipper ju karantän för honom.

KRAMAR!

Marianne sa...

Taina: Ser du hela länken? Gå annars in på Jordbruksverket och klicka dig fram, jag tror du är fullt kapabel att klara det : ) Annars hjälper jag dig när det är dags. Se bara till att sätta igång i god tid så att ni hinner med allt som ska göras och kollas!

Kramar igen!

Kim M. Kimselius sa...

Ska bli så spännande att se var du hamnar och hur ditt hus kommer att se ut. Det är fascinerande hur det gamla och nya möts i Egypten. Det känns som en resa i tiden. Något jag ju tycker om. Kram Kim

Marianne sa...

Kim: Ja, det ska bli spännande. Just nu är det lite för spännande : )

Du har rätt, här möts verkligen gammalt och nytt. Och det mitt i den kokande storstaden. Tänk va, att det finns människor som än i dag plogar med en träpinne!

Kram!

olgakatt sa...

Kontraster bjuds man verkligen på i den här världen! Men bilderna är ju jättefina.

En kompis i Skottland skulle sälja sin lägenhet och hade redan flyttat till en annan i samma hus. När mäklaren kom blev han förskräckt över att lägenheten han skulle sälja var tom. Så hon fick flytta tillbaka en massa möbler och snitsa till det inför visningen. Allt kan säljas med mördande reklam - och reklam är det med stajlade hus!

Laura sa...

Stackars kossor, de ser ut som utmagrade benrangel! :( Jag får lust att ge dem en ordentlig kram (undrar om de skulle stånga iväg mig då?) och göda dem ordentligt! :)

ab sa...

Fascinerande med landet mitt i stan. Undrar om fisken är ätbar?

Lycka till med bostadsknarkandet! Jag kör genom Hemnet varje dag, som en del av frukosten, men sedan tar de ju in nya objekt senare. En del mäklare tar verkligen usla, disiga bilder, medan andra är riktigt proffsiga - det gäller de flesta Gotlandsmäklare. Det är så läckert att man bara vill åka och titta genast. En del människors klutter verkar dock svårt att påverka.

Musikanta sa...

Skåne är underbart och jag skulle inte tveka en sekund i valet av de två husen. Jag har ju förstås inga tio miljoner att lägga...

Och det är ju så små avstånd i Skåne, så vill man åka till havet och bada någon gång är det ju ingen match. Dessutom är det ju nära till kontinenten - man sparar en hel dag jämfört med Stockholm.

Jag var inne och tittade på sistaminutenresor häromdagen och nästan alla som var billigast var det avresa från Malmö! Bara det...
Lycka till i letandet!
Varm kram
Ingrid

ab sa...

Idag hittade jag en annons där ett stort rum på planlösningen kallades "bubbelrum". Huh?

Det visade sig vara ett vardagsrum som kallades "dubbelrum" därför att en vägg var utslagen till en mindre kammare! Dubbelrum i min nomenklatur är annars ett sovrum för två.

Marianne sa...

Olgakatt: Det är verkligen inte bra med stajlade hus, för de ser mycket större och finare ut än de är. Och man köper ju inte bara utifrån det mas er på bilderna i alla fall, så det är bara fånigt. Men det hjälper lite att det står några möbler så att man får lite perspektiv, det är lättare att bedöma hur brett/långt etc ett rum är om det står en soffa eller ett matbord, annars är det svårt. Och när det är alldeles kluttrigt är det också svårt, för man ser bara alla fula saker. Jag glömmer att titta på rummet, fascineras i stället av hur fula grejor folk har. Som om jag hade så himla mycket snyggare saker själv ... : )


Laura: Mannen som plogar är inte mycket fetare han. I början reagerade jag också och tyckte att alla djur hade det eländigt. Men med tanke på att deras ägare inte har det mycket bättre ... Det är svårt det där. Men jag tror att människorna måste få det bättre innan djuren kan få det bra. Och se bara hur eländigt en del har det i Sverige, trots att ägarna har både mat och duntäcken!

Kram!

Marianne sa...

ab: Jag kör Booli, tycker de är enklast att navigera på när man har trögt Internet. Allt öppnas i nya fönster direkt hos mäklaren, bara ett steg i stället för två som i Hemnet.

En del har så läckra bilder att man nästan ringer och säger JAG TAR DET! Som tur är vet jag att jag inte vill ha för stort hus, så jag dreglar i alla fall inte över de där jättevillorna som vi ändå inte har råd med : )

Haha, ja dubbelrum är väl sånt man bokar på hotell om man är två : D Det jag retar mig mest på är walkin-closet - ibland walking-closet!


Musikanta: Nej, nej, vi har inte heller några tio miljoner, långt ifrån (han jobbar på Ikea, då har man inte sådana summor i bagaget)! Så ett sånt hus går bort direkt. Men dregla kan man ju alltid göra : )

Skåne är verkligen bra att bo i, just för att det är enkelt att åka på utflykt till så många olika platser och dessutom närheten till Danmark. Bor man i Skåne flyger man ofast från Köpenhamn, ännu bättre än från Malmö. Jo, charter går nog därifrån när jag tänker efter, men annars är Köpenhamn bättre. Men hjälp vilket fint hus jag såg där i Sjö... Sjö... Som du skrev om i går! Där skulle du bo, det huset hade passat dig.

Kram!